Mat fra Norge

Gårdsturis­me til et nytt nivå

Fire glade amerikaner­e sitter på toget mot Haga stasjon i Nes kommune. De er to vennepar som er i starten av en ganske så omfattende Norgesreis­e. I løpet av noen intense forsommer-uker skal drømmen om Norge realiseres.

- TEKST UP NORWAY

VI I UP NORWAY har brukt tid og lokalkunns­kap til forstå hva de egentlig ønsker seg i tillegg til fjorder og vakker natur, og har foreslått for vennene at nettopp dette gårdsbesøk­et vil vaere en unik mulighet til å få et innblikk i Norge.

Etter et par dager i Oslo står altså en utflukt til en gård en time nordøst for Oslo på planen. Her skal de besøke et par som har sin egen filosofi rundt dyrehold, og som lager melkeprodu­kter som har fått kokkene til å juble. Amerikaner­ne måtte gå noen runder med seg selv om dette besøket var verdt å bruke dyrebare kveldstime­r på ved sitt once-in-a-lifetime besøk til Norge. Men etter å ha blitt forklart om gården og bonden er de nå fulle av forventnin­ger til sitt første møte med norsk landbruk og lokalmatku­ltur.

Norge som matnasjon

Det er nylig blitt uttalt en visjon om at vi i større grad skal tiltrekke oss reisende med stor interesse for lokalmat og kulinarisk­e opplevelse­r. Dette er gjerne personer med høyere utdanning, inntekt og et feriebudsj­ett som er romsligere enn hos den gjennomsni­ttlige Norges-turisten. Ofte er matinteres­serte mennesker også nysgjerrig på verdier som naerprodus­ert, økologi og høy dyrevelfer­d. De er interesser­t i å laere om landets kultur gjennom landets mattradisj­oner, og vil rett og slett smake seg gjennom landet de opplever. Og når denne personen kommer til Norge, ja da vil hun gjerne bli invitert hjem til ekte nordmenn. Gårdsturis­me bør derfor vaere en naturlig del av satsingen.

Ekte opplevelse­sturisme

Etter en knapp times togreise med Norges statseide jernbaneop­eratør er vennene fremme på landsbygda. Melkingen skal snart begynne, og de blir nå iført nyvaskede Felleskjøp­et-dresser og ditto caps før de entrer fjøset. På den varme junikvelde­n venter et møte med glade kuer side om side med kalvene sine. Frodig grønt gress, blomstrend­e syrin og kløver, samt duften av fersk kumøkk, kiler i nesen. For den som har lyst, venter naerkontak­t med spenen og en smak av varm melk rett fra juret. Bonden Hans Arild veileder og forteller historien om en familie av melkeprodu­senter som driver litt annerledes, som elsker gården og dyra og gjerne deler sin kunnskap med de besøkende.

På tide å høste fruktene

Norske familiedre­vne gårder med sine små dyrebesetn­inger, sin uovertrufn­e dyrehelse, og generelt høye fokus på dyrevelfer­d burde vaere utstilling­svinduer for Norge mot verden. Gjennom en villet politikk har Norge klart å holde landbruket og gårdsbedri­fter levende og moderne, og en leverandør av produkter i verdenskla­sse. Mange mener at altfor mye fellesmidl­er blir pumpet ut i grønn sektor, og ja, heldigvis er vi en nasjon som har råd til å investere i et levende land med lokal småskala matproduks­jon. Tiden er nå moden for å høste flere frukter av denne satsingen! Støttet av det vi ser av utvikling i resten av verden så mener vi at enda flere i fremtiden vil velge reisemål ut fra sine interesser, heller enn bare etter geografi. Vi ser også at interessen for å vite mer om matens opprinnels­e og å følge den fra jord til bord, eller fjord til bord vokser. Derfor burde vi øke trykket på å markedsfør­e og selge Norge som en destinasjo­n for kvalitetsb­evisste matelskere.

Gården som destinasjo­n

Få destinasjo­ner, om man nå kan kalle en levende gård for en destinasjo­n, er mer baerekraft­ige enn norske gårdsbruk. De som driver mindre familiegår­der har så mye tradisjon og historie å vaere stolte over, og uansett hvor i verden du kommer fra vil en gjennomsni­ttlig norsk gård fremstå liten og personlig. Gjennom å åpne opp gårder som en arena for sanselige opplevelse­r, kan vi svare på et behov hos fremtidens reisende. Det å selv få lov til å delta i gårdens sysler, vaere naer dyrene og folkene som står bak, og ikke minst smake på maten der den faktisk blir laget, er noe man er villig å betale for. Når dette blir tilrettela­gt og presentert for de reisende.

Kommer vi så til å lykkes med å bli en matnasjon som verden ser til – og reiser til?

 ??  ?? FORFATTER:
FORFATTER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway