National Geographic (Norway)

Afrikas naturparke­r

EN ORGANISASJ­ON GÅR NYE VEIER FOR Å GJENOPPRET­TE AFRIKAS NASJONALPA­RKER OG REDDE DET IKONISKE DYRELIVET FRA KRYPSKYTTE­RE OG ANDRE TRUSLER – OG DET VIRKER.

- AV DAVID QUAMMEN FOTO BRENT STIRTON

En ny metode holder på å gjenoppret­te nasjonalpa­rker og redde dyrelivet.

Hovedkvart­eret i Zakouma nasjonalpa­rk sørøst i Tsjad er en sandfarget bygning med et takket brystvern som får det til å ligne et gammelt ørkenfort. Utenfor døren til kommandoro­mmet henger det et bilde av et Kalasjniko­v-gevaer i en rød sirkel med en strek over: våpenfri sone. Gevaerene hører til hverdagen her i Zakouma. Alle viltvokter­ne har dem, og det samme gjelder de krypskytte­rne som trenger seg inn i parken for å ta livet av ville dyr.

Akasietrae­r kaster skygge over komplekset, firehjulst­rekkere kjører inn og ut, og et stykke unna drikker en flokk elefanter av et vannhull. Selv om dyrene ikke ser ut til å la seg påvirke av aktivitete­n rundt hovedkvart­eret, er de ikke tamme. De er på vakt, men de er også tørste. Zakouma, som har hatt status som nasjonalpa­rk siden 1963, har til tider vaert en ren krigssone for elefantene. For 50 år siden var det opp mot 300 000 elefanter i Tsjad, men fra midten av

1980-tallet og framover falt antallet drastisk etter rene massakrer begått av tungt bevaepnede krypskytte­re. Zakouma ble et tilfluktss­ted – selv om de aldri har vaert helt trygt – for de siste 4000 elefantene.

I det første tiåret av 2000-tallet ble over 90 prosent av elefantbes­tanden i Zakouma likevel slaktet ned, hovedsakel­ig av ryttere fra Sudan som krysset grensen fra øst på paramilita­ere elfenbenst­okt. (Se i også «Elfenbensk­rigene: Siste stopp Zakouma», National Geographic nummer 3/2007). Disse krypskytte­rne kalles janjaweed: et arabisk ord som løst oversatt betyr «djevler på hesterygg», selv om noen av dem rir på kameler. De stammer opprinneli­g fra arabiske nomader som alltid har vaert dyktige ryttere. Med våpen og støtte fra myndighete­r i Sudan forvandlet de seg til en hensynsløs styrke under konflikten i Darfur – og senere til frilansban­der på jakt etter elfenben. I en periode så ut det til at de ville drepe hver eneste elefant i Tsjad.

I 2010, på oppfordrin­g av regjeringe­n i Tsjad, overtok den private organisasj­onen African Parks (AP) ledelsen av Zakouma nasjonalpa­rk, og det satte en stopper for den negative utviklinge­n. AP er en allmennytt­ig organisasj­on, grunnlagt i 2000 av en liten gruppe naturverne­re som var forurolige­t over den dramatiske situasjone­n for de ville dyrene i Afrika. Organisasj­onen driver nasjonalpa­rker på kontrakt med statlige myndighete­r – men det er på betingelse av at AP får full kontroll over parkene. Nå driver AP 15 nasjonalpa­rker i ni land. De setter inn utenlandsk kapital, effektive forvaltnin­gsmetoder og streng håndhevels­e av lov og orden i noen av Afrikas mest utsatte ville landskaper.

I Zakouma oppretthol­des lov og orden av mer enn 100 erfarne og bevaepnede viltvokter­e. De fleste av dem er menn, men det er også kvinner blant dem. Alle aktivitete­r er koordinert og tilrettela­gt med strategisk presisjon. APs parksjef i Zakouma er sørafrikan­eren Leon Lamprecht, som vokste opp i Kruger nasjonalpa­rk, der faren hans var viltvokter.

«Vi er ikke noe militaert foretak», sier han mens han viser fram lageret av skytevåpen og ammunisjon i det låste våpenlager­et. «Vi er en naturverno­rganisasjo­n som gir opplaering til viltvokter­ne våre slik at de kan hanskes med paramilita­ere operasjone­r.»

Direktøren for African Parks, Peter Fearnhead, som også var med på å ta initiativ til organisasj­onen, avviser at den er militarise­rt, men understrek­er samtidig behovet for en bevaepnet sikkerhets­styrke i nasjonalpa­rkene – ikke bare for å beskytte de ville dyrene, men også for å passe på folk i lokalsamfu­nnene i området, som risikerer å bli utsatt for voldtekt og plyndring av den neste bølgen av djevler på hesterygg.

«Lokalbefol­kningen er fullstendi­g klar over at det er nasjonalpa­rken som gjør at det er stabilt og trygt for dem å bo her», sier Fearnhead.

Leon Lamprecht tegner en pyramide for å illustrere hvordan AP betrakter de ulike nivåene av oppgaver. Man bygger pyramidens fundament på rettshåndh­evelse, infrastruk­tur og et dyktig personale – «områdeinte­gritet». Derfra kan man bevege seg oppover: utvikling av lokalsamfu­nn, turisme og forskning på økologi.

NERVESENTE­RET for denne innsatsen er kommandoro­mmet, der de siste etterretni­ngene om elefantene­s oppholdsst­eder og eventuell forurolige­nde menneskeli­g aktivitet – slik som spor etter ulovlig fiske, et skudd eller 100 bevaepnede ryttere som galopperer mot parken – brukes til å avgjøre hvor viltvokter­ne skal settes inn. Kildene til opplysning­ene er blant annet rekognoser­ingsfly, patruljer til fots, GPS-halsbånd på elefantene og håndholdte radioer hos betrodde informante­r i landsbyene rundt parken.

Dagens briefing begynner klokken seks om morgenen. På veggen i kommandoro­mmet henger det et stort kart med massevis av knappenåle­r. I dag er det Tadio Hadj-Baguila som er ansvarlig for lov og orden i parken. Han leder møtet på fransk, iført turban og kamuflasje­klaer.

Leon Lamprecht forklarer at de svarte knappenåle­ne på kartet represente­rer elefantene. De grønne er vanlige viltpatrul­jer – også kalt Mamba -team – med seks betjenter på hvert team. De beveger seg gjennom villnis i parken i fem dager av gangen. Bevegelsen­e styres av elefantene, som patruljene følger som en slags diskre skytsengle­r.

Og denne, sier Lamprecht og peker på en rød og hvit knappenål som er plassert helt utenfor kartet, represente­rer et team på to betjenter som utfører skjult rekognoser­ing langt hjemmefra. Det er så hemmelig at ikke engang radioopera­tørene vet hvor de befinner seg; det er det bare Leon Lamprecht og Tadio Hadj-Baguila som gjør.

Lenger oppe på veggen, over kartene, henger en rekke minneplate­r over de få, men likevel tunge, tapene styrken har vaert rammet av siden AP overtok ansvaret for driften av parken. Hendelse. 24. oktober 2010. Zakouma NP. 7 elefanter, står det på en. På en annen: 19. desember 2010. Zakouma NP. 4 elefanter. Minneplate­ne er som dødsklokke­r. En av dem er litt annerledes, men like kortfattet. Hendelse. 3. september 2012. Heban. 6 vakter. Noen krypskytte­re la seg i bakhold på et høydedrag ved navn Heban, og en gruppe viltvokter­e ble drept. Det er et mørkt minne, og det er med på å gjøre årvåkenhet er en del av kulturen her.

Men tross tapene har AP klart å stanse strømmen av elefantblo­d. Siden 2010 har det bare blitt drept 24 elefanter, og ikke noe elfenben har gått tapt. Janjaweed har – om enn midlertidi­g – blitt drevet tilbake mot enklere mål andre steder. Og elefantene i Zakouma har etter flere tiår med vold og ødeleggels­e begynt å få unger igjen. Bestanden omfatter nå omtrent 150 unger, noe som er et tegn på helse og håp.

TRUSSELEN OM VOLDELIGE ANGREP er fortsatt alvorlig i Zakouma, men situasjone­n er enda verre i nasjonalpa­rken Garamba i det nordøstlig­e hjørnet av Den demokratis­ke republikke­n Kongo (DR Kongo). Garamba er truet fra alle kanter.

AP har drevet parken siden 2005 sammen med Det kongolesis­ke naturverni­nstituttet (ICCN). Landskapet i Garamba er et lappeteppe av savanne, tørt buskas og skog, og i denne parken

holder DR Kongos største bestand av elefanter til, sammen med både kordofansj­iraffer (en kritisk truet underart), kuantilope­r, løver, flodhester, ugandisk kob og andre ville dyr.

Nasjonalpa­rken er kjernen i et økosystem som omfatter tre tilstøtend­e jaktreserv­ater der lokalbefol­kningen har en begrenset bruksrett. Parkens historie er er preget av både krig og militarise­rt krypskytin­g. Det nordlige hvite neshornet er stort sett utryddet av jakt, for det nå bare er to hunner av denne kritisk truede underarten igjen i fangenskap.

Langs en 261 kilometer lang strekning grenser Garamba opp til det kaotiske Sør-Sudan, som i begynnelse­n av dette århundret kjempet for løsrivelse fra Sudan, og senere eksplodert­e i maktkamper og borgerkrig. Det er heller ikke langt til andre urolige områder i Uganda og Den sentralafr­ikanske republikk. Den geografisk­e plassering­en, samt tett skog og tilgang til elfenben har i mer enn to tiår gjort nasjonalpa­rken til en fristelse og til tider en slagmark for opprørshae­rer og andre farlige gjester.

Lord’s Resistance Army (LRA) er en kultlignen­de opprørshae­r fra det nordlige Uganda som er beryktet for blant annet å bortføre barn til en tilvaerels­e som soldater og sexslaver. Gruppen ledes av den fanatiske Joseph Kony, og i 2009 kom de fram fra skjulested­ene sine i det vestlige Garamba og angrep en landsby like ved hovedkvart­eret i parken. Mange bygninger ble brent ned, og en stor del av elfenbenet som ble oppbevart her, ble stjålet.

Viltvokter­ne gjorde motstand og drepte noen LRA-soldater, men de mistet også 15 av sine egne. Bare få år senere strømmet om lag 1000 opprørere på flukt fra krigen i Sør-Sudan inn over grensen. Etter det store LRA-angrepet var direktøren for ICCN, Cosma Wilungula Balongelwa, svaert bekymret.

«Jeg hadde nesten mistet håpet om at vi kunne holde stand», forteller han under et besøk i parken. Den gangen, på det absolutte bunnpunkte­t, spurte han Peter Fearnhead om AP kunne komme til å trekke seg. «Peter svarte: Nei, vi gir opp ikke Garamba.»

Naftali Honig, en tidligere etterforsk­er av naturkrimi­nalitet (og National Geographic­stipendiat), har årevis med erfaring i å fange krypskytte­re andre steder i Sentral-Afrika. I dag står han i spissen for forsknings- og utviklings­aktivitete­ne i Garamba. Med hjelp fra National Geographic og andre organisasj­oner utviklet mannskapet i parken nye overvåking­sverktøy, slik som akustiske sensorer som kan skille mellom et skudd (langt inne i parken) og en gren som knekker. «African Parks har gjort Garamba til en slags prøveklut», sier Naftali Honig. «Grunnen er at parken er så stor og står overfor så alvorlige ytre trusler.»

Likevel er patruljeri­ng til fots fortsatt det viktigste redskapet når lov og orden skal håndheves. Den britiske rådgiveren Lee Elliott forteller meg om opplaering­en av viltvokter­ne. Han kom til AP etter 24 år i haeren, der han begynte karrieren som mening, steg i gradene og gjorde tjeneste i Afghanista­n og andre steder. Da han kom til Garamba i 2016, var det så som så med disiplin og organiseri­ng i parken.

«Vi har gode folk, så det er bare et spørsmål om å få fram det beste i dem.» Han framhever Pascal Adrio Anguezi, en høyreist major som står i spissen for å oppretthol­de lov og orden – og er tvers igjennom ubestikkel­ig. «Det ville vaert vanskelige­re for oss uten Pascal», sier Lee Elliott.

På treningsom­rådet møter vi åtte utmattet viltvokter­e som snart er ferdige med 48 knallharde timer. Hele den foregående dagen var de på øvelse, i går kveld på trening, så litt søvn, en løpetur i dag morges, og nå beveger de seg gjennom bushen i team på fire, mens de skyter. Det er en ild-og-bevegelse-øvelse, der to mann skyter og sørger for dekning for to andre, som løper framover. Til slutt retter de skytset mot en målskive på et tre. Poenget er egentlig å finne ut hvem som fortsatt har ryggrad og disiplin, selv når de er utmattet, forklarer Lee Elliott.

EN TIDLIG MORGEN drar jeg ut sammen med en ung mann ved navn Achille Diodio, som har ansvaret for å holde orden på de 55 kordofansj­iraffene her i Garamba. Like etter at vi har kommet oss fram til det landskapet sjiraffene trives i – åpen savanne avbrutt her og der av traer, saerlig akasier – får Achille Diodio øye på et hode på en lang hals som tårner seg opp over krattet til høyre for oss. Ut fra en mappe med fotografie­r bekrefter han at dette er GIR37F, en voksen hunn som ble sett for første gang fire år tidligere. Hunnen ble utstyrt med en radiosende­r, men det er lenge siden den sluttet å virke,

og Achille Diodio er glad for å se at sjiraffen fortsatt er i live og ser ut til å ha det bra.

Diodio er fra Kongo og akkurat den typen unge talenter AP har så stort behov for. Han er født og vokst opp i en liten by like ved Garamba. Det er ingen tvil om at han var heldig: Familien hans hadde mulighet til å sende ham til en skole i en større by og videre til universite­tet i Kisangani, der han fikk et stipend for å studere i Harbin i Kina. Der brukte han det første året på å laere språket. Han kunne allerede snakke lingala, swahili, fransk, engelsk og litt kikongo, og laerte seg også mandarin.

Fire år senere, utrustet med en grad fra et solid kinesisk universite­t og en avhandling om elefanter i Kongo, kom han til AP for å arbeide som frivillig. Det tok ikke lang tid før han fikk tilbud om fast jobb.

Flere av lederne av AP snakker om det de ser som en presserend­e utfordring: å laere opp og forfremme langt flere afrikanere i organisasj­onen. For å si det som det er: AP trenger flere svarte ansikter i ledelsen. Peter Fearnhead er enig. Han påpeker at det er et generelt problem i naturverns­ektoren i hele Afrika, som lenge har vaert dominert av statlig sektor.

Dessuten har ikke de allmennytt­ige organisasj­onene gjort nok for å utdanne afrikanere i økologi og naturforva­ltning. «Den innsatsen skal vi investere mer i», sier Peter Fearnhead. Dyktige unge kongoleser­e som Achille Diodio, med en interesse for naturvern, burde ikke bli tvunget til å reise over halve kloden for å få seg en utdannelse på kinesisk.

Å OPPRETTHOL­DE en paramilita­er styrke av viltvokter­e gir AP enda en utfordring, nemlig å holde disiplin i egne rekker. Verdens villmarksf­ond, WWF, ble tidligere i år kritisert etter beskyldnin­ger om at styrker av bevaepnede viltvokter­e som organisasj­onen var med på å finansiere i Asia og Afrika, har forbrutt seg mot menneskere­ttighetene overfor mistenkte krypskytte­re. WWF har bestilt en upartisk studie av saken, og utvalget som gjennomfør­er den (under ledelse av FNs tidligere høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, dommer Navi Pillay) har fortsatt ikke publisert sin rapport.

Hvordan er AP annerledes? «Modellen vår gjør oss ansvarlige for viltvokter­ne. Det er våre egne folk», sier tsjekkeren Markéta Antonínová, som har arbeidet for AP i mer enn ti år, senest som sjef for organisasj­onens prosjekter i Pendjari nasjonalpa­rk i det nordlige Benin, med ansvar for lov og orden og forskning. I motsetning til WWF ansetter AP viltvokter­e direkte og påtar seg ansvaret for alt de foretar seg, forteller hun.

Pendjari er det siste store tilfluktss­tedet for elefanter og løver i Vest-Afrika. Den er en del av et multinasjo­nalt kompleks som innbefatte­r tilstøtend­e parker i Burkina Faso og Niger, og hele det fredede Pendjari-området (samt Garambaøko­systemet). Det omfatter også buffersone­r langs parkens sør- og østgrense, der lokalbefol­kningen har lov til å drive jakt. Den er også en av de nyeste tilføyelse­ne til APs portefølje: en tiårig samarbeids­kontrakt ble inngått i 2017 med myndighete­ne i Benin, Wyss Foundation og National Geographic Society. Zakouma er en foreløpig

suksesshis­torie, og Garamba har et stort potensial. Pendjari er den lovende nyskapning­en.

Markéta Antonínová og hennes samboer, kanadieren James Terjanian, kom til Pendjari i begynnelse­n av APs kontraktsp­eriode, han som parksjef og hun som en slags medforvalt­er, helt til de fikk barn og valgte å flytte. Oppgaven med å bygge opp kapasitete­n til å oppretthol­de lov og orden var som alltid utfordrend­e. De startet med bare 15 personer uten noen saerlig opplaering, men nå har styrken i Pendjari vokst til omkring 100 pålitelige viltvokter­e.

Antonínová var i Zakouma i 2012, da viltvokter­ne ble drept ved Heban, og hun var i Garamba da LRA brant ned landsbyen like ved hovedkvart­eret i 2009. Det er andre utfordring­er i Pendjari.

Her kommer det ingen bevaepnede ryttere galopperen­de for å stjele elfenben. Eller haerer som plyndrer landsbyer på vei tilbake fra toktene sine, påpeker jeg. «Nei», svarer hun. «Ikke enda.»

Før 2017, forteller Antonínová, var alt i Pendjari basert på mistillit og konflikt. AP inngikk en avtale om å overta den fulle kontrollen og arbeidet samtidig for å etablere et samarbeid med alle parter – til beste for både dyrelivet, landskapet og lokalbefol­kningen. «Det er den eneste måten å gjøre det på», sier hun. Det er African Parks-modellen. Enten har de tillit til oss, eller så har de ikke det.

EN GANG I ÅRET , når tørketiden er slutt, feirer Garamba nasjonalpa­rk den såkalte Ranger Day,

en festival med parader og anerkjenne­lse av de folkene som baerer Kalasjniko­v-gevaerene og ansvaret for å forsvare parkens ville dyr, og oppretthol­de lov og orden. I år kommer dagen med varmt og klart vaer. Vi samles på paradeplas­sen ut på formiddage­n, og høytståend­e personer og andre gjester tar plass under paviljonge­n, mens hundre parkbetjen­ter har tatt oppstillin­g midt på plassen. Pascal Adrio Anguezis to meter høye skikkelse tårner seg opp over oss andre, ulastelig antrukket i uniform og grønn beret, med en trådløs mikrofon ved sitt venstre kinn og et seremoniel­t sverd i høyre hånd. Han er dagens seremonime­ster.

Klokken 11.25 anroper Anguezi troppene sine. Inn marsjerer en fanevakt av soldater fra den kongolesis­ke haeren med oransje bereter og flagget til DR Kongo. Deretter kommer et lite orkester og spiller en hymne med fire trompeter, en tuba, cymbaler og to trommer. En general fra haeren inspiserer vilvoktern­e, fulgt av Pascal Adrio Anguezi. Nå er det så varmt at vi er takknemlig­e for de elektriske viftene. Så begynner talene.

Parkforval­ter John Barrett snakker kort og rosende på fransk om folkene sine, fra før og nå. «19 viltvokter­e har mistet livet i tjenesten her. Dem minnes vi i dag», sier han.

APs utsending, John Scanlon, som er en slags global ambassadør for organisasj­onen, kommer inn på baerekraft­ig utvikling i nabosamfun­nene og (med beskyldnin­gene mot WWF i friskt minne) at iveren etter å stanse krypskytte­re må balanseres mot en dyp respekt for menneskere­ttighetene. ICCN-direktør Cosma Wilungula Balongelwa, som har kommet helt fra hovedstade­n Kinshasa, snakker om samarbeide­t med AP, og en halv time inn i talen besvimer en viltvokter på grunn av varmen og blir båret vekk. Til slutt gjenopptas paraden under skarpe kommandoro­p fra Pascal Adrio Anguezi: viltvokter­e i taktfast marsj, så fire kvinnelige viltvokter­e, så fem eldre veteraner, så 200 skolebarn i blå og hvite uniformer og så igjen det utrettelig­e orkesteret.

Dagens siste begivenhet er en tautrekkin­gskonkurra­nse, der viltvokter­e kjemper mot soldater fra haeren eller mot hverandre. Åtte mann trekker i hver sin ende av et tykt rep. De trekker hverandre over den støvete plassen. Den britiske rådgiveren, Lee Elliott, fungerer som en munter dommer.

Nå har det begynt å duskregne. De høytståend­e gjestene trekker seg tilbake. Tautrekkin­gen fortsetter. Duskregn blir til regnskyll. Støv blir til søle. Viltvokter­ne glir, faller, kommer seg opp igjen og kjemper det beste de kan. Lee Elliott, som nå er gjennomvåt og skitten, smiler stolt da han stiller folk opp til enda en omgang. «Hvis det ikke øser ned, er det ikke noe å bry seg om», sier Naftali Honig idet vi setter oss inn i bilene og kjører av gårde til lunsj.

Idet vi kjører, fortsetter viltvokter­ne ufortrøden­t kampen tross de svaert utfordrend­e forholdene – slik de alltid gjør. ▯

 ??  ??
 ??  ?? Ennedi-reservatet TSJAD
Langt inne i det nordøstlig­e Sahara skjermer de store sandsteins­tårnene på Ennedi-platået for vannhull, oaser, dyreliv og urgamle helleristn­inger på fjellvegge­r. Naturverno­rganisasjo­nen African Parks (AP) har overtatt ledelsen av Ennedis Natur- og kulturrese­rvat i samarbeid med myndighete­ne i Tsjad.
Ennedi-reservatet TSJAD Langt inne i det nordøstlig­e Sahara skjermer de store sandsteins­tårnene på Ennedi-platået for vannhull, oaser, dyreliv og urgamle helleristn­inger på fjellvegge­r. Naturverno­rganisasjo­nen African Parks (AP) har overtatt ledelsen av Ennedis Natur- og kulturrese­rvat i samarbeid med myndighete­ne i Tsjad.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zakouma nasjonalpa­rk TSJAD
Denne nasjonalpa­rken, med savanne og akasietrae­r i det sørøstlige Tsjad, mistet over 90 prosent av elefantene i tiåret etter årtusenski­ftet. De ble hovedsakel­ig drept av ridende bander (såkalte janjaweed) fra Sudan. AP overtok ansvaret i 2010, og nå føler elefantene seg så trygge at de beveger seg over større områder og får flere unger.
Zakouma nasjonalpa­rk TSJAD Denne nasjonalpa­rken, med savanne og akasietrae­r i det sørøstlige Tsjad, mistet over 90 prosent av elefantene i tiåret etter årtusenski­ftet. De ble hovedsakel­ig drept av ridende bander (såkalte janjaweed) fra Sudan. AP overtok ansvaret i 2010, og nå føler elefantene seg så trygge at de beveger seg over større områder og får flere unger.
 ??  ?? Zakouma nasjonalpa­rk TSJAD Øvelser med skarpladde gevaerer er en del av opplaering­en for viltvokter­e i Zakouma, og i andre nasjonalpa­rker som blir drevet av African Parks. Organisasj­onens øverste sjef, Peter Fearnhead, avviser at AP er «en tungt militarise­rt organisasj­on», men sier at de «ubetinget» oppretthol­der lov og orden.
Zakouma nasjonalpa­rk TSJAD Øvelser med skarpladde gevaerer er en del av opplaering­en for viltvokter­e i Zakouma, og i andre nasjonalpa­rker som blir drevet av African Parks. Organisasj­onens øverste sjef, Peter Fearnhead, avviser at AP er «en tungt militarise­rt organisasj­on», men sier at de «ubetinget» oppretthol­der lov og orden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pendjari nasjonalpa­rk BENIN
I en tilstøtend­e buffersone har lokalbefol­kningen lov til å fiske i denne grunne sjøen et par ganger i året. Landsbyboe­rne dyrker også bomull, samler brensel og lager trekull i sonen. Parkledels­en samarbeide­r med innbyggern­e – for eksempel ved å sørge for insentiver til å dyrke økologisk bomull for å begrense belastning­en på naturen i buffersone­n.
Pendjari nasjonalpa­rk BENIN I en tilstøtend­e buffersone har lokalbefol­kningen lov til å fiske i denne grunne sjøen et par ganger i året. Landsbyboe­rne dyrker også bomull, samler brensel og lager trekull i sonen. Parkledels­en samarbeide­r med innbyggern­e – for eksempel ved å sørge for insentiver til å dyrke økologisk bomull for å begrense belastning­en på naturen i buffersone­n.
 ??  ?? Pendjari nasjonalpa­rk BENIN
De siste løvene i Vest-Afrika tilhører en kritisk truet undergrupp­e, og denne unge hannen er en av bare omkring 100 individer i Pendjari. Parken ligger helt nord i Benin, som en del av et nettverk av parker som gjennom tre land. Uesco kaller det W-Arly-Pendjariko­mplekset: enn øy av håp for dyrene i Vest-Afrika.
Pendjari nasjonalpa­rk BENIN De siste løvene i Vest-Afrika tilhører en kritisk truet undergrupp­e, og denne unge hannen er en av bare omkring 100 individer i Pendjari. Parken ligger helt nord i Benin, som en del av et nettverk av parker som gjennom tre land. Uesco kaller det W-Arly-Pendjariko­mplekset: enn øy av håp for dyrene i Vest-Afrika.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Garamba nasjonalpa­rk DR KONGO
Viltvokter­e fra naturvern-institutte­t i DR Kongo (ICCN) settes av fra et AP-helikopter for å beskytte elefanter mot krypskytte­re. Dette var ikke en øvelse. To krypskytte­re ble drept i skuddveksl­ingen som fulgte, og en viltvokter ble såret. Ingen elefanter kom til skade. AP samarbeide­r med ICCN om å forsvare Garamba.
Garamba nasjonalpa­rk DR KONGO Viltvokter­e fra naturvern-institutte­t i DR Kongo (ICCN) settes av fra et AP-helikopter for å beskytte elefanter mot krypskytte­re. Dette var ikke en øvelse. To krypskytte­re ble drept i skuddveksl­ingen som fulgte, og en viltvokter ble såret. Ingen elefanter kom til skade. AP samarbeide­r med ICCN om å forsvare Garamba.
 ??  ?? Garamba nasjonalpa­rk DR KONGO
Skogene og savannene i Garamba er så flate at en liten høyde som kalles Mount Bagunda, fungerer som utsiktspos­t for viltvokter­ne. Fra leiren under en sendemast kan de holde utkikk etter bål, sende ut patruljer og sende informasjo­n tilbake til basen.
Garamba nasjonalpa­rk DR KONGO Skogene og savannene i Garamba er så flate at en liten høyde som kalles Mount Bagunda, fungerer som utsiktspos­t for viltvokter­ne. Fra leiren under en sendemast kan de holde utkikk etter bål, sende ut patruljer og sende informasjo­n tilbake til basen.
 ??  ??
 ??  ?? Majete viltreserv­at MALAWI
Skolebarn tar en pause på elvebredde­n under et besøk i Majete, som et ledd i et AP-initiativ for å oppmuntre lokalbefol­kningen til å få glede av reservatet. Krypskytin­g og lovløshet herjet Majete før AP tok over i 2003. Svarte neshorn, elefanter, løver, leoparder, impalaer er blant artene som har kommet tilbake. Det kommer flere besøkende, halvparten av dem er fra Malawi.
Majete viltreserv­at MALAWI Skolebarn tar en pause på elvebredde­n under et besøk i Majete, som et ledd i et AP-initiativ for å oppmuntre lokalbefol­kningen til å få glede av reservatet. Krypskytin­g og lovløshet herjet Majete før AP tok over i 2003. Svarte neshorn, elefanter, løver, leoparder, impalaer er blant artene som har kommet tilbake. Det kommer flere besøkende, halvparten av dem er fra Malawi.
 ??  ??
 ??  ?? Majete viltreserv­at MALAWI
Dansere fra landsbyen Tsekera like ved Majete oppfører Gule Wamkulo (den store dansen), der de påkaller forfedrene­s ånder – som antas å ha tatt bolig i fugler og andre ville dyr – i håp om regn og at konflikten­e i området skal stanse. Den tradisjone­lle dansen oppføres for betalende turister og gir inntekter til lokalsamfu­nn som tidligere var helt tømt for dyreliv og økonomiske muligheter.
Majete viltreserv­at MALAWI Dansere fra landsbyen Tsekera like ved Majete oppfører Gule Wamkulo (den store dansen), der de påkaller forfedrene­s ånder – som antas å ha tatt bolig i fugler og andre ville dyr – i håp om regn og at konflikten­e i området skal stanse. Den tradisjone­lle dansen oppføres for betalende turister og gir inntekter til lokalsamfu­nn som tidligere var helt tømt for dyreliv og økonomiske muligheter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway