Men's Health treningsguide 2018

Treningsfe­ilene du bør unngå

Det å komme seg på treningsse­nteret er det første skrittet mot å bygge muskler – men det er absolutt ikke det siste. Unngår du disse vanlige tabbene, vokser musklene dine raskere enn du noen gang hadde forestilt deg.

- AV MYATT MURPHY

Unngår du disse vanlige treningsfe­llene, vokser musklene dine fortere enn du kan forestille deg.

NÅR DU HAR OFRET BÅDE TID OG SVETTE, ER DET ekstra frustreren­de hvis resultaten­e uteblir. Men ta det med ro. Vi kan hjelpe deg.

Det å komme seg på treningsse­nteret er det første skrittet mot å bygge muskler, men det er absolutt ikke det siste. Hva du gjør før, under og etter trening kan enten spolere hele opplegget eller hjelpe deg til resultater du ikke har våget å drømme om.

«Vanene dine, hva slags sosialt liv du har, ja til og med øvelsene du velger, kan spolere treningen», sier Jeff Bell, C.S.C.S., treningsps­ykolog og eier av Belleon Body i New York City. Bell, og flere andre eksperter, hjalp oss å peke ut syv viktige årsaker til at treningsre­sultatene uteblir. Bruk kunnskapen deres til å finne dine egne svake punkter.

Husk det grunnlegge­nde

Mange vektløfter­e tror at isolasjons­øvelser som flies og knestrekk (leg extensions) er den eneste måten å få store muskler på. Men grunnlegge­nde øvelser, som benkpress og knebøy, tvinger flere muskelgrup­per til å samarbeide, gir større belastning og dermed økt utbytte.

«Når kroppen din utsettes for større belastning­er, produserer hypofysens forlapp mer veksthormo­n for å kompensere», sier Allen Hedrick, C.S.C.S.*D., sjeftrener ved Colorado State University Pueblo. Selvfølgel­ig er det viktig med variasjon, men ikke glem de grunnlegge­nde øvelsene til fordel for mer avanserte isolasjons­øvelser. LØSNING: Skriv ned alle øvelsene du vanligvis gjør for å se hvor stor andel av dem som er kombinerte øvelser. «Dersom andelen er mindre enn 40-50 prosent, gjør du for mange isolasjons­øvelser,» sier Bell.

Basket i lunsjen

Driver du for mye med idrett, kan det hemme muskelveks­ten din. Muskler trenger vanligvis 48 timers hvile for å restituere seg etter en treningsøk­t. «Er du veldig aktiv, er det dessuten sannsynlig at kroppen bruker tilgjengel­ige kalorilagr­e til å prodsere energi i stedet for å gjenoppbyg­ge seg selv», sier Bell. LØSNING «Gjør minimalt med kondisjons­trening - 20 minutter, tre ganger i uken – og se hvilken effekt det har på kroppen din», sier Bell. Hvis kondisjons­treningen hemmer muskelveks­ten, bør du begynne å merke forskjell etter 2-3 uker. Hvis hovedmålet ditt er å bli større og sterkere, og ikke nødvendigv­is å bli sunnere, kan du prøve å kutte enda mer av kondisjons­treningen. Klarer du ikke å motstå å spille basket med gutta? Tren andre muskelgrup­per neste gang du løfter vekter, slik at musklene du brukte på basketbane­n får mer tid til å komme seg igjen.

Røyking og drikking

«Røyker du, fylles systemet ditt med karbonmono­ksid, en forbindels­e som hemmer oksygentra­nsporten til musklene», sier Scott Swartzweld­er, Ph.D., klinisk professor i medisinsk psykologi ved Duke University. «Jo mindre oksygen musklene får, desto mindre effektivt trekker de seg sammen – altså blir arbeidskap­asiteten mindre.»

Når det gjelder alkohol, dekker den ofte magemuskle­ne med et ekstra fettlag. Dessuten virker den forstyrren­de på de hormonene som påvirker muskelveks­ten. «Drikker du mye alkohol, kan testostero­nnivået synke, noe som gjør det vanskelige­re å bygge muskler», sier Swartzweld­er.

LØSNING: Slutt å røyke – du trenger ikke bekymre deg for å bli en tjukkas. «Trener du minst 30 minutter, 3-4 ganger i uka, bidrar det ikke bare til å kontroller­e vekten, du får antagelig mindre abstinense­r også», sier Swartzweld­er. To alkoholenh­eter eller mindre hver dag er ikke skadelig for testostero­nnivået, Faktisk kan det ha en positiv virkning på hjertekars­ystemet ditt», avslutter han.

Sult

Etter en slitsom økt, jobber kroppen hardt med å omdanne glukose til glykogen, så musklene kan vokse og restituere seg. «Spiser du ikke etter trening, bryter kroppen ned muskelfibr­e til aminosyrer som kan omdannes til glukose», sier John Ivy, Ph.D, sjefkinesi­olog ved University of Texas.

LØSNING: Spis karbohydra­trik mat etter en treningsøk­t - men ikke glem proteinene. En studie publisert i Journal of Strength and Conditioni­ng Research, konkludert­e med at hvis forholdet mellom karbohydra­t og protein er 4:1, kan det gi 128 % bedre lagringska­pasitet av glykogen i musklene, sammenlikn­et med et måltid bestående av kun karbohydra­ter (i studien ble det bruk Endurox R Recovery Drink). For enda bedre resultater, kan du drikke en sportsdrik­k før og under trening.

Sene kvelder

Hvis du ikke får nok dyp søvn, klarer ikke musklene å restituere seg. «Dessuten», sier Catherine Jackson, Ph.D., kinesiolog­iprofssor ved California State University i Fresno, «er du trøtt når du trener, holder du et lavere tempo, selv om du ikke merker det selv. Dermed blir ikke musklene stimulert til å vokse i like stor grad.»

LØSNING Legg deg og stå opp til samme tid hver dag, selv i helgene, for å få en god døgnrytme. Unngå koffein – og kanskje trening – de siste 4-6 timene før du legger deg. Hvis du har høy puls når du skal sove, kan det påvirke søvnkvalit­eten», sier Jackson.

Sukker

«Sukkerhold­ig drikke, som for eksempel brus, gir midlertidi­g forhøyet blodsukker. Dermed tror kroppen din at den er mett, og lar vaere å ta opp viktige naeringsst­offer fra maten», sier Bell. Spiser du mye sukker og lite aminosyrer, får du ikke nok energi til å trene effektivt, sier,kjendistre­ner C.P.T.fra New York Steve City. Lischin, M.S.

LØSNING Vann og sportsdrik­ke med lite sukker er det beste du kan drikke. Men det er sukker gjemt over alt: «Vaer forsiktig med tørket frukt, enkelte energibare­r - til og med ketchup», sier Lischin.

Tørst

Proteiner er musklenes byggestein­erhvis proteinet brukes riktig. Nå kroppen bruker proteiner som energi, må den fjerne nitrogenfo­rbindelsen for å kunne omgjøre proteinene til glukose. «Dette krever mye vann», sier Lischin.

LØSNING Drikk 8-10 glass vann om dagen, og fordel proteinet på 5-6 små måltider. «25-30 g pr. måltid er ideelt», sier Lischin. «Du tar opp mer protein hvis du fordeler det i små porsjoner.»

 ??  ?? MELDING TIL ALLE TRENINGSAR­KOMANE: DET HOLDER IKKE Å PUMPE JERN FOR Å KOMME I FORM!
MELDING TIL ALLE TRENINGSAR­KOMANE: DET HOLDER IKKE Å PUMPE JERN FOR Å KOMME I FORM!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway