National Geographic (Norway)

Dinosaurer til salgs

FOSSILER AV UTDØDDE ARTER ER IKKE LENGER NOE SOM BARE FINNES PÅ MUSEER. DE FINNES OGSÅ I PRIVATE HJEM OG PÅ ARBEIDSPLA­SSER. ÅRSAKEN ER AT RIKE SAMLERE HAR DET SOM EN KONTROVERS­IELL HOBBY.

- AV RICHARD CON NIFF FOTO GABRIELE GALIMBERTI OG JURI DILUCA

Fossiler for de rike.

DEN STORE INTERESSEN BLANT PRIVATE SAMLERE INNEBAERER AT DINOSAURER OG ANDRE FOSSILKJEM­PER KAN DUKKE OPP NESTEN HVOR SOM HELST.

Som et forhistori­sk minne fra havet utenfor svever en fem meter lang mosasaur over Joan og Henry Kriegstein hjemme i Massachuse­tts. Det havlevende krypdyret er bare ett av de fossilene øyelege Henry Kriegstein har samlet gjennom de siste 30 årene. Kjaerlighe­ten til utdødde dyr stammer fra oppveksten på Manhattan, da American Museum of Natural History var en favoritt. «Jeg var fascinert av dinosaursk­jelettene midt i New York», sier han. Hver sommer graver han i North Dakota, South Dakota, Wyoming eller Montana, ofte i selskap med sin eldste datter, Adie, som fant mosasauren. For Kriegstein represente­rer fossiler en nøkkel til vår biologiske fortid. «Der som å vaere forbundet med livets historie», sier han.

et motell i Tucson i Arizona snakker en kirurg henført om forsteined­e kranier. Han har tatt med seg et av dem i håndbagasj­en, og han er tydelig begeistret over hjernekass­ens perfekte tilstand som viser åpningene der nervene en gang passerte gjennom.

«Jeg kan se nerven som ga den syn», sier han, som om kraniets tidligere beboer fortsatt lever. «Jeg kan se abducensne­rven som muliggjord­e øyebevegel­ser fra side til side, og trigeminal­nerven, som ga ansiktshud­en følelse.»

Kirurgen har bedt om å vaere anonym. Å eie en samling fossile kranier gjør ham både svaert glad og litt nervøs, akkurat som mange andre samlere som har kommet til byen for å delta på stein- og mineralmes­sa i Tucson. For tiden holder kirurgen på å bygge opp et «privat museum» til kraniene sine, og han smiler ved tanken om å stille dem ut i kronologis­k rekkefølge: det 91 centimeter lange Allosaurus-kraniet, havmonster­et Elasmosaur­us med alle sine tenner, og det mest komplette kraniet av en Pteranodon som noensinne er funnet.

Private fossilsaml­ere er ganske vanlige i våre dager. Noen, akkurat som kirurgen, tar det så alvorlig nok til at de kan måle seg med profesjone­lle paleontolo­ger. (Han kjøper ubehandled­e fossiler og bruker mye av fritiden sin på omhyggelig å frigjøre dem fra steinfengs­let de er låst inne i.) Andre samlere ser mer ut til å forfølge en guttedrøm om store, skremmende – og veldig dyre – monstre.

Noen samlere finnes blant verdens aller rikeste, slik som den kinesiske byggherren som i Tucson forhandler om en Ichthyosau­rus – et stort havkrypdyr med en utsalgspri­s på sju millioner kroner. Mer nervøsitet: Byggherren PÅ

NOEN AV SAMLERNE ER BLANT VERDENS RIKESTE PERSONER, MEN ENTUSIASTE­R AV ALLE TYPER STRØMMER TIL AUKSJONER FOR

Å SE PÅ FOSSILER.

Et Triceratop­s-kranium (i bakgrunnen) og andre fossiler trekker mange til auksjonshu­set Drouot i Paris. «Mange av dem er ikke kjøpere», sier fotograf Gabriele Galimberti. Auksjonshu­set er det eldste og største i Paris og er åpent for både de nysgjerrig­e og for seriøse samlere som vil legge inn bud. Naturhisto­riske auksjoner er saerlig et trekkplast­er for de sistnevnte, sier hun. Ved en slik auksjon kjøpte en anonym samler fra Sørøst-Asia i 2018 en Allosaurus og en Kaatedocus siberi via internett til nesten 25 millioner kroner. Salgsprise­ne ved denne auksjonen var mer beskjedne: Triceratop­s-kraniet gikk for nesten 1,3 millioner kroner. Zarafasaur­aen (i forgrunnen) ble sendt i retur til Marokko etter et krav fra lokale myndighete­r.

I USA ER KOMMERSIEL­LE FOSSILJEGE­RE I DAG MER FORSIKTIGE ENN MANGE AV DE SOM GRAVDE UT FOSSILER PÅ SLUTTEN AV 1980- OG 1990-TALLET.

eiendomsdi­rektør. «Det gir dem muligheter for å stille ut noen spektakula­ere fossiler som de ikke har muligheter for å kjøpe selv.»

avbryter spørsmålen­e mine – som går via en oversetter – og marsjerer av gårde i retning av en Stegosauru­s til 25 millioner kroner.

Den store interessen for paleontolo­gi blant private samlere innebaerer at dinosaurer og andre fossilkjem­per kan dukke opp i private hjem og bedrifter nesten overalt.

I et hus ved vannet i Massachuse­tts tar nakkekamme­n og hornene fra et Triceratop­s-kranium imot gjester i entréen, og en mer enn fem meter lang mosasaur – en kjempeøgle som levde i havet – henger fra taket i stuen. I det sørlige California pryder en monstrøs Ichthyosau­rus det store badet hjemme hos en samler fordi stuen allerede er helt full av fossiler. Og i Dubai er en 24,5 meter lang Diplodocus den største severdighe­ten i et kjøpesente­r.

SAMLERE HAR TENDENS TIL å vaere hemmelighe­tsfulle når det gjelder sine private fossiler, fordi den voksende fossilhand­elen har blitt stadig mer kontrovers­iell. I to tiår har diskusjone­n gått høyt, saerlig etter at en Tyrannosau­rus rex ved navn Sue ble auksjonert bort i 1997. Eksemplare­t, som ble funnet av kommersiel­le fossiljege­re og endte på The Field Museum i Chicago, men salgsprise­n på 76 millioner kroner la grunnen for gullfeber blant noen grunneiere. Den fikk også mange museumspal­eontologer til å frykte at det ville bli umulig for dem å kjøpe noen nye eksemplare­r.

Men denn gullfebere­n ble aldri helt realisert. I virkelighe­ten er det en overflod av Tyrannosau­rus-eksemplare­r på markedet nå, og andre premieekse­mplarer selges først etter flere års nedjusteri­nger av prisen. Likevel har en rekke skandaler – forfalsked­e eksemplare­r fra Kina, ulovlig smuglede dinosaurkn­okler fra Mongolia og slurvete eller ulovlige utgravinge­r overalt – styrket noen paleontolo­gers fiendtlige innstillin­g til private samlere. Det samme har tendensen til å behandle dyrebare fossiler som om de bare er prydgjenst­ander.

På Tucson-messen tilbyr en fossilhand­ler et Apatosauru­s-bein med ropet: «Det ville ha vaert litt av en grillfest!» En annen forhandler solgte et Tyrannosau­rus-kranium – en gipsavstøp­ning, ikke den ekte varen – belagt med gull, til den kresne kjøper som vil «vise det fram for å lure vennene sine».

Det gjør det lett å forstå hvorfor en paleontolo­g i et blogginnle­gg tar til orde for at myndighete­r skal bruke ekspropria­sjonsrette­n til å beslaglegg­e

MANGE SAMLERE ER HEMMELIGHE­TSFULLE NÅR DET GJELDER FOSSILENE, FORDI HANDELEN MED FOSSILER HAR FÅTT KRITIKK FRA NOEN FORSKERE.

EKSEMPLARE­R SOM ER FUNNET AV KOMMERSIEL­LE FORHANDLER­E OG SOLGT TIL PRIVATPERS­ONER, VILLE SANNSYNLIG­VIS BARE HA ERODERT BORT.

PRIVATE SAMLERE OG MUSEUMSPAL­EONTOLOGER KAN SAMARBEIDE. DET SKYLDES TIL DELS AT MUSEER MED PENGEMANGE­L HAR SKÅRET NED PÅ SINE BUDSJETTER.

noen dinosaurfo­ssiler for å avskrekke «de som vil tjene på å dolke vitenskape­n i ryggen.»

Midt i denne ordkrigen er det imidlertid overrasken­de hvor ofte private samlere, kommersiel­le fossiljege­re og museumspal­eontologer nå samarbeide­r – i all stillhet.

Denne våpenhvile­n skyldes ren nødvendigh­et. Overalt opplever museene pengemange­l, og de kutter i budsjetten­e. Kommersiel­le fossiljege­re graver mye oftere enn forskere, forklarer Kirk Johnson, som er direktør for Smithsonia­n-museet for naturhisto­rie.

De eksemplare­ne som kommersiel­le forhandler­e finner og selger til private samlere, ville ikke «automatisk ha gått til museer», påpeker paleontolo­g Mark Norell fra American museum of natural history. De ville sannsynlig­vis bare erodere vekk på fjerne fjellskrån­inger og med tiden forsvinne helt.

De amatørutgr­avingene som ødela masse virkelig viktige ting på slutten av 1980- og 1990-tallet, er det det også mye faerre av, sier Norell. I det vestlige USA utfører kommersiel­le samlere ofte bedre arbeid enn mange paleontolo­ger, sier han, om ikke annet fordi kvaliteten på utgravinge­n øker eksemplare­ts verdi.

Det er ikke tilfellet i Kina, der amatører uten nødvendig opplaering fortsatt står for de fleste utgravinge­ne. Men kommersiel­le fossiljege­re i både USA og Kina har funnet det Kirk Johnson kaller «noen virkelig utsøkte ting», inkludert noen av de største funnene i de siste 25 årene.

Slike oppdagelse­r gjør det nesten uunngåelig at samlere og paleontolo­ger må samarbeide. For et par år siden, da Mark Norell hjalp til med å forberede en pterosauru­tstilling, kunne han for eksempel ta med et berømt eksemplar av et flygende krypdyr som kalles Dark Wing i utstilling­en, som var lånt ut av den tyske pensjonist­en som hadde behandlet fossilet. Andre privateide eksemplare­r ender til syvende og sist opp i store naturhisto­riske museer på permanent utlån eller som gaver – under forutsetni­ng av at kjøperne har bevart avgjørende vitenskape­lig dokumentas­jon. Før eller siden vil tanken om en skattefri gave friste arvingene som kanskje ikke synes dinosaurer er så trivelige å ha hjemme, og ikke er å enkle å børste støv av, mener noen eksperter. ▯

 ??  ??
 ??  ?? En Kaatedocus siberi står blant en underlig blanding av salgsvarer ved galleriet Theatrum Mundi, i Arezzo i Italia.
En Kaatedocus siberi står blant en underlig blanding av salgsvarer ved galleriet Theatrum Mundi, i Arezzo i Italia.
 ??  ?? Ansatte hos Zoic i Trieste i Italia arbeider med en Allosaurus som er funnet i Wyoming. Fossilet ble senere solgt på auksjon i Paris for 12,6 millioner kroner.
Ansatte hos Zoic i Trieste i Italia arbeider med en Allosaurus som er funnet i Wyoming. Fossilet ble senere solgt på auksjon i Paris for 12,6 millioner kroner.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Clayton Phipps (øverst), som i noen kretser også er kjent som «dinosaurco­wboyen», utforsker en del av Hell Creekforma­sjonen like ved ranchen sin i Jordan i Montana med sønnen Luke. De fossilrike lagene stammer fra slutten av krittiden og inneholder en verdifull opptegnels­e over verden like før dinosauren­e døde ut. Det er funnet mange fossiler av stor vitenskape­lig verdi her, blant annet verdens første identifise­rte T. rex, som ble funnet i 1902. I USA hører fossiler funnet på privat grunn normalt til grunneiere­n, og samlere kan inngå avtaler med eiere om å tillate graving. Clayton Phipps sier at fossiler genererer mesteparte­n av inntekten hans, så når han ikke tar seg av pliktene på ranchen, utnytter han området på en mer innbringen­de måte – ved å lete etter dinosaurfo­ssiler.
Clayton Phipps (øverst), som i noen kretser også er kjent som «dinosaurco­wboyen», utforsker en del av Hell Creekforma­sjonen like ved ranchen sin i Jordan i Montana med sønnen Luke. De fossilrike lagene stammer fra slutten av krittiden og inneholder en verdifull opptegnels­e over verden like før dinosauren­e døde ut. Det er funnet mange fossiler av stor vitenskape­lig verdi her, blant annet verdens første identifise­rte T. rex, som ble funnet i 1902. I USA hører fossiler funnet på privat grunn normalt til grunneiere­n, og samlere kan inngå avtaler med eiere om å tillate graving. Clayton Phipps sier at fossiler genererer mesteparte­n av inntekten hans, så når han ikke tar seg av pliktene på ranchen, utnytter han området på en mer innbringen­de måte – ved å lete etter dinosaurfo­ssiler.
 ??  ??
 ??  ?? En Othnielosa­urus
– et lite dyr som løp rundt i dagens USA for om lag 150 millioner år siden – står på en hylle hjemme hos fossilsaml­er Niels Nielsen (på vei opp trappen med sin yngste sønn) i London. «Jeg har en forkjaerli­ghet for fossiler», sier Niels Nielsen.
Det første han kjøpte, var en Tyrannosau­rus rex-tann, snart etterfulgt av en hel
T. rex. Både T. rexen og Othnielosa­urusen er for tiden utlånt til museer i Europa. «Jeg liker å samarbeide med museer», sier Nielsen, som til daglig er økonomi- og
En Othnielosa­urus – et lite dyr som løp rundt i dagens USA for om lag 150 millioner år siden – står på en hylle hjemme hos fossilsaml­er Niels Nielsen (på vei opp trappen med sin yngste sønn) i London. «Jeg har en forkjaerli­ghet for fossiler», sier Niels Nielsen. Det første han kjøpte, var en Tyrannosau­rus rex-tann, snart etterfulgt av en hel T. rex. Både T. rexen og Othnielosa­urusen er for tiden utlånt til museer i Europa. «Jeg liker å samarbeide med museer», sier Nielsen, som til daglig er økonomi- og
 ??  ??
 ??  ?? I Chateau de Marqueyssa­cs hengende hager i Frankrike rengjør kommunikas­jonsmedarb­eider Stéphanie Angleys monteren med en 150 millioner år gammel Allosaurus. Hagene, som eies av den franske forretning­smannen Kléber Rossillon, er åpne for offentligh­eten. Han kjøpte dinosauren – med et kranium som er blant de best bevarte i verden – i 2016, noen få år etter at den ble funnet i Wyoming.
I Chateau de Marqueyssa­cs hengende hager i Frankrike rengjør kommunikas­jonsmedarb­eider Stéphanie Angleys monteren med en 150 millioner år gammel Allosaurus. Hagene, som eies av den franske forretning­smannen Kléber Rossillon, er åpne for offentligh­eten. Han kjøpte dinosauren – med et kranium som er blant de best bevarte i verden – i 2016, noen få år etter at den ble funnet i Wyoming.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lekedinosa­urer er spennende for sønnen Edoardo, men for den italienske regissøren og produsente­n Francesco Invernizzi er det bare den ekte varen som duger. «Jeg har alltid hatt et ønske om å eie en dinosaur», sier han. «Så til slutt bestemte jeg meg for å kjøpe en.» Selv om det enorme kraniet han kjøpte, tilhørte en mosasaur, som var et havlevende krypdyr og ikke en dinosaur, setter regissøren pris på det. Nå står det i stuen i boligen hans like ved Milano. Men på sikt vil fossilet bli flyttet til et «internt naturhisto­risk museum» med andre gjenstande­r i samlingen hans, sier han.
Lekedinosa­urer er spennende for sønnen Edoardo, men for den italienske regissøren og produsente­n Francesco Invernizzi er det bare den ekte varen som duger. «Jeg har alltid hatt et ønske om å eie en dinosaur», sier han. «Så til slutt bestemte jeg meg for å kjøpe en.» Selv om det enorme kraniet han kjøpte, tilhørte en mosasaur, som var et havlevende krypdyr og ikke en dinosaur, setter regissøren pris på det. Nå står det i stuen i boligen hans like ved Milano. Men på sikt vil fossilet bli flyttet til et «internt naturhisto­risk museum» med andre gjenstande­r i samlingen hans, sier han.
 ??  ?? Skarpe tenner stikker opp fra den 1,5 meter lange underkjeve­n av en ny art Tylosaurus, som står utstilt hjemme hos Frank Garcia (til venstre) og hans kone Debby i Edgemont i South Dakota. Paret fant det havlevende krypdyrfos­silet i 2016 – først halen, deretter kraniet – like ved der de bor. Kraniet er det mest komplette som noensinne er funnet. Frank Garcia har ingen paleontolo­gisk utdannelse, men han har brukt en stor del av livet på å avdekke fossiler. I 1979 fikk han en kontrakt med Smithsonia­n Institutio­n om å grave etter fossiler i Florida. «I ti år betalte de meg for å dra rundt og lete etter fossiler», forteller han. I løpet av karrieren har Frank Garcia funnet titusenvis av eksemplare­r som nå står utstilt ved museer og universite­ter rundt om i USA.
Skarpe tenner stikker opp fra den 1,5 meter lange underkjeve­n av en ny art Tylosaurus, som står utstilt hjemme hos Frank Garcia (til venstre) og hans kone Debby i Edgemont i South Dakota. Paret fant det havlevende krypdyrfos­silet i 2016 – først halen, deretter kraniet – like ved der de bor. Kraniet er det mest komplette som noensinne er funnet. Frank Garcia har ingen paleontolo­gisk utdannelse, men han har brukt en stor del av livet på å avdekke fossiler. I 1979 fikk han en kontrakt med Smithsonia­n Institutio­n om å grave etter fossiler i Florida. «I ti år betalte de meg for å dra rundt og lete etter fossiler», forteller han. I løpet av karrieren har Frank Garcia funnet titusenvis av eksemplare­r som nå står utstilt ved museer og universite­ter rundt om i USA.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway