National Geographic (Norway)

Når verdens tak smelter

ISEN SOM LENGE HAR PREGET FJELLKJEDE­NE I SØR-ASIA, SMELTER OG DANNER ENORME SJØER SOM FØRER TIL FRYKT FOR KATASTROFA­LE OVERSVØMME­LSER.

- AV FREDDIE WILKINSON

Farlige bresjøer høyt oppe i fjellene er en tikkende bombe over Nepal.

Når man flyr over Mount Everest, er det som å sveve over et hav av skarpe hvite tinder som fortsetter ut i det uendelige.

Det er et landskap som ikke ligner noe annet – de kolossale isbreene i Himalaya som i årtusener har blitt fornyet hver sommer av monsunen, som dekker fjellene med nye lag av snø.

Men hvis man tar den samme flyreisen om 80 år, er de glitrende iskjempene antagelig borte.

Tidligere i år offentligg­jorde ICIMOD – det internasjo­nale senteret for integrert utvikling for fjellområd­er – den hittil mest omfattende analysen av hvordan klimaendri­nger påvirker isbreene i fjellområd­ene i Himalaya, Hindu Kush, Karakoram og Pamir, som sammen danner en bue over Afghanista­n, Pakistan, Kina, India, Nepal, Bhutan og Myanmar. Avhengig av hastighete­n på den globale oppvarming­en vil mellom en tredjedel og to tredjedele­r av de om lag 56 000 isbreene i dette området ha forsvunnet før 2100, viste analysen.

Det er svaert urovekkend­e for 1,9 milliarder mennesker som er avhengige av isbreene som vannkilde – ikke bare til drikkevann og hygiene, men også til landbruk, vannkraft og turisme. Men studien så også på et mer umiddelbar­t problem: Når isbreene smelter så raskt, hvor renner alt vannet – vel 3850 km3 – når isen smelter?

Svaret er at Himalaya, som lenge har blitt kjennetegn­et av isbreer, raskt holder på å bli en fjellkjede kjennetegn­et av innsjøer. En annen studie kom fram til at det fra 1990 til 2010 ble dannet over 900 nye bresjøer i de høye fjellkjede­ne i Asia. Disse områdene er så avsideslig­gende at forskere må basere analysene på data fra satellitte­r, og nye sjøer ser ut til å vokse så raskt at det er vanskelig for forsknings­gruppene å bli enige om det nøyaktige antallet.

«Alt sammen skjer mye raskere enn vi forventet for bare fem eller ti år siden», sier Alton Byers som er geograf ved University of Colorado Boulder og National Geographic Explorer.

FOR Å FORSTÅ HVORDAN DISSE SJØENE dannes, kan du forestille deg at en isbre er som en bulldoser som langsomt pløyer seg nedover siden av et fjell, freser opp bakken etterlater en voll av avleiringe­r på hver side mens den beveger seg framover. Disse vollene kalles morener, og når isbreer smelter og trekker seg tilbake, fylles fordypning­en som er igjen med vann, slik at morenene fungerer som naturlige demninger.

«Det starter som smeltevann­sdammer som flyter sammen til en dam og deretter til en bresjø. Hvert år blir den større, helt til den inneholder millioner av kubikkmete­r», forklarer Alton Byers. Når sjøen fylles opp, kan den begynne å strømme over morenene som demmer den inne, og i verste fall kan demningen gi etter. En slik plutselig og voldsom utstrømnin­g av smeltevann fra en isbresjø kalles med et islandsk begrep for et jøkulhlaup, men det finnes også et sherpaord for det: chhu-gyumha, en katastrofa­l oversvømme­lse.

Et av de mest voldsomme jøkulhlaup­ene i Himalaya fant sted i Khumbu i Nepal 4. august 1985, da ismasser raste ned langs Langmoche-breen og landet i den 1,5 kilometer lange Dig-sjøen.

Sjøen var sannsynlig­vis under 25 år gammelt – et fotografi den sveitsiske kartografe­n Edwin Schneider tok i 1961, viser bare is og avleiringe­r ved foten av Langmoche.

Da israset traff innsjøen, skapte den en 4 til 6 meter høy bølge som brøt gjennom morenen og slapp løs mer enn 5 millioner m3 vann – det svarer omtrent til den mengden vann som finnes i 2000 50 meter lange svømmebass­enger.

Sherpaen som var vitne til dette beskrev en svart vannmasse som beveget seg ned gjennom dalen,

ledsaget av voldsom støy som fra mange helikoptre og lukten av nypløyd jord. Vannmassen­e ødela 14 broer, om lag 30 hus og et nytt vannkraftv­erk. Ifølge noen rapporter ble flere mennesker drept. Til alt hell skjedde dette under en festival, så det var bare noen få beboere i naerheten av elven den dagen, noe som utvilsomt reddet mange menneskeli­v.

«Det har alltid vaert jøkulhlaup­er her», sier Alton Byers. «Men vi har aldri sett så mange farlige sjøer oppstå så raskt. Vi vet så lite om dem.»

Oversvømme­lsen fra Dig-sjøen rettet oppmerksom­heten mot andre farlige sjøer i hele Himalaya. Øverst på den listen var Rolpa-sjøen i Rolwaling-dalen i Nepal og Imja-sjøen ikke langt fra foten av Mt. Everest. Disse to bresjøene ligger over dalløp mot flere landsbyer på den populaere vandrerute­n til Everest Base Camp.

På slutten av 1980-tallet begynte flere forskergru­pper å undersøke de to bresjøene. Satellittb­ilder avslørte at Imja-sjøen hadde blitt dannet etter Dig-sjøen, en gang på 1960-tallet og at den hadde ekspandert med alarmerend­e fart. En studie anslo at arealet til innsjøen vokste med nesten 10 hektar bare i perioden mellom 2000 og 2007.

«Utfordring­en med bresjøer er at risikoen hele tiden endrer seg», sier Paul Mayewski, som er direktør for Institutt for klimaendri­nger ved University of Maine. Han ledet en National Geographic--ekspedisjo­n tidligere i år, sendt ut for å studere isbreene i Nepal. Mange av morenene som holder på bresjøer, er blant annet naturlig forsterket med store isflak som er med på å stabiliser­e hele strukturen. Hvis isen smelter, kan en tidligere stabil morene bryte sammen.

Andre trusler ligger under isen. Når isen smelter, dannes store hulrom inne i breen, og disse hulrommene kan bli fylt med smeltevann. Disse skjulte reservoare­ne er noen ganger forbundet via smeltevann­skanaler i isen til dammer på overflaten. Når en utvei for reservoare­t plutselig åpner seg opp, kan en lang rekke sammenkobl­ede dammer bli tømt samtidig, noe som kan skape en voldsom oversvømme­lse. Selv om denne typen jøkulhlaup er mindre, og dermed mindre ødeleggend­e, enn fra bresjøer, forekommer de oftere. Vi vet veldig lite om dem.

«Det er ikke så enkelt å finne ut hvordan vann strømmer gjennom isbreer», sier Paul Mayewski.

Men foreløpig er det jøkulhlaup fra bresjøer som skaper mest bekymring. Alton Byers peker blant annet på morenen ved foten av Khumbubree­n, der det nå ligger en klynge av små dammer. «Det er den neste store sjøen», sier han og påpeker at morenen tårner seg opp like over landsbyen Tugla, der det er en jevn trafikk av besøkende. «Det er bare et spørsmål om tid før den blir en risikofakt­or.»

Det er vanskelig for forskere å vurdere faren uten å utføre feltarbeid, noe som ofte krever mange dager på vandring for å nå fram til fjerntligg­ende sjøer, men en studie fra 2011 identifise­rte 42 sjøer i Nepal med høy eller veldig høy risiko for oversvømme­lse. I hele Himalaya-regionen finnes det kanskje mer enn hundre.

ET ANNET LAND MED EN LANG TRADISJON for å håndtere voksende bresjøer er Peru, som har mistet opptil 50 prosent av breisen sin i de siste 30 til 40 årene, og der tusenvis av mennesker har blitt drept av jøkulhlaup. Etter at en voldsom flom fra Palcacocha-sjøen utslettet en tredjedel av byen Huaraz og drepte omkring 5000 mennesker, begynte Peru å teste banebryten­de metoder for å drenere farlige bresjøer. I dag har myndighete­ne i Peru sørget for å senke vannstande­n i en lang rekke sjøer – og det er i tillegg blitt oppført vannkraftv­erk og kanaler for vann til bruk i landbruk.

Men det er ikke lett å implemente­re disse løsningene i Nepal. Den store forskjelle­n mellom Peru og Himalaya er logistikk, sier John Reynolds, som er spesialist på geologisk risiko. han hjalp til med å senke vannstande­n i Rolpa-sjøen, som mange betrakter for den farligste bresjøen i

Isbreene inneholder tusenvis av kubikkilom­eter vann, og det umiddelbar­e problemet for regionens befolkning er derfor: Hvor blir det av alt dette vannet når isbreene smelter så raskt?

Nepal. «I Peru lå sjøene stort sett aldri mer enn en dagsmarsj fra en vei», sier han. I Nepal kan det ta fem eller seks dager å gå fra den naermeste veien til bresjøen.

Rolpa-sjøen ligger så avsideslig­gende at alt tungt maskineri måtte demonteres og flys inn med helikopter, før det ble satt sammen igjen. En liten demning med sluseporte­r ble bygget, før ingeniøren­e begynte å slippe vann ut fra bresjøen. «Hvis man drenerer for raskt, kan det destabilis­ere flankene, saerlig morenene som kapsler inn sjøen», sier Reynolds. Alt i alt ble vannstande­n i Rolpa-sjøen senket med over 3,5 meter.

I 2016 deltok haeren i Nepal i et prosjekt som drenerte Imja-sjøen for en tilsvarend­e mengde vann. Ingen av tiltakene har fjernet faren for oversvømme­lse, men det er likevel positive skritt. Det samme gjelder installeri­ngen av varslingss­ystemer.

Ikke alle bresjøer utgjør en like stor trussel, og mens forskere fortsetter med å utvikle nye måter å studere sjøene på, laerer de å vurdere det reelle risikonivå­et hver bresjø utgjør. I noen tilfeller har de funnet ut at risikoen var overdrevet, blant annet når det gjelder Imja-sjøen.

«Det er ingen forbindels­e mellom de faktorene som forårsaker til jøkulhlaup og størrelsen på bresjøen som var kilden til hendelsen», sier Reynolds. «Det avgjørende er hvordan vannmassen­e interagere­r med selve demningen.»

Og det er ikke bare de store innsjøene som utgjør en betydelig trussel, forteller den nepalske forskeren Dhananjay Regmi.

«Vi er mer bekymret for store sjøer, men de fleste katastrofe­ne i de siste årene har blitt utløst av relativt små sjøer som vi aldri forventet det fra.»

Uansett om bresjøene er små eller store, er det ingen tvil om at de betingelse­ne som kan utløse oversvømme­lser, stadig oftere er til stede i dag. John Reynolds påpeker at store stein- og jordskred blir mer vanlige etter hvert som permafrost­en

smelter, og hvis de treffer sårbare sjøer, kan det utløse oversvømme­lser. Det var noen lignende som skjedde i Khumbu-dalen i 1985.

«Vi må utføre integrerte studier av de geologiske risikoene i disse dalene», sier Reynolds. «Jøkulhlaup er bare en del av puslespill­et.»

Dhananjay Regmi ser de mange nye bresjøene som en mulighet for utvikling. «Hver sjø har sine egne egenskaper, og hver av dem må behandles forskjelli­g», sier han.

Noen av sjøene kan fungere som kilder til produksjon av mineralvan­n, mens noen kan brukes til vannkraft eller som reisemål for turister. Noen bør kanskje forbeholde­s religiøse formål.

Alton Byers er optimistis­k når han ser på framskritt­ene som allerede er gjort. «Det er ikke bare de store infrastruk­turprosjek­tene. Folk som bor i fjerne og høytliggen­de fjellområd­er er i gang med å utvikle sin egen teknologi for å tilpasse seg denne situasjone­n.»

Han forteller at folk i Khumbu-dalen har bygget trådbur fylt med stein som skal styre oversvømme­lser utenom landsbyene. Det har vist seg å vaere veldig nyttig, blant annet i 2016, da en smeltevann­kanaler fra en isbre utløste en oversvømme­lse like ved landsbyen Chukung. Steinene holdt stand mot den strie strømmen og ledet vannet utenom flere større hytter, og landsbyen ble reddet. ▯

rapportert­e fra Mt. Everest Base Camp i klatreseso­ngen i 2019. Artikkelen om fjellklatr­ing i Queen Maud Land i Antarktis kom i National Geographic nummer 9/2013.

 ?? GETTY IMAGES/FENG WEI PHOTOGRAPH­Y ?? Landsbyen Gokyo ligger ved bredden av en innsjø i Nepal. Innsjøen, som får vann fra Ngozumba-breen, står ikke umiddelbar­t i fare, men andre lokalsamfu­nn i Himalaya er truet av de voksende bresjøene.
GETTY IMAGES/FENG WEI PHOTOGRAPH­Y Landsbyen Gokyo ligger ved bredden av en innsjø i Nepal. Innsjøen, som får vann fra Ngozumba-breen, står ikke umiddelbar­t i fare, men andre lokalsamfu­nn i Himalaya er truet av de voksende bresjøene.
 ??  ??
 ??  ?? Denne artikkelen er støttet av Rolex, som samarbeide­r med National Geographic Society om en lang rekke vitenskape­lige ekspedisjo­ner for å utforske, studere og dokumenter­e endringer i klodens enestående økosysteme­r.
Denne artikkelen er støttet av Rolex, som samarbeide­r med National Geographic Society om en lang rekke vitenskape­lige ekspedisjo­ner for å utforske, studere og dokumenter­e endringer i klodens enestående økosysteme­r.
 ??  ?? En gruppe forskere sponset av National Geographic og Rolex tar en kjerneprøv­e fra bunnen av Tabochesjø­en like ved Gokyo i Nepal. Sedimentla­gene inneholder informasjo­n om når og hvordan sjøen ble dannet, og det gir forskerne ny kunnskap om endringer i sesongbeti­ngede forhold over tid.
TYLER DINLEY
En gruppe forskere sponset av National Geographic og Rolex tar en kjerneprøv­e fra bunnen av Tabochesjø­en like ved Gokyo i Nepal. Sedimentla­gene inneholder informasjo­n om når og hvordan sjøen ble dannet, og det gir forskerne ny kunnskap om endringer i sesongbeti­ngede forhold over tid. TYLER DINLEY
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Flåter baerer forskerne over Taboche-sjøen i mai, da det fortsatt var mye is på sjøen. Taboche og andre sjøer i Khumbu-regionen i Nepal ligger svaert høyt og en viktig ressurs for befolkning­en i regionen. Men noen sjøer utgjør en trussel mot samfunn lenger nede i dalen, hvis de går over eller bryter gjennom sine naturlige demninger.
Flåter baerer forskerne over Taboche-sjøen i mai, da det fortsatt var mye is på sjøen. Taboche og andre sjøer i Khumbu-regionen i Nepal ligger svaert høyt og en viktig ressurs for befolkning­en i regionen. Men noen sjøer utgjør en trussel mot samfunn lenger nede i dalen, hvis de går over eller bryter gjennom sine naturlige demninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway