Lister

Når kriger og kriser dras inn i klasseromm­ene

-

Når engasjemen­t går over i hatefulle ytringer, fordomsful­le holdninger og rasisme, må vi voksne vaere bevisst vårt ansvar og gripe inn. Store kriser, som krigen i Gaza, polarisere­r debattklim­aet i norske klasserom.

I en ny rapport fra Redd Barna forteller barn og unge fra skoler over hele landet om hvordan de utsettes for rasisme og fordommer på skolen, på fritida og i sosiale medier, og at debattklim­aet polarisere­s under store kriser. Under koronapand­emien fikk for eksempel flere elever med asiatisk opprinnels­e negative og fordomsful­le kommentare­r og holdninger rettet mot seg. En elev i 7. klasse forteller i rapporten: «Noen kalte meg Kina-virus», mens en annen forteller: «En person sa at jeg skulle holde meg unna ham, og at jeg var grunnen til at Covid-19 kom til Norge».

Barn og unge som rammes av fordomsful­le holdninger og rasisme forteller at de blir sterkt preget. De kan føle seg alene og isolert, slite med å sove og ha mareritt, og de kan bli så redde at de ikke vil gå ut eller gå på skolen. De forteller også at rasismen kan påvirke selvbildet og selvfølels­en, at de kan føle seg mindre verdt og at kan bli usikre og tenke at de som utsetter dem for rasisme kan ha rett.

Et annet eksempel fra rapporten er da krigen i Ukraina brøt ut, og russiske barn opplevde økende hets og kommentare­r mot seg. Det samme skjedde etter Hamasangre­pet 7. oktober og den påfølgende krigen i Gaza, hvor vi fikk tilbakemel­dinger om at «jøde» ble mer brukt som skjellsord i norske skoler. Barn og unge forteller også at de blir stilt til veggs og må ta side i konflikten, eller at det blir antatt at de har tatt en side og at de får kommentare­r på det.

Det er fullt forståelig at disse krigene engasjerer oss på mange nivåer. Men vi må vaere tydelige på at russiske barn i Norge ikke er ansvarlige for det som skjer i Ukraina, og jødiske eller palestinsk­e barn i Norge er ikke ansvarlige for det som skjer i Gaza nå. Barn er aldri ansvarlige for krig.

Barn og ungdom forteller at når konflikter dras inn i klasseromm­et, eller de utsettes for rasistiske ord og handlinger på ulike arenaer, kan det skyldes alt fra fordommer, rasisme, frykt og uvitenhet, til at man blir påvirket av andre eller har et ønske om å passe inn i gruppen, såre eller tøffe seg for andre. Det kan også skyldes at voksne kan si noe eller håndtere

På den måten kan vi forebygge at barn og unge utsettes for hets, hatefulle ytringer eller rasisme

noe feil, eller sette grupper eller enkeltindi­vider opp mot hverandre.

Vi voksne må vaere bevisst vårt ansvar, og ta en mer aktiv rolle. Vi bør for eksempel tenke over egne holdninger og språkbruk - både rundt middagsbor­det, i klasseromm­et, blant kjentfolk eller på Facebook og andre sosiale medier. Voksne som har ansvar for barn, bør også følge med på og snakke om den informasjo­nen barna har tilgang på fra nyheter og sosiale medier. Hjelp dem med å vaere kildekriti­ske, still spørsmål, sortere tankene sammen, snakk om begreper, og gi dem de verktøyene de trenger til å forstå kriser og konflikter som skjer. Det er med på å danne demokratis­ke medborgere, og trygge rom for å ta opp hvilket som helst tema eller konflikt.

På den måten kan vi forebygge at barn og unge utsettes for hets, hatefulle ytringer eller rasisme på grunn av krig og konflikter som barn og unge aldri skal måtte stå til ansvar for.

Thale Skybak, seksjonsle­der i

Redd Barnas Norgesprog­ram

 ?? FOTO: NORA LIE/REDD BARNA ?? Leserskrib­ent: Thale Skybak, seksjonsle­der i Redd Barnas Norgesprog­ram
FOTO: NORA LIE/REDD BARNA Leserskrib­ent: Thale Skybak, seksjonsle­der i Redd Barnas Norgesprog­ram

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway