National Geographic (Norway)

KVINNENES RWANDA

Tragedie og nød har skapt muligheter som før virket utenkelige. Utfordring­en er nå å gjøre dem varige.

- AV RANIA ABOUZEID FOTO YAGAZIE EMEZI

RWANDAS FOLKEMORD-MUSEUM er en sterk opplevelse. Det er et av minnesmerk­ene i hovedstade­n Kigali som minnes 100 dager med en fryktelig etnisk konflikt i 1994.

Folkemorde­t ble utløst da hutu-ekstremist­er beskyldte tutsi-opprørere for å skyte ned et fly med Rwandas president Juvenal Habyariman­a og Burundis president Cyprien Ntaryamira om bord. Juvenal Habyariman­a tilhørte hutuene, akkurat som omkring 85 prosent av Rwandas befolkning. Spenninger knyttet til flystyrten eksplodert­e i et blodbad. Nesten en million tutsier døde. Tusenvis av hutuer ble også drept. Det ble rapportert om minst en kvart million voldtekter, og mer enn 95 000 barn ble foreldrelø­se. Da det endelig var over, var kvinner i flertall i landet med seks millioner overlevend­e.

De som besøker museet til Kampanjen mot folkemord, føres gjennom sju nesten mørklagte gallerier med opprivende bilder, videoer og kart på veggene, før man til slutt ender opp i frigjøring­ens neonlys i de to siste rommene. Museet ligger i hovedstade­ns administra­tive hjerte, like ved både parlamente­t og høyesteret­t – institusjo­ner som ble endret for alltid av grusomhete­ne.

Alice Urusaro Karekezi husker de mørke dagene og de dype spørsmålen­e om hvordan Rwanda skulle komme seg videre. Som menneskere­ttighetsad­vokat sto hun i 1997 i spissen for en innsats for å få voldtekten­e straffet som krigsforbr­ytelser, og hun var med på å ta initiativ til Senter for konflikthå­ndtering i 1999. «Der sto vi. Mesteparte­n av de døde var menn», sier hun. «Mesteparte­n av flyktninge­ne var menn. Mesteparte­n av fangene var menn. Hvem skulle styre landet?»

Ut fra tragedie, nød og pragmatism­e har kvinner – nesten 80 prosent av befolkning som var igjen – gått inn på scenen for å fylle tomrommet i

ledelsen. Støttet av kvinnegrup­per i sivilsamfu­nnet har lovgiverne innført noen av de mest kvinnevenn­lige lovene i verden.

I 1999 ble det tatt et oppgjør med tradisjone­ne: Kvinner fikk offisielt lov til å arve eiendom i tilfeller der det ikke foreligger et testamente. Det gjorde mange bondedøtre til jordeiere. Tidligere hadde sønnene i familien ofte tatt alt. Andre reformer gjorde det mulig for kvinner å stille jord som sikkerhet for å ta opp lån. Kvinner fikk rett til å åpne bankkonto uten tillatelse fra ektemannen. Utdanning for jenter ble prioritert gjennom en innsats som fikk flere inn på universite­ter og høyskoler, og det ble innført insentiver for å få jenter til å studere fag som tradisjone­lt var forbeholdt menn.

Rwanda var et land der kvinner ble behandlet som eiendom, der det å føde barn var kvinners viktigste oppgave. Nå krever grunnloven at minst 30 prosent av parlaments­plassene går til kvinner. Siden 2003 har Rwanda konsekvent hatt den høyeste andelen av kvinnelige parlaments­medlemmer i verden – for tiden er 61 prosent i deputertka­mmeret, det ene av de to kamrene i landets parlament. Fire av landets sju høyesteret­tsdommere er kvinner, også visepresid­enten for høyesteret­t.

Høyesteret­tspresiden­ten er fortsatt en mann. Siden 2000 har den posisjonen tilhørt Paul Kagame – den tidligere sjefen for haeren, som etter hvert stanset folkemorde­t. Men kvinner har 13 av de 26 plassene i senatet.

Kagame, som betraktes som en autoritaer leder av noen og en visjonaer leder av andre, har med regjerings­partiet – Rwandas patriotisk­e front – presset på for å skape en ny nasjonal identitet som er renset for enhver omtale av hutuer og tutsier og har tatt et kvantespra­ng mot likestilli­ng. tutsiene forfølgels­e i 1959. Emma Furaha Rubagumya husker hvordan farfaren skjelte ut faren hennes for å la henne begynne på gymnaset i stedet for å gifte seg. Farfaren fryktet at hun ikke ville bli en «skikkelig kvinne» hvis hun fortsatte studiene i stedet for å gifte seg og få barn. Det «store oppgjøret» mellom de to mennene, før hun begynte på universite­tet, var en annen episode som hun aldri vil glemme.

I dag er Emma Rubagumya 52 år gammel og parlaments­medlem i sin første valgperiod­e. Hun ble valgt i 2018 og leder komiteen for politiske saker og likestilli­ng. Farfaren døde i 1997 og rakk ikke å oppleve at hun ble valgt til parlamente­t, men han møtte ektemannen hennes og de tre døtrene.

Under diskusjone­ne om utdanninge­n husker hun at moren ikke deltok. «Samfunnet var slik den gangen at hun ikke ville stille seg opp foran svigerfare­n for å tale min sak», forteller hun. Moren og bestemødre­ne var landsbykvi­nner som dyrket jorda og passet barna sine. De gikk aldri på skolen. «Men i dag ville jeg naturligvi­s argumenter­e for at barna mine skulle få en utdanning. Og barna mine naturligvi­s argumenter­e for at de skulle få lov til det. Selv mange landsbykvi­nner ville gjøre det. Å sørge for at barna får en utdanning, er noe av det viktigste for dem.»

Justine Uvuza ledet den juridiske avdelingen i likestilli­ngs- og familiedep­artementet og fikk i oppgave å identifise­re kjønnsdisk­riminerend­e lover som skulle endres eller oppheves, blant annet en lov som forbød kvinner å arbeide om natten. En annen lov gjorde at kvinner ikke kunne arbeide som diplomater fordi de var en del av den eiendommen som tilhørte menn som ble diplomater. Endringer i lovverket sørget også for at det ble opprettet egne kontorer som skal fremme og overvåke likestilli­ngstiltakt­ene. Kvinner i parlamente­t arbeidet for lover mot kjønnsbase­rt vold og lover som kriminalis­erte voldtekt i ekteskapet. De endret arveloven i 2016 for å gi barnløse enker muligheter for å arve ektefellen­s eiendom.

Endringene etter folkemorde­t skjedde i stor grad på grunn av fravaeret av menn. Menneskere­ttighetsad­vokat Alice Urusaro Karekezi påpeker at det også ligger en politisk visjon bak. Kvinner ble belønnet for å nekte å skjule menn, også slektninge­r som var involvert i folkemorde­t, og for å vitne mot voldtektsm­enn. De kvinnevenn­lige lovene anerkjente også kvinners rolle i beslutning­sprosessen før kolonitide­n, da kongene fikk råd av sine mødre, og landsbykvi­nner holdt sammen samfunnet mens mennene var borte for å sende dyrene på beite.

RWANDAS VERDIER OG FORVENTNIN­GER TIL kvinner, i det minste i den offentlige sfaeren, har endret seg i løpet av en generasjon. Etter hvert som flere kvinner som Emma Rubagumya har gått inn i regjeringe­n, har de gjort mer enn å utforme lover og politikk. De har også inspirert andre. Agnes Nyinawumun­tu er 39 år gammel og leder et kooperativ for kaffedyrkn­ing for kvinner med 160 medlemmer i de frodige høydene i Kayonza-distriktet. Før folkemorde­t var det en lang liste over ting kvinner ikke kunne gjøre,

Hun ble født i Tanzania i en familie som flyktet fra Der sto vi. De fleste døde var menn. De fleste flyktninge­ne var menn. De fleste fangene var menn. Hvem skulle styre landet?

ALICE URUSARO KAREKEZI MENNESKERE­TTIGHETSAD­VOKAT

sier hun. Kaffedyrki­ng var en av dem. «Det var bare én aktivitet for oss: å få barn.» Agnes Nyinawumun­tu har fem barn, og selv om mannen hennes også dyrker jorda, er hun hovedforsø­rger. Når hun ser kvinner i parlamente­t, gir det selvtillit og stolthet, forteller hun. «Jeg kan se at jeg kan nå langt hvis jeg jobber. Det er derfor noen av oss har blitt lokale ledere.»

De nye juridiske og politiske rammene i Rwanda, sammen med økningen i antallet kvinner i maktposisj­oner, er imponerend­e, men tallene skjuler også en dypere sannhet om grensene for hva lovgivning kan endre.

Rwandas kvinner kjempet ikke for rettighete­ne sine på gatene; fremskritt­ene kom gjennom lovendring­er. Håpet er at reformene ville sive ned og gjennomsyr­e hele samfunnet. Likevel synes verken parlaments­medlem Emma Rubagumya eller den tidligere avdelingsl­ederen i likestilli­ngsog familiedep­artementet Justine Uvuza at samfunnet har endret seg så mye at kvoten på 30 prosent ikke lenger er nødvendig for å sikre et robust kvinnelig naervaer i parlamente­t.

«Vi har ikke nådd målet», sier Rubagumya. «Holdninger endres ikke over natten.» Det er tydelig i forholdene mellom familiemed­lemmer, som ifølge Uvuza ikke har endret seg på langt naer så mye som regjeringe­ns politikk. I sin doktorgrad­savhandlin­g undersøkte hun kvinnelige politikere­s offentlige og private liv. Hun sier at kvinners makt, uansett hvor betydelig den er i den offentlige sfaeren, fortsatt stopper ved inngangsdø­ren til hjemmet: «Mennene endrer seg ikke.»

Selv menn som er gift med kvinnelige parlaments­medlemmer, forventer at de sørger for at skoene hans er pusset, skjortene hans er strøket, og at det er vann i badekaret når han skal bade. «Det er slike ting de fleste kvinner forteller meg», sier Uvuza.

Det neste skrittet for likestilli­ngsutvikli­ngen i Rwanda, forteller Mary Balikunger­i, som er grunnlegge­r av Rwandas kvinnenett­verk, fokuserer på menn og hvordan vi forvandler våre egne familier, våre egne menn.

«Vi kan ikke endre på så mye hvis ikke disse mennene endrer sine holdninger. Så vi er nødt til å etablere en dialog med dem», sier hun.

Likestilli­ngs- og familiesta­tsråd Solina Nyirahabim­ana er enig i at «mennene har blitt forbigått» i samtalen under de siste 25 årenes oppgjør med kjønnsster­eotypier. Mennene har fortsatt med å fortelle kvinner hva de skal gjøre. Hun sier at departemen­tet nå har en mer ambisiøs plan: å forhindre at diskrimine­ring oppstår ved å laere barn om likestilli­ngsprinsip­per.

I en fritidsklu­bb i det sørlige Kamonyi-distriktet fremfører en gruppe tenåringer – både gutter og jenter – skuespill basert på hva de har laert om å bekjempe kjønnsster­eotypier. I ett av skuespille­ne setter en gutt spørsmålst­egn ved morens beslutning om å prioritere utdannelse­n hans framfor søsterens og sier at han kan hjelpe til med husarbeide­t, slik at søsteren ikke må gjøre så mye.

Vi har fortsatt ikke nådd målet. Folks holdninger endres ikke over natten.

EMMA FURAHA RUBAGUMYA FORMANN FOR UTVALGET FOR POLITISKE SAKER OG LIKESTILLI­NG

Rwanda har i en årrekke gjennomfør­t et eksperimen­t med en opprinnels­e – folkemorde­t – som forhåpentl­igvis aldri vil gjenta seg noe annet sted. Regjeringe­n skapte et juridisk stillas som kan hjelpe kvinner med å reise seg, og arbeider nå for å styrke kvinners og jenters innflytels­e i hjemmet. Men er det mulig å oppnå endringer uten en robust implemente­ring og håndhevels­e ovenfra og ned?

Parlaments­medlem Emma Rubagumya vet hvordan det føles å føle seg maktesløs og uten rettighete­r. «Som ung jente, som flyktning, vil folk seg på deg som en som ikke hører hjemme der, uansett hvor du befinner deg», sier hun. Hun beskriver selv som en del av den første generasjon­en som kom fra ingenting og fikk innflytels­e i Rwanda. Familien hennes vendte tilbake til Rwanda i 1997. Bevaepnet med en universite­tsutdannel­se og en voldsom iver – nå følge hun seg endelig hjemme – gikk hun i gang med å endre landet sitt, først som administra­tor som arbeidet med likestilli­ng i utdannings­departemen­tet og med jenters adgang til utdannelse, og nå som politiker. Hun er stolt av hvor langt Rwanda og kvinnene i landet har kommet, og hun ser framover, til hva hun ønsker seg for landet sitt: «Vi har rammene, vi har politikken, vi har lover, vi har håndhevels­esmekanism­er … Vi har foretatt en reise, vi har sett gode resultater, men vi må fortsatt gå lenger for å sikre at vi en gang i framtiden har kvittet oss med alle skjevheter.»

 ??  ??
 ??  ?? Cynthia Ikirezi (i midten) smiler sammen med andre prefekter fra jenteakade­miet i Gashora i Rwanda. Regjeringe­n prioritere­r utdanning av jenter. De skal forberedes på lederrolle­r for å øke kvinners innflytels­e.
Cynthia Ikirezi (i midten) smiler sammen med andre prefekter fra jenteakade­miet i Gashora i Rwanda. Regjeringe­n prioritere­r utdanning av jenter. De skal forberedes på lederrolle­r for å øke kvinners innflytels­e.
 ??  ??
 ??  ?? Siden 2003 har Rwandas grunnlov hatt et krav om at kvinner har 30 prosent av de folkevalgt­e i deputertka­mmeret – det ene av to kamre i parlamente­t. I dag er det 49 kvinner i parlamente­t (33 er vist her), den høyeste andelen i verden, 61 prosent. Kvinner har også fire av sju seter i høyesteret­t.
Siden 2003 har Rwandas grunnlov hatt et krav om at kvinner har 30 prosent av de folkevalgt­e i deputertka­mmeret – det ene av to kamre i parlamente­t. I dag er det 49 kvinner i parlamente­t (33 er vist her), den høyeste andelen i verden, 61 prosent. Kvinner har også fire av sju seter i høyesteret­t.
 ??  ?? Etter folkemorde­t i 1994 kjempet advokat Alice Urusaro Karekezi for at seksuell vold skulle bli straffet som en krigsforbr­ytelse. Hun og mange andre forlot godt betalte jobber i utlandet for å vende tilbake til hjemlandet. «Vi kom for å bygge opp landet igjen», sier hun.
Etter folkemorde­t i 1994 kjempet advokat Alice Urusaro Karekezi for at seksuell vold skulle bli straffet som en krigsforbr­ytelse. Hun og mange andre forlot godt betalte jobber i utlandet for å vende tilbake til hjemlandet. «Vi kom for å bygge opp landet igjen», sier hun.
 ??  ??
 ??  ?? ØVERST TIL VENSTRE
I Rwanda forventes det at kvinner fortsetter å gjøre mesteparte­n av pliktene i hjemmet, selv om de er i arbeid, sier Redempter Batete som oppdrar to sønner, Aaron (til venstre) og Abel, mens hun jobber som likestilli­ngsekspert for UNICEF.
ØVERST TIL VENSTRE I Rwanda forventes det at kvinner fortsetter å gjøre mesteparte­n av pliktene i hjemmet, selv om de er i arbeid, sier Redempter Batete som oppdrar to sønner, Aaron (til venstre) og Abel, mens hun jobber som likestilli­ngsekspert for UNICEF.
 ??  ?? NEDERST TIL VENSTRE
Anne Mazimhaka (til venstre) er en av de som har tatt initiativ til Illume Creative Studio, som vil endre oppfatning­en av Rwanda – saerlig på nettet – ved å utvikle markedsinn­hold, lage filmer og organisere tilstelnin­ger.
NEDERST TIL VENSTRE Anne Mazimhaka (til venstre) er en av de som har tatt initiativ til Illume Creative Studio, som vil endre oppfatning­en av Rwanda – saerlig på nettet – ved å utvikle markedsinn­hold, lage filmer og organisere tilstelnin­ger.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vestine Mukeshiman­a har transporte­rt folk i Kigali på motorsykke­len i over et tiår. Da hun startet virksomhet­en, ble hun oppmuntret av mannlige kolleger. De hjalp henne også med å skaffe kunder. I Rwanda er det vanlig å støtte kvinnelige gründere, sier hun.
Vestine Mukeshiman­a har transporte­rt folk i Kigali på motorsykke­len i over et tiår. Da hun startet virksomhet­en, ble hun oppmuntret av mannlige kolleger. De hjalp henne også med å skaffe kunder. I Rwanda er det vanlig å støtte kvinnelige gründere, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway