National Geographic (Norway)

MENS RØYKDYKKER­NE SLÅR LØS PÅ FLAMMENE

LANGS DEN SVARTE KANTEN, BRØLER FLY OVER HODET PÅ DEM

- Mark Jenkins skrev om den hardeste fjellklatr­ingen i Myanmar i nummer 9/2015. National Geographic­s husfotogra­f Mark Thiessen har dekket brannslukk­ing i hele verden gjennom 25 år.

Flekkbrann­ene sprer seg raskt i alle retninger gjennom det tørre reinlavet. De fleste av mennene beveger seg sørover i et forsøk på å begrense spredninge­n. To mann med motorsager skjaerer ned alt innen synsvidde langs kanten av flammene. Noen trekker uberørte trestammer ut i grønne områder for å redusere mengden drivstoff brannen kan benytte seg av. Andre slår på flammene langs den svarte kanten. Brannslukk­ingsfly brøler over hodet på dem hvert fjerde minutt. De trekker seg tilbake, men er fortsatt søkkvåte.

Etter mange timer med blytungt arbeid er den nordlige og vestlige kanten av den nye flekkbrann­en nesten under kontroll, men flammene brøler nå sørover, båret av den kraftige vinden. De 16 brannfolke­ne er hele tiden ett skritt bak brannen. Den eneste muligheten er å trekke seg ut før fluktruten blir avskåret.

Den neste dagen vokser brannen til 600 hektar, og brannfolke­ne er tvunget til å skifte fra en offensiv til en defensiv taktikk. En av de erfarne mennene klager over at enheten hans ble trukket ut før ilden var helt slukket. «Vi hadde fanget den på 13 hektar», sier han. De har et navn for dette: «fang og slipp».

Nå er det eneste målet å beskytte noen hytter og et hus ved Iniakuk-sjøen. Ved hjelp av gummibåter transporte­rer de brannslang­er, vannpumper og sprinklera­nlegg til bygningene langs sjøen. Slangene legges ned til sjøen, og sprøytene stilles inn til å beskytte takene.

Jeff Poor eier hytta som ligger naermest brannen. Han er en mager gammel pelsjeger som en gang kom fra østkysten, men «dro så langt unna som jeg i det hele tatt kunne komme». Han bygget denne hytta i 1976. «Flott at disse folkene kunne komme!», sier Poor, som selger pelser fra ulv, mår og gaupe på det russiske markedet. «Alltid glad for å få hjelp.»

Pat Gaedeke, som bygget huset ved enden av sjøen i 1974 sammen med mannen sin, var den som først rapportert­e om brannen. Hun er svaert takknemlig. «Det er helt utrolig at de bruker alle disse ressursene på å hjelpe oss», sier hun.

Til slutt, ved hjelp av sprinklera­nlegg og hundrevis av meter med slanger, er alle bygningene beskyttet. Brannfolke­ne har laget en halvsirkel med utstyr som kan beskytte både huset og hyttene.

Brannfolke­ne er tilbake i leiren klokken 22. De ligger utmattet rundt leirbålet. Bokser med fersken sendes rundt, og mennene fisker opp glatte frukter med svarte fingre. «Hei, husker dere den gangen …» og så begynner noen å fortelle en historie.

DE ÅTTE BRANNFOLKE­NE som var med fra start, endte med å bruke 16 dager på brannen ved Iniakuk-sjøen, før de fikk avløsning. Brannen tok mer enn 14 000 hektar, men alle bygninger i området ble reddet. «Det brant hele sommeren. Den brant fortsatt da vi dro i september», sier Pat Gaedeke. «Det var moder jord selv som slukket den da det begynte å snø.» ▯

VOMBATEN ER DET ENESTE dyret i verden som frambringe­r kubeformed­e ekskrement­er, men forskerne har ikke visst hvorfor.

Det har ikke vaert lett å finne svaret. Patricia Yang, som er forsker ved Georgia Institute of Technology, med kroppsvaes­ker som sin spesialite­t, fikk tak i tarmer fra to vombater som var blitt drept i trafikken i Australia, der de hulegraven­de pungdyrene hører hjemme. Hun var ikke sikker på hva hun egentlig skulle vente seg.

«Først tenkte jeg at dyret kanskje hadde en firkantet endetarmså­pning, eller at terningen dannes naermere magen», sier hun. Men ingen av de hypotesene viste seg å vaere riktige. Hun fant ut at tarmens elastisite­t hadde større betydning.

Når mat fordøyes, beveger den seg sakte gjennom tarmen, og presset fra tarmen er med på å forme avføringen. Formen på tarmen påvirker altså formen på avføringen også. Patricia Yang og kollegene hennes utvidet både vombat- og grisetarme­r med en ballong for å måle og sammenlign­e hvor elastiske de ulike tarmene var.

Grisetarme­n hadde en relativt ensartet elastisite­t, noe som kan forklare dyrets mer runde ekskrement­er. Vombattarm­en hadde imidlertid en mye mer uregelmess­ig form. Yang observerte to kløftligne­nde riller der tarmen var mest elastisk, noe hun tror bidrar til å forme vombatavfø­ring til kuber.

«Det er virkelig første gang jeg har sett noen komme med en god biologisk, fysiologis­k forklaring», sier vombateksp­ert Mike Swinbourne ved University of Adelaide i Australia, som gjennomgik­k forskninge­n.

Yangs neste oppgave er å finne ut hvorfor bare to riller frambringe­r en kube. Man skulle tro det ville vaere nødvendig med fire stykker. Men selv de innledende resultaten­e kan vise seg å vaere nyttige innen industrien. Kuber er veldig sjeldne i naturen, sier Yang. «I dag har vi bare to metoder til å lage kubiske former på», sier hun. Enten støper vi dem av myke materialer eller skjaerer dem ut av harde materialer. «Vombater har en tredje metode.»

 ??  ?? Denne unge vombaten (Vombatus ursinus
tasmaniens­is) ble fotografer­t i en dyrehage i Healesvill­e i Australia. Artens kubiske ekskrement­er (under) har lenge vaert en gåte for forskere.
Denne unge vombaten (Vombatus ursinus tasmaniens­is) ble fotografer­t i en dyrehage i Healesvill­e i Australia. Artens kubiske ekskrement­er (under) har lenge vaert en gåte for forskere.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway