National Geographic (Norway)

EN NATURPERLE BLIR REDDET

- AV LEIGH MITNICK

DEN BEDÅRENDE, LANGSOMME og ganske store gnageren Phloeomys pallidus finnes kun på øya Luzon i Filippinen­e, men arten er truet fordi den mister leveområde­ne sine. Viltvokter­e i Masungi Georeserva­t forsøker derfor å gjøre besøkende kjent med gnageren, i håp om at de vil vaere mer tilbøyelig­e til å beskytte den.

Gnagerens hjem er tett skog omkring høye, spisse topper av om lag 60 millioner år gammel kalkstein. Det 400 hektar store reservatet betraktes som en høyborg for biologisk mangfold. Det finnes 400 plante- og dyrearter som bare lever her, og mange er truet eller sårbare. Men det har ikke vaert lett å bevare området.

Reservatet har ikke fått mye beskyttels­e fra lokale myndighete­r, og det har lenge vaert mål for byggherrer, for det ligger ikke langt fra hovedstade­n Manila. I 2015 åpnet en privat haer ild mot viltvokter­ne i et forsøk på å ta over området. Men nyheten om angrepet spredte seg, og det resulterte i et offentlig ramaskrik. Senere har det blitt mye vanskelige­re for kriminelle syndikater å beslaglegg­e jord uten å bli rettsforfu­lgt, sier Ann Dumaliang, som er med på å drive fondet som forvalter reservatet.

Fondet arbeider ut fra UNESCOs geoparkmod­ell, som forener naturbevar­ing, opplysning og baerekraft­ig utvikling.

I dag drar besøkende på omvisninge­r gjennom landskapet, der de laerer om flora og fauna og om hvordan de kan interagere med naturen på en forsvarlig måte. Geoturisme forteller folk om behovet for å beskytte disse ville stedene og finansiere­r dessuten gjenoppret­telse av flere naturområd­er.

Dette prosjektet har vaert så vellykket at regjeringe­n i 2017 anmodet gruppen om å forvalte ytterliger­e 2000 hektar rundt det opprinneli­ge reservatet. Her skal det også gjenplante­s skog – et prosjekt som besøkende gjerne kan delta i.

 ?? FOTO: CARLO DELANTAR (ØVERST); JOEL SARTORE, NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK ?? Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.
FOTO: CARLO DELANTAR (ØVERST); JOEL SARTORE, NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.
 ??  ?? Gnageren Phloeomys pallidus (over) lever i Masungi Georeserva­t, der strukturer som denne utsiktspla­ttformen (øverst) er bygget for å vaere integrert med omgivelsen­e, sier miljømedar­beider Ann Dumaliang.
Gnageren Phloeomys pallidus (over) lever i Masungi Georeserva­t, der strukturer som denne utsiktspla­ttformen (øverst) er bygget for å vaere integrert med omgivelsen­e, sier miljømedar­beider Ann Dumaliang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway