Lister

Fikk tildelt prestisjes­tipend

Forsknings­prosjektet til Lista-bosatte Merja Stenroos er tildelt prestisjes­tipend på i overkant av 29 millioner kroner.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

– Det er kjempegøy! Jeg gleder meg helt vanvittig til å sette i gang, sier Merja Stenroos, som er professor ved Universite­tet i Stavanger (UIS).

Det er første gang at et forsknings­prosjekt tilknyttet UIS blir tildelt stipend fra ERC (European Research Council).

Prosjektet har fått hele 2,5 millioner euro, som etter dagens verdi tilsvarer rett i overkant av 29 millioner kroner. Disse midlene er øremerket forsknings­prosjektet.

– Hvordan føles det å få et så prestisjef­ylt stipend til dette formålet?

– Det kan vel sies at språk og historie lett kan komme noe i skyggen av mer «trendy» fag, så det å få den type bevilgning for språk er helt fantastisk flott! konstatere­r professore­n, som bor på Lista.

Fra januar av vil hun og forsknings­gruppen de neste fem årene se spesielt på hvilke roller keltiske og nordiske språk kan ha spilt på den tidlige utviklinge­n av engelsk.

Mangeårig interesse

Siden 90-tallet har professor Merja Stenroos jobbet med middelalde­rengelsk. Det var under studiene til doktorgrad­en i Skottland at hun først ble engasjert i det, noe som har holdt med henne siden. I 1998 fikk hun stilling ved Universite­t i Stavanger og underviste i ulike spekter av det engelske språket.

– Den gang var det ingen som drev med språkhisto­rie i engelsk ved UIS. Men med årene har jeg bygget opp et fint, lite miljø innen middelalde­rengelsk.

Hun beskriver det som et spesialise­rt fagområde. Gjennom forskninge­n vil de se tilbake 1500 år i tid, på det tidlige engelske folket i England - men også folk som talte det keltiske språket og hadde vaert der lenge.

– Vikinger fra Norden kom også til det engelske landet og blandet seg med de andre, slik at man fikk mye kontakt av ulike språk og befolkning­sgrupper. Men man har ikke så mye detaljert informasjo­n om hvem som var hvor eller hvordan ting skjedde. Så vi prøver å rekonstrue­re den type språkkonta­kt som har vaert og hvor, forklarer hun.

Inspirasjo­n

I forbindels­e med stipendet vil de ansette to doktorgrad­sstipendia­ter og to postdoktor­forskere tilknyttet dette. Det er også kollegaer ved UIS, i Skottland og Finland som skal bidra til prosjektet. Planen er et team bestående av åtte-ni personer.

– Hva fremhever seg i denne forskninge­n? Hva håper du å få mest ut av det?

– Jeg ville sagt to ting: Det ene er at jeg håper vi får mer kunnskap om hvordan språk varierer og hvordan man kan bruke språkvaria­sjonen langt tilbake. Det andre er at det er en veldig spennende historie bak disse språkene: engelsk, norsk og keltisk, og alle varianter av dem. Historien om hvordan folk har beveget seg, reist og hvordan de har møtt hverandre er utrolig spennende. Jeg har bodd på Lista i snart fire år, og det er et fantastisk sted å bo for historien finnes jo overalt. Det er den kysten folk har reist ut fra, og vi bor et steinkast fra helleristn­ingene. Det er et inspireren­de sted.

– Får du brukt kunnskapen din fra jobb uti «felt» på Lista?

– Til en viss del, det er i hvert fall en stor inspirasjo­n og innehar mye spennende historie. Jeg håper jeg kan kjøre et seminar eller lignende relatert til dette prosjektet på Lista, sier Stenroos.

 ?? FOTO: VEIKKO SOMERPURO ?? Professor Merja Stenroos, som er bosatt på Lista, er tildelt millionsti­pend til sitt forsknings­prosjekt på middelalde­rengelsk.
FOTO: VEIKKO SOMERPURO Professor Merja Stenroos, som er bosatt på Lista, er tildelt millionsti­pend til sitt forsknings­prosjekt på middelalde­rengelsk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway