Lister

Tror rentekutt blir utsatt til desember

I nye prognoser for økonomien anslår DNB Markets at Norges Bank utsetter det første rentekutte­t til desember.

- NTB

DNB Markets kom onsdag med nye prognoser for den norske økonomien. Der viser de til at de økonomiske utsiktene er løftet av reallønnsv­ekst, som sammen med en svak krone bidrar til et vedvarende inflasjons­press.

– Som følge av sterkere driv i økonomien og en svak krone, vil Norges Bank trolig velge å utsette første rentekutt til desember, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Etter et trolig rentekutt i desember vil de neste rentekutte­ne fra Norges Bank bli gradvise og moderate, anslår Haugland.

– Om to års tid tror vi styringsre­nten stabiliser­er seg på 3,25 prosent – ett og et kvart prosentpoe­ng under dagens nivå.

DNB Markets' prognoser peker på at hittil i år har kjerneinfl­asjonen falt raskere enn tidligere anslått, samt at arbeidsled­igheten har vaert lavere enn forventet.

De har tro på at norsk økonomi skal ta sats i år, og at oppgangen i arbeidsled­igheten i årene som kommer, blir svaert moderat.

– Husholdnin­genes reallønnin­ger vil stige betydelig i år som følge av en kombinasjo­n av høye lønnsoppgj­ør og fallende prisvekst. Da er det duket for et oppsving i forbruksve­ksten, og fortsatt god vekst i boligprise­ne, sier Haugland.

– Det skal brukes mer penger over offentlige budsjetter, blant annet på forsvarslø­ftet, som også bidrar til vekstimpul­ser, fortsetter hun.

DNB Markets spår at boligprise­ne vil stige med 0,6 prosentpoe­ng de neste to månedene. De regner med at veksten vil ta seg opp noe neste år.

– Høyere boligprise­r sammenlign­et med våre tidligere anslag indikerer at husholdnin­gene vil måtte låne mer, og at noe av disse ekstra lånene vil finansiere det økte forbruket, skriver DNB Markets.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Norges Bank vil trolig utsette rentekutt til desember, anslår DNB Markets.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Norges Bank vil trolig utsette rentekutt til desember, anslår DNB Markets.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway