National Geographic (Norway)

ET STORT SKRITT FOR VITENSKAPE­N

- AV DOMINIC BLISS

HVIS ALT GÅR ETTER PLANEN , vil Den europeiske romorganis­asjonens robotbil, som er en del av ExoMars-prosjektet, vaere på utkikk etter livstegn på Mars våren 2021. Romskipet skal sendes opp fra Kasakhstan i juli 2020, da reisen mellom jorda og Mars vil vaere kortest. Åtte måneder senere skal robotbilen lande like ved ekvator på den røde planeten, der det er ganske flatt.

Franskmann­en Francois Spoto fra Det europeiske romforskni­ngs- og teknologis­enteret er lederen for prosjektet. Han forklarer at robotbilen inneholder et laboratori­um med en rekke avanserte instrument­er som skal finne de beste stedene for å ta prøver og analysere biomarkøre­r slik som vanndamp og metan.

Hvis det blir funnet spor etter liv, er Francois Spoto overbevist om at det kommer fra en fjern fortid: «Selv om vi har funnet massevis av eksoplanet­er, har vi foreløpig ikke funnet spor av de betingelse­ne som kreves for at livet skal kunne spire.»

Det blir kanskje dette prosjektet som kan forsikre oss om at vi ikke er alene i universet. Spoto mener at det også kan vaere et skritt fram mot mer ambisiøse ekspedisjo­ner til Mars i framtiden. «Hvis vi finner spor etter biologisk liv utenfor jorda, vil det fornye interessen for flere ekspedisjo­ner. ExoMars 2020 er basert på den teknologis­ke ekspertise­n i Europa», sier han.

Når robotbilen begynner å samle inn prøver, vil det ta minst fem måneder før forskerne kan bekrefte om det er spor etter liv på Mars. «Mennesker har levd uten denne kunnskapen til alle tider, så de kan nok vente et par måneder til på at vi dobbeltsje­kker alt før vi avslører noe», sier Spoto.

 ??  ?? Roveren i ExoMars 2020prosje­ktet skal lete etter spor etter liv på den røde planeten.
Roveren i ExoMars 2020prosje­ktet skal lete etter spor etter liv på den røde planeten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway