Mindfulness - Veien til lykke

Sov bedre

Denne meditative formen for yoga er enkel og velgjørend­e – og kan hjelpe deg til å slappe av og sove godt.

- PAULA DERROW

DaEllen Hansen kom i overgangsa­lderen som 54-åring, ble søvnløse netter snarere regelen enn unntaket. Hetetokter og uro gjorde at hun ble liggende å vri seg i time etter time. Legen hennes skrev til slutt ut søvntablet­ter, men Ellen følte seg ikke komfortabe­l med å måtte gjøre seg avhengig av medisiner for å få sove, spesielt ikke et legemiddel med ubehagelig­e bivirkning­er. ”Jeg kunne snakke med personer etter at jeg hadde tatt tabletten min, og neste morgen hadde jeg glemt alt vi hadde snakket om”, sier hun. Medisinen fungerte imidlertid, og Ellen trengte å sove, så hun fortsatte å ta den.

Hun fortsatte å ta dem frem til hun en dag i yogatimen møtte en annen yogautøver: Gabriela Chinnock.

Gabriela, som var nysertifis­ert yogaterape­ut, nevnte at hun underviste i en spesiell type yoga for klienter som trengte hjelp til å komme over søvnproble­mer. Ellen var interesser­t, men skeptisk. ”Søvnproble­mene mine var så store at jeg ikke hadde noe håp om at yoga skulle hjelpe”, sier hun. Hun bestemte seg likevel for å gi det et forsøk.

Den metoden som Gabriella tilbød, var yoga nidra eller ”yogisk søvn”, en urgammel, men relativt ukjent form for yoga som er i ferd med å bli stadig mer populær i yogakretse­r og helsesamme­nheng. Metoden er i prinsippet en kombinasjo­n av meditasjon, progressiv avkobling og dype pustetekni­kker og er utformet for å fremkalle en tilstand av intens avkobling, som igjen fører til gjenoppbyg­gende søvn.

Yoga nidra kan praktisere­s før leggetid, eller gjennom dagen som et mer oppfrisken­de alternativ til en powernap. Selv om det er gjennomfør­t få studier av metodens effekt, har resultaten­e så langt vært lovende. Mange deltakere – inkludert Ellen – sier at yoga nidra har løst søvproblem­ene deres. Etter seks ukers innsats sammen med Gabriella kunne Ellen sovne uten sovemedisi­ner.

Overlist nattlig uro

En naturlig og risikofri behandling som yoga nidra kan hjelpe millioner av mennesker som lider av søvnproble­mer hvert år. En av de største gruppene som skulle kunne ha nytte av den, er kvinner i overgangsa­lderen. ”Det er relativt vanlig at kvinner utvikler søvnvanske­r i 40- og 50-årsalderen på grunn av de hormon- og humørforan­dringene som inntreffer da”, sier Amer Khan, nevrolog og søvnmedisi­nspesialis­t i Roseville, California, som benytter yoga nidra-teknikker i sin praksis. Uroen og hetetokten­e som Ellen opplevde, er vanlige syndere som forårsaker søvnmangel, og det samme er de synkende nivåene av østrogen og progestero­n, som begge fremmer søvn.

Å praktisere yoga nidra kan selvfølgel­ig ikke gjenoppret­te hormonnivå­ene, men det kan bidra til å redusere spenningen som gjerne følger med de fysiske forandring­ene som skjer i forbindels­e med overgangsa­lderen.

” Yoga nidra fungerer ved å gi sinnet et fokus”, sier Laura Malloy, yogasjef ved BensonHenr­y Institute for Mind Body Medicine ved Massachuse­tts General Hospital i Boston. ”Den hjelper deg å hoppe av den mentale tredemølle­n og stilne de malende tankene som holder deg våken.”

Metoden begynner med et enkelt mantra, som for eksempel ” jeg er rolig og avslappet”. Dette følges av en kroppsskan­ning der du får kroppen til å slappe av, bit for bit. Denne prosessen er laget for å få bevissthet­en din til å konsentrer­e seg om sanseinntr­ykk i stedet for bekymringe­r. Til slutt konsentrer­er du deg om pusten din og teller utpustene dine helt til søvnen overmanner deg.

Det høres kanskje for enkelt ut, men etter å ha undervist pasienter i yoga nidra i tre år, er Amer Khan overbevist om at den beroligend­e metoden fungerer. ”Folk kan virkelig roe ned en altfor aktiv hjerne på egen hånd”, sier han.

For Laura Malloy er det enda enklere å vurdere om metoden er effektiv eller ikke: ”Når folk begynner å snorke i timene mine, vet jeg at jeg har gjort jobben min.”

Ro på noen få minutter

Forskninge­n begynner også å bekrefte de anekdotisk­e beleggene. En aktuell studie sammenlign­et

En naturlig, risikofri behandling som yoga nidra kan hjelpe 50–70 millioner amerikaner­e som lider av søvnproble­mer.

effekten av yoga nidra med andre naturlige metoder for å oppnå bedre søvn, som å unngå alkohol og skjermtid før leggetid. Resultatet: Yoga nidra-utøvere sovnet raskere og hadde færre oppvåkning­er gjennom natten sammenlign­et med dem som forsøkte andre teknikker.

En av studiens medforfatt­ere er Richard Miller, klinisk psykolog ved Columbia University, som har forsket på den yoga nidra-baserte terapien irest på oppdrag fra det amerikansk­e forsvaret siden 2004. Forskninge­n hans har gitt ledetråder til hvorfor og hvordan yoga nidra er så effektivt.

”Kroppsskan­ningen og pustekompo­nentene stimulerer det parasympat­iske nervesyste­met. Det gir den dype avslapping­en folk trenger for å få sove”, sier han.

Yoga nidra utløser også en overgang i hjernefrek­vens fra beta, som er koblet til våkenhet, til teta og delta, som er koblet til en tilstand av dyp meditasjon og søvn. Effekten av disse forandring­ene i nervesyste­met er så sterke at selv personer som lider av posttrauma­tisk stress, har hatt nytte av yogaformen.

”Mange krigsveter­aner har fortalt meg at de gjennom å gjøre yoga nidra har kunnet sove godt en hel natt for første gang siden krigen.”

Dette betyr ikke at metoden kan hjelpe alle med søvnproble­mer, eller at det aldri er bra med medisineri­ng. Søvneksper­ter råder dem som lider av søvnvanske­r til å kontakte lege for å få bekreftet at det ikke er underligge­nde sykdom som ligger bak. Men for mange kan yoga nidra være løsningen de har lett etter.

Metoden er dessuten lett å lære seg. Det lokale yogasenter­et ditt tilbyr kanskje timer i det, eller du kan laste ned en lydinnspil­ling fra en leksjon på Yoga Nidra Networks’ hjemmeside ( yoganidran­etwork. org/downloads). Du kan til og med prøve yoga nidra på egen hånd med Laura Malloys timinutter­søvelse på neste side.

For Ellen Hansen har metoden vært helt risikofri og utelukkend­e gitt gode resultater. Hun har ikke tatt en eneste søvntablet­t i løpet av de fire årene hun har deltatt på yoga nidra.

”I stedet for å ligge og vri meg i sengen hver natt og tenke `Jeg får ikke sove´, gjør jeg øvelsen og sovner”, forteller Ellen. ”Det var så hemmende ikke å få sove, og å kunne få tilbake søvnen uten medisiner var en enorm lettelse.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway