Julens myter og overtro

Den farlige juletiden

-

Tiden fra midt i desember og utover vinteren er en farlig årstid. Da må avlingen og buskapen få være i fred, og sulten blant mennesker og dyr er uunngåelig. I disse grufulle månedene var det mange som slaktet den ene grisen eller kua de hadde for å holde ut. Dessuten hadde de ikke noe å fôre dyra sine med, og da er det like greit å få en siste glede midt i den verste årstiden. Det blir sagt at alle som ofrer dyr og feirer nå, de deltar i yuletide, eller juletiden, og er derfor undersåtte­r av julekongen.

Julekongen blir glad for ofringene og besøker sine følgesmenn og -kvinner, ofte mens de sover. Men han kommer ikke bare om natten, og ikke bare én bestemt natt. Nei da, julekongen kommer hver natt så lenge feiringa varer, og det er i minst tre netter. Hvor disse historiene om piper, kull i strømper og ris på rumpa kommer fra, det vet jeg ikke. Han kan jo bare gå inn døra, og det er det han gjør, etter det jeg har fått fortalt.

Når julekongen kommer, åpner han ei tønne full av saltkjøtt, for det er jo ingen som drømmer om leker når de ikke har spist på flere dager. Han har også med seg store mugger med kraftig øl. Med disse gavene vil alle familier som deltar i juletiden, ha større sjanse til å overleve de vanskelige månedene i vinteren som kommer. Gavene har vært de samme siden julekongen dukket opp første gang rundt 900-tallet.

Noen mener at det er lurt å varte opp julekongen når han kommer, at man skal lage en fest for ham. Jeg har hørt historier om en gledesspre­der som legger igjen gaver med søtsaker og krydret vin utenfor døra om natten. Før i tiden sa folk at de drakk krydret vin, men det er veldig likt det vi i dag kaller gløgg. Jeg har også blitt fortalt langt mer vanvittige historier om hva de ga til julekongen. På vestlandet, før i tiden altså, laget de for eksempel en slags bolle av en svineskall­e og la nyrer og lever i den. Så satte de det over svak varme over natten. Uansett hva du tror, så er det i hvert fall ikke risgrøt eller julekaker julekongen vil ha.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway