Julens myter og overtro

13. Desember – Julesvenne­ne

-

Lussi langnatt, natten mellom 12. og 13. desember, markerer at mørketiden begynner. Over hele Norden har folk alltid visst at dette er både den farligste og den lengste natten i året, men de forskjelli­ge landene har hver sine fredløse skumlinger som lurer i mørket. På Island frykter de verken Lussi eller Åsgårdsrei­a denne kvelden, slik de gjør i Norge, men det er noen andre skumle karer som begynner å reke rundt gårdene på denne tiden. Det er julesvenne­ne. De første kommer ned fra fjellene på lussenatte­n, og det blir stadig fler av dem. De henger rundt husene, ja, noen våger seg til og med ut i gatene i Reykjavík.

Det første tegnet på at noe er i gjære, er når du ser at sauene blir plaga av Stekkjarst­aur, han som stikker med staurene. Så ser du at grytene er slikket rene, da er det Pottaskefi­ll som har vært på ferde. Hvis det røkte sauekjøtte­t eller skyren er borte, kan det være Ketkrókur, og slamrer det i dørene og ingen kommer? Ja, da er det Hur∂askellir. Det kommer en ny julesvenn for hver dag fram mot jul, og når det er tretten av dem, da er det juledagen. Den siste som kommer, er Kertasniki­r, han som stjeler julelysene. Det blir jo ikke jul uten julelys, så du må passe godt på.

Man kan bli litt irritert på disse julesvenne­ne, men stakkars karer. Alle sammen er

barn av trollene Gryla og Leppaludi, men Gryla har født dem utenfor ekteskap. Gryla er veldig glad i barn. Menneskeba­rn, til middag altså. På Island sier de at hun spiser dem som ikke hører på moren og faren sin. Julesvenne­ne kan kanskje ikke noe for hvordan de oppfører seg når de har sånne foreldre.

Julesvenne­ne har vanket rundt på Island siden 1600-tallet, minst, og de har holdt seg godt. Før i tiden var de uhyrer akkurat som foreldrene sine, men i dag har de heldigvis blitt like snille som julenissen. Men de kan nok finne på en og annen skøyerstre­k iblant. Nå for tiden kler de seg akkurat som julenissen, og de har begynt å ta med gaver til barna i stedet for å kidnappe dem og hive dem i morens gryte. Rundt 1920 begynte til og med islandske barn å sette sko i vinduene en gang etter 12. desember. De håpet at julesvenne­ne skulle fylle dem med godteri. Hvis de hadde vært snille barn, da.

«Det kommer en ny julesvenn for hver dag fram mot jul, og når det er tretten av dem, da er det juledagen. Den siste som kommer, er Kertasniki­r og han stjeler julelysene.»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway