National Geographic (Norway)

PLASTFOLIE

PLAST TOK OVER FRA 1940

- – SARAH GIBBENS

Den glatte, gjennomsik­tige filmen vi kjenner som plastfolie, ble oppdaget ved en tilfeldigh­et. Det var et restproduk­t som klistret seg til bunnen av en flaske i et kjemisk laboratori­um på 1930-tallet. På 1940-tallet ble materialet brukt til å produsere omslag til seter i biler og på tog. I dag brukes det over hele verden både av forbrukere og forretning­er som vannavvise­nde plastinnpa­kning eller til å beskytte mat, før det normalt kastes etter å ha blitt brukt bare en gang.

Bare i USA brukes det millioner av ruller plastfolie hvert år, viser en studie. Det er billig og lett, og det gjør at matvarer holder seg lenger. Det hjelper også til med å begrense matsvinn – et problem som er like viktig som plastforur­ensning.

Den opprinneli­ge oppdagelse­n av polyvinyli­denklorid (PVDC) ble gjort på et laboratori­um i Dow Chemical Company, og det ble markedsfør­t under varemerket Saran.

Andre plastfolie­r har vaert laget av polyvinylk­lorid eller PVC. Disse forbindels­ene avgir giftige biprodukte­r når de forbrennes, så mange bedrifter har nå gått over til plastfolie laget av polyetylen.

Gjenbruk av plastfolie er som regel ikke kostnadsef­fektivt, og det kan vaere vanskelig å bruke flere ganger.

Når det ender i elver og havområder, brytes det ned til mikroplast som samler opp mikrober og metallforb­indelser, som så skader dyrene, som i mange tilfeller forveksler dem med mat.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway