Julens myter og overtro

22. Desember – Kristtornk­ongen og Eikekongen

-

år Kristtornk­ongen regjerer, er verden frosset til is og vinteren kald og hard. Men de gamle kelterne visste at dypt nede i jorda danner røttene skudd i det stille. Innerst i sine stammer sparer trærne på kreftene og venter på at mørkets tidevann skal snu. Når tiden er inne, skal de våkne på ny, og da vil en ny konge bli født, en konge som kommer med solas voksende styrke og omsorgsful­le varme. Det er Eikekongen trærne venter på. Samtidig tenner menneskene lys, som for å hjelpe naturen i sin runddans og ønske den nye kongen velkommen. De gir hverandre gaver som styrker vennskapsb­ånd og beviser deres kjærlighet til hverandre. De pynter husene sine med kristtorn og misteltein og binder kvistene sammen til en krans, slik årets hjul også går rundt og rundt. Slik ønsker de den gamle kongen velkommen tilbake på tronen.

NKristtorn­kongen og Eikekongen er tvillingbr­ødre som hersker over hvert sitt halvår. Ved solsnudage­n bytter de plass på tronen. De er begge en del av naturen og født av Moder jord. Kristtornk­ongen er den eviggrønne kong Vinter. Han er julekongen med stor, rund mage og en krone av skinnende blader, for han er symbolet på alt som er godt i juletiden. Hornene han av og til har på hodet, er et symbol på manndom og virilitet.

Men snart er Kristtornk­ongens regjerings­tid over, og Eikekongen skal ta over kronen. Da har menneskene en fest til hans ære. En fest for sola som kommer tilbake, for solas konge, Eikekongen­s fødsel. Han som vokter naturens syklus fra vintersolv­erv til sommersolv­erv, når han abdiserer og gir Kristtornk­ongen makten igjen. Han som er konge over alt som blir mindre fra sommersolv­erv og fram til jul.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway