National Geographic (Norway)

Kjønnsdisk­riminering i hverdagen er en ting.

-

Den andre, enda mørkere skyen som henger over vitenskape­ne og den akademiske verden, er seksuell trakasseri­ng. Det globale #MeToo-fenomenet har gjort mye for personer som blitt utsatt for seksuelle overgrep, mishandlin­g og mobbing. De har nådd fram i offentligh­eten. Og det er grunn til å tro at disse opplevelse­ne er mer utbredt enn det som foreløpig er avdekket. Stadig mer forskning gir støtte til det mange kvinner forteller. Da Kathryn Clancy ved University of Illinois og kollegene hennes spurte mer enn 660 forskere om erfaringen­e fra akademisk feltarbeid, meldte 84 prosent av yngre kvinnelige forskere om trakasseri­ng, og 86 prosent rapportert­e om overgrep. Den studien var blant de første som avdekket hvor omfattende problemet kan vaere.

Fysikeren Emma Chapman har et Dorothy Hodgkin-stipend fra Royal Society med tilknytnin­g til Imperial College London. Hun ble utsatt for trakasseri­ng fra en anerkjent kollega da hun studerte ved University College London. Opplevelse­n rystet henne, og hun har blitt en framtreden­de forkjemper for kvinner i samme situasjon. «Jeg befant meg plutselig i en veldig ubehagelig kultur», sier hun. En uformell omgangsfor­m førte til mange uønskede klemmer og andre grenseover­skridende handlinger.

Saken ble etterforsk­et, og mannen ble idømt et toårig kontaktfor­bud. Chapman ble bedt om å signere en fortroligh­etsklausul, mens overgrepsm­annen fikk fortsette i sin stilling. «Det er veldig få som mister jobben», sier hun. Likevel betrakter hun seg som heldig, for i nesten alle de tilfellene hun har sett, får kvinnenes karriere en bråstans hvis de våger å stå fram.

Chapman anslår at omkring hundre kvinner har henvendt seg til henne siden hun involverte seg i den lille britiske organisasj­onen 1752 Group, som arbeider for å stoppe seksuell trakasseri­ng i den akademiske verden. Den er oppkalt etter 1752 britiske pund de fikk tildelt fra et universite­tsfond i 2015. Den største kampen består i å overtale universite­ter til å gi støtte til ofrene i stedet for å dekke over det som har skjedd. «Kvinner skyves stille og rolig ut bakdøren», sier hun.

Den australske mikrobiolo­gen Melanie Thomson, som selv har opplevd seksuell trakasseri­ng, forteller mye av det sammen. Thomson forteller at hun i 2016 var vitne til at astrofysik­eren Lawrence Krauss, som den gang var tilknyttet Arizona State University, befølte en kvinne på en konferanse. «Hun ga ham en albue i magen», forteller hun. Thomson la inn en offisiell klage, og i 2018 bekreftet universite­tet der Krauss var ansatt at han hadde overtrådt retningsli­njene for seksuell trakasseri­ng. Problemet er ikke begrenset til noen få slike menn, sier Thomson. «Det er et enormt problem. Innen naturviten­skapen er det spesielt vanskelig å gjøre noe med.»

VITENSKAPS­JOURNALIST Michael Balter, som skriver om seksuell trakasseri­ng og taler ofrenes sak, sier at atferden til dels forsetter fordi naturviten­skapen er veldig hierarkisk. «Man har sjefen for laboratori­et eller lederen for institutte­t, og de har virkelig enormt stor makt», sier han. «Hvis vi gjorde vitenskape­n mer demokratis­k og reduserte maktforskj­ellene, ville det gjøre mye for å fjerne mange slike problemer.»

Balter forteller at det å undersøke slike beskyldnin­ger innebaerer å bevege seg i et juridisk minefelt. Dermed er det mange anklager som ikke blir dokumenter­t. BuzzFeed-reporter Azeen Ghorayshi fikk oppleve

dette i 2015, da hun skrev en sak om seksuell trakasseri­ng. Saken handlet om anklager rettet mot den framtreden­de astronomen Geoff Marcy, den gang tilknyttet University of California, Berkeley. Marcy var så beryktet at kvinner ved universite­tet oppfordret andre kvinner om å unngå å arbeide under ham. For kvinner er det veldig vanskelig å bli tatt på alvor i slike saker, så da anklagene mot Marcy endelig ble undersøkt, viste det seg at han hadde brutt regelverke­t for seksuell trakasseri­ng i nesten et tiår.

Etter at Ghorayshi publiserte saken om Geoff Marcy, har hun blitt kontaktet av en rekke andre kvinner, forteller hun. Hun mener det viser hvor utbredt problemet er på store institusjo­ner i USA og andre steder. I mange av de tilfellene hun har rapportert om, har de involverte kvinnene forlatt feltet: «Det handler om sårbarhet, om hvem som er sårbare og hvem som kan gjøre naermest hva som helst.»

Resultatet er at universite­tene må revurdere innsatsen for likestilli­ng, sier fysiker Emma Chapman. «Vi kan snakke om familieven­nlig politikk dagen lang, men da overser vi en avgjørende kjensgjern­ing: at det er en aktivt fiendtlig kultur», sier hun. «Jeg tror den er iboende.»

I vitenskape­lige kretser finnes det i dag en implisitt antakelse om at karrierene til unge kvinner er unnvaerlig­e, mens eldre menn må beskyttes for enhver pris, selv om det innebaerer at man må dekke over uakseptabe­l oppførsel og utsette flere mennesker for overgrep. Så lenge vi tolererer denne situasjone­n, er det mange som må betale en høy pris.

Overgrepen­e skader ikke bare enkeltpers­oner, noe som i seg selv er forferdeli­g nok. De skader også vitenskape­n. ▯

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway