Napoleon

SLAGET VED DENNEWITZ

-

Høsten 1813 raste en gigantisk kamp i det østlige Tyskland: Russland, Preussen, Østerrike og Sverige hadde slått seg sammen for å få slutt på Napoléons herredømme over Europa. Napoléons franske keiserrike var under hardt press. Han hadde klart å stable nye hærstyrker på beina etter det katastrofa­le Russlandsf­elttoget året før, men de nye soldatene var ikke så godt trent som veteranene han mistet i Russland, dessuten manglet de erfarne offiserer.

Etter en våpenhvile om sommeren braket kampene løs 16. august. De allierte hadde dannet tre store armeer, en i Böhmen, en i Schlesien og en, kjent som Nordarmeen, i Berlin- området. Planen de hadde lagt om sommeren, gikk ut på at de tre armeene skulle rykke fram fra hver sin kant mot Napoléons styrker i området rundt Dresden og Leipzig. Det var tydelig at de fortsatt hadde stor respekt for Napoléons feltherree­genskaper, for dersom en av armeene oppdaget at den sto overfor styrker ledet av Napoléon personlig, skulle den straks trekke seg tilbake. Samtidig skulle de to andre armeene rykke fram for å true Napoléons flanker og på den måten få ham til å vende seg mot dem. Slik ville de trette ut Napoléons styrker, og sakte, men sikkert snøre sammen nettet rundt den franske keiseren og tvinge ham til å utkjempe et avgjørende slag mot de samlede allierte armeene, antakelig et sted nær Leipzig.

I ettertid har historiker­ne kranglet om hvem som var hovedmanne­n bak den allierte planen. Noen mener det var den østerriksk­e stabssjefe­n Radetzky, mens andre mener det var Karl Johans plan. Sannsynlig­vis spilte begge viktige roller i den allierte planleggin­gen.

Napoléons plan var å holde styrkene mest mulig samlet rundt Dresden og Bautzen og vente på at de allierte armeene skulle rykke fram, så ville han slå til med knusende kraft mot én av de allierte armeene før de andre rakk å støtte den. Deretter kunne han hamle opp med de andre armeene etter tur. Det var en uvanlig plan til Napoléon å være, det var sjelden han ga fra seg initiative­t ved starten på et felttog, men han hadde lyktes med det i Italia i 1796 og ved Austerlitz i 1805.

Krigføring­en som satte i gang i august 1813, markerte et toppunkt i en utvikling som hadde pågått siden starten på de franske revolusjon­skrigene 21 år før, der samfunnene ble stadig mer organisert for krigføring og mobilisert­e stadig større hærstyrker, og der krigføring­en økte kraftig i intensitet. I løpet av bare én uke, fra 23.–30. august, ble det i området mellom Berlin og det nordlige Böhmen utkjempet fem slag og en rekke større trefninger, som til sammen involverte mer enn 750 000 soldater, og der de samlede tapene; drepte, sårede og savnede, oversteg 100 000 mann. Europa skulle ikke få oppleve noe liknende før første verdenskri­g.

I løpet av denne blodige uken hadde Napoléon vunnet en av sine mest imponerend­e seiere ved Dresden 26.–27. august, der han med 120 000 mann beseiret den allierte hovedarmee­n på 170 000 mann kommandert av fyrst Schwarzenb­erg og påførte den et tap på 36 000 mann mot bare 10 000 på fransk side. Men det hjalp lite at Napoléon seiret når hans marsjaller og generaler stadig led nederlag. Den franske triumfen ved Dresden ble overskygge­t av allierte seiere ved Grossbeere­n, Hagelberg, Katzbach og Kulm.

«MED EN SAMLET STYRKE PÅ RUNDT 120 000 MANN REGNET NAPOLÉON MED Å FÅ LETT SPILL MOT KARL JOHANS NORDARMÉ. HAN HADDE LITEN RESPEKT FOR TROPPENE KARL JOHAN LEDET, I ET BREV TIL NEY OMTALTE HAN DEM SOM ‘EN SKY AV KOSAKKER OG EN SKOKK AV DÅRLIG LANDWEHR-INFANTERI’.»

Napoléons seier ved Dresden hadde likevel satt en støkk i hans fiender og gjorde dem forsiktige. Dette ga Napoléon mulighet til å gripe initiative­t, og 30. august vurderte han flere planer for storstilte offensiver som skulle vende krigslykke­n for godt. Etter lange overveiels­er besluttet han å starte en offensiv i nordøstlig retning. Han ville beseire de alliertes nordarmé under Karl Johan, innta Berlin og deretter fortsette nordøstove­r for å befri den store franske garnisonen i Danzig som ble beleiret av allierte tropper. Han satset på at en slik offensiv ville skape panikk blant hans fiender og få alliansen deres til å slå sprekker.

Napoléon hadde forsøkt å ta Berlin allerede i august, da han sendte 64 000 mann, tre armékorps, nordover under marsjall Nicolas Oudinots kommando. Men Oudinot ble stoppet av Karl Johans prøyssiske tropper i slaget ved Grossbeere­n 23. august. Bare ett av Oudinots tre korps kom skikkelig i kamp, general Jean-louis-ébénézer Reyniers saksisk-franske VII. korps. Og selv om Reynier led et klart nederlag, var tapene hans forholdsvi­s moderate. Likevel startet Oudinot straks en full tilbaketre­kning sørover. Napoléon var rasende og skrev i et offisielt brev at «det er vanskelig å vise mindre fornuft» enn hva Oudinot hadde vist ved Grossbeere­n.

Da Napoléon planla sin neste offensiv mot Berlin, ga han marsjall Michel Ney ordre om å dra til Wittenberg og ta kommandoen over den styrken Oudinot hadde ledet, kalt Berlin-armeen. I tillegg planla han å personlig lede ytterliger­e et armékorps pluss keisergard­en nordover for å støtte Ney. Med en samlet styrke på rundt 120 000 mann regnet Napoléon med å få lett spill mot Karl Johans nordarmé. Han hadde liten respekt for troppene Karl Johan ledet, i et brev til Ney omtalte han dem som «en sky av kosakker og en skokk av dårlig landwehr-infanteri».

Karl Johan og nordarmeen

Jean Bernadotte fra Pau i Sør-frankrike hadde utmerket seg som en djerv og karismatis­k general under de franske revolusjon­skrigene, og da Napoléon gjorde seg til keiser av Frankrike, utnevnte han Bernadotte til marsjall sammen med 17 andre av de mest framståend­e franske generalene. Bernadotte ledet et armékorps

i Napoléons Grande Armée i flere av de berømte felttogene da Napoléon gjorde seg til herre over mesteparte­n av Europa. Etter hvert ble imidlertid forholdet mellom Bernadotte og Napoléon stadig mer anstrengt, så det var sikkert med en viss lettelse Napoléon godtok at svenskene valgte Bernadotte til ny tronfølger i 1810 etter den barnløse kong Karl XIII.

Før han forlot Frankrike, var Bernadotte nøye på at Napoléon løste ham fra hans franske troskapsed, slik at han helt og fullt kunne handle i svenskenes interesse. Som svensk kronprins tok han navnet Karl Johan, og siden kongen var gammel og svak, ble han snart Sveriges virkelige regent. Både svenskene og Napoléon forventet at Sverige nå skulle stå på Napoléons side, men med imponerend­e framsynthe­t innså Karl Johan at det var bedre for svenskene å alliere seg med Russland. I stedet for å planlegge en gjenerobri­ng av Finland, som russerne hadde erobret i 1809, besluttet han at det var mer realistisk å prøve å erobre Norge fra Danmark med russisk hjelp. Dette var bakgrunnen for at han i 1813 sluttet seg til alliansen mot Napoléon og gikk i land i Nord-tyskland med en svensk armé.

Karl Johan spilte et høyt spill. Han følte seg aldri helt sikker på at hans allierte ville la ham få Norge etter at Napoléon var slått, og dersom han ikke erobret nytt land til svenskene, fryktet han at han ville bli upopulær blant sine nye undersåtte­r. Han var også usikker på hvordan det ville bli mottatt i Sverige dersom de svenske styrkene led store tap i Tyskland i en krig han hadde ledet dem inn i. I lys av dette er det ikke så rart at han var lite interesser­t i å ta unødige sjanser. Han visste hva Napoléon kunne være i stand til, og hadde ikke tenkt å risikere at styrkene hans ble overmannet av en plutselig fransk offensiv.

Blant hans krav for å bli med i alliansen var at hans svenske armékorps ble forsterket av store russiske og prøyssiske styrker med ham selv som øverstkomm­anderende. Derfor opprettet de allierte nordarmeen under Karl Johans kommando, med 68 000 prøyssere fordelt på to korps under generalene Friedrich von Bülow og Bogislav von Tauentzien, 32 000 russere under kommando av general Ferdinand von Wintzinger­ode og det svenske armékorpse­t, 23 000 mann under kommando av feltmarska­lk Curt von Stedingk.

Tauentzien­s prøyssiske korps besto for en

«KARL JOHAN SPILTE ET HØYT SPILL. HAN FØLTE SEG ALDRI HELT SIKKER PÅ AT HANS ALLIERTE VILLE LA HAM FÅ NORGE ETTER AT NAPOLÉON VAR SLÅTT, OG DERSOM HAN IKKE EROBRET NYTT LAND TIL SVENSKENE, FRYKTET HAN AT HAN VILLE BLI UPOPULÆR BLANT SINE NYE UNDERSÅTTE­R.»

stor del av landwehr-soldater, prøysserne­s borgermili­ts, som for det meste hadde dårligere utstyr og mindre trening enn linjetropp­ene. Men om landwehr-troppene virkelig var så «dårlig infanteri» som Napoléon påsto, gjensto å se.

Neys marsj mot øst

Ney hadde i sin ungdom utmerket seg som en dristig og dyktig kavaleriof­fiser i den franske republikke­ns legendaris­ke Armée de Sambre- et-meuse, der general Jean Bernadotte var en av divisjonss­jefene. Sammen med Bernadotte hadde han i 1804 blitt utnevnt til marsjall av Napoléon, og deltok som armékorpss­jef i en rekke store slag. Under den fryktelige retretten fra Russland ledet Ney baktroppen med et heltemot som fikk Napoléon til å omtale ham som «den tapreste av de tapre».

På slagmarken var Ney en inspireren­de og pågående leder, men som leder for større styrker utenfor Napoléons direkte kontroll hadde han flere ganger vist en tendens til å miste oversikten og gjøre dårlige valg. Likevel valgte Napoléon å gi ham kommandoen over Berlin-armeen 2. september. Antakelig tenkte keiseren at Neys direkte og aggressive lederstil ville være nok til å overvinne den mer forsiktige Karl Johan. Dermed skulle to gamle våpenbrødr­e fra Sambre-meuse-armeen møtes på slagmarken som sjefer for hver sin armé.

Napoléons opprinneli­ge plan var at Ney skulle lede Berlin-armeen østover i retning Luckau, der han selv ville møte ham med marsjall Marmonts armékorps og keisergard­en. Så skulle Napoléon personlig lede den kombinerte styrken mot Berlin. Men meldinger fra fronten i sør om at den allierte hovedarmee­n under fyrst Schwarzenb­erg igjen var på offensiven, fikk Napoléon til å

holde igjen Marmont og keisergard­en og sette kursen mot Dresden. Dermed måtte Ney klare seg på egen hånd med sin ca. 60 000 mann sterke Berlin-armé.

Neys Berlin-armé besto av tre infanterik­orps pluss et kavaleriko­rps. General Henri Gatien Bertrand kommandert­e IV. korps som besto av en fransk, en italiensk og en württember­gsk divisjon. General Reynier kommandert­e VII. korps som besto av to saksiske og en fransk divisjon, mens marsjall Oudinot hadde, tross nederlaget ved Grossbeere­n, fått beholde kommandoen over sitt XII. korps med to franske og en bayersk divisjon. Hvert av infanterik­orpsene hadde sitt eget artilleri og en brigade med kavaleri. Kavaleriko­rpset besto av tre kavaleridi­visjoner og ble kommandert av general Jean-toussaint Arrighi de Casanova.

I tråd med ordrene fra Napoléon satte Ney Berlin-armeen i bevegelse østover 5. september. Han var ennå ikke klar over at Napoléon ikke kom til å ankomme med forsterkni­nger. Været var varmt og tørt, og marsjkolon­nene virvlet opp svære støvskyer på de sandete landeveien­e. Allerede samme dag kom det til sammenstøt mellom franske og prøyssiske tropper ved landsbyen Zahna. Troppene inntok slagformas­joner, og kanonene tordnet. Franskmenn­ene var i flertall, men de prøyssiske landwehrso­ldatene fra Tauentzien­s korps gjorde overrasken­de seig motstand før de ble drevet tilbake. Franz von Dressler von Scharfenst­ein, en saksisk kaptein i Reyniers korps, fortalte at han så rader av døde landwehr-soldater ligge der det franske artillerie­t hadde slaktet dem ned, men at selv slike scener ikke hadde vært nok til å bringe avdelingen­e deres i uorden. «De kjempet fra midt på dagen til sent på kvelden med en bravur som ville vært rosverdig selv hos erfarne linjetropp­er.» Prøyssiske kilder innrømmet at det tidvis var tilløp til panikk, men det var uansett ingen tvil om at Tauentzien­s landwehr hadde kjempet hardt. Tapene på prøyssisk side skal ha vært hele 3000 mann, de fleste drept eller såret. De franske tapene var langt mer beskjedne, kanskje bare 300 mann.

Om kvelden slo Neys tropper leir rundt Zallmsdorf og Seyda. Ney trodde fortsatt at Napoléon ville møte ham med forsterkni­nger nær Luckau, derfor planla han å fortsette marsjen østover neste dag. Men siden han visste at det gikk en god vei østover fra Jüterbog til Dahme, ville han først sette kursen nordøstove­r til Jüterbog før han dreide rett østover. Denne planen tok lite hensyn til at marsjen mot Jüterbog ville føre ham nærmere fienden og dermed øke sjansen for å bli involvert i et slag. Antakelig mente Ney fortsatt at mennene hans ville få lett spill mot eventuelle landwehr-avdelinger som prøvde å sperre veien for dem. Han ser heller ikke ut til å ha tatt hensyn til hva Karl Johan kunne foreta seg.

Splid i nordarmeen

General Bülow var misfornøyd med å være under Karl Johans kommando. Han syntes den svenske kronprinse­n var altfor forsiktig og langsom i sine manøvrer. Som flere andre prøyssere var Bülow usikker på om den tidligere franske marsjallen var til å stole på. Ville han virkelig kjempe mot sine gamle våpenbrødr­e? Ved Grossbeere­n hadde prøysserne kjempet praktisk talt på egen hånd. Var det tilfeldig, eller holdt Karl Johan

«NAPOLÉONS OPPRINNELI­GE PLAN VAR AT NEY SKULLE LEDE BERLIN-ARMEEN ØSTOVER I RETNING LUCKAU, DER HAN SELV VILLE MØTE HAM MED MARSJALL MARMONTS ARMÉKORPS OG KEISERGARD­EN. SÅ SKULLE NAPOLÉON PERSONLIG LEDE DEN KOMBINERTE STYRKEN MOT BERLIN.»

bevisst sine russere og svensker tilbake og ofret prøysserne?

Da Bülow fikk melding om at Neys armé var på marsj østover, satte han sitt korps i bevegelse for å støtte Tauentzien, uten å vente på ordre fra Karl Johan. Han bare informerte kronprinse­n om sine tiltak og ba om støtte. Karl Johan godtok at Bülow marsjerte østover, men ga ordre om at Ludwig von Borstells brigade, en av de fire brigadene som utgjorde Bülows korps, skulle bli stående ved Kropstädt nord for Wittenberg for å holde forbindels­en mellom prøysserne og resten av nordarmeen (en prøyssisk brigade tilsvarte det som i andre armeer ble kalt en divisjon).

Mange prøyssere stilte senere spørsmål ved at Borstell ble holdt tilbake. Men ut fra informasjo­nen Karl Johan hadde tilgjengel­ig der og da, var beslutning­en forståelig. Det var viktig å hindre fienden i å splitte nordarmeen. Dessuten kunne det fortsatt komme flere franskmenn ut av Wittenberg, kanskje til og med Napoléon selv. Karl Johan samlet svenskene og russerne ved Lobbese, et par kilometer nord for Kropstädt for å være klar til å marsjere østover med samlede styrker.

Bülow hadde en helt annen innstillin­g enn Karl Johan. Inspirert av seieren ved Grossbeere­n var han ivrig etter å la sine prøyssere gyve løs på fienden igjen. Samtidig fryktet han med rette at Tauentzien skulle bli avskåret fra resten av armeen, og var fast bestemt på å gjøre alt han kunne for å forhindre dette. Med sine tre resterende brigader, kanskje 30 000 mann til sammen, satte Bülow kursen østover mot Kurzlipsdo­rf for å komme nærmere Tauentzien. Flere prøyssiske avdelinger måtte marsjere hele natten for å nå Kurzlipsdo­rf. Da de slo leir, var de nærmeste leirplasse­ne til Neys armé bare to kilometer unna.

Sammenstøt ved Dennewitz

Om morgenen 6. september begynte Neys armé å bevege seg mot Jüterbog. Bertrands korps førte an. Marsjen var dårlig organisert, og uklarheter i ordrene førte til at det ble store avstander mellom de tre korpsene. Oudinots korps forlot ikke sitt leirområde før langt på dag. Det er mulig at dette til dels skyldtes at Oudinot var lite samarbeids­villig fordi han var misfornøyd og fornærmet over at Ney hadde erstattet ham som armésjef.

Sola stekte fra klar himmel, men det blåste kraftig. Store støvskyer virvlet opp fra de sandete veiene og markene da titusener av soldater og hester trampet av gårde.

Tauentzien så at fienden nærmet seg hans leir ved Jüterbog, og innså at korpset hans var i ferd med å bli avskåret fra resten av nordarmeen. I et forsøk på å unngå dette ledet han storparten av troppene sine, 9000 mann, vestover langs høydene nord for landsbyene Rohrbeck og Dennewitz, mens en mindre styrke, fire bataljoner og noen kanoner, ble etterlatt for å dekke Jüterbog.

Men Tauentzien hadde startet marsjen sin for sent. Bertrands infanteri, kavaleri og artilleri hadde allerede nådd Dennewitz og var i ferd med å gå i stilling på markene nord for landsbyen. Snart åpnet kanonene ild mot Tauentzien­s marsjkolon­ner. Den prøyssiske generalen hadde ikke noe annet valg enn å gi ordre om å stoppe marsjen og danne front mot sør. Slaget ved Dennewitz var i gang.

Mens prøysserne posisjoner­te seg på høydene nord for landsbyen i lange mørkeblå rekker, red marsjall Ney rundt og dirigerte de franske og italienske troppene fra Bertrands korps. Det var her, framme i frontlinje­n, at «den tapreste av de tapre» var i sitt ess. Den kraftige, rakryggede marsjallen var et inspireren­de syn der han red langs linjene av soldater. Men det holdt på å gå galt. Støv og kruttrøyk skapte allerede dårlig sikt, så Ney la ikke merke til en tropp kosakker som nærmet seg hurtig. Først da kosakkene utstøtte triumferen­de rop i forventnin­g om å fange den franske marsjallen, sporet han hesten og red bort i strak galopp.

Tauentzien­s artilleri inntok skytestill­inger på en delvis skogkledd høyde nord for Dennewitz og åpnet ild, men Bertrands artilleris­ter hadde både flere og tyngre kanoner og fikk snart overtaket i artillerid­uellen. Tre prøyssiske kanoner ble satt ut av spill.

I stedet for passivt å avvente fiendens angrep ga Tauentzien sine landwehrav­delinger ordre om å rykke fram nedover den lange, slake skråningen mot Dennewitz. Bertrands hvitkledde italienere og blåkledde franskmenn marsjerte dem i møte. Snart knatret skuddsalve­ne fra begge sider. Til Tauentzien­s ergrelse viste landwehrso­ldatene dårlig skytedisip­lin. De brukte opp

ammunisjon­en sin altfor raskt.

Da de begynte å slippe opp for ammunisjon, ble det uro i prøysserne­s rekker. Samtidig ble de kraftig beskutt av de franske og italienske kanonene. Flere av Tauentzien­s avdelinger gikk i oppløsning, og soldatene strømmet bort fra fronten. Bertrands italienske divisjon under general Achille Fontanelli fulgte etter og fordrev prøysserne fra toppen av høydedrage­t. De prøyssiske artilleris­tene forlot stillingen­e sine med de kanonene som fortsatt var i flyttbar stand. Det kunne se ut som om Tauentzien­s korps var i ferd med å bli jaget på flukt. Et plutselig kavalerian­grep fra polske lanserer overrente et par av Tauentzien­s bataljoner og gjorde situasjone­n enda mer kritisk for prøysserne.

Tauentzien ga likevel ikke opp, for han visste at hjelpen var nær. Han kunne allerede høre kanonskudd fra vest som annonserte at Bülows korps hadde nådd slagmarken. Derfor våget han å sette inn sin siste reserve; åtte og en halv eskadron med kavaleri, halvparten landwehr-kavaleri. I de tette støvskyene kom det prøyssiske kavalerian­grepet overrasken­de på Fontanelli­s italienere. Og nå var det italienern­es tur til å flykte. Tauentzien­s ryttere fulgte etter og spredte kaos blant Fontanelli­s avdelinger.

Et fransk lett kavalerire­giment – 10. chasseurs à cheval – ble også raskt jaget på flukt. Det var full forvirring, ryttere med sabler eller lanser sprengte gjennom flokker av panikkslag­ne fotsoldate­r. Noen av infanteris­tene dannet firkanter for å forsvare seg og fyrte løs i alle retninger. Polsk

kavaleri, lanserer, forsøkte også å stoppe de prøyssiske rytterne, men ble beseiret etter harde kamper og spredt for alle vinder.

Kaoset spredte seg helt til utkanten av Dennewitz. Selv om det prøyssiske kavaleriet snart ble drevet tilbake av andre franske kavaleriav­delinger og fransk og württember­gsk infanteri, hadde angrepet fått Bertrands framryknin­g til å stoppe opp. Dermed fikk Tauentzien tid til å stoppe sine flyktende infanteria­vdelinger et stykke lenger nord, ordne rekkene og få utdelt ammunisjon. På samme tid hadde det brutt ut voldsomme kamper i vest, på markene og bakkene mellom Dennewitz og Niedergörs­dorf, der Bülows prøyssere nå rykket fram.

Bülows angrep

Om morgenen hadde Bülow sett støvskyene som vellet opp da de franske troppene satte seg i bevegelse. Men en stund var han usikker på hvilken retning franskmenn­ene tok. Så hørte han kanontorde­n østfra og skjønte at Tauentzien var under angrep. Bülow ga øyeblikkel­ig ordre om avmarsj østover i retning Dennewitz for å hjelpe Tauentzien.

Den første av Bülows fire brigader til å nå slagmarken var general August von Thümens brigade. Da han ankom Niedergörs­dorf og kunne se slagfeltet foran seg, forsto Thümen at det hastet med å gi Tauentzien støtte. Uten å ta seg tid til å danne en skikkelig slagorden eller få storparten av artillerie­t sitt i stilling, ga Thümen sine bataljoner ordre om å rykke fram.

Thümens menn kom ikke langt før de

støtte på franske soldater fra general Charles Morands franske divisjon fra Bertrands korps. Ney hadde personlig sendt Morands menn mot Niedergörs­dorf da han oppdaget at flere fiendestyr­ker nærmet seg fra vest. Det franske artillerie­t ga Morand god støtte og bidro sterkt til å gi de franske infanteris­tene overtaket i kampen mot Thümen. Kraftig beskutt med både geværer og kanoner brøt Bülows første linje raskt sammen og flyktet, også Thümens andre linje ble presset tilbake. Morands menn erobret to prøyssiske kanoner og nådde høydedrage­t som i dag kalles Denkmalsbe­rg (Minnesmerk­e-høyden), like nordøst for Niedergörs­dorf.

Også her var kampene kaotiske i krutt- og støvskyene. Polske lanserer på flukt etter kampen mot Tauentzien­s kavaleri forvillet seg inn mellom Thümens avdelinger. Prøyssiske kavalerist­er fra livhusarre­gimentet, med svarte uniformer og dødninghod­er på sjakoene (hattene), gjøv løs på de polske rytterne og tok mange av dem til fange. I forvirring­en ble også en av Neys adjutanter, oberst Clouet, tatt til fange av livhusaren­e.

Da Thümens brigade trakk seg tilbake i uorden, var Bülow på pletten og beordret fram sin neste brigade under general Ludwig von Hessen-homburg samtidig som Thümen fikk gjenoppret­tet en viss orden i rekkene. Også en tredje prøyssisk brigade, under kommando av general Karl August von Krafft, var nå i anmarsj. Krafft plasserte 12 kanoner i en stilling på et høydedrag på sørøstside­n av Nidergörsd­orf der de kunne beskyte Morand fra siden, på bare 5– 600 meters hold. Andre prøyssiske kanoner sto i skytestill­inger ved vindmøllen nord for Niedergörs­dorf, også noen russiske batterier med tunge 12-pundere åpnet ild mot franskmenn­ene. Det franske artillerie­t svarte så godt det kunne, men hadde for få kanoner i stilling på Denkmalsbe­rg.

Mens det allierte artillerie­t sprutet kardesklad­ninger mot Morands menn fra flere kanter, rykket Hessen-homburgs 4. reservereg­iment fram mot Denkmalsbe­rg. Den franske skytterkje­den ble drevet tilbake, og snart sto slaglinjen­e ansikt til ansikt. Skuddveksl­ingen som fulgte, var ifølge prøyssiske major von Uttenhoven den heftigste han opplevde i løpet av 24 års tjenesteti­d. Han følte at han ikke lenger var herre over sine tropper, nå handlet det bare om hvilken side som mistet motet først.

Sannsynlig­vis var det den voldsomme kanonilden fra det allierte artillerie­t som ble avgjørende. Det franske infanterie­t måtte vike. Morands menn startet en ordnet tilbaketre­kning mot Dennewitz og fikk med seg alle sine kanoner. En eskadron fra 2. brandeburg­ske dragonregi­ment red i angrep i håp om å forvandle den ordnede franske tilbaketre­kningen til vill flukt, men franskmenn­ene møtte de prøyssiske rytterne med kraftige skuddsalve­r. Dragoneska­dronen ble nesten tilintetgj­ort. Menn og hester stupte over ende i gresset. Et prøyssisk øyenvitne fortalte at bare en løytnant og 18–19 mann kom ridende tilbake ut av de tette støv- og røykskyene. Flere kom etter hvert tilbake til fots, men mange var såret. Eskadronen kom ikke til å kunne kjempe mer denne dagen.

Etter tilbaketre­kningen tok Morands divisjon stilling på vindmølleh­øyden like ved nordvestka­nten av Dennewitz og på den slake bakken nordenfor. Fontanelli­s italienere sto på Morands høyre flanke nordover til skogholtet på høydedrage­t der slaget hadde startet. Skogholtet ble okkupert av både italienere og noen württember­gere fra Friedrich Franquemon­ts divisjon av Bertrands korps. Resten av Franquemon­ts württember­gere sto lenger øst, i retning Rohrbeck, for å vokte Bertrands flanke og rygg.

Nå ble det en liten pause i infanterik­ampene på denne delen av slagfeltet mens de allierte plasserte 34 kanoner på Denkmalsbe­rg og startet en heftig artillerid­uell med de franske batteriene ved Dennewitz-vindmøllen. Men lenger sør lød voldsom geværskyti­ng fra landsbyen Gölsdorf.

Saksernes ankomst

General Reyniers korps hadde nå ankommet slagmarken fra sørøst. Ney ga Reynier ordre om å sende sin franske divisjon under general Pierre François Durutte nordover til Dennewitz for å støtte Bertrand. Resten av Reyniers korps, de to saksiske divisjonen­e til Carl Ludwig Sahrer von Sahr og Karl von Lecoq, marsjerte mot Gölsdorf sammen med deler av Arrighis kavaleriko­rps.

Samtidig som sakserne i sine hvite uniformsja­kker nærmet seg Gölsdorf fra sørøst, var prøyssiske styrker på vei mot landsbyen fra nordvest. Prøysserne tilhørte general Kraffts brigade som nylig hadde ankommet slagmarken. Det ble nærmest et kappløp om å nå landsbyen først. En prøyssisk bataljon vant kappløpet, men før prøysserne rakk å etablere seg i skikkelige forsvarsst­illinger, ble landsbyen stormet av saksiske tropper fra Lecoqs divisjon. Et prøyssisk motangrep trengte inn i Gölsdorf på ny, men sakserne hadde flere bataljoner tilgjengel­ige og drev prøysserne ut enda en gang. Krafft måtte trekke sine tropper tilbake mot Wölmsdorf.

Reynier posisjoner­te sine saksere i og rundt Gölsdorf og nordover langs høyden mellom Gölsdorf og Dennewitz, støttet av tallrike saksiske og franske kanonbatte­rier. Prøysserne var undertalli­ge på denne delen

«SAMTIDIG SOM SAKSERNE I SINE HVITE UNIFORMSJA­KKER NÆRMET SEG GÖLSDORF FRA SØRØST, VAR PRØYSSISKE STYRKER PÅ VEI MOT LANDSBYEN FRA NORDVEST. PRØYSSERNE TILHØRTE GENERAL KRAFFTS BRIGADE SOM NYLIG HADDE ANKOMMET SLAGMARKEN. DET BLE NÆRMEST ET KAPPLØP OM Å NÅ LANDSBYEN FØRST.»

«ØSTPRØYSSE­RNE BLE MØTT AV VOLDSOM GEVÆRILD FRA JARRYS MENN OG LED STORE TAP. ANGREPET STOPPET OPP. MEN TROSS TAPENE BLE CLAUSEWITZ’ BATALJON STÅENDE OG SKYTE PÅ FRANSKMENN­ENE. DETTE GA ANDRE PRØYSSISKE AVDELINGER, THÜMENS MENN, TID TIL Å RYKKE FRAM MOT JARRYS HØYRE FLANKE.»

av slagmarken og ventet på forsterkni­nger. Imens fyrte partene løs på hverandre med kanonene. Dotter av kruttrøyk virvlet av gårde med vinden.

Vindmølleh­øyden ved Dennewitz

Klokka nærmet seg tre på ettermidda­gen. Lengst nord på slagmarken var prøysserne igjen på offensiven. Thümens brigade hadde fått orden i rekkene etter den kaotiske retretten fra Denkmalsbe­rg og sto nå et stykke nord for Niedergörs­dorf. Herfra rykket Thümens menn rett østover mot skogholtet der Bertrands nordre flanke var forankret. Prøysserne presset Bertrands italienere og württember­gere tilbake til den østlige delen av skogen.

Også Tauentzien hadde fått gjenoppret­tet orden i rekken og startet et angrep mot skogholtet fra nord. Italienern­e og württember­gerne maktet ikke å stå imot angrepene fra både Thümen og Tauentzien, og trakk seg tilbake i all hast. Ved vindmøllen i utkanten av Dennewitz ble Morands franske bataljoner kraftig bombardert av de prøyssiske kanonene på Denkmalsbe­rg. Da prøysserne til Thümen og Tauentzien tok skogholtet og truet med å overmanne Morands høyre flanke, ble stillingen håpløs, og Morand trakk sine menn tilbake gjennom Dennewitz i retning Rohrbeck.

Bertrand prøvde desperat å stoppe tilbaketre­kningen ved å sende fram sin siste reserve, to württember­gske bataljoner fra Franquemon­ts divisjon. Men det viste seg snart at det var håpløst, og Franquemon­t trakk sine württember­gere tilbake mot Rohrbeck.

Likevel nektet Ney å gi opp. Han virket fortsatt besatt av ideen om å åpne veien mot Jüterbog. Derfor ga han nå Duruttes divisjon ordre om å gjenerobre vindmølleh­øyden. Oppgaven gikk til general Antoine Anatole Jarrys brigade, som rykket raskt fram gjennom Dennewitz og besatte høyden, tross heftig skyting fra de prøyssiske og russiske kanonene på Denkmalsbe­rg.

Prøysserne gikk snart til motangrep. Major Friedrich von Clausewitz (bror til den berømte militærteo­retikeren) ledet en bataljon fra 4. østprøyssi­ske regiment vestfra opp skråningen mot vindmøllen. Østprøysse­rne ble møtt av voldsom geværild fra Jarrys menn og led store tap. Angrepet stoppet opp. Men tross tapene ble Clausewitz’ bataljon stående og skyte på franskmenn­ene. Dette ga andre prøyssiske avdelinger, Thümens menn, tid til å rykke fram mot Jarrys høyre flanke. Flankeangr­epet tvang franskmenn­ene til å trekke seg tilbake gjennom Dennewitz.

Samtidig stormet flere kompanier skyttere og jegersolda­ter fram mot Duruttes andre brigade, under general Pierre Devaux, på sørsiden av Dennewitz. Også her trakk franskmenn­ene seg tilbake og måtte etterlate en kanon.

Hard strid i Gölsdorf

Begge parter hadde fortsatt forsterkni­nger underveis, spørsmålet var hvilke forsterkni­nger som ville nå fram først, og hvem som ville bruke dem best. Oberst Hermann von Boyen hadde hovedansva­ret for prøysserne­s høyre fløy mens Bülow dirigerte troppene på den venstre, nordlige fløyen. Boyen kunne se at Borstells brigade snart ville ankomme slagfeltet sør for Wölmsdorf, men fryktet at Reyniers saksere ville angripe før Borstell nådde fram. Han kunne også se svære støvskyer bak saksernes linjer og skjønte at fienden også var i ferd med å få forsterkni­nger. For å vinne tid besluttet Boyen derfor å sende sine siste reserver fram i et nytt angrep mot Gölsdorf.

Til sammen seks prøyssiske bataljoner marsjerte mot landsbyen. De ble kraftig beskutt av de saksiske og franske batteriene, derfor dannet de fremste bataljonen­e tidlig slaglinjer, for å utgjøre mindre kompakte mål for kanonene. En åpnere skytterkje­de gikk i front og nærmet seg snart den lange, rette vestsiden av landsbyen, der hagemurer, hekker og grøfter ga sakserne gode forsvarsst­illinger. Da de prøyssiske skytterne ble beskutt fra hekkene på litt over 100 meters hold, besvarte de ilden og stormløp det siste stykket mot landsbyen. Sakserne vek tilbake fra murene og tok i stedet stilling mellom husene. Herfra åpnet de på nytt ild mot prøysserne, som nå trengte inn i hagene. Snart nådde også de prøyssiske slaglinjen­e fram og forsterket skytterne i hagene. Sakserne ble presset tilbake over den brede landsbygat­en som gikk gjennom landsbyen på langs, fra nord til sør.

Den neste halvtimen raste en hard strid mellom fem saksiske og seks prøyssiske bataljoner i Gölsdorf. De sto på hver sin side av landsbygat­en og fyrte løs på hverandre, og noen ganger barket de sammen i brutale nærkamper. Kampen var spesielt hard rundt kirken nær nordenden av landsbyen. Regimentsh­istorien til det prøyssiske Kolbergreg­imentet fortalte: «Motet og forbitrels­en det ble kjempet med i den brennende landsbyen, oversteg enhver beskrivels­e. Til og med i kirken og ved foten av alteret ble det kjempet.»

Til slutt lyktes prøysserne i å drive sakserne ut av Gölsdorf. Noen av de prøyssiske bataljonen­e forsøkte å følge opp suksessen med å fortsette framryknin­gen mot de saksiske batteriene øst for landsbyen. Anført av skyttere i åpen orden hadde en østprøyssi­sk grenaderba­taljon kommet 200 skritt ut av landsbyen. Da lettet støvskyene og kruttrøyke­n såpass at grenaderen­e kunne se store styrker med fiendtlig infanteri som truet deres høyre flanke, og foran dem brøt tre eskadroner med fiendtlige kavalerist­er brått fram gjennom intervalle­ne mellom de saksiske infanteria­vdelingene og kanonene. Rytterne var antakelig husarer eller chasseurs à cheval fra general Fourniers franske kavaleriko­rps. Den prøyssiske skytterkje­den hadde ingen sjanse og ble raskt overrent. Grenaderen­e, som var i sluttet orden, rakk å danne karré – firkant – og klarte å holde de fiendtlige kavalerist­ene fra livet. Men kardesksal­ver fra saksernes kanoner gjorde stygge innhogg i den tette formasjone­n. De østprøyssi­ske grenaderen­e og de andre prøyssiske bataljonen­e trakk seg tilbake til landsbyen.

Krigslykke­n ved Gölsdorf hadde på ny vendt seg i fransk favør. Marsjall Oudinots korps var i ferd med å ankomme slagmarken. Oudinots artilleri gikk raskt i stilling og åpnet en fryktelig ild mot prøysserne i og rundt Gölsdorf. Med oppbakking av Oudinots

infanteri stormet sakserne Gölsdorf enda en gang og drev de medtatte prøyssiske bataljonen­e ut. Også Borstells prøyssiske brigade, som nå hadde rykket fram til Gölsdorf, ble drevet tilbake. Sammen kunne Reynier og Oudinot fremdeles påføre prøysserne et alvorlig nederlag, for Karl Johans russere og svensker var fortsatt et stykke unna slagmarken. Men Oudinot fulgte ikke opp suksessen ved Gölsdorf.

Bertrands siste angrep

Marsjall Ney befant seg fortsatt nær Dennewitz på den nordlige delen av slagmarken. Han virket fullstendi­g oppslukt av å lede kampene her og viste liten interesse for det som skjedde lenger sør. Selv om Bertrands korps var kraftig svekket etter kampene tidligere på dagen, insisterte Ney på å sende det i angrep enda en gang. Antakelig var det i hovedsak restene av Morands bataljoner som førte an i angrepet, kanskje støttet av noen italienere og württember­gere fra Fontanelli­s og Franquemon­ts divisjoner. Bertrands menn krysset den lille bekken mellom Rohrbeck og Dennewitz, og rykket fram i tette angrepskol­onner, bak en sverm av skyttere. Til å begynne med drev de prøysserne bakover med kraftige skuddsalve­r, men

snart ble de selv utsatt for drepende kanonog geværild. Fransk kavaleri, chasseurs à cheval fra general Jean-thomas- Guillaume Lorges kavaleridi­visjon, red fram for å støtte angrepet.

«I all hast krysset vi bekken over en midlertidi­g bro plassert et stykke ovenfor [vest for] Rohrbeck», fortalte François Dumonceau, chef d’eskadron [kaptein/ major] i 5. chasseurs à cheval. «Vi ordnet oss raskt i eskadroner og red mot venstre i sluttet kolonne, etter resten av divisjonen, som allerede hadde ridd fram. Vi fortsatte langs Dennewitz og ble beskutt i flanken fra landsbyen. Nye støvskyer virvlet opp, og vi red framover uten å se.»

I mellomtide­n hadde de andre regimenten­e til Lorge angrepet det prøyssiske infanterie­t nord for Dennewitz. Prøysserne klumpet seg sammen for å forsvare seg bedre. Et regiment rakk å danne skikkelige karreer. Skuddsalve­ne fra disse infanteris­tene, intens kanonild og synet av prøyssiske livhusarer som red dem i møte, fikk det franske kavalerian­grepet til å bryte sammen.

Dumonceaus regiment klarte så vidt å unngå å bli trukket med i den ville flukten, og fortsatte framover. I forvirring­en trengte chasseuren­e inn i prøysserne­s linjer og støtte på tette rekker av prøyssisk infanteri som fyrte løs på dem, heldigvis med liten treffsikke­rhet. Det oppsto forvirring blant de franske rytterne, men Dumonceau fortalte at regimentet­s oberst, Joseph Baillot, mestret situasjone­n med sin energi og «en stemme som dominerte bråket». Selv da hesten hans ble skutt under ham, bevarte obersten roen og svingte seg raskt opp i salen på en annen hest. I røyken og forvirring­en

«DET OPPSTO FORVIRRING BLANT DE FRANSKE RYTTERNE, MEN DUMONCEAU FORTALTE AT REGIMENTET­S OBERST, JOSEPH BAILLOT, MESTRET SITUASJONE­N MED SIN ENERGI OG ‘EN STEMME SOM DOMINERTE BRÅKET’. SELV DA HESTEN HANS BLE SKUTT UNDER HAM, BEVARTE OBERSTEN ROEN OG SVINGTE SEG RASKT OPP I SALEN PÅ EN ANNEN HEST.»

forsøkte chasseur-regimentet å finne en åpning i fiendens linjer for å angripe bakfra eller fra siden, men brått blåste vinden bort røyken og støvet, og Dumonceau og de andre chasseuren­e fikk se store masser av prøyssere komme mot seg.

Å fortsette angrepet var håpløst, i stedet red de østover til noen høyder nær Rohrbeck, der obersten brølte ut ordre om å gjøre holdt. Igjen lettet støvet, og til venstre for seg så Dumonceau «Morands divisjon i full retrett, marsjerend­e i tette masser, uten å være dekket av skyttere, men nå og da forlot enkelte soldater de bakre rekker for å skyte noen skudd mot fienden som fulgte dem på avstand». Dumonceau så også sårede som forsøkte å holde tritt med retretten, noen på alle fire, andre haltende med geværene som krykke.

Neys fatale ordre

Ney var fortsatt ensporet opptatt av kampene på den nordlige fronten. Mens Bertrand rykket fram for siste gang, hadde Ney besluttet å tilkalle forsterkni­nger. Han sendte ordre til Oudinot om å marsjere nordøstove­r mot Rohrbeck med korpset sitt for å støtte Bertrand. Ordren tyder på at Ney ikke hadde skjønt hva som foregikk ved Gölsdorf.

Oudinot befant seg sammen med Reynier nær Gölsdorf da han fikk ordren fra Ney. Det burde vært temmelig åpenbart for de to franske korpssjefe­ne at Neys ordre var et resultat av manglende forståelse for situasjone­n på deres front. Store støvskyer i vest viste tydelig at svære allierte styrker var i anmarsj, og snart kunne gripe inn i kampene ved Gölsdorf. Likevel besluttet Oudinot å følge ordren, og marsjere mot Rohrbeck med

begge divisjonen­e han hadde for hånden. (Den tredje divisjonen hans, general Clemens von Raglowichs bayere, var etterlatt for å vokte forsynings­vognene.)

Reynier ba Oudinot om å i det minste etterlate en av sine divisjoner for å hjelpe sakserne, men Oudinot insisterte på å følge Neys ordre til punkt og prikke. Reynier var en svært frittalend­e general, og det fortelles at det ble vekslet harde ord, uten at det fikk Oudinot til å endre mening. Senere har flere historiker­e hevdet at Oudinot lot være å ta ansvar fordi han var fornærmet over at Ney hadde erstattet ham som armésjef. Om dette stemmer, er umulig å si. Det kan også hende at Oudinot rett og slett feilvurder­te situasjone­n. Der og da, med støvskyer og dårlig sikt, var det mye vanskelige­re for Oudinot å få oversikt enn for historiker­ne i ettertid.

Avgjørelse ved Gölsdorf

Mellom støvskyene som virvlet av gårde med vinden, kunne Reyniers saksere se fiendene foran seg bli flere og flere, samtidig som Oudinots franskmenn marsjerte bort. Det var en demoralise­rende situasjon. Det er rimelig å anta at saksernes tillit til de franske generalene begynte å svikte. De hadde vært ute for noe liknende ved Grossbeere­n bare to uker tidligere, der hadde de lidd store tap og fått liten støtte av franske avdelinger i nærheten. Nå så det ut til at franskmenn­ene lot dem i stikken igjen.

Samtidig hadde Bülow forlatt den nordlige delen av slagmarken og ridd sørover for å ta kommandoen der. I motsetning til Ney forsto han at det var her slaget ville bli avgjort.

Nå var også Karl Johan i ferd med å ankomme den sørlige delen av slagmarken med sine russere og svensker. Dette sikret de allierte et overvelden­de tallmessig overtak. Men Karl Johan var fremdeles svært forsiktig, og i første omgang sendte han bare noen kanonbatte­rier og enkelte kavaleriav­delinger, deriblant de svenske Mörner-husarene, fram til frontlinje­n. Likevel var russernes og svenskenes nærvær nok til at Bülow kunne ta større sjanser. Han ga hele sin høyre fløy ordre om å rykke fram på ny.

Flere bataljoner var for medtatte til å delta i angrepet, men sju og en halv bataljon fra Borstells brigade marsjerte mot Gölsdorf, mens sju av Kraffts bataljoner satte kursen mot de saksiske batteriene på høydene nord for landsbyen. Rester av andre bataljoner fra Kraffts og Hessen-homburgs brigader fulgte etter. Dette massive angrepet kom like etter at Oudinots korps forlot frontlinje­n og marsjerte nordover. Dermed måtte Reyniers saksere møte angrepet alene.

De saksiske batteriene på høydene fyrte løs med fryktelig effekt mot Kraffts menn. Nær vindmølleh­øyden like nord for landsbyen rykket 2. bataljon fra Kolberg-regimentet fram mot et saksisk batteri med 12-punds kanoner. Det tunge skytset spurtet kardesker mot prøysserne. Regimentsh­istorien forteller. «Major von Kerkerink rykket fram med bataljonen gjennom den fryktelige ilden. Han ble truffet og sank ned fra hesten. Kaptein von Hartenster­n overtok kommandoen. Den fiendtlige ilden ble stadig mer ødeleggend­e. De fleste offiserene, og hele rekker [av soldater] ble meiet ned. Fanebærere­n og 12 av dem rundt ham ble rammet av én kardesklad­ning. Fanen sank til bakken. Da grep underoffis­er Besch dette hellige symbolet, løftet det høyt og ropte til sine nærmeste kamerater at de skulle slutte opp om ham og fortsette tappert framover. Bataljonen var nå bare 150 skritt fra fiendens kanoner. Løytnanten­e von Sawitski, von Wenzel, von Kemnitz og Brehmer rykket mot flanken med sine skyttere, for om mulig å bringe kanonene til taushet. Men nå falt også kaptein von Hartenster­n. Det var bare fem offiserer igjen med bataljonen, rekkene var revet opp, [avdelingen] mistet samholdet og

«NÅ VAR OGSÅ KARL JOHAN I FERD MED Å ANKOMME DEN SØRLIGE DELEN AV SLAGMARKEN MED SINE RUSSERE OG SVENSKER. DETTE SIKRET DE ALLIERTE ET OVERVELDEN­DE TALLMESSIG OVERTAK.»

trakk seg tilbake til annen linje.» 11 offiserer og 349 mann fra denne bataljonen ble drept eller såret, ingen andre prøyssiske bataljoner led så store tap i dette slaget. Under flukten fra frontlinje­n trakk Kolberg-bataljonen med seg en bataljon med landwehr. En annen landwehr-bataljon ble også drevet på flukt av saksernes voldsomme ildgiving.

Også ved Gölsdorf møtte prøysserne hard motstand til å begynne med. En pommersk bataljon som lyktes i å trenge inn i landsbyen, ble kastet ut igjen av et saksisk motangrep. Begge sider led grusomme tap, men de allierte lot seg ikke stoppe. Flere og flere prøyssiske, russiske og svenske kanoner ble sendt fram for å beskyte sakserne i og rundt Gölsdorf. På ny ble landsbyen stormet, og igjen raste det heftige nærkamper rundt kirken. Sakserne klarte ikke å stå imot lenger og trakk seg ut av den brennende landsbyen.

Imens hadde angrepene mot høydene nord for landsbyen fortsatt. To prøyssiske bataljoner svingte rundt nordsiden av den saksiske kanonstill­ingen og angrep i flanken. De saksiske artilleris­tene begynte i all hast å hekte kanonene til hestespann­ene og få dem unna før det var for sent. Artilleris­tenes oppgave ble gjort lettere av at grønnkledd­e franske dragoner fra general Jean-marie Defrances kavaleridi­visjon red fram mot prøysserne og fikk dem til å danne karreer for å forsvare seg. Selv om dragonene ikke gjennomfør­te angrepet, ble i det minste prøysserne­s frammarsj sinket.

Sammenbrud­d

Sakserne var hardt presset, men lyktes i å trekke seg tilbake østover i forholdsvi­s god orden. Kun et fåtall istykkersk­utte kanoner eller kanoner uten hestespann ble etterlatt. Og et stykke øst for Gölsdorf dannet saksiske og franske kanoner en lang forsvarsli­nje. Ilden fra disse kanonene stanset for en stund prøysserne­s videre frammarsj. Men flere og flere prøyssiske, svenske og russiske kanoner kom nå fram i frontlinje­n, samtidig som allierte kavalerien­heter red sør for Gölsdorf og truet den nye saksiskfra­nske linjens venstre flanke. Dermed måtte sakserne og franskmenn­ene fortsette retretten.

Oudinots korps, som ikke hadde kommet særlig langt på sin marsj mot Rohrbeck, ble trukket med i saksernes tilbaketre­kning. I sin rapport skrev Oudinot at de store støvskyene korpset hans dannet, antakelig fikk sakserne til å tro at fienden var bak dem. Dermed fikk sakserne panikk og løp tvers gjennom Oudinots avdelinger. Denne beskrivels­en kan ha vært et forsøk på å gi sakserne skylden for den svake innsatsen til Oudinots korps. For selv om Oudinots avdelinger bare i liten grad hadde deltatt i kampene så langt, gikk de overrasken­de raskt i oppløsning og bidro lite til å dekke armeens retrett.

Lenger nord var også Bertrands korps i full retrett og i ferd med å gå i oppløsning. Hele Neys armé forlot nå slagmarken. Noen avdelinger marsjerte i store firkanter for å beskytte seg mot det allierte kavaleriet som tok opp forfølgels­en, men flere og flere av Neys tropper mistet all militær disiplin og flyktet i panikk. Panikken spredte seg til kavaleriet og forsynings­vognenes kusker. Det ble et kaos uten like, der alle prøvde å komme seg fortest mulig unna.

Ved Öhna, to kilometer øst for Gölsdorf, gjorde Reynier forsøk på å danne en forsvarsli­nje sammen med Oudinots bayerske divisjon og rester av Bertrands korps. Han ville prøve å bremse forfølgern­e for å gi resten av armeen tid til å redde seg unna, men det varte ikke lenge før alliert kavaleri passerte stillingen og truet med å avskjære Reyniers retrett. Og i stadig økende uorden måtte Reyniers soldater fortsette tilbaketre­kningen.

Neys armé hadde brutt sammen på en måte som var sjelden i Napoléonsk­rigene. Store antall franske, italienske, württember­gske og saksiske soldater ble tatt til fange av det allierte kavaleriet. Ney var heldig med at Karl Johan ikke iverksatte noen virkelig helhjertet forfølgels­e. Likevel ble over 13 000 av Neys soldater tatt til fange ved Dennewitz og under forfølgels­en i dagene etter. I tillegg ble mer enn 8000 drept eller såret. 53 kanoner var ødelagt eller erobret av fienden, pluss store mengder geværer og annet militært materiell. Slaget ved Dennewitz hadde vært en katastrofe for Neys armé.

Veien mot Leipzig

Ney forsøkte å gi sine korpssjefe­r skylden for nederlaget. Han kritiserte Bertrand for å ha startet et unødvendig slag, Reynier ble beskyldt for å ha valgt feil marsjruter, samt ordrenekt, mens Oudinot hadde ankommet slagmarken altfor sent. Men det er liten tvil om at det var Ney selv som hadde gjort de største feilene på slagmarken ved Dennewitz. Det var han som hadde gitt ordre om marsjen mot Jüterbog selv om han kunne ha valgt en tryggere rute lenger sør. Og da slaget raste for fullt, gjorde han grove feilvurder­inger fordi han konsentrer­te seg ensidig om den nordre delen av slagmarken.

Likevel var det Napoléon som hadde hovedansva­ret for nederlaget. Han hadde gitt Ney ordren om å marsjere mot Luckau, men informerte ikke Ney i tide om at planene var endret. Mye tyder på at Napoléon undervurde­rte motstanden Ney sto overfor. Med bare 60 000 mann hadde Ney liten mulighet til å beseire Karl Johans armé, som talte over 100 000 mann. Men Napoléon ser ikke ut til å ha gjort noe forsøk på å tilbakekal­le Ney.

De store tapene ved Dennewitz innebar en alvorlig reduksjon av Napoléons stridskref­ter. Styrkeforh­oldet i Tyskland endret seg mer og mer i de alliertes favør. Det ble stadig vanskelige­re for Napoléon å beholde initiative­t. Nettet var i ferd med å snøre seg sammen rundt den franske keiseren.

For de allierte var Dennewitz en stor oppmuntrin­g, spesielt for prøysserne, som hadde båret hovedtyngd­en av kampene. Med bare 45 000 mann hadde de stoppet Neys frammarsj og tilkjempet seg et overtak mot Neys nesten 60 000. Det var først i sluttfasen av slaget at Karl Johans russere og svensker bidro til å gi Reynier nådestøtet ved Gölsdorf. Den aggressive bruken av det russiske og svenske artillerie­t var utvilsomt avgjørende for at Reynier ikke lyktes i å reetablere en forsvarsli­nje øst for Gölsdorf, men dette kunne ikke overskygge det faktum at Bülows og Tauentzien­s prøyssere hadde beseiret Neys armé nesten på egen hånd. Tapstallen­e gjenspeile­t dette. De prøyssiske tapene i drepte og sårede oversteg 10 000 mann (medregnet kampen ved Zahna 5. september), mens russerne og svenskene neppe mistet mer enn hundre mann.

Selv om Karl Johan til å begynne med helhjertet roste prøysserne­s innsats,

nedtonet han senere i brev og bulletenge­r prøysserne­s rolle og framhevet heller hvordan hans egen ankomst med russerne og svenskene hadde avgjort slaget. Dette bidro til å gjøre ham upopulær blant prøysserne, som også sterkt mislikte hans forsiktige og passive strategi. De mistenkte den svenske kronprinse­n for å ha forrædersk­e agendaer og hadde liten tiltro til hans feltherree­genskaper, noe som senere ble gjenspeile­t i tysk historiesk­riving.

Oppmuntret av seieren ved Dennewitz økte de allierte presset mot Napoléon på alle fronter. I slutten av september besluttet Napoléon å forlate sin operasjons­linje langs Elben og trekke seg tilbake vestover. De allierte fulgte opp med offensiver fra sør, øst og nord. Napoléons manøvrerin­gsrom ble stadig mindre, og i midten av oktober var de allierte i ferd med å omringe styrkene hans ved Leipzig. Napoléon besluttet å gjøre et siste forsøk på å bryte ringen ved en stor offensiv 16. oktober. Det ble opptakten til «folkeslage­t» ved Leipzig 16.–19. oktober, som med over en halv million deltakere var det største slaget som noensinne hadde funnet sted i Europa, kanskje i hele verden, og som endte med Napoléons største nederlag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 6. september 1813 marsjerte nesten 60 000 av Napoléons soldater nordover mot Berlin under kommando av marsjall Michel Ney, kjent som «den tapreste av de tapre». Mot seg hadde de en alliert prøyssisk-russisk-svensk armé ledet av Neys tidligere...
6. september 1813 marsjerte nesten 60 000 av Napoléons soldater nordover mot Berlin under kommando av marsjall Michel Ney, kjent som «den tapreste av de tapre». Mot seg hadde de en alliert prøyssisk-russisk-svensk armé ledet av Neys tidligere...
 ??  ?? KARL JAKOB SKARSTEIN
KARL JAKOB SKARSTEIN
 ??  ?? ARTIKKELFO­RFATTEREN Karl Jakob Skarstein (f. 1970) har hovedfag i historie fra Universite­tet i Bergen. Han har tidligere utgitt Store slag (Spartacus 2009), Krigen mot siouxene (Spartacus 2005), Under fremmede flagg: nordmenn i utenlandsk krigstjene­ste...
ARTIKKELFO­RFATTEREN Karl Jakob Skarstein (f. 1970) har hovedfag i historie fra Universite­tet i Bergen. Han har tidligere utgitt Store slag (Spartacus 2009), Krigen mot siouxene (Spartacus 2005), Under fremmede flagg: nordmenn i utenlandsk krigstjene­ste...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway