Julens myter og overtro

5. Desember – Julekongen

-

Nå er vi godt inne i desember igjen, den tiden på året da skyggene er ekstra mørke, nettene ekstra lange og temperatur­en bikker godt under null de fleste steder i landet. Nattehimme­len blir nesten svart og lar stjernebil­dene tre tydelig fram, og det er som om all verdens små soler vinker ned til oss. I stuene våre tenner vi også tusen lys som sprer juleglede og forbereder oss på juletiden. Men tiden som i dag er fylt av tradisjone­r, forventnin­ger og munter glede, har forandret seg mye gjennom årene. Vi har snart fjernet alle spor etter ofringer og skåler til Odin, Tor og Frøy, men denne sensuren har også gått ut over en julefyr som vi kaller julenissen.

Du tenker kanskje på julenissen som en tjukk, koselig mann som reiser jorda rundt på julaften og deler ut gaver til alle de snille barna; han som vi på andre språk kaller Father Christmas, Julemanden eller Papá Noel. Du har sikkert hørt at han egentlig kommer fra Tyrkia og var en biskop som het Sankt Nikolas, men dette er langt fra den virkelige julefyren. Han er nesten helt glemt, men det er noen få av de eldste blant oss som fortsatt husker ham, så han er ikke helt borte. Den egentlige nissen, eller rettere sagt, figuren som inspirerte ham, er verken den amerikansk­e CocaCola-nissen som sier ho-ho-ho og spør hva barna ønsker seg til jul, eller en snill biskop fra Myra som ga bort alle pengene sine. Han er en gammel juleskikke­lse fra da vi feiret jul lenge før vi hørte om Kvitekrist her i Norden.

Den koselige, gamle mannen med hvitt skjegg og rød lang frakk som vi alle har blitt så glade i, har reist jorda rundt i flere hundre år, så det stemmer at han er gammel. Men han er ikke bare en gammel, snill mann. Se på frakken hans, se på det lange skjegget! Du ser vel at han en gang var en konge, ja, nesten en slags gud. Det er jo helt merkelig at vi kaller ham nisse. Nisser går rundt i grå nikkers og topplue. Det blir sagt at han en gang hersket over juletiden, eller yuletide, som det het den gangen. En tittel som passer bedre til denne mannen, er vel julekongen?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway