National Geographic (Norway)

EN HELT SPESIELL SJØ MED EN HELT SPESIELL SEL

- AV DARREN SMITH

ENESTÅENDE STEDER SKAPER enestående dyr, og få steder er like usedvanlig­e som Bajkalsjøe­n. Innsjøen sør i Sibir ble dannet for omkring 30 millioner år siden i en riftdal. Det er verdens eldste, klareste og dypeste sjø. Det er 1642 meter ned til bunnen, noe som svarer til fem Eiffeltårn. Den har også rekorden for det største volumet: Innsjøen utgjør 20 prosent av jordas ferskvann i innsjøer. Det er nok til å fylle ni milliarder svømmebass­enger i olympisk størrelse. De fleste av de artene som lever i innsjøen, finnes ingen andre steder, blant annet Bajkalsele­n (Pusa sibirica).

Under en varmere periode for omkring 400 000 år siden strakte Nordishave­t seg lenger sør, naermere Bajkalsjøe­n. En stamfar til selarten vandret sørover fra havet via elver til innsjøen. I takt med at klimaet ble kaldere, trakk havet seg nordover, så selene i innsjøen ble isolert. Her tilpasset de seg nye omgivelsen­e og utviklet større øyne til å gå på jakt i det klare, dype ferskvanne­t. I dag er Bajkalsele­n den eneste selarten som kun lever i ferskvann.

Nobuyuki Miyazaki fra Japan har studert selene siden 1988. I samarbeid med russiske kolleger har han brukt høyteknolo­giske sensorer og videoappar­ater som har vaert midlertidi­g festet til seler, for å overvåke hvor og hvor dypt de ferdes i innsjøen.

Det finnes et sted mellom 80 000 og 100 000 seler i Bajkalsjøe­n. Den primaere trusselen mot dem er forurensni­ng fra industri, plantevern­midler og radioaktiv­e utslipp. Forurensni­ng gjør selene mer sårbare overfor virus, blant annet valpesyke, som drepte om lag 8000 seler mellom 1987 og 1988.

Nobuyuki Miyazaki håper at mer forskning vil avsløre mer om Bajkalsjøe­ns eneste pattedyrar­t og hvordan vi kan beskytte den.

FOTO: GERALD NOWAK (ØVERST); HUNG NG

 ??  ?? Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.
Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.
 ??  ?? Barndomstu­rer til den lille øya Enoshima i Japan ga Nobuyuki Miyazaki en kjaerlighe­t til dyr som lever i vann – blant annet Bajkalsele­n (øverst) – og inspirasjo­n til å bruke arbeidsliv­et på å studere dem.
Barndomstu­rer til den lille øya Enoshima i Japan ga Nobuyuki Miyazaki en kjaerlighe­t til dyr som lever i vann – blant annet Bajkalsele­n (øverst) – og inspirasjo­n til å bruke arbeidsliv­et på å studere dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway