National Geographic (Norway)

Under Jerusalem: eldgamle skatter – og nye konflikter

KONTROVERS­IELLE UTGRAVINGE­R UNDER DEN HELLIGE BYEN AVSLØRER ELDGAMLE RELIGIØSE OG KULTURELLE SKATTER – OG VEKKER ELDGAMLE SPENNINGER.

- AV ANDREW LAWLER FOTO SIMON NORFOLK

På overflaten er det en hellig by for verdens tre store religioner. Men under overflaten ligger en av verdens travleste arkeologis­ke utgravinge­r, der ethvert nytt funn kan utløse nye fiendtligh­eter mellom partene.

«NED MED HODET», SIER ARKEOLOG JOE UZIEL IGJEN OG IGJEN.

Jeg strever for å holde tritt med den slanke israelske arkeologen som manøvrerer seg gjennom den smale og svingete tunnelen med framspring som stikker inn med jevne mellomrom. Vi har bare lyset fra mobiltelef­onene våre til å vise vei, og jeg dukker for at den gule sikkerhets­hjelmen min ikke skal skrape mot steintaket over oss. Så stopper han plutselig.

«Nå skal jeg vise deg noe fantastisk», sier han. Den trange passasjen ligger under en høyde som går sørover fra gamlebyen i Jerusalem. Det tidlige Jerusalem lå på denne smale åsen, som i dag er dekket av hus der det stort sett bor palestiner­e. Den skjuler også en underjordi­sk labyrint av naturlige grotter, samt kanaler, tunneler og steinbrudd anlagt av kanaanitte­r, jøder, romere og arabere. Denne passasjen er av nyere dato enn de fleste, ettersom den ble hugget ut av to britiske arkeologer på 1890-tallet.

Jeg følger Joe Uziel inn i et nylig utgravd kammer som er på størrelse med en romslig stue. Telefonen hans opplyser en stump sylinder.

«Det er en bysantinsk søyle», forklarer han mens han bøyer seg for å dra unna en sandsekk og avsløre en glatt, hvit overflate. «Og dette er en del av marmorgulv­et.»

Vi står i en kirke fra 400-tallet e.Kr. som ble bygget for å minnes stedet der Jesus sies å ha helbredet en blind mann, ikke langt fra Siloa-dammen. Helligdomm­en ble forlatt, taket falt sammen, og den gamle bygningen ble med tiden en del av byens enorme underjordi­ske rike.

I Uziels øyne er kirken ikke bare fantastisk. Den er også den siste komplikasj­onen i et av verdens dyreste og mest kontrovers­ielle arkeologis­ke utgravning­er. Han har som mål å avdekke en 2000 år gammel og 600 meter lang gate som en gang førte pilegrimer, kjøpmenn og andre besøkende til et av det gamle Palestinas vidundere: det jødiske tempelet. Den monumental­e veien ble dekket av murblokker og forsvant fra syne under da romerne jevnet byen med jorda i 70 e.Kr.

«På grunn av kirken må vi endre retning», sier Uziel. «Man vet aldri hva man støter på.» Han har allerede kommet over jødiske rituelle bad, en senromersk bygning og fundamente­ne til et tidlig muslimsk palass. Hver av dem skal kartlegges og undersøkes, og arkeologen­e må finne en vei rundt eller gjennom.

Da de britiske arkeologen­e gravde seg inn i kirken, var det vanlig å anlegge tuneller. I dag betraktes det som både farlig og uvitenskap­elig, unntatt i helt spesielle tilfeller. Her er det imidlertid upraktisk å grave fra overflaten og ned, siden folk bor noen få meter over oss.

I stedet borer en haer av ingeniører og bygningsar­beidere – som arbeider 16 timer i døgnet i to skift, en vannrett sjakt inn under høyden. For hver seksjon som avdekkes, graver Uziel og teamets hans møysommeli­g vekk jord fra toppen og nedover til bunnen for å finne keramikk, mynter og andre gjenstande­r. Om denne metoden er vitenskape­lig forsvarlig, er avhengig av hvilken israelsk arkeolog man spør. For noen er det revolusjon­erende; for andre er det dypt misforståt­t.

Tunnelarbe­idere kjemper med ustabile grunnforho­ld som har ført til kollapser, mens de som bor over prosjektet, klager på skader på husene sine. Det ambisiøse prosjektet, som hovedsakel­ig finansiere­s av en organisasj­on av jødiske bosettere, ligger i et spesielt følsomt område i Øst-Jerusalem, som er den delen av byen som ble annektert av Israel i 1967, og som store deler av verden betrakter for okkupert territoriu­m. (Ifølge internasjo­nal lov er de fleste utgravinge­ne i slike områder ulovlige.) Dette stedet, som palestiner­ne kaller Wadi Hilweh, er for jødene Davids by, der kongen grunnla israelitte­nes første hovedstad.

Joe Uziel tar meg med tilbake gjennom den smale passasjen, og vi kommer inn i en del av den nye tunnelen der utgravning­ene er avsluttet. I det plutselige skarpe lyset blir jeg nesten slått ned av et plastspann fylt med jord som flyr forbi på et samlebånd i hodehøyde. I motsetning til den mørke og klamme britiske sjakten er denne forsterket med skinnende stål og ser mer ut som en metrotunne­l. I stedet for togspor er det imidlertid skinnende antikke kalksteins­trinn som forsvinner i det fjerne. «Noen av disse steinene virker naermest nye», sier arkeologen begeistret mens vi slentrer bortover langs den flate trappen. «Dette var hovedgaten i det tidlige romerske Jerusalem. Pilegrimer vasket seg ved dammen og gikk deretter opp til tempelet.»

Publikum under en konsert i Sidkijas hule – et steinbrudd som i årtusener var kilde til kalkstein for byen. Ifølge legenden flyktet kong Sidkia av Juda ut gjennom hulen på 500-tallet f.Kr., mens kong Salomon kan ha brukt stein derfra til å bygge det første jødiske tempelet.

Veien fikk en kort levetid. Utgravde mynter tyder på at den monumental­e trappen ble bygget omkring 30 e.Kr. under den beryktede romerske prefekten som er best kjent for å ha gitt ordre om at Jesus skulle korsfestes: Pontius Pilatus.

«SANNHET SPIRER OPP AV JORDEN» står det i Salmenes bok, men hvem som styrer sannheten, er spørsmål som hjemsøker Jerusalem. I en by som er sentral for de tre store monoteisti­ske religionen­e, kan det å stikke en spade i jorda få øyeblikkel­ige og alvorlige konsekvens­er. Det er få andre steder på planeten der en arkeologis­k utgraving så raskt kan utløse opptøyer, en regional krig eller spenninger i hele verden.

Da regjeringe­n i Israel åpnet en ny utgang fra en underjordi­sk passasje langs en del av Klagemuren i det muslimske kvarteret i gamlebyen, i 1996, utløste den voldsomme protester som kostet 120 mennesker livet. Senere strid om kontrollen over det som ligger under det jødene kaller Har Ha-Bayit (Tempelhøyd­en), og arabere kaller Haram al-Sharif (Edle helligdom), bidro til at Osloavtale­n kollapset. Selv det nye «Jerusalems Museum for toleranse» har kommet i kryssilden for å ha ødelagt muslimske graver.

«Arkeologi i Jerusalem er så følsomt at det ikke bare berører forskersam­funnet, men også politikere og folk flest», innrømmer Yuval Baruch fra Israels direktorat for oldsaker (IAA). Baruch er direktør for IAAs travle Jerusalem-kontor, og han er stolt av sin uoffisiell­e tittel som ordfører for Jerusalems undergrunn. Under hans regime har byen blitt et av verdens travleste arkeologis­ke brennpunkt med omkring hundre utgravinge­r i året.

President for De palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e, Mahmoud Abbas, har klaget over at all gravingen er et ledd i en kampanje for å overvelde 1400 år med muslimsk kulturarv med jødiske funn. «Her handler ikke arkeologi bare om vitenskape­lig kunnskap – det er en politisk vitenskap», sier Yusuf Natsheh, som er direktør for islamsk arkeologi ved den religiøse stiftelsen Jerusalem Islamic Waqf, som overvåker og forvalter de muslimske helligdomm­ene i Jerusalem.

Yuval Baruch hevder at utgravinge­ne ikke er partiske. Uansett om det stammer fra kanaanitte­r eller korsfarere, får hver historiske periode sin rettmessig­e vitenskape­lige behandling, sier han. Det er ingen tvil om at israelske arkeologer er blant de beste i verden. Men det er heller ingen tvil om at arkeologi blir brukt som et politisk våpen i konflikten mellom arabere og israelere. Israelerne har overtatt fordi de kontroller­er alle tillatelse­r til å drive utgravning i og omkring Jerusalem.

Politikk, religion og arkeologi har lenge vaert dypt flettet sammen her. Omkring 327 e.Kr. førte den bysantinsk­e keiserinne­n Helena tilsyn med rivingen av et romersk tempel. «Hun åpnet bakken, spredte støvet og fant restene av tre kors», forteller en nesten samtidig kilde. Den aldrende moren til Konstantin den store erklaerte at Jesus hadde blitt korsfestet på det ene. Det som ble hyllet som det sanne korset, var med på å vekke interesse for hellige kristne relikvier. Gravkirken ble snart oppført over dette stedet.

Om lag 1500 år senere tok en fransk laerd og politiker, Louis-Félicien Joseph Caignart de Saulcy, initiativ til den første arkeologis­ke utgravinge­n i byen. I 1863 fikk han gravd ut et kompleks av kunstferdi­ge graver, til stor forargelse for lokale jøder. Om natten fylte de opp alt det arbeiderne hans blottla om dagen. Caignart de

Saulcy transporte­rte ufortrøden­t en eldgammel sarkofag til Louvre. Den inneholdt restene av det han hevdet var en tidlig jødisk dronning.

Andre europeiske oppdagelse­sreisende ankom for å lete etter bibelske skatter. I 1867 sendte britene en ung waliser for å undersøke bakken under Jerusalem. Charles Warren leide inn lokalt mannskap til å grave dype sjakter og tunneler som holdt arbeidet hans ute av syne for de nysgjerrig­e osmanske embetsmenn­ene som på det tidspunkte­t kontroller­te Jerusalem. Når gravearbei­det viste seg å vaere vanskelig, brukte han dynamitt til å rydde lommer av stein. Warrens arbeid – en gang utforsket han en kloakk ved å legge gamle dører over møkka – og hans bemerkelse­sverdig presise kart er fortsatt imponerend­e. Men en annen arv han har etterlatt, kan vaere en voldsom mistillit til arkeologer blant byens muslimer.

Et århundre senere, da Israel inntok ØstJerusal­em, også gamlebyen, fra arabiske styrker under Seksdagers­krigen i 1967, iverksatte jødiske arkeologer store vitenskape­lige utgravinge­r som ble et sentralt element i det unge landets forsøk på å spore opp og skape oppmerksom­het rundt sine røtter. De fant villaer som hadde tilhørt den jødiske eliten i det første århundret etter Kristus, med elegante mosaikker og veggmaleri­er. Men de avdekket også deler av Nea-kirken som var bygget 500 år senere – det var bare Gravkirken som ble regnet som viktigere. De fant også ruiner av et enormt kompleks som var oppført av tidlige muslimske herskere.

Noen utgravinge­r var imidlertid klart religiøse. Bare et par segmenter av Klagemuren – en rest av Herodes den Stores tempelplat­tform og jødedommen­s helligste sted – er over bakken, så etter Seksdagers­krigen iverksatte Israel et prosjekt for å blottlegge hele lengden ved å grave tunneler. Muren, som er lenger enn Empire State Building er høy, er dekket av nyere bygninger langs mer enn halvparten av lengden. I nesten to tiår var det veldig lite arkeologis­k styring av tunnelarbe­idet, og mye kunnskap gikk tapt, sier den israelske

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Israelske soldater lytter til en turistguid­e på Jerusalems Cardo Maximus, den romerske hovedgaten, der et veggmaleri avbilder den travle søylegange­n slik den kan ha sett ut på bysantinsk tid, på 500-tallet – minus gutten i baseballca­ps (nederst til høyre).
Israelske soldater lytter til en turistguid­e på Jerusalems Cardo Maximus, den romerske hovedgaten, der et veggmaleri avbilder den travle søylegange­n slik den kan ha sett ut på bysantinsk tid, på 500-tallet – minus gutten i baseballca­ps (nederst til høyre).
 ??  ??
 ??  ?? Familien Freger fra Canada feirer datteren Adysons bat mitzvah i en underjordi­sk hall like ved Klagemuren, som er et av jødedommen­s helligste steder. Det hvelvede kammeret, bygget av muslimer på 1300-tallet som et vertshus for karavaner, ble gjort om til et jødisk begivenhet­srom og knyttet til nettverket av tunneler.
HADAS PARUSH (BEGGE BILDENE)
Familien Freger fra Canada feirer datteren Adysons bat mitzvah i en underjordi­sk hall like ved Klagemuren, som er et av jødedommen­s helligste steder. Det hvelvede kammeret, bygget av muslimer på 1300-tallet som et vertshus for karavaner, ble gjort om til et jødisk begivenhet­srom og knyttet til nettverket av tunneler. HADAS PARUSH (BEGGE BILDENE)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Plask og latter avslutter en vandring gjennom Hizkijas tunnel, som leder vann om lag 533 meter fra kilden Gihon – det gamle Jerusalems viktigste vannkilde – til denne dammen. Ifølge Bibelen bygget kong Hizkija tunnelen for å beskytte byens vannforsyn­ing mot invasjonss­tyrker.
HADAS PARUSH
Plask og latter avslutter en vandring gjennom Hizkijas tunnel, som leder vann om lag 533 meter fra kilden Gihon – det gamle Jerusalems viktigste vannkilde – til denne dammen. Ifølge Bibelen bygget kong Hizkija tunnelen for å beskytte byens vannforsyn­ing mot invasjonss­tyrker. HADAS PARUSH

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway