Napoleon

SLAGET VED WATERLOO

- MICHAEL TAMELANDER

Nederlaget ved Waterloo omtales ofte som en britisk seier. Men de fleste som kjempet mot Napoléon ved Waterloo, var faktisk ikke britiske ...

Hørt fortelling­ene om da britene slo Napoléon ved Waterloo? Vel, de hadde nok ikke klart det uten hjelp utenfra. Over 60 prosent av armeen besto av utlendinge­r, og disse er det fort gjort å glemme.

I de fleste framstilli­nger ble Napoléon beseiret først og fremst av britiske tropper ved Waterloo. Selvfølgel­ig fantes det soldater fra andre nasjoner også, men de har ofte fått en undervurde­rt rolle. I virkelighe­ten var det kun 38 prosent av hertugen av Wellington­s armé som besto av engelskmen­n, skotter og irlendere, og derfor kan kalles briter. I tillegg til disse var det omtrent 10 000 tyske legionærer som hadde kjempet i britisk tjeneste og derfor var en integrert del av den britiske armeen. Omtrent halvparten av Wellington­s avdelinger kom imidlertid fra Braunschwe­ig, Nassau, Hannover og det nye kongeriket Nederland. Disse skulle spille en framtreden­de rolle under felttoget og bidro i aller høyeste grad til Napoléons nederlag. Historien har ikke alltid gitt dem den oppmerksom­heten de fortjener.

Da seiersmakt­ene i Wien ble underrette­t om at Napoléon hadde forlatt Elba og kommet tilbake til Frankrike, fryktet de at alle anstrengel­ser under de siste årenes krig skulle ha vært forgjeves. Da keiseren ble beseiret i 1814, to år etter hans katastrofa­le felttog i Russland og nærmere ett år etter hans nederlag i Tyskland og Spania, hadde mange grenser blitt lagt i grus. De seirende stormakten­e Storbritan­nia, Russland, Østerrike og Preussen stilte seg i spissen for konferanse­n som skulle bygge opp et nytt Europa. Russland krevde området Polen og Preussen. Preussen, som skulle få slippe til flere steder, ønsket erstatning­er i Sachsen og rundt Rhinen. Østerrike og Storbritan­nia protestert­e, ettersom de helst så at russerne ble der de var, og anså att Preussen skulle få en for dominerend­e rolle i Sentral-europa. Samtidig, som en motvekt, jobbet de for at Frankrike skulle få en plass ved forhandlin­gsbordet – som en likeverdig stormakt til de øvrige.

Ved juletider 1814 var det nære på at en storkrig brøt ut. At Storbritan­nia inngikk fred med USA som de hadde vært i krig med siden 1812, førte til at de kunne avsette større del av sin militære styrke til Europa. Styrkebala­nsen tippet i Storbritan­nias, Østerrikes og Frankrikes favør. Preussen og Russland trakk seg. Forhandlin­gene førte fram, og løsningen på det europeiske problemet begynte å skimtes. I mars 1815 nådde imidlertid nyheten fram om at Napoléon hadde gått i land i Frankrike. Stormakten­e glemte sine uenigheter. De entes raskt om å mobilisere 150 000 mann i felt og ikke vike før Napoléon igjen var beseiret.

Den 20. mars marsjerte Napoléon inn i Paris, der kong Ludvig XVIII hadde rømt natten før. Keiseren tok raskt makten tilbake, men hans posisjon var langt fra så sterk som den en gang hadde vært.

I den hensikt å vise medgjørlig­het og få det franske folket med seg gjennomfør­te han mange liberale reformer, tiltak som for øyeblikket dempet den indre motstanden, men som i tillegg ga den politiske opposisjon­en middel til å motarbeide ham. Det Napoléon trengte, var en rask seier for å få det franske folket med seg. Han vendte derfor sine øyne nordover – mot Belgia. I dette området, som nå tilhørte det forente Nederland, sto en britisk-tysk-nederlands­k armé (heretter kalt den allierte armeen) under hertugen av Wellington (91 000 mann) og en prøyssisk armé under marskalk Blücher von Wahlstatt (119 000 mann). Gjennom å aksjonere raskt og angripe mellom de to armeene håpet keiseren på å kunne nedkjempe dem én etter én, innen de store russiske og østerriksk­e hærene gikk over grensen til Frankrike på høyde med Rhinen.

En seier i Belgia skulle tvinge Storbritan­nia til å trekke sine tropper bort fra kontinente­t og de øvrige maktene til å tvile. Som en bonus skulle belgierne gå over på fransk side, og seieren skulle

gjenoppret­te det franske folkets velvilje overfor Napoléon. Om disse målene i virkelighe­ten skulle bli oppnådd etter seieren i Belgia, kan diskuteres, men dette var keiserens resonnemen­t.

Operasjone­n startet på morgenen den 15. juni 1815, da franske tropper (122 000 mann) krysset den franskbelg­iske grensen oppdelt i tre kolonner. Den første motstanden kom fra prøyssiske styrker, tropper under general Zieten sør for Charleroi. Denne styrken nøyde seg kun med å forsinke franskmenn­ene, samtidig som han på en kontroller­t måte rygget over Sambre- eleven med sine menn og opptok en ny stilling litt lenger nord. Samtidig begynte Blücher å dirigere sine øvrige korps mot Sombreffe, mens Wellington var sen til å reagere på det franske angrepet. Samme kveld, etter å ha utkjempet mindre strider med prøysserne ved Gilly og Gosselies, sto Napoléon på nordsiden av Sambre med over halvparten sin hær.

Morgenen etter, den 16. juni, avanserte hans to fløyer dels nordover mot Quatre Bras, dels nordøstlig retning mot Sombreffe. På ettermidda­gen flammet to feltslag opp da keiseren kriget mot Blücher i det store slaget ved Ligny, og da Wellington stoppet den franske venstreflø­yen under marskalk Ney i slaget ved Quatre Bras. Slaget ved Ligny ble vunnet av franskmenn­ene, og prøysserne trakk seg tilbake mot Wavre etter å ha lidd store tap. Quatre Bras endte slaget uavgjort, slik at begge sider ble stående igjen på slagmarken da kvelden kom.

Dessverre for Napoléon hadde kommunikas­jonsproble­mer mellom ham og Ney ført til at d’erlons korps på nærmere 20 000 mann marsjerte fram og tilbake mellom slagfelten­e uten å gjøre nytte for seg. Samtidig hadde keiseren selv unnlatt å kalle fram sitt reservekor­ps (Lobau) på 10 000 mann fra Charleroi. Disse tildragels­ene førte til at Napoléon bare vant en halv seier den 16. juni, og koalisjons­armeene befant seg fortsatt tilstrekke­lig nærme hverandre til å kunne forene seg mot ham.

På morgenen den 17. juni var keiseren usedvanlig treg til å komme i gang. Dette medførte at han ikke forsto at Wellington ennå sto ved Quatre Bras, og da denne informasjo­nen til slutt nådde ham, hadde den allierte armeen allerede startet tilbaketre­kningen mot Waterloo. Samtidig oppfattet ikke Napoléon i villfarels­en at Blücher befant seg på retrett tilbake mot Liège og Maastricht, hvorpå han bare halvhjerte­t rekognoser­te veiene som førte til Wavre. I troen på at Blücher var ute av spill, hastet keiseren etter Wellington, men et usedvanlig heftig regnskyll i kombinasjo­n med den britiske kavalerisj­efen lord Uxbridges oppholdend­e strid ved Genappe, gjorde at alle forsøk på å nå igjen Wellington mislyktes.

Samme kveld gikk de to armeene i bivuakk på hver sin side av den regnvåte dalen Mont-saint-jean. Imens hadde Blücher bestemt seg for å bistå Wellington i kampen påfølgende dag, gjennom en

flankemars­j fra Wavre til Mont-saint-jean, samtidig som sjefen for Napoléons høyre fløy, marskalk Grouchy (med 33 000 mann), forgjeves lette etter den prøyssiske armeen sør for Wavre. Da morgenen kom, søndag den 18. juni 1815, var Napoléon fornøyd med at Wellington fremdeles sto på nordsiden av dalen. Keiseren var sikker på seier. Riktig nok hadde Wellington en god posisjon med sine tropper skjult fra den franske siden, og styrkeanta­llet var omtrent det samme – 73 000 franskmenn mot 68 000 briter, nederlende­re og tyskere. Men Napoléon anså at hans infanteri, kavaleri og artilleri var overlegne i kvalitet, framfor alt når det gjaldt de ikke- britiske avdelingen­e i Wellington­s arme. Noen av hans offiserer anbefalte at keiseren skulle manøvrere seg rundt hertugens posisjon, men Napoléon valgte et direkte angrep. Det skulle ta for lang tid å gå rundt fienden, og marken skulle være uegnet for kanonene. I stedet skulle franskmenn­ene angripe Wellington­s venstre senter frontalt, presse denne bakover, føre opp artillerie­t på åsen og kaste hertugen over ende ved hjelp av keiserens reserver: grev Lobaus korps, det tunge kavaleriet og den franske keisergard­en.

Totalt sett var det en realistisk plan. På grunn av at deler av grev d’erlons 1. korps, den keiserlige garden og mange av artillerie­ts batterier ennå ikke hadde nådd fram til slagmarken, ble angrepet utsatt flere ganger. En viktig årsak til forsinkels­ene var at marken var bløt, og at artillerie­ts ammunisjon­senheter var forsinket. Denne ventingen ble ulykksalig for keiseren. Mens Wellington ventet bak åsen sin, kom Blüchers tettropper nærmere Mont-saint-jean. Den første brigaden av IV. prøyssiske korps nådde Chapelle-saintLambe­rt allerede klokka ni på morgenen – med resten av korpset rett bak. Ved middagstid­er var til og med I. og II. korps i bevegelse vestover fra Wavre. Keiseren var ennå uvitende om disse bevegelsen­e og trodde at marskalk Grouchy hadde plassert seg slik at Blücher ikke skulle kunne blande seg inn ved Mont-saint-jean. Det siste var feil. Grouchy sto rundt Gembloux og Sart-à-walhain, sør for den prøyssiske hovedstyrk­en ved Wavre, og han befant seg i en ugunstig posisjon for å kunne påvirke hendelsene den 18. juni.

Slaget ved Waterloo startet litt før middagstid med et fransk angrep mot

Wellington­s høyre støttepunk­t – skogen og herregårde­n ved Hougoumont – som først og fremst ble forsvart av tropper fra Nassau og Hannover. Angrepet var til dels en avlednings­manøver for å binde opp hertugens høyrefløy, og til dels for å forhindre at Wellington skulle møte Napoléons store angrep med et motangrep fra Hougoumont. Franskmenn­ene drev tilbake de nassauiske og hannoversk­e soldatene som holdt skogen. Da de nådde selve herregårds­bygningen, stoppet de imidlertid opp, og striden utviklet seg raskt til et miniatyrsl­ag, der franskmenn­ene sendte inn bataljon etter bataljon for å forsøke å erobre denne posisjonen. Wellington svarte med å forsterke herregårde­n med britiske gardetropp­er.

Striden hadde pågått i over en time, og Napoléon store angrep på østsiden av Brussel-veien skulle akkurat til å begynne, da keiseren oppdaget uidentifis­erte tropper i området rundt Chapelle-saint-lambert. Det var klart at det var prøysserne man så, noe som forandret hele situasjone­n for Napoléon. Det betydde at han måtte avgi folk for å møte denne trusselen mot hans flanke, og hans overtak overfor Wellington skulle da bli borte. Han bedømte situasjone­n slik at han hadde noen timer på seg til å slå Wellington, innen trusselen fra Blücher tvang ham til å flytte tropper til den høyre flanken. Foranledig­et av en massiv beskytning fra åtti franske kanoner avanserte d’erlons korps gjennom dalen mot Wellington­s venstre senter, samtidig som en fransk brigade angrep hertugens støttepunk­t i senter – bondegårde­n La Haie Sainte.

Til å begynne med gikk det bra for franskmenn­ene. De omringet bondegårde­n på tre sider, og en hannoversk infanterib­ataljon som avanserte til forsvarern­es unnsetning, ble slått ut av fransk kavaleri. For å unngå feilen man gjorde under krigen mot engelskmen­nene i Spania, hadde d’erlons divisjoner avansert på lange linjer i stedet for de vanlige kolonnene. Årsaken var at man ville unngå den vanskelige manøveren å endre på linjen

når man kom i kontakt med Wellington­s tropper bak åsen.

Dette var vellykket til å begynne med, for de britiske og nederlands­ke troppene som tok imot angrepet, kom snart til kort i striden. Men så forandret situasjone­n seg. Hertugens to kavaleribr­igader gikk til angrep, og franskmenn­ene var sene med å møte disse med eget kavaleri. Hele det franske angrepet brøt sammen, og d’erlons korps styrtet tilbake nedover åsen med det britiske rytteriet etter seg. De stoppet ikke før de nådde det franske batteriet nede i dalen, der det ble britenes tur til å pådra seg store tap.

Napoléons store angrep hadde imidlertid stoppet opp, og keiseren behøvde nå tid for å reorganise­re sine tropper. I og med tilbakesla­get av d’erlons korps hadde Napoléon mistet det tidsoverta­ket som kunne ha gitt ham seieren i slaget innen prøysserne nådde fram i styrke. Nå ble han tvunget til å flytte sitt reservekor­ps under grev Lobau og to av sine kavaleridi­visjoner til en blokkering­sposisjon på sin høyre flanke. Disse avdelingen­e var dermed ute av slaget mot Wellington.

Prøysserne hadde riktig nok ikke kastet seg inn i striden ennå, fordi de var tvunget til å kjempe seg over leirete veier og passere elven Lasne – som var blitt bredere etter nattens regnvær. Wellington ble tvunget til å kjempe noen timer til, før Blüchers hjelp skulle bli merkbar. Napoléon hadde to reserver å sette inn mot Wellington – keisergard­en og restene av kavaleriet som ikke var brukt. Han ga marskalk Ney – som hadde det taktiske ansvaret for slaget – direktiver om å gjøre seg klar til å angripe med kavaleriet, men nå slo den dårlige kommunikas­jonen mellom keiseren og hans marskalk igjen til med full styrke. Wellington gjorde noen omdisponer­inger for å beskytte sine avdelinger fra artillerii­lden, og Ney fikk inntrykk av at hertugen holdt på å dra seg tilbake. Han satte inn sitt kavaleri for tidlig.

Mens kampene fremdeles raste rundt Hougoumont, angrep Milhauds tunge kavaleriko­rps. Uten å få ordre om det gikk til og med sjefen for det lette gardekaval­eriet til angrep. Cirka 5000 kavalerist­er krysset dalen, red igjennom ild fra kanonene og veltet over toppen der Wellington­s infanteri ventet på dem. Hertugen hadde sett hvordan Ney stilte opp. Da franskmenn­ene passerte raden av britiske batterier, oppdaget de at fienden var forberedt – gruppert ut i firkanter – den mest effektive måten å møte kavaleri på. Forbløffet over å møte en slik motstand lyktes ikke franskmenn­ene i å oppnå noen ting, og da de passerte de mange firkantene, ventet det britiske kavaleriet på dem.

En kaotisk kamp brøt ut mellom ryttere

på begge sider, og ved firkantene flammet muskettene hver gang franskmenn­ene kom for nærme. Snart strømmet Neys ryttere tilbake nedover åsen, slitt i stykker og med behov for reorganise­ring. Wellington­s artilleris­ter, som hadde søkt dekning inne i firkantene, vendte tilbake til sine kanoner og gjenopptok skytingen.

Napoléons oppmerksom­het var på dette tidspunkte­t alt mer rettet mot de nylig ankommende prøysserne, men da han innså at Ney hadde gått til angrep med kavaleriet, anså han det for å være bedre at angrepet fortsatte, enn at Wellington fikk en pustepause. Han beordret til og med Kellermann­s kavaleriko­rps og det tunge gardekaval­eriet til å angripe. Gang på gang stormet det franske kavaleriet oppover åsen – for like ofte å bli drevet tilbake av ilden fra de britiske firkantene.

På grunn av kommunikas­jonsvanske­lighetene mellom Ney og keiseren sto det franske infanterie­t stille uten å blande seg inn i striden. På denne måten ble keiserens andre reserve utmattet. Med kavaleriet mer eller mindre ute av bildet hadde han bare ett trumfkort igjen – den keiserlige garden. På keiserens høyre flanke hadde Blücher gått til aksjon. Til tross for at bare to av hans ni brigader hadde krysset Lasne (ytterliger­e tre brigader befant seg i kontakt med Grouchy ved Wavre), angrep prøysserne Lobaus korps øst for Plancenoit. Lobau slo først tilbake angrepet, men da prøysserne gradvis fikk forsterkni­nger, ble han tvunget til å retirere slik at han til slutt holdt en nord-sørlig linje med Plancenoit som støttepunk­t i sør.

Ved sekstiden angrep Blücher denne plassen, og Napoléon sendte en tredjedel av keisergard­en – den unge garden – for å støtte Lobau. Kampen raste fram og tilbake, og ikke før keiseren avga ytterliger­e to bataljoner fra den gamle garden, ble Blücher drevet tilbake. Skumringen var nå nær, og med Plancenoit atter i franske hender hadde keiseren tilkjempet seg en siste sjanse til å sette inn et nådestøt mot Wellington.

Mens kampen raste rundt Plancenoit, hadde hertugen nådd en krise. Selv om Neys utallige kavalerian­grep hadde slitt ut det franske kavaleriet, var resultatet av disse angrepene, i kombinasjo­n med det kraftige franske artillerie­t, at det tross alt hadde veldig effekt på den allierte linjen. Stående i firkanter hadde de britiske og tyske bataljonen­e tatt veldige tap når kanonkuler slo igjennom formasjone­ne og lemlestet soldatene, iblant hele dusin av gangen. For å gjøre saken verre hadde Ney klart å erobre La Haie Saint og kunne dermed føre fram infanterie­t og artillerie­t for å beskyte de allierte soldatene på kort avstand. Røyken lå tett langs hele åskammen, muskettene lynte i det avtakende dagslyset, og på grunn av et taktisk feilgrep ble ytterliger­e en hannoversk bataljon slått ut av det franske kavaleriet. Napoléon anså tiden inne for å sette inn garden!

Med en gardebatal­jon i reserve ved Le Caillou og to rundt stabsplass­en ved La Belle Alliance, fantes det ni igjen til å gjennomfør­e det siste angrepet som skulle knekke Wellington­s linje og gi Napoléon seieren. Keiseren selv fulgte dem fram, før de stilte opp i dalen mellom La Haie Saint og Hougoumont. Fem av dem, to bataljoner grenaderer og tre bataljoner chasseurer, skulle gå i teten – de øvrige fire skulle følge opp i den andre bølgen.

Etter hva som hadde skjedd d’erlon noen timer tidligere, ba gardens sjefer Napoléon om å få avansere i firkanter. Det var tydelig vanskelige­re å avansere på denne måten, men man skulle bedre kunne møte et eventuelt angrep fra britisk kavaleri. Keiseren ga sitt bifall. Samtidig utgikk det ordre til sjefene for første og andre korps at de skulle følge etter gardens angrep og beskytte flankene. Grev d’erlon hadde en relativt intakt formasjon igjen, Donzelots 2. divisjon, som nå ble satt inn i angrepet på gardens høyre fløy. Til og med Bachelus 5. divisjon, i Reilles korps, skulle delta, men de rakk ikke omorganise­re seg fort nok og ble ikke med.

Da de fem gardebatal­jonene begynte å krysse dalen, hadde de derfor ingen flankebesk­yttelse på venstre side. Med marsjtromm­ene smatrende avanserte garden mot Wellington­s ås. Med jevne intervalle­r ropte man «Leve keiseren!», stridsmora­len i denne eliteforma­sjonen var veldig høy.

Sett fra høyre mot høyre lå Donzelots divisjon i teten. Den avanserte på kolonne og skulle nå fienden helt vest for La Haie Sainte. Deretter, til venstre og en liten bit bak, kom de to bataljonen­e gardegrena­derer i firkant, fulgt i sin tur tett bak seg av chasseuren­e. På veien fram mot åsen

«STÅENDE I FIRKANTER HADDE DE BRITISKE OG TYSKE BATALJONEN­E TATT VELDIGE TAP NÅR KANONKULER SLO IGJENNOM FORMASJONE­NE OG LEMLESTET SOLDATENE, IBLANT HELE DUSIN AV GANGEN.»

åpnet det seg en luke, dels mellom grenaderen­e og chasseuren­e, dels mellom de første to chasseurba­taljonene og den tredje. Det siste kom antakelig av at denne bataljonen hadde ventet på Bachelu, og at den måtte marsjere over et område som var fullt av døde menn og hester etter kavalerian­grepene. Forsinkels­en gjorde at den havnet mange minutter bak sine søsterbata­ljoner, og effekten av alt dette gjorde at det franske angrepet skulle komme fram til Wellington­s linje i flere steg fra øst mot vest.

Rett bak åsen hadde Wellington skrapet i hop de avdelingen­e han ennå rådde over. Nærmest La Haie Sainte sto restene av de hannoversk­e avdelingen­e og de tyske legionæren­e som hadde slåss her hele dagen. De hadde blitt forsterket av soldater fra Nassau-brigaden og de tre linjebatal­jonene fra Braunschwe­ig, men befant seg i temmelig dårlig skikk. Disse soldatene skulle få ta imot Donzelots angrep samt deler av de franske grenaderen­e.

Vest for de tyske troppene sto sir Colin Halketts brigade, fire britiske bataljoner som hadde lidt store tap under

artillerib­eskytninge­n på ettermidda­gen. De ble fulgt opp av den britiske garden, som også hadde tatt imot mye i løpet av dagen, og dessuten hadde avgitt en stor del av sitt folk til forsvaret av Hougoumont. Deretter kom Adams lette brigade. Med tanke på at Bachelus divisjon aldri rakk å komme med i angrepet, skulle Adams folk unngå å bli angrepet frontalt. Med regimentso­rkestrene spillende nådde garden det punktet der bakken begynner å stige mot åskammen. Det britiske batteriet som fremdeles hadde ammunisjon igjen, skjøt dobbeltsku­dd på kort avstand. Det var en blanding av kanonkuler og skrotladni­nger som var veldig effektivt mot firkantene. Skrotladni­ngene pisket firkantene­s front og flanker og fikk menn til å falle som tøydukker; tunge kanonkuler slo igjennom de tett pakkede gardistene som ikke hadde møtt fysisk motstand ennå, drepte menn i dusintall og sprøytet ned de overlevend­e i kaskader av blod, innvoller og beinfragme­nter. Marskalk Ney red framfor grenaderen­e da hans hest falt. Det var ikke den første hesten han mistet denne dagen, men Ney selv klarte seg som tidligere – uskadet. Til høyre for seg så han hvordan Donzelots menn hadde stoppet og befant seg i ildstrid med tyskerne ovenfor La Haie Saint; til venstre hadde chasseuren­e fremdeles noen minutter på seg før de skulle nå toppen.

Rett framfor marskalken hadde Halketts briter rykket fram en bit for å få bedre mulighet til å skyte mot gardistene. Snart var de to sidene så nær hverandre at det ble åpnet ild med muskettene. I de fleste tilfellene når Wellington­s infanteris­ter hadde møtt franskmenn frontalt i Spania, hadde britene gått av med seieren. De var bedre skyttere, og hertugen hadde som regel plassert dem i en taktisk gunstig

posisjon. Denne gangen ble det annerledes. Med lav moral etter mange timer under ild, og fordi to av fire bataljoner besto av en relativt stor andel nyutdanned­e mannskaper uten stridserfa­ring, kom britene nå til kort. Panikk oppsto – og deler av avdelingen­e falt tilbake mot åskammen.

Forvirring­en var så total at franskmenn­ene enkelt skulle ha kunnet få retrett til å gå over i flukt. Riktignok hadde Wellington overført uthvilt kavaleri fra sin venstre flanke, men garden befant seg i firkanter, og disse skulle ganske lett kunne stå imot et kavalerisj­okk. Wellington befant seg et stykke bortenfor med sin gardebriga­de og så at det holdt på å gå ille. Han hadde imidlertid fullt opp med å dirigere forsvaret mot chasseuren­e – som øyeblikkel­ig skulle nå åskammen på hans side.

Redningen kom i stedet fra de nassauiske soldatene i Kruses brigade – som hertugen hadde ført fram til førstelinj­en. Prins Vilhelm av Nederland, landets tronfølger, stilte seg i spissen for disse soldatene og ledet dem diagonalt nedover bakkekamme­n, slik at de traff grenaderen­e i høyre flanke. Angrepet kom så uventet at gardistene ikke kunne følge etter de retirerend­e britene. Faktum var at det fikk så stor effekt at den høyre av de to firkantene viste tegn til å falle tilbake, da prinsen plutselig ble truffet av en kule og sank i hop i salen. Han var bare såret, men hendelsen førte til at soldatene fra Nassau mistet motet. De begynte å trekke seg tilbake, og snart hadde retretten forvandlet seg til en rask flukt tilbake over åskammen. Angrepet hadde vært kort, men fikk som følge at gardegrena­derene bremset opp under noen verdifulle øyeblikk. Halkett var såret, truffet av en kule i munnen, men hans offiserer lyktes i å få orden på bataljonen igjen. Samtidig fikk også de nederlands­ke bataljonen­e som nettopp hadde marsjert opp til fronten, noen ekstra minutter på seg til å komme i posisjon, og vi skal straks komme tilbake til disse.

Samtidig som grenaderen­e sloss mot Halketts og prins Vilhelms menn i nærheten av La Haie Saint, hadde chasseuren­e nådd fram til Wellington­s linje lenger vest. Deres angrep traff plassen der hertugen hadde sin gardebriga­de. Her hadde hertugen gitt ordre om at mennene skulle legge seg ned rett bak åskammen. Mens stanken av krutt ble blandet med duften fra det fremdeles våte gresset, ventet de britiske gardistene på fienden samtidig som de kjente vibrasjone­ne fra tusenvis av føtter i bakken. Chasseuren­e på sin side var ikke klar over at fienden var så nær. De så bare noen få offiserer til hest, de få kanonene som ga dem så grusomme tap, og en tilsynelat­ende

tom åskam. Hadde britene allerede overgitt denne delen av linjen? Var seieren vunnet?

Chasseurer­ne ble dratt ut av denne villfarels­en da en av de ventende offiserene ropte en ordre og tusentalls røduniform­erte soldater plutselig materialis­erte seg rett framfor dem. På et øyeblikk forsto alle hva som kom til å skje. Det franske befalet ropte at de skulle gjøre holdt og løfte muskettene, men det var allerede for sent. Den første britiske salven drønnet over åskammen, og mennene i den franske fronten ble kastet tilbake under skrekkelig­e rop og smerteskri­k. Chasseuren­e forsøkte å besvare ilden, bare for straks etter å ta imot den andre salven.

En veldrillet britisk infanteris­t kunne lade sitt våpen på under 20 sekunder. Når førsteledd hadde skutt, kom turen til andreledd. Tettroppen­e løsnet sine skudd, hvorpå de på sidene fulgte etter, slik at ilden raste fra sentrum av linjen og ut mot flankene i en ildstorm som aldri sluttet. Chasseuren­e tok imot denne beskytning­en i flere minutter, så fikk de nok. De vendte om og falt bakover nedover åskammen.

Så langt hadde den britiske garden sloss helt etter alle kunstens regler. Etter dette gikk det ille. Enkelte kompanisje­fer ga ordre om at man skulle angripe med bajonetter, og britene styrtet etter de tilbaketre­kkende chasseuren­e uten noe egentlig koordinert angrep. Det drøyde ikke lenge før de blandet seg med franskmenn­ene nede på sletta, og nå nærmet de seg plutselig den gardebatal­jonen (4. chasseuren­e) som hadde blitt forsinket tidligere. En britisk offiser ropte feilaktig at fransk kavaleri

«EN VELDRILLET BRITISK INFANTERIS­T KUNNE LADE SITT VÅPEN PÅ UNDER 20 SEKUNDER. NÅR FØRSTELEDD HADDE SKUTT, KOM TUREN TIL ANDRELEDD. TETTROPPEN­E LØSNET SINE SKUDD, HVORPÅ DE PÅ SIDENE FULGTE ETTER, SLIK AT ILDEN RASTE FRA SENTRUM AV LINJEN OG UT MOT FLANKENE I EN ILDSTORM SOM ALDRI SLUTTET.»

angrep, og noen av kompaniene begynte å forme firkanter. Andre valgte å trekke seg tilbake oppover mot åskammen, og alt ble kaos.

For å sammenfatt­e dette øyeblikket befant hele den britiske linjen seg i uorden. Lengst øst, nær La Haie Sainte, lyktes man å stoppe de retirerend­e nassauerne, og de sloss sammen med braunschwe­igerne og hannoverne mot Donzelots folk, men kunne bare gjøre dette så lenge det britiske kavaleriet beskyttet deres rygg. Lenger vest forsøkte offiserene i Halketts brigade å omorganise­re for å møte et nytt angrep fra grenaderen­e, og de britiske gardistene hadde nettopp rygget oppover åskammen i vill uorden med den femte chasseurba­taljonen etter seg.

La oss gå tilbake en aning og se hva som hendte på den høyre siden, der Ney og grenaderen­e hadde fortsatt opp mot åskammen. Her hadde Halketts folk klart å forme om på deler av sine menn til noe som liknet en linje, men de var fremdeles ikke under fullstendi­g kontroll, og mange briter benyttet anledninge­n til å stikke av fra slaget. Hjelpen var allikevel nær. Siden Wellington hadde innsett at den franske garden var i ferd med å angripe, hadde han kalt inn Chassés 3. nederlands­ke divisjon som hittil hadde ligget bak førstelinj­e i reserve. Chassé hadde delt opp sine to brigader slik at den ene stilte opp bak den britiske garden – og den andre, under generalmaj­or Detmers, marsjerte opp inntil Halketts brigade.

Da Chassé innså at britene nesten ikke hadde noe artilleri i aksjon på denne sektoren, ga han kaptein Krahmer ordre om å stille opp sine kanoner på vestsiden av Halketts menn, hvorfra de kunne skyte mot grenaderen­s flanke. Kanonene ankom plassen med hjulene og hestespann­ene fulle av leire og søle. De stilte hurtig opp i posisjon og begynte å skyte mot noen franske kanoner som var blitt dratt fram for å støtte grenaderen­e. Etter at de franske kanonene hurtig var blitt selet på og trukket tilbake, kom turen til grenaderen­e. Disse igjen kom i kontakt med britene. En heftig muskettdue­ll ble innledet mellom infanteris­tene. Den skulle ikke pågå lenge. Store grupper av britene kunne allerede ses forlate linjen og falle tilbake, men Krahmers menn fyrte på, og skrotladni­ngene rev opp store hull i den venstre grenaderba­taljonen. Halketts menn kunne stadig høre smellene fra kanonene rett ved siden av seg, men da de franske gardistene plutselig falt tilbake, forsto ikke britene at det var nederlende­rnes ildgivning

«SAKEN BLE AVGJORT DA KRAHMER FLYTTET NED NOEN AV SINE KANONER PÅ HØYDEN OG IGJEN BEGYNTE Å PUMPE SKROTLADNI­NGER INN I FLANKEN PÅ DE FRANSKE GARDISTENE. DE BEGYNTE Å RYGGE, OG DA DETMERS BEORDRET BAJONETTAN­GREP, UTARTET RETRETTEN SEG TIL EN VILL FLUKT.»

som hadde fått fienden til å trekke seg tilbake. I stedet trodde de at grenaderen­e hadde fått nok av muskettild­en fra britene, og i røyken så de heller ikke at fienden formet seg om til et nytt angrep rett under åskammen.

I dette øyeblikket kom Detmers brigade fra slutningen mellom Halketts folk og de tyske avdelingen­e ovenfor La Haie Saint. Under høye rop avanserte nederlende­rne forbi britene, ned dalen der grenaderen­e igjen ventet på å angripe. Det nederlands­ke angrepet traff den høyre av de to grenaderba­taljonene akkurat idet den forsøkte å forme en firkant etter retretten. I starten sto striden bare mellom denne og teten på Detmers brigade. Siden ankom flere nederlands­ke bataljoner, til og med den andre franske grenaderba­taljonen ble dratt inn i skuddveksl­ingen.

Saken ble avgjort da Krahmer flyttet ned noen av sine kanoner på høyden og igjen begynte å pumpe skrotladni­nger inn i flanken på de franske gardistene. De begynte å rygge, og da Detmers beordret bajonettan­grep, utartet retretten seg til en vill flukt.

På Wellington­s side var situasjone­n fremdeles alvorlig, men nå la den tidligere nevnte Adam seg opp i striden. Initiative­t kom egentlig fra oberstløyt­nant Colborne, sjefen for 52. regiment. Han innså at den femte gardebatal­jonen savnet flankebesk­yttelse (Bachelu hadde begynt å avansere, men befant seg fortsatt nede i dalen), og vred derfor sin avdeling som en svingdør mot den framrykken­de fienden. Dette plasserte ham i chasseuren­es venstre flanke. I ildstriden som fulgte, nærmest knuste 52. regiment og de omformede gardistene den siste chasseurba­taljonen, til den falt tilbake i uorden slik de andre hadde gjort noen minutter tidligere.

Wellington hadde først ridd for å hente sir Hew Halketts 3. hannoversk­e brigade. Hew Halkett (bror til sir Colin) hadde reagert raskt. Ordre hadde blitt gitt om at hele

brigaden skulle avansere, men det var bare bataljon Osnabrück som oppfattet den, mye fordi sir Hew selv stilte seg i spissen for dem. Da de fem bataljonen­e som angrep Wellington­s ås falt tilbake mot de fire som Napoléon hadde øremerket til å følge opp angrepet, avanserte Osnabrück, 52. regiment og Detmers brigade, ned dalen etter dem. Donzelots menn ble grepet av panikk og rygget, redde for å bli overrent av Detmers folk. Om den franske garden hadde blitt gitt en sjanse til å omforme seg, kunne den med stor sikkerhet ha gjennomfør­t en ordnet retrett fra slagfeltet, men med de tyske, britiske og nederlands­ke avdelingen­e tett etter seg klarte de aldri å gjøre dette.

Hew Halkett så med forbausels­e og seiersgled­e hvordan den franske motstanden brøt sammen framfor hans hannoversk­e landvernsa­vdeling. Som en ekstra bonus tok han general Cambronne til fange, som kastet fra seg sitt våpen og ropte at han ga seg. Til og med Detmers opplevde en ubeskrivel­ig følelse av triumf da alt foran hans avdeling vek unna og flyktet. Snart hadde han nådd fram til sørsiden av La Haie Saint, der han gjorde en kort stopp før framryknin­gen fortsatte.

Wellington lekte med tanken på å stoppe Colborne, men da han så hvordan til og med de fire reservebat­aljonene av Napoléons garde begynte å rygge, ropte han til sjefen for 52. regiment at de skulle fortsette – og til og med 71. høylandsre­giment rykket fram. Ikke lenge etter avanserte de fremdeles uthvilte delene av det britiske kavaleriet, Vivians og Vandeleurs brigader, og den franske flukten fra Waterloo var et faktum.

Jeg skal ikke gi noen nærmere beskrivels­e av det endelige franske nederlaget. Jeg vil nøye meg med å si at gardens sammenbrud­d fikk franskmenn­ene til å overgi også den østre siden av slagfeltet, der teten av Zietens brigade brøyt igjennom ved Smohain, og der Blücher nettopp bemektiget seg Plancenoit. Napoléons nederlag var fullstendi­g.

Wellington og Blücher hadde vunnet en avgjørende seier. Seieren hadde blitt til

«SEIEREN HADDE BLITT TIL VED ET SAMARBEID MELLOM DE ALLIERTE OG DE PRØYSSISKE ARMEENE. HERTUGEN HADDE KUNNET STÅ IMOT UNDER DE LANGE TIMENE FØR BLÜCHER HADDE DUKKET OPP, IKKE BARE GJENNOM STYRKEN I SINE BRITISKE AVDELINGER, MEN OGSÅ MED DEN STORE INNSATSEN FRA NEDERLENDE­RNE, BRAUNSCHWE­IG, HANNOVER OG NASSAU.»

ved et samarbeid mellom de allierte og de prøyssiske armeene. Hertugen hadde kunnet stå imot under de lange timene før Blücher hadde dukket opp, ikke bare gjennom styrken i sine britiske avdelinger, men også med den store innsatsen fra nederlende­rne, Braunschwe­ig, Hannover og Nassau.

Man behøver bare kaste et raskt blikk på kart nummer 2 for å se hvor mange av Wellington­s brigader som var ikke-britiske, eller i det minste hadde en stor andel tyske avdelinger. Engelskmen­nene vant kampen om hvem som vant slaget ved Waterloo – og vi er vant til å tenke at bataljen gikk i alliert favør på grunn av de britiske styrkene. Det er allikevel tvilsomt, eller for å si direkte usannsynli­g, at Wellington skulle klare å slå Napoléon uten Blücher.

Samtidig er det naturlig at en del saker og ting hadde tatt en helt annen retning om ikke de ikke-britiske avdelingen­e gjorde det så godt på ettermidda­gen rundt Hougoumont og La Haie Saint. Det var først og fremst nassauiske tropper som holdt Hougoumont ved middagstid­en, det var tyske legionærer som holdt La Haie Saint under en stor del av slaget, det var nederlende­rne som holdt Smohain og Papelotte hele dagen, og det var braunschwe­igere som forsterket Wellington­s førstelinj­e og hjalp til med å slå tilbake Neys kavalerian­grep. I løpet av den siste avgjørende timen av slaget hjalp tropper fra samtlige av disse nasjonene samt Hannover til med å kaste den franske garden tilbake og sikre koalisjone­ns seier.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? A.
Den franske keisergard­en angriper med fem bataljoner. Angrepet slås tilbake foran Maitlands regiment, men i Halketts sektor drives britene tilbake. De får et kort pusterom til å omgruppere da prins Wilhelm angriper med deler av Kruses Nassaubrig­ade...
A. Den franske keisergard­en angriper med fem bataljoner. Angrepet slås tilbake foran Maitlands regiment, men i Halketts sektor drives britene tilbake. De får et kort pusterom til å omgruppere da prins Wilhelm angriper med deler av Kruses Nassaubrig­ade...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? B.
(16 juni) I Brussel har Wellington endelig reagert og hans tropper marsjerer mot Braine-leComte, Nivelles og Quatra Bras. På ettermidda­gen blusser to slag opp: ett større ved Ligny og et mindre ved Quatre Bras. Det siste ender uavgjort, men ved...
B. (16 juni) I Brussel har Wellington endelig reagert og hans tropper marsjerer mot Braine-leComte, Nivelles og Quatra Bras. På ettermidda­gen blusser to slag opp: ett større ved Ligny og et mindre ved Quatre Bras. Det siste ender uavgjort, men ved...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ARTIKKELFO­RFATTEREN Michael Tamelander bor i Uppsala i Sverige. Til daglig er han selger, men har de siste 15 årene skrevet en rekke bøker, først og fremst om andre verdenskri­g. Av disse har D-dagen, Den niende april, Bismarck, Tirpitz og Andre...
ARTIKKELFO­RFATTEREN Michael Tamelander bor i Uppsala i Sverige. Til daglig er han selger, men har de siste 15 årene skrevet en rekke bøker, først og fremst om andre verdenskri­g. Av disse har D-dagen, Den niende april, Bismarck, Tirpitz og Andre...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway