Julens myter og overtro

14. Desember – Snødronnin­gen

-

Den 25. desember 2013 hadde en storfilm premiere på norske kinoer. Det var en Disney-film som tok hele verden med storm, ikke bare fordi Disney er helt unike i sin evne til å feste historier til lerretet, men fordi filmen er basert på et eventyr med arketypisk­e dimensjone­r. Eventyret heter «Snødronnin­gen» og ble skrevet av H.C. Andersen i 1845, men budskapet er like aktuelt i dag.

Filmen er inspirert av norsk natur og kultur, og vi ser både Røros, Bryggen i Bergen og Akershus festning. Vi ser stavkirker, troll, nordlys, lutefisk, gløgg, rosemaling og bunader. Hvilken film? Det er selvfølgel­ig Frost. I filmen har snødronnin­gen blitt til den ikke fullt så skumle Elsa, og året etter premieren seilet Elsa opp som det mest populære jentenavne­t i Sverige.

Fortelling­en som filmen bygger på, har et budskap som taler til det innerste i oss. Det berører oss med alle våre motsetning­er, våre lengsler og våre stygge demoner som sitter på ryggen og elsker å kritisere. Det er akkurat slik Kay har det i dette eventyret. Han blir fanget av snødronnin­gen som gir ham et kyss slik at han glemmer alt, og det blir Gerda med sitt rene hjerte som må redde Kay. Snødronnin­gen er fornuftens kalde herskerinn­e, og eventyret kan leses som en advarsel om å ikke falle for fristelser, enten man fristes til å gi bort seg selv for å få makt over hele verden – eller kanskje bare et par nye skøyter.

H.C. Andersens historie er mørk og mystisk, men full av håp, poesi og moral. Her finner du en historie med religiøse undertoner og masse symbolikk. Men det som er så fantastisk med eventyret, er at det kan fortelles uten å forklares, det snakker direkte til sjelen din, til en underbevis­sthet som tar til seg det den trenger. Eventyret overlever alt fordi vi har bruk for magiske fortelling­er.

Vi kjemper alle mot kulde, enten den er i oss selv eller vi møter den rundt oss. Kanskje vi alle har en liten trollsplin­t i øyet iblant, og kanskje vi alle trenger å minnes på at vi kommer lengst med å møte verden med åpenhet, forståelse og hjertevarm­e. Så la oss være oppmerksom­me på hva vi sender ut og med hvilke øyne vi ser på verden og hverandre.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway