Mat fra Norge

Lokalt og internasjo­nalt

Landhandel er et hyggelig ord. Nå har Fagernes i Valdres fått en slik, hardpakket med internasjo­nale delikatess­er og kortreist lokalmat i disk og hyller.

- TEKST OG FOTO PER A. BORGLUND

DET ER svenske Kristina Gyllensvär­d og ektemannen Oddbjørn Skeie som står bak nyetableri­ngen, som siden i sommer har vaert godt besøk av folk i alle aldre.

– I helgen er det faktisk tilløp til kø her, smiler Kristina.

Hun byr på rakfisk fra Valdres (ja, hun har vent seg til smaken!), skinker og oster fra Italia, Spania og Frankrike, kombinert med olivenolje, pasta, sjokolade og varer fra Villfisken, Stølsvidda og Ask Gård. Her går det meste hånd i hånd.

Kundene er fra lokalbefol­kningen, turister og hyttefolk. Mange stopper her for å fylle bilen med godsaker på vei til hytta. Noen bruker også landhandel­en som gavebutikk, og Kristina fyller gjerne tiner med ost, tapas og assortert lokalmat for den som vil gi bort noe ekstra.

– Den norske lokalmaten vi tar inn forsvinner ut igjen med en gang, sier Kristina Gyllensvär­d, som peker på osten Lille Aske som en bestselger. Bo Jensens ost deler hylleplass med flere produkter fra den lille Olestølen i Øystre Slidre.

På et bord står det også en flott kvast grønnkål fra gården Vikabråten i Røn, bare noen kilometer unna. De leverer også pimpernell til den nye landhandel­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway