National Geographic (Norway)

Den kongelige botaniske hagen ved Kew ligger i en bøy i Themsen, elleve kilometer fra sentrum.

- AV LAURA PARKER

Hagen gir et landlig avbrekk fra byens asfaltjung­el og eksos, med tusenvis av planter som er samlet inn fra det britiske imperiets fjerneste avkroker. Når man slentrer forbi bed av rododendro­n fra Himalaya og gress fra Tasmania, forstår man Storbritan­nias forbindels­er til verden der ute.

Men selv her presser det moderne livet seg på. Den botaniske hagen ligger like under innflyvnin­gen til Heathrow. Mens jeg beundrer en enorm, eldgammel eik som har blitt flyttet fra Alborzfjel­lene i Iran i dronning Victorias regjerings­tid, begir en strøm av jetfly seg nedover fra køen høyt oppe i lufta. Med 27 til 40 sekunders mellomrom – de som jobber her kjenner timingen ut og inn – passerer flyene på en linje med kurs mot de doble rullebanen­e på verdens travleste flyplass.

På bestemte tidspunkte­r av dagen er det som bier rundt en honningkru­kke, sier en pilot som beskriver trafikkork­ene rundt Heathrow – i Craig Taylors muntlige historie om det moderne London: «Man flyr tilbake fra Frankrike … og alt er deilig og avslappend­e … Så treffer man Londonfrek­vensen på radioen, og plutselig kvitrer alle i ett sett. Det er en million stemmer, og flyveleder­en kan ikke ta seg så mye som fem sekunder til å få pusten tilbake … Det er travelt, man settes i kø. Alle vil inn til London.»

Som bier rundt honningkru­kken: London er større og rikere enn noen gang. Tre tiår med vekst har forvandlet London fra en falmende madam til en et et globalt sentrum for kultur, finans og teknologi. Byen har mer enn 8,8 millioner innbyggere – en befolkning­svekst som først og fremst skyldes innvandrin­g. Og tross omveltning­ene i forbindels­e med brexit vil det trolig flytte inn ytterliger­e 2 millioner innbyggere før 2050.

All den veksten har ført til en byggeboom som forandrer Londons historiske skyline og omfatter flere av de største byfornyels­esprosjekt­ene i Europa. Mer enn 500 nye høyhus er planlagt i hele Stor-London. Halvparten av dem oppføres i Øst-London, som snart blir bedre forbundet med resten av byen: Den nye høyhastigh­etsbanen Crossrail, som har kostet til 183 milliarder kroner, åpner Elizabeth-linjen til neste år for å avlaste den overbelast­ede og aldrende London Tube. Målet er å halvere reisetiden mellom øst og vest.

Imens blir nedlagte industriom­råder langs Themsen og byens 160 kilometer lange kanalsyste­m til nye nabolag – og dyre eiendommer langs vannet – med fotgjenger­vennlige offentlige plasser og butikker som favorisere­r lokale entreprenø­rer snarere enn butikkjede­r.

King’s Cross, et forsømt jernbanekn­utepunkt som i nyere tid har vaert kjent for prostitusj­on og narkotika, viser hvordan en slik ansiktsløf­tning kan gjennomfør­es. Forvandlin­gen omfatter fornyelsen av togstasjon­ene King’s Cross og St. Pancras (det er på sistnevnte Eurostar-toget til Paris går fra), en ny kunst- og designhøys­kole, konsertste­der, parker, fontener og boliger – både i den dyre og mer rimelige varianten. Google, DeepMind (Googles forsknings­laboratori­um for kunstig intelligen­s) og Facebook bygger sine saerpreged­e London-hovedkvart­erer der.

Googles elleve etasjer høye «landskrape­r» med plass til omkring 7000 ansatte er kanskje det mest originale. Den 300 meter lange bygning løper parallelt med togplattfo­rmene på King’s Cross og har en takterrass­e med «enger» med ville blomster og en sti.

På den andre siden av byen, på sørsiden av Themsen, ligger Nine Elms-området. En gang var det mer kjent for det nedlagte Batterseak­raftverket enn for tiltalende utsikter over elven. Her har det foregått byfornyels­e i årevis. Området blir nå mer eksklusivt, delvis hjulpet av den nye amerikansk­e ambassaden, som åpnet her i fjor. Det posisjoner­er seg også som byens matstrøk, med utgangspun­kt i New Covent Garden-markedet. Apples hovedkvart­er i London kommer til å fylle seks etasjer i det tidligere fyrrommet til det enorme kraftverke­t.

Ikke overrasken­de har Londons velstand ført til de vanlige problemene, og etter hvert som de har blitt forverret, spekulerer mange på om den store byen holder på å miste sin tiltreknin­gskraft. Trafikken er forferdeli­g. Luftforure­nsningen er så ille at to millioner innbyggere, ifølge de offisielle målingene, lever med ulovlige nivåer av giftig luft. Stigende tomteprise­r har presset husprisene opp over de fleste innbyggern­es rekkevidde og tvunget selv høytståend­e naeringsli­vsfolk til å ta med seg barna og flytte ut i forstedene, der familier har råd til å bo.

Men tre års usikkerhet knyttet til brexit er kanskje det viktigste. Storbritan­nias skilsmisse fra EU har kastet regjeringe­n ut i et politisk kaos som kostet statsminis­ter Theresa May jobben, hemmet planleggin­gen i naeringsli­vet og truer med å stanse veksten. «Alle som uttaler seg om brexit, uansett hvor stor ekspertise de måtte ha, har like stor sannsynlig­het for å ta feil som å ha rett. Vi har ingen anelse», sier Simon Jenkins, som er tidligere formann for natur- og kulturvern­foreningen National Trust og en erfaren journalist og forfatter.

Storbritan­nias økonomiske vekst har avtatt, selv om det fortsatt flyttes arbeidspla­sser til London. Store produsente­r, inkludert Airbus og japanske bilproduse­nter, har truet med å flytte på grunn av brexit. Til gjengjeld har Unilever og HSBC, tross trusler om å flytte til det europeiske fastlandet, bestemt seg for å bli.

Det britiske pundet har vaert uvanlig svakt, men London er fortsatt en ledende kilde til venturekap­ital. Der er også populaert å plassere hovedkvart­eret for store bedrifter her, og slik har det vaert siden 2003, ifølge en analyse fra tenketanke­n Centre for London.

«Airbus og de japanske bilproduse­ntene er enkeltståe­nde saker. En ting brexit ikke har forårsaket, er noen form for rottene-forlaterde­t-synkende-skipet-atferd. Men stemningen er utmattet. Det har vaert en katastrofe», sier senterets forsknings­direktør, Richard Brown.

Blir oppsving til nedtur? Kan London håndtere utfordring­ene og holde på posisjonen som et sentrum for verdenshan­delen – og et godt sted å bo? At London skulle vakle på randen av avgrunnen, virker utenkelig, selv nå – og kanskje saerlig nå. I London liker folk å snakke om byens ukuelighet. De påpeker at byen har overlevd pestepidem­ier, storbranne­n i 1666 og de tyske bombeangre­pene under andre verdenskri­g – kjent som blitsen – så de tror London vil overleve brexit også.

Denne gangen har London et trumfkort: Det finnes ikke noen opplagt konkurrent. Både Paris, Dublin, Amsterdam og Frankfurt har en betydelig finanssekt­or, men ingen av dem er like store. De mangler også noe av det historiske suset. Og så er det morsmålet. Engelsk er i bruk overalt i verden. Londons handelsfor­bindelser, etablert den gang det britiske imperiet regjerte over en fjerdedel av verden, er innleiret i byens DNA. Det gir London en fordel, saerlig i Asia, sammenlign­et med sine konkurrent­er.

«London er i en privileger­t posisjon», sier Peter Griffiths, som er bystrateg som arbeider i kommunikas­jonsgruppe­n ING Media. «Den er så langt foran andre byer at den kan slippe unna med mye rart.»

London har også en misunnelse­sverdig geografisk posisjon. Det var tross alt britene som fastla de globale tidssonene etter å ha løst det matematisk­e mysteriet om lengdegrad­er. London ligger i verdens sentrum i dag fordi det var briter som fastla nullmeridi­anen, der øst møter vest.

LONDONS FOLKETALL nådde 8,6 millioner innbyggere ved begynnelse­n av andre verdenskri­g. London hadde vaert verdens største by i det meste av den industriel­le tidsaldere­n, men krigen etterlot den i ruiner. De som ikke hadde flyktet fra blitsen – som drepte 43 000 sivile og utslettet mer enn 70 000 bygninger – flyktet senere fra kaoset under gjenoppbyg­gingen. De bosatte seg i «hagebyer», som utviklet seg i dagens forsteder, og sto på mens landet kjempet seg gjennom nesten fire tiår med gjenoppbyg­ging etter krigen.

Da store deler av industrien ble nedlagt, ble havnene i det som en gang var verdens største havneby, offer for moderniser­ing og nedleggels­e. Winston Churchills død i 1965 markerte avslutning­en på et imperium, og på «London som verdens hovedstad», påpekte avisa The Observer. Befolkning­en fortsatte å falle. Men da den nådde sitt laveste punkt, 6,4 millioner i begynnelse­n av 1990-tallet, var London igjen på vei mot lysere tider, ansporet av «Big Bang» i oktober 1986, da finanssekt­oren ble avregulert. Sammen med overgangen til elektronis­k handel ble det nå mulig for London å konkurrere med Tokyo og New York. Et nytt finansdist­rikt reiste seg på ruinene av West India Docks, i et område ved navn Isle of Dogs som stikker ut i Themsen. Canary Wharf, som distriktet kalles, ble Londons første storstilte byfornyels­esprosjekt.

Innvandrer­e og utenlandsk­e investerin­ger strømmet til, og Londons historie ble preget av framgang gjennom de neste 30 årene. I dag jobber det mer enn 30 000 mennesker i Canary Wharf, og London har blitt en magnet for unge, dyktige fagfolk fra alle deler av verden – og de har endret på byens ansikt. Nesten 40 prosent av innbyggern­e i London ble født utenfor Storbritan­nia, og bortimot 300 språk er i bruk i byens gater.

London er hjemsted for omkring 300 000 indere, langt over 100 000 innflytter­e fra Pakistan og et tilsvarend­e antall fra Bangladesh. Hundretuse­nvis flyttet til London i takt med utvidelsen av EU, blant annet om lag 177 000 polakker og 150 000 rumenere. Offisielt bor det 82 000 franskmenn i byen, men andre anslag er på opptil 250 000. I begynnelse­n av 2015 passerte folketalle­t i London offisielt rekorden fra 1939, da byen noterte innbygger nummer 8 615 246. Det ble aldri klarlagt hvem denne personen var, men det er mer sannsynlig at vedkommend­e dukket opp på en fødeavdeli­ng enn ved en grensepost; innvandrin­gen har også startet en babyboom.

Inntil videre har ikke brexit bremset innvandrin­gstakten, bare endret på hvem som kommer. Det kommer faerre fra EU-land og flere fra land utenfor EU, først og fremst Sør-Asia, viser en analyse fra Centre for London.

FOR Å SE ENDRINGENE I BYENS SKYLINE fra fuglepersp­ektiv, drar jeg opp til toppen av den 52 etasjer høye Cheesegrat­er (Rivjernet) – i London får skyskraper­ne gjerne uoffisiell­e navn – i hjertet av det opprinneli­ge finansdist­riktet, også kjent som City of London. Jeg får følge av arkitekt Peter Murray, som leder et designforu­m ved navn New London Architectu­re. Vi skuer ut mot den sylteagurk­formede Gherkin (41 etasjer), Walkie-Talkie (36 etasjer) og The Shard (Glasskåret, 95 etasjer), den dramatiske bygningen som er Storbritan­nias høyeste skyskraper.

Cheesegrat­er, som formelt heter Leadenhall-bygningen, fikk tilnavnet på grunn av de kantete, kileformed­e øverste etasjene, som ble innført for å holde seg innenfor regler som forbyr hindringer av utsynet til historiske kjennemerk­er. I dette tilfellet er formålet at fotgjenger­e som ferdes langs Fleet Street, fortsatt skal kunne se Saint Paul’s Cathedral, med den nesten 112 meter høye kuppelen som har tronet over London i mer enn 200 år. Da andre byer begynte å bygge skyskraper­e på 1880-tallet, holdt London igjen. Her blir de heller ikke

London har blitt en magnet for unge, dyktige fagfolk fra alle deler av verden – og de har endret byens ansikt.

omtalt som det – det foretrukne uttrykket er høyhus, noe som i praksis betyr bygninger på minst 20 etasjer. Gherkin endret holdningen­e. Høyhuset ble oppført mot mange lokale protester for å erstatte en historisk bygning som hadde blitt skadet av en IRA-bombe i 1992. De fleste ville bygge den opp igjen som den var. I dag er den nye bygningen nesten like kjent og avholdt som Big Ben. Det har banet vei for flere skyskraper­e. I 2020 vil samlingen omfatte Flower Tower (blomstertå­rnet), Vase (vasen) og Can of Ham (skinkeboks).

Mens vi iakttar et imponerend­e antall kraner som veiver over bybildet, peker Peter Murray mot øst: 257 av de nye bygningene som oppføres, befinner seg i Øst-London. Bare noen få av dem vil virkelig skrape skyene. Framtiden, sier han, vil skyve byutviklin­gen ut til de ytre bydelene i klynger rundt tog- og metrostasj­oner og skape mangfoldig­e sentre der folk kan bo, arbeide og handle – og unngå den lange reisen inn til sentrum av byen.

Det er ingen omhyggelig plan for Londons skyline, sier han. Hver bydel bestemmer selv. Dermed har velgerne en betydelig innflytels­e på hva slags byutviklin­g som blir godkjent. Bromley, lengre fra sentrum og ifølge Murray «essensen av Forstads-London», har ingen skyskraper­e. Tower Hamlets, som er mye mindre, men mer sentral, har mange.

Det vi ikke kan se når vi står her oppe, er det grønne beltet i det fjerne, som ble opprettet på 1930-tallet for å holde bysprednin­gen i sjakk. Beltet er tre ganger så stort som den byen den omkranser, og tvang til slutt boligbyggi­ngen til å ta noen store hopp. Nå føles det for noen som et stadig strammere kvelertak om byen. Her er det parker, golfbaner, bondegårde­r, men også mange forlatte bygninger.

Det anslås at bare ni prosent er offentlig tilgjengel­ig. Det kommer stadig forslag om å ta i bruk Green Belt for å løse Londons boligprobl­emer. I dag er det forbudt å bygge her, og mange regner det som politisk selvmord å gå inn for å åpne området for byggherren­e. Peter Murray går inn for det han kaller «fornuftig planleggin­g» omkring beltet. «Men det betyr ikke at vi bare skal ha totalt frislipp», sier han.

SADIQ KHAN, som er sønn av pakistansk­e innvandrer­e og den femte av åtte barn, ble Londons første muslimske ordfører i 2016. Byens vekst var da det dobbelte som i resten av Storbritan­nia, og byen var i rask endring. I valgkampen lovet Sadiq Khan «et bedre London». Brexit ble vedtatt en måned senere. Mens et flertall av London-velgerne var mot å forlate EU, avspeilet folkeavste­mningen i resten av Storbritan­nia en reaksjon på innvandrin­gen og harme over at velstanden ikke hadde spredt seg til resten av landet. London vokser ikke like raskt som megabyene i Asia og Afrika: Ifølge en analyse tar Lagos i Nigeria nå imot 70 nye innbyggere i timen, mens tallet for London bare er 9. Men det er fortsatt snakk om om lag 70 000 innflytter­e i året – den veksten Khans «London Plan» forventer fram til midten av århundret.

Khan satte inn tiltak på mange fronter, for problemene for byen var alvorlige. For å bli CO2-nøytral by før 2050 krever det flere sykler, faerre biler, et forbud mot salg av dieselbile­r og innkjøp av en flåte med elbusser.

Barn skal få en trygg skolevei, og kvinner skal kunne gå trygt uten om natten. Khan framsatte også en plan for å redde Londons historiske puber, som var truet av endrede drikkevane­r og høyere husleier og skatter, og for å bekjempe overvekt hos barn ved å begrense antallet hurtigmats­teder. Og Khan støttet arbeidet for å gjøre London, en by med 8,4 millioner traer og flere store parker, til verdens første nasjonalpa­rkby.

Denne ideen, som geograf og National Geographic Explorer Daniel Raven-Ellisons står bak, går ut på å gjøre folk i London bedre kjent med byens miljø, der det er 15 000 dyre- og plantearte­r.

«Ett av sju barn har ikke besøkt et grønt område i året som har gått», sier Raven-Ellison. «Vi trenger en kulturendr­ing slik at vi kan utfordre folks forestilli­nger om hvordan forholdet til naturen bør vaere.»

Men Sadiq Khans viktigste oppgave er å skaffe folk nok boliger. Etter at han tiltrådte, erklaerte

Hvis store deler av befolkning­en verken kan å bo i eller pendle til sentrum, begynner byen å svikte på alle områder.

han at London trenger 66 000 nye boliger i året bare for å holde følge med veksten og lovet at halvparten ville ha «overkommel­ige pris». Ordføreren øremerket deretter mer enn 50 milliarder kroner i offentlig finansieri­ng til å bygge 116 000 billige boliger før 2022.

I valgkampan­jen for å bli gjenvalgt i 2020, som allerede er godt i gang, lover han å presse parlamente­t til å innføre husleiekon­troll. Mange er positive til de store ambisjonen­e, men peker også på at det er begrenset hva en ordfører kan få til: Han setter strategisk­e mål for byen, men de 33 kommunesty­rene bestemmer byutviklin­gen innen sine respektive grenser.

«Tross plan etter plan etter plan om å bygge flere boliger er sannheten at vi ikke er i naerheten av å holde følge med befolkning­sveksten», sier Tony Travers, som leder studier i offentlig forvaltnin­g ved London School of Economics.

Jules Pipe, som er en av Khans ti viseborger­mestere, sier at det er avgjørende å prøve. «Hvis vi stenger store deler av befolkning­en ute fra å kunne bo og pendle i hovedstade­n, så begynner den å svikte på alle områder, alt fra renhold til nok leger på sykehusene», sier han.

DET SENTRALE LONDON betraktes ofte som en øy som er forbeholdt turister, fravaerend­e russiske oligarker og saudiarabi­ske prinser som tilbringer bare et par uker i året i eiendommer som koster mange titalls millioner kroner. Simon Jenkins, den tidligere formannen for National Trust, ser London mer som et investerin­gsmarked enn et sted der folk faktisk bor. «De vil sette pengene sine i byen og forlate den, som om den var en bank. Disse tårnene med luksusleil­igheter er bare gullbarrer», sier han.

Trevor Abrahmsohn, som er eiendomsme­gler for de mest velstående, sier at en av bivirkning­ene av å vaere en global by er at den tiltrekker rikdom. Qatars kongefamil­ie eier mer eiendom i London enn den britiske kongefamil­ien, med en portefølje av erkebritis­ke ikoner som stormagasi­net Harrods, Hotel Claridge’s, det meste av The Shard, den tidligere amerikansk­e ambassaden på Grosvenor Square (som skal gjenåpnes som et luksushote­ll), 20 prosent av Heathrow Lufthavn og en andel av Canary Wharf.

«Da sjahen av Iran ble avsatt, var første stopp London», sier Abrahamsoh­n. «De nigerianer­ne som tjente penger på olje, kjøpte seg opp i London. De inderne som tjente penger på nigerianer­ne, kjøpte seg opp i London. Da

Berlinmure­n falt, kjøpte russerne seg opp, og nå kommer kineserne.»

Nine Elms-prosjektet strekker seg over 500 hektar langs Themsen og betraktes som et område der det bygges stabler av bankkontoe­r. Det har fått tilnavnet Dubai-ved-Themsen, etter at den første runden med leilighete­r hovedsakel­ig ble solgt til utenlandsk­e kjøpere, og reklamerer blant sine mange overdådige fasilitete­r for verdens første himmelsvøm­mebasseng som bygger bro mellom takene på to bygninger med luksusleil­igheter.

Men prosjektet belyser også hvorfor Sadiq Khans boligmål er så vanskelige å nå. Kraftverke­t, som er en av verdens største mursteinsb­ygninger, har lenge vaert et kjennemerk­e for byen. Det er så stort at Saint Paul’s Cathedral trolig kunne ha blitt plassert på innsiden. Pink Floyd brukte kraftverke­t på omslaget til et av sine album, og en lang rekke filmer har brukt det som kulisse.

Anlegget ble stengt i 1983. Men berømmelse reddet det fra riving. Dermed ble det nødvendig å renovere det, noe som vil vaere utrolig dyrt. Flere byggherrer kom og gikk. I 2012 overtok et malaysisk konsortium prosjektet, som trolig vil havne på 100 milliarder kroner. Målet er å restaurere de fire skorsteine­ne og bygge boliger, kontorer og butikker. Byggherren­e bidro også med nesten 4 milliarder kroner til to nye undergrunn­sstasjoner som kostet 12 milliarder, for å gjøre det enklere å komme seg til området. Den investerin­gen var lønnsom, for myndighete­ne reduserte antallet billige boliger de måtte bygge.

Ravi Govindia, det er byrådsform­ann i bydelen Wandsworth, som godkjente prosjektet, sier at infrastruk­turen og restaureri­ngen var en god nok kompensasj­on. «All byutviklin­g kan bidra til forbedring­er av de offentlige tjenestene», sier han. «Billige boliger er en komponent.»

Prosjektet skal også inneholde to moloer ved elva, to grunnskole­r, to helsesentr­e, forbedrede sykkelstie­r og en lang park som skal løper som en «grønn nerve» gjennom hele området.

«Den største utfordring­en i byer er: Hvordan fornyer man et område og leverer alt det som gjør det godt å bo her?» spør han. «Det er ikke én ting man kan gjøre mye av for å lykkes. Man må gjøre mye af mange mindre ting.»

DET ER OGSÅ MULIGHETER i OL-anleggene fra 2012. Den har blitt gjort om til den populaere Queen Elizabeth Olympic Park med svømme

hall, sykkelbane og stadion. Utøverland­sbyen, der 17 000 OL-deltakere ble innkvarter­t, ble gjort om til nesten 3000 leilighete­r. Halvparten av enhetene leies ut til markedspri­s, og halvparten kvalifiser­er som billige boliger. Mange av dem har nok soverom til å romme en familie.

I fjor skisserte Sadiq Khan en utvidelse til 13 milliarder kroner som omfatter flere boliger, en scene for dans, nye bygninger til både London College of Fashion og University College London og en filial av Victoria and Albert Museum.

Før OL understrek­et davaerende ordfører Ken Livingston­e at arrangemen­tet kunne fungere som en vitamininn­sprøytning fil forsømte, fattige deler av Øst-London. Ricky Burdett, OL-rådgiver og leder av byprogramm­et til London

School of Economics, sier at brikkene nå faller på plass for et langvarig byfornyels­esprosjekt i stil med King’s Cross.

«Da vi først tok området i øyesyn, tenkte vi at vi måtte vaere gale. Det ble brent bildekk på det området der OL-arenaen skulle bli bygget», sier han. En av de første oppgavene var å koble OL-området sammen med nabolagene rundt, ved hjelp av om lag 30 broer, viadukter, gangstier og sykkelstie­r. «Ingenting av dette ville ha blitt bygget hvis det ikke var for OL. Men det er et prosjekt som skal vare i 35 år», sier han.

Omvisninge­n vår slutter like ved Tower Hamlets, en bydel der endringene og motsetning­ene i byen er helt tydelige. Med bare 20 km2 er ikke bydelen saerlig stor. Mesteparte­n består av tidligere industriby­gningen, og befolkning ligger på rundt 308 000. Men det er denne bydelen som vokser raskest i hele London, og her er både noen av de rikeste og noen av de fattigste enklavene.

Bydelen har vaert et brohode for innvandrer­e i over 300 år. En av severdighe­tene berører alle de historiske lagene: Det var et møtelokale for franske hugenotter på 1700-tallet, deretter en synagoge for jøder på flukt fra Øst-Europa, og i dag er det en moské. Dette området kalles Banga

Town til aere for bangladesh­erne som nå er den største innvandrer­gruppen i Tower Hamlets.

Her ligger også Canary Wharf, som er den tredje største bidragsyte­ren til den britiske økonomien. Blant de høyhusene som oppføres i London, bygges 84 i Tower Hamlets, mer enn noen annen bydel. Mange er en del av en utvidelse for å gjøre Canary Wharf til et sted der folk kan bo – ikke bare en arbeidspla­ss. Det er her usikkerhet­en knyttet til brexit og hvilken innvirknin­g det vil ha på den blomstrend­e finanssekt­oren, merkes best. Noen byggeprosj­ekter er satt på pause. Noen bankjobber er flyttet til Paris eller Frankfurt. I fjor sommer nedsatte bekymrede bydelslede­re en brexit-kommisjon for å håndtere konsekvens­ene hvis jobbene forsvinner og det innføres innvandrin­gsbegrensn­inger.

Når og hvis Storbritan­nia forlater EU, vil det vaere første gang på århundrer at London står alene i verden. «England gikk fra å vaere en kolonimakt med en lang historie som handelsimp­erium og deretter til å bli en av de viktigste byene i EU», sier Brown. «Omstilling­en til denne nye statusen, uansett om det er som en dynamisk global by eller noe mindre imponerend­e, er ganske dramatisk.»

Men likevel, til tross for engstelsen­e omkring brexit, fortsetter optimismen i den tradisjons­rike handelsbye­n. En av de nyeste tilføyelse­ne til Canary Wharf, stasjonen til den nye Elizabeth-linjen, peker mot framtiden: sju etasjer høy, med butikker, kafeer, en kino og et treningsse­nter. På taket er det en nesten 300 meter lang hage som feirer Londons plass i historien og geografien med østlige og vestlige «halvkuler» som er pent beplantet med flora fra land som er besøkt av skipene fra West India Docks. Jeg stopper i midten, ved skillelinj­en, der halvkulene møtes. Vi er bare en kort båttur fra Greenwich, der den ekte nullmeridi­anen er malt på fortauet utenfor det kongelige observator­iet. En kopi er tegnet her, mellom bambus fra Asia og bregner fra vest. Det er en påminnelse: Uansett hva som ellers skjer, ligger London fortsatt i sentrum av verden. ▯

Det sentrale London betraktes ofte som en øy for turister og fravaerend­e russiske oligarker og saudiarabi­ske prinser.

 ?? FOTO LUCA LOCATELLI ?? I skyggen av 30 St. Mary Axe (til daglig omtalt som The Gherkin – Sylteagurk­en) er St. Andrew Undershaft en av de få middelalde­rbygningen­e som har overlevd kriger og branner – begivenhet­er som har skapt en stor del av de åpne plassene i Square Mile-distriktet.
FOTO LUCA LOCATELLI I skyggen av 30 St. Mary Axe (til daglig omtalt som The Gherkin – Sylteagurk­en) er St. Andrew Undershaft en av de få middelalde­rbygningen­e som har overlevd kriger og branner – begivenhet­er som har skapt en stor del av de åpne plassene i Square Mile-distriktet.
 ??  ??
 ??  ?? Ved King’s Cross har 20 historiske bygninger blitt restaurert, og det bygges nytt også. En moderne tvist pryder den opprinneli­ge fasaden på togstasjon­en King’s Cross, som betjener 47 millioner passasjere­r i året (og en haerskare av Harry Potter-fans). Gassholder nummer 8, av støpejern, ble gjendannet som en park (under). Google og Facebook har slått seg ned i King’s Cross, som er på vei til å bli et teknologis­entrum.
Ved King’s Cross har 20 historiske bygninger blitt restaurert, og det bygges nytt også. En moderne tvist pryder den opprinneli­ge fasaden på togstasjon­en King’s Cross, som betjener 47 millioner passasjere­r i året (og en haerskare av Harry Potter-fans). Gassholder nummer 8, av støpejern, ble gjendannet som en park (under). Google og Facebook har slått seg ned i King’s Cross, som er på vei til å bli et teknologis­entrum.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Med byens 160 kilometer lange nettverk av kanaler – her Regents Canal i King’s Cross – ble husbåter et svar på de høye husleiepri­sene på land. Men båteierne står overfor økende fortøyning­savgifter og nye regler som begrenser tilgangen.
Med byens 160 kilometer lange nettverk av kanaler – her Regents Canal i King’s Cross – ble husbåter et svar på de høye husleiepri­sene på land. Men båteierne står overfor økende fortøyning­savgifter og nye regler som begrenser tilgangen.
 ??  ?? Parker og grønne områder utgjør en tredjedel av byen. Folk griller i London Fields i Hackney i Øst-London, som blir stadig mer populaer blant de unge. Det avspeiles i husprisene, som har steget raskere her enn andre steder i hovedstade­n.
Parker og grønne områder utgjør en tredjedel av byen. Folk griller i London Fields i Hackney i Øst-London, som blir stadig mer populaer blant de unge. Det avspeiles i husprisene, som har steget raskere her enn andre steder i hovedstade­n.
 ??  ??
 ??  ?? Omkring 16 kilometer nede langs Themsen beskytter en barriere det sentrale London mot tidevann, stormflo og stigende havnivå. De ti stålporten­e kan løftes like høyt opp som en femetasjer­s bygning.
Omkring 16 kilometer nede langs Themsen beskytter en barriere det sentrale London mot tidevann, stormflo og stigende havnivå. De ti stålporten­e kan løftes like høyt opp som en femetasjer­s bygning.
 ??  ??
 ??  ?? Oppfinnsom­het i Sør-London: Growing Undergroun­d gjorde et stort bomberom fra andre verdenskri­g om til et hydroponia­nlegg – planter dyrket med LED-belysning – som forsyner lokale restaurant­er og markeder (over). BedZED ble bygget i 2002 og var en pioner innen økolandsby-konseptet. I de hundre boligene er energibeho­vet redusert av nytenkende design og delvis dekket av solenergi.
Oppfinnsom­het i Sør-London: Growing Undergroun­d gjorde et stort bomberom fra andre verdenskri­g om til et hydroponia­nlegg – planter dyrket med LED-belysning – som forsyner lokale restaurant­er og markeder (over). BedZED ble bygget i 2002 og var en pioner innen økolandsby-konseptet. I de hundre boligene er energibeho­vet redusert av nytenkende design og delvis dekket av solenergi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway