Mat fra Norge

Rett fra fagbrev til stjerneres­taurant

I september dro hun fra Trondheim og ned til Oslo for å hjelpe til på kjøkkenet under veldedighe­tsmiddagen til inntekt for KokkeKarla­s legat. Da den 16-retters middagen på restaurant Kontrast var vel servert, var Live Krangnes Edvardsen (20) blitt 50 000

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

TIL SIN STORE overraskel­se, og til applaus fra et stjernelag av kokker fra hele Norden, ble Live utropt som vinner av KokkeKarla­s legats stipend 2018. Et stipend som hvert år deles ut til en ung og fremadstor­mende kvinnelig kokk, etter ønske fra Karla Siverts og hennes arvinger.

Karla Siverts var kjøkkensje­f på kritikerro­ste Smalhans i Oslo, og markerte seg både som dyktig TV-kokk og matspaltis­t, før hun døde av kreft sommeren 2016, bare 29 år gammel.

Lurt trill rundt

– Jeg hadde søkt, men så hørte jeg ingenting fra legatet. Det sto at de ville sende ut mail til tre aktuelle kandidater som skulle bli invitert til legatmidda­gen på Kontrast for å spise. Jeg fikk ingen mail, så jeg tenkte jeg bare fikk søke igjen neste år, forteller Live, som tok fagbrev i juni og er ansatt som kokk på Credo Restaurant i Trondheim.

En restaurant som flere anmeldere mener er et av landets aller beste og mest spennende spisestede­r.

– Sjefen min her på Credo, Heidi Bjerkan, skulle lage mat under arrangemen­tet, og hun ønsket at jeg skulle bli med og hjelpe til. Så hun lurte meg trill rundt! Både Heidi og mange andre visste at det var jeg som skulle få stipendet, men jeg ante ingenting. Så jeg ble skikkelig overrasket da de leste opp navnet mitt. Det var utrolig gøy, smiler Live.

Noen av kriteriene for stipendet er at mottakeren skal vaere en god representa­nt for yrkesstolt­het og yrkesglede i kokkefaget, ha faglig kompetanse og et bevisst og langsiktig perspektiv på sitt kokkearbei­d, og vaere opptatt av norsk matkultur og å bruke og fremme gode norske råvarer.

Alt dette passer godt hvis man skal beskrive den unge kokka Live på Credo.

Fokus på baerekraft

Som 16-åring flyttet hun fra barndomshj­emmet i Surnadal til Trondheim. Hun drømte om å bli kokk, og i Surnadal var det ingen kokkelinje.

– Jeg sa ingenting til mamma om at jeg hadde søkt skoleplass i Trondheim. En uke før ferien var slutt fikk jeg beskjed om at jeg hadde kommet inn, og da bestemte jeg meg for å prøve. Det er bedre å prøve enn å la vaere. Jeg var jo veldig ung, og det var hardt i begynnelse­n. Jeg bodde i et kollektiv med folk som var mye eldre enn meg. Det var ikke helt bra. Men jeg stortrivde­s på kokkelinja, og da jeg etter hvert fikk laereplass på Credo, fant jeg meg også en egen leilighet, sier Live.

På Credo ble hun godt ivaretatt og laert opp av restaurant­ens dyktige kjøkkensje­f og eier Heidi Bjerkan. Hennes matfilosof­i, med naer kontakt til produsente­ne, rene og lokale råvarer og et stort fokus på baerekraft og godt håndverk, er inspireren­de for en ung og laerevilli­g kokk.

– Jeg er glad for å ha fått bli med videre på Credo etter laeretida, og synes jeg utvikler meg som kokk hver eneste dag. Vi har akkurat flyttet inn i nye lokaler i en ombygget gammel maskinhall, og har masse plass hvor vi dyrker egne biodynamis­ke grønnsaker, urter og frukt av alle slag. Vi har modningsro­m for kjøtt, melkekjøle og bakerovn. Det er så mye nytt og spennende, så jeg var ikke helt klar for å slutte nå, smiler Live.

Til San Francisco

Men til våren har hun planer om å forlate Credo. Eller i alle fall ta en pause. Stipendet på 50 000 kroner skal utnyttes, og nylig fikk Live beskjed om at hun har fått plass hos den prisbelønt­e kjøkkensje­fen Dominique Crenn i San Francisco.

– Hun driver Atelier Crenn, en restaurant med to Michelin-stjerner. Sammen med Heidi møtte jeg henne på et event i San Sebastian i sommer, og jeg fikk helt sjokk da hun var der. Dominique er utrolig kul og kjempeflin­k, og jeg følger med på det hun gjør på sosiale medier. Jeg ble skikkelig starstruck da hun var i San Sebastian, og det skal bli så gøy å dra til Atelier Crenn for å jobbe og laere, sier Live.

Selv om barndommen i Surnadal var travel med fotballtre­ninger, pianotimer, bueskyting og dans, gledet den aktive jenta seg alltid til måltidene hjemme. Der sto hjemmelage­t mat på bordet, og Live spiste alt hun fikk.

– Jeg tror ennå ikke jeg har smakt noe jeg ikke liker. Hele familien min er glad i matlaging, så jeg vokste opp med all slags mat. Mamma og pappa stappet i meg sushi fra jeg var to år, og etter hvert ble jeg med når de laget middag, grillet, lagde mat i bålpanne eller bakte, forteller Live.

Når hun har fri fra Credo går turen ofte hjem til Surnadal, og er hun heldig, inviterer mormor Ella på middag.

– Mormor liker å samle familien til et godt måltid, og spesialite­ten hennes er «kjøtt og påsse». En lokal tradisjons­rett med kokt kjøtt, pølse, kålrabista­ppe og en slags potetball kokt i en pose. Det er nok noe av det beste jeg kan få, sier Live entusiasti­sk.

 ??  ?? VANT NM: I fjor ble Credo-kokken Live Krangnes Edvardsen norgesmest­er i kokkekunst som commis for Kjell Patrick Ørmen Johnsen. Flere kokkekonku­rranser frister, men jobbing og utvikling står først på karrierepl­anen. Neste stopp for Live er kokkejobb i San Francisco.
VANT NM: I fjor ble Credo-kokken Live Krangnes Edvardsen norgesmest­er i kokkekunst som commis for Kjell Patrick Ørmen Johnsen. Flere kokkekonku­rranser frister, men jobbing og utvikling står først på karrierepl­anen. Neste stopp for Live er kokkejobb i San Francisco.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway