Mindfulness - Veien til lykke

Bad bort stress

-

Gjennom århundrer har mange kulturer benyttet rensende bad for både kropp og sjel. Rituelle bad var en del av samholdet i det antikke Roma, Hellas, Midtøsten og Japan, og man vasket seg før man trådte inn i et tempel eller et annet åndelig sted.

Det er ikke alt som har forandret seg så mye. Det er vanlig at muslimer vasker seg før bønn, katolikker vasker hendene i vigslet vann før de går inn i kirken og amerikansk­e urfolk tar dampbad for renselse og bønn. Forskning viser at også mer sekulære personer kobler sammen fysisk og moralsk renselse og tror at vi kan ”vaske bort” tvil, frykt og sorg, for deretter å få en ny start som ”rensede”.

Antikkens doktorer snakket også om badets legende egenskaper, og mange moderne leger er fortsatt enige. Et varmt bad øker pulsen og kroppstemp­eraturen. For å avlede varmen begynner du å svette, som er kroppens måte å kvitte seg med giftstoffe­r på. Deretter utvides blodkarene og sirkulasjo­nen øker, som igjen fører til at melkesyre transporte­res ut fra musklene, blodtrykke­t synker og smerte lindres.

– Tieraona Low Dog, lege og forfatter av Life Is Your Best Medicine

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway