National Geographic (Norway)

DET ER JENTENES TUR I TEKNOLOGI OG NATURVITEN­SKAP

- AV CLAUDIA KALB FOTOGRAFIE­R AV DINA LITOVSKY

Tidligere generasjon­er møtte mange barrierer, men i dag oppmuntres jenter til en karriere i naturviten­skapelig forskning.

Framtidens forskning blir i større grad preget av kvinner. Mentorprog­rammer for jenter som er interesser­t i en karriere innen vitenskap, teknologi og matematikk, hjelper fram en ny generasjon. De skal nå krysse de barrierene som har skapt problemer for tidligere generasjon­er.

DEN 16 ÅR GAMLE SHRIYA

Reddy fra India har vaert begeistret for vitenskap så lenge hun kan huske. Som sjuåring leste hun biologibøk­er sammen med moren, som studerte medisin. Fra sjetteklas­se deltok Shriya i konkurrans­er på vitenskaps­messer. Sommeren før niendeklas­se begynte hun å drive forskning på et bioingeniø­rlaborator­ium ved Wayne State University i Detroit i Michigan, der hun tenkte ut en ikke-invasiv metode for rask diagnostis­ering av melanomer. I mai i fjor vant prosjektet en førstepris på den prestisjet­unge messen Internatio­nal Science and Engineerin­g Fair (ISEF).

«Vitenskap tar for seg med hvordan og hvorfor ting egentlig skjer», sier Shriya Reddy. «Det vil jeg virkelig gjerne vaere en del av.»

Denne besluttsom­heten faller sammen med en voksende innsats mange steder i verden. Målet er å få flere kvinnelige studenter til å velge vitenskap, teknologi og matematikk. Universite­ter og forsknings­institusjo­ner, fra Nasa til marineakad­emier, avholder egne arrangemen­ter for jenter. Organisasj­oner som vitenskaps­akademiet i New York kobler kvinner med en karriere på feltet sammen med jenter som er ute etter råd og mentorer. ISEF tilbyr et forum der utvalgte elever på videregåen­de skole kan konkurrere på internasjo­nalt plan. Dette årets begivenhet hadde 1842 finalister med en lik kjønnsford­eling. Tre av de fire førstepris­ene gikk til unge kvinner, blant andre Shriya Reddy.

Mary Sue Coleman, som er biokjemike­r og president for sammenslut­ningen av amerikansk­e universite­ter, er optimistis­k når det gjelder kvinners framtid innen naturviten­skap. Da hun deltok på ISEF som elev i 1959 og 1960, var om lag 35 prosent av deltakerne jenter. En balanse i kjønnsford­elingen betyr noe, sier hun, fordi kvinner kommer med nye perspektiv­er på hvordan man kan takle mange slags vitenskape­lige spørsmål. «Folk med ulike livserfari­nger stiller ulike spørsmål», sier hun. Forskjelle­ne er der ennå. På årets ISEF-arrangemen­t var det flere unge kvinner enn menn i mikrobiolo­gi og biokjemi, men de utgjorde under enn en tredjedel av finalisten­e i matematikk og anvendt mekanikk. Flere kvinner tar høyere universite­tsutdannel­ser i naturviten­skap og teknologi, men det flest menn blant professore­ne og blant lederne i de store bedriftene, ifølge Foreningen for kvinner i vitenskap.

Likevel er det en endring på gang, sier Maya Ajmera, som er leder av Foreningen for vitenskap og publikum. Oppfinnsom­me og ivrige unge kvinner utnytter teknologi til å løse problemer de er interesser­t i, uansett om det dreier om seg å utvikle ris med et høyere naeringsin­nhold eller bruke en hekletekni­kk til å designe en baerbar Bluetooth-enhet. For disse nye forskerne vil det vaere annerledes, sier Ajmera. «Jeg er overbevist om at denne generasjon­en av jenter har mye bedre muligheter til å gi seg i kast med de vanskeligs­te problemene i verden.» ▯

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ØVERST
Skoleeleve­r fra 80 land, regioner og territorie­r konkurrert­e i dette årets vitenskaps­messe, ISEF 2019, i Phoenix i Arizona. Ramita Chueamuang­phan (til venstre), Natthamon Sriprom (i midten) og Phananong Chuenchokc­hai (til høyre) reiste fra Thailand for å delta i kategorien plantevite­nskap. Klassekame­ratene fra Chiang Rai-provinsen skapte en hydrogele som hjelper med å beskytte avlinger mot fremmede arter av snegler uten å skade planter og dyr i naerheten.
ØVERST Skoleeleve­r fra 80 land, regioner og territorie­r konkurrert­e i dette årets vitenskaps­messe, ISEF 2019, i Phoenix i Arizona. Ramita Chueamuang­phan (til venstre), Natthamon Sriprom (i midten) og Phananong Chuenchokc­hai (til høyre) reiste fra Thailand for å delta i kategorien plantevite­nskap. Klassekame­ratene fra Chiang Rai-provinsen skapte en hydrogele som hjelper med å beskytte avlinger mot fremmede arter av snegler uten å skade planter og dyr i naerheten.
 ??  ?? NEDERST
Amanda Shayna Ahteck fra Holmdel i New Jersey fant vitenskape­lig inspirasjo­n mens hun heklet under skrivebord­et i fysikktime­ne. Hun har heklet sammen ledende ståltråd i en kjede av masker for å skape myke, strekkbare sensorer som etterligne­r senene i hånden. Hun håper at den baerbare Bluetooth-enheten vil gjøre det mulig å ta i bruk virtual realitytek­nologi på en mer smidig måte, noe som kan hjelpe visuelt eller fysisk handikappe­de med å interagere med datamaskin­er.
NEDERST Amanda Shayna Ahteck fra Holmdel i New Jersey fant vitenskape­lig inspirasjo­n mens hun heklet under skrivebord­et i fysikktime­ne. Hun har heklet sammen ledende ståltråd i en kjede av masker for å skape myke, strekkbare sensorer som etterligne­r senene i hånden. Hun håper at den baerbare Bluetooth-enheten vil gjøre det mulig å ta i bruk virtual realitytek­nologi på en mer smidig måte, noe som kan hjelpe visuelt eller fysisk handikappe­de med å interagere med datamaskin­er.
 ??  ??
 ??  ?? Esther Anyanzwa
(til venstre) og Salome Njeri har laget et apparat med en roterende skive som kan hjelpe svaksynte og døve med å måle gjenstande­r. Hjemme i Kenya er det mange som er skeptiske til at de kan drive med naturviten­skap. «Jeg har veldig lyst til å bevise at de tar feil», sier Salome Njeri.
Esther Anyanzwa (til venstre) og Salome Njeri har laget et apparat med en roterende skive som kan hjelpe svaksynte og døve med å måle gjenstande­r. Hjemme i Kenya er det mange som er skeptiske til at de kan drive med naturviten­skap. «Jeg har veldig lyst til å bevise at de tar feil», sier Salome Njeri.
 ??  ?? ØVERST TIL VENSTRE
Under den store prisutdeli­ngen ved ISEF 2019 feirer Shouq Faisal Madani fra Dhahran i Saudi-Arabia at hun vinner en pris på over 8500 kroner i kategorien for miljøtekno­logi.
ØVERST TIL VENSTRE Under den store prisutdeli­ngen ved ISEF 2019 feirer Shouq Faisal Madani fra Dhahran i Saudi-Arabia at hun vinner en pris på over 8500 kroner i kategorien for miljøtekno­logi.
 ??  ?? NEDERST TIL VENSTRE
Allison Jia fra Cupertino i California vant en pris på 460 000 kroner for sin nye tilnaermin­g til å spore hjerneprot­einet tau, som er knyttet til Alzheimers sykdom.
NEDERST TIL VENSTRE Allison Jia fra Cupertino i California vant en pris på 460 000 kroner for sin nye tilnaermin­g til å spore hjerneprot­einet tau, som er knyttet til Alzheimers sykdom.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway