Lister

Bevilget en million for å få avsluttet Hausvikfor­handlinger

Et enstemmig kommunesty­re bevilget en million kroner eksklusiv merverdiav­gift til juridisk bistand for å få løst de krevende sluttforha­ndlingene om Hausvik.

- TORREY ENOKSEN

– Der har vaert mange møter, og der er ikke enighet. Der er ikke gjensidig forståelse for 2019 avtalen, opplyste ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) da hun kommentert­e viktighete­n av å få til en enighet med Velde Fjellborin­g.

Uenig om avtale

Bakgrunnen for at kommunen nå må bevilge inntil en million kroner, er at Lyngdal kommune og Velde Fjellborin­g AS som holder på med å ta ut stein fra Hausvik industriom­råde, ikke er enige om når det over 330 dekar store området skal frigjøres.

I 2019 inngikk kommunen og Velde fjellborin­g en avtale der maskinentr­eprenøren skulle frigjøre områder i etapper, slik at det kan etableres annen naering i området.

Endret forslag

Under et møte høsten 2023 la Velde fram en plan som ville bety en forlengnin­g av deres mulighet til å ta ut masser fra området.

Kommunen på sin side, står fast på at avtalen som ble inngått i 2019 er gjeldende.

– Det er blitt en del usikkerhet fordi Velde forstår avtalen annerledes enn kommunen. Vi trenger derfor en del juridisk bistand, sa kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk da han orienterte kommunesty­ret.

Avtale med HEYAS

Arbeiderpa­rtiets Eivind Arnt Husøy stilte spørsmål om dette er ytterliger­e en sak som skulle vaert ute av verden for lengst fordi man ikke gjorde en god nok jobb under forhandlin­gene i 2019.

Han viste til at Velde den gangen forsøke å gjøre seg ferdig raskere, mens kommunen ba dem om å holde på litt lenger.

Partifelle Johan Ekeland mener millioner står på spill dersom partene ikke blir enige om en avtale.

Bakgrunnen for dette er at kommunen høsten 2023 inngikk en leieavtale med Hausvik Energy Yard, HEYAS, om leie av 273 dekar. Selskapet som regionale virksomhet­er står bak, håper å få etablert havvindrel­atert industri i området i 2026 eller 2027.

Det er blitt en del usikkerhet fordi Velde forstår avtalen annerledes enn kommunen.

Kjell Olav Haeåk, kommunedir­ektør

Ikke forholde seg til avtalen

Senterpart­iets Arild Vatland, mener denne saken viser at kommunen må vurdere å ansette sin egen advokat for å unngå å komme opp i enda flere vanskelige juridiske saker.

– Det er mer snakk om noen som ikke vil forholde seg til avtalen, svarte Høyres Arnfinn Havås. torrey@lister24.no

 ?? FOTO: SOWE ?? Slik kan Hausvik industriom­råde se ut dersom det blir etablert havvindrel­atert industri. Fortsatt er Lyngdal kommune og Velde Fjellborin­g ikke enige om når masseuttak­et skal avsluttes.
FOTO: SOWE Slik kan Hausvik industriom­råde se ut dersom det blir etablert havvindrel­atert industri. Fortsatt er Lyngdal kommune og Velde Fjellborin­g ikke enige om når masseuttak­et skal avsluttes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway