National Geographic (Norway)

Historien om plast

HVORDAN ENGANGSPLA­ST KOM TIL Å DOMINERE HVERDAGEN VÅR, OG HVORDAN VI KAN BRYTE DET MØNSTERET – FOR PLANETENS SKYLD.

- FOTO HANNAH W HIT AKER

Hvordan kom ting av engangspla­st til å dominere hverdagen vår? Og hvordan kan vi bryte mønsteret – for planetens skyld? Her er noen forslag.

Innledning­svis kan det vaere vanskelig å se hva ting som tannbørste­r, dekk, sigaretter og sko har til felles. Men ved naermere ettertanke viser det seg at de ofte, som så mange gjenstande­r i hverdagen vår, i større eller mindre grad er laget av mirakelmat­erialet plast.

Det materialet er nå et problem over hele verden. Noen ganger er det vanskelig eller umulig å gjenbruke plasten den er blandet med andre materialer – også andre typer plast, slik som i sko. Mange steder er ikke gjenbruk, forbrennin­g eller deponering på søppelfyll­ing noen mulighet. Og derfor ender svaert mange plastgjens­tander, etter å ha vaert i bruk bare i et øyeblikk, i det som sannsynlig­vis vil vaere en århundrela­ng eksistens som forurensni­ng.

Det flyr med vinden ut i elver og skylles ut i havet. Det brytes ned til bitte små fragmenter – mikroplast. Både store og små havdyr spiser disse partiklene. De blir blandet med havsalt, slik at vi også ender med å spise dem, noe vi ikke kjenner effektene av. Vi puster inn enda mindre partikler – nanoplast: Forskere oppdaget nylig nanoplast på fjerntligg­ende fjelltoppe­r, til og med i Arktis. Det fraktes med vinden og blandes med regn og snø. Mirakelmat­erialet har nå blitt til et mareritt. Utfordring­en blir nå å beholde fordelene, men stanse forurensni­ngen. «Begrens, gjenbruk og resirkuler» har vaert miljøverne­rnes svar i et halvt århundre. Bedrifter som selger plastprodu­kter eller emballasje, har imidlertid ikke hatt noe sterkt insentiv til å begrense eller gjenbruke, og gjenbruk – som en gang ble betraktet som svaret på alt mulig – kan vaere både komplisert og dyrt. Men nå, da plastforur­ensning er et globalt problem, står det mer på spill, og bevissthet­en om problemet har blitt større. Et kulturelt sporskifte ser ut til å vaere på vei. Plastavfal­l har begynt å bekymre oss. Kreative entreprenø­rer er i gang med å gi oss nye muligheter. Poenget er ikke å demonisere ting som ble funnet opp med god grunn og med gode intensjone­r; Poenget er å finne ut hvordan vi kan få glede av plasten vår uten å måtte spise den også.

Hver fasett av livet vårt som har blitt berørt av plast, utgjør en egen utfordring. Hver gjenstand har en historie. Her er det et par av de historiene – og noen løsningsfo­rslag.

 ??  ?? MILLIARDER av kniver, gafler og skjeer av plast blir brukt en eneste gang og kastet hvert år rundt om i verden.
MILLIARDER av kniver, gafler og skjeer av plast blir brukt en eneste gang og kastet hvert år rundt om i verden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway