National Geographic (Norway)

EN ROTFESTET TRADISJON

I Nordøst-India blir broer ofte skylt vekk av regnet, så landsbyboe­re bygger dem selv – av levende traer.

-

I DEN INDISKE DELSTATEN Meghalaya, som er et av de våteste stedene på jorda, fletter landsbyboe­re røttene av levende gummitraer sammen til robuste gangbroer. For å dokumenter­e denne tradisjone­n har fotograf Prasenjeet Yadav brukt et år på å fotografer­e omkring 30 rotbroer.

NOEN MÅNEDER FØR FORBEREDEL­SER TIL FOTOGRAFIE­T

Prasenjeet Yadav hadde aldri besøkt en levende rotbro før, men han kjente til denne broen like ved landsbyen Nohwet. Det er mange turister som tar bilder, så han ville at hans skulle skille seg ut. «Det er vanskelig å få en plante til å se karismatis­k ut», sier han, så han rådførte seg med andre fotografer og studerte landskapsm­alerier. Til slutt bestemte han seg for å ta bildet etter mørkets frambrudd. Det var risikabelt: Uventede skybrudd kan utløse voldsomme oversvømme­lser som er farlige om natten.

TO UKER FØR VIKTIG PAKKELISTE

Siden det var Yadavs fjerde tur til området, visste han hva han skulle ta med seg. For å begrense vekten tok han ikke med seg så mye regntøy til seg selv, men fokuserte på å holde kameraet tørt.

• Paraplyer for å holde kamerautst­yret tørt • Müslibarer

• Blitz og LED-lyspanel • En kraftig hodelykt • Kameradeks­el av gummi • Kamerastat­iv

• Et ark svart Cinefoil for å skjerme objektivet • Lysutstyr

DEN STORE DAGEN Å «MALE» MED LYS

Fra Bangalore fløy Prasenjeet Yadav til Guwahati og tok en taxi til Nohwet. Derfra gikk han i 30 minutter til broen. Under sitt tre uker lange opphold eksperimen­terte han med å bruke lys til å «male» deler av broen og omgivelsen­e med en lang eksponerin­g. I de 438 sekundene det tok å eksponere dette bildet, beveget Prasenjeet Yadav seg rundt for å endre retningen på lampene sine. I ly av mørket var han ikke synlig i det ferdige fotografie­t.

«MÅLET MITT VAR Å VISE NOE SOM SÅ UT SOM DET VAR TATT RETT UT AV RINGENES HERRE,

OG SÅ SI: ’NEI, DET ER IKKE FANTASI. DET FINNES VIRKELIG.’» – Prasenjeet Yadav

 ??  ??
 ??  ?? Delstaten Meghalaya er kjent som «skyenes bolig».
Delstaten Meghalaya er kjent som «skyenes bolig».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway