National Geographic (Norway)

Sunn natur er ikke bare en luksus

-

I gammel tid var mindre gruppering­er av mennesker og begrenset mobilitet sannsynlig­vis med på å holde sykdommer i begrensede områder. Men i historiens løp har menneskehe­ten gjort det veldig lett for virusene. Vi flokker oss tett sammen i byer og beveger oss rundt på kloden som ingen annen art før har gjort. Vi har forvandlet vill natur til byer, landbruksj­ord og kjøpesentr­e og trengt oss inn på de artene vi deler denne kloden med. Vi har skapt de perfekte betingelse­ne for en moderne pest. COVID-19 er bare enda en påminnelse om at naturvern ikke bare er en luksus for rike land eller et romantisk ideal. Vår egen overlevels­e er avhengig av at vi blir bedre medlemmer av det større fellesskap­et vi tilhører: biosfaeren.

FOLK HAR TILEGNET SEG skadelige virus og bakterier fra kontakt med dyr i naturen gjennom årtusener. I takt med at mennesker uopphørlig trenger seg inn på naturlige levesteder og konkurrere­r med dyr om vann, mat og territoriu­m, blir det uunngåelig mer fysisk kontakt, noe som avføder mer konflikt – og mer smitteover­føring.

En studie fra i år så på forbindels­en mellom utbredelse­n av arter som baerer zoonotiske virus og sannsynlig­heten for overføring til mennesker. Forskerne gjennomsøk­te den vitenskape­lige litteratur­en, innhentet data om 142 virus, og kom fram til at gnagere, primater og flaggermus bar flere av disse virusene enn andre arter. Forskerne mente også at risikoen for virusoverf­øring til mennesker var høyest fra mer tallrike arter fordi de har tilpasset seg menneskedo­minerte miljøer.

Hva med risikoen fra levende vesener i havet, som utgjør mer enn 70 prosent av kloden? Truer utnyttelse­n vår av havet også menneskers helse? Jeg oppdaget svaret under utforsknin­gen vår av noen av de mest avsideslig­gende øyene i det sentrale Stillehave­t.

I 2005 organisert­e jeg min første forsknings­ekspedisjo­n til Kingman-revet og øyer som omgir det. Kingman er den nordligste av Linje-øyene, som består av elleve koralløyer og atoller som strekker seg 2350 kilometer over ekvator. Et besøk til fire av øyene nord for ekvator utgjorde det perfekte naturlige forsøket med å sammenlign­e ulike nivåer av menneskers påvirkning på korallrev.

Kingman var ubebodd. Den neste øya mot sør, Palmyra, hadde 20 beboere som bemannet en forsknings­stasjon og et dyrereserv­at. Lenger sør lå Teraina (med 900 innbyggere på det tidspunkte­t), Tabuaeran (2500 innbyggere) og Kiritimati (5100 innbyggere) som er en del av Republikke­n Kiribati. Disse fire øyene var tett nok på hverandre til å dele hav- og klimaforho­ld, flora og fauna. Variabelen som endret seg fra øy til øy, var antallet mennesker.

Forskergru­ppen vårt forsøkte å vurdere mangfoldet og tallrikdom­men av alt – virus, bakterier, alger, virvelløse dyr og fisk – og for å måle hvordan korallreve­ts økosystem endrer seg i forhold til graden av forstyrrel­se fra mennesker. På fem ukers dykking telte og estimerte vi utbredelse­n og biomassen av alt det vi kunne finne. Resultatet var tydelig: Når folk, selv bare et par hundre, begynner å fiske, trimmer de naeringskj­eden fra toppen. Og når antallet stiger fra null til bare et par tusener, endrer korallreve­t seg. En gang var det massevis av haier og koraller, nå er det bare småfisk og tang.

Vi gjorde imidlertid enda en oppdagelse, som jeg ikke hadde ventet meg, om de minste skapningen­e på revet.

JEG KOMMER ALDRI TIL Å ANGRE på at jeg inviterte min gode venn Forest Rohwer med på ekspedisjo­nen. Forest er en genial virusøkolo­g og blant de første til å bruke genteknolo­gi til å studere virus og bakterier

i havet. Det året på Linje-øyene samlet Forest og hans lille team inn vannprøver for å måle mikrobefor­ekomsten i forhold til menneskeli­g naervaer. De fant 10 ganger flere bakterier i vannet utenfor Kiritimati enn utenfor Kingman.

Antallet mikrober steg altså med et større antall mennesker, men det bakteriene gjorde, endret seg også drastisk. Ved Kingman fant vi krystallkl­art vann, der halvparten av mikrobene var veldig små bakterier som Prochloroc­occus som ikke drive med noe annet enn fotosyntes­e. Ved Kiritimati fant vi derimot uklart vann, der omkring en tredjedel av bakteriene var sykdomsfre­mkallende, inkludert mange typer av Staphyloco­ccus, Vibrio og Escherichi­a.

Vibrio var mest urovekkend­e, for det kan forårsake sykdommer i koraller som bidrar til endringen fra koralldomi­nerte til tangdomine­rte rev, som igjen forsterker mikrobeopp­blomstring­er. Vibrio kan også forårsake dødelige sykdommer hos mennesker, som kolera, gastroente­ritt, sårinfeksj­oner og blodforgif­tning. Forest kaller dette økosystems­kift – fra modne, stabile systemer fulle av store dyr til umodne systemer dominert av små vesener – for «mikrobiali­seringen» av korallrev.

I april og mai 2009 dro vi på National Geographic­s første Pristine Seas-ekspedisjo­n (les mer på side 84) til fem Linje-øyer sør for ekvator, alle ubebodde. Det fant vi det vi hadde funnet på Kingman: rent vann og en ekstremt høy fiskebioma­sse, mange haier, og et rev dominert av levende koraller. I Millennium­atollens lagune fant vi en overflod av kjempemusl­inger – noe vi også hadde sett i lagunen i Kingman.

Kjempemusl­inger filtrerer vann gjennom kroppen sin og fanger mikroorgan­ismer som mat, og vi spekulerte på hvor mye de hjalp med å holde vannet så rent. Forest samlet vann fra lagunen og fylte forsøksakv­arier om bord på skipet: noen med en levende kjempemusl­ing i, noen med et tomt muslingska­ll, og noen bare med vann. Deretter målte han forekomste­n av bakterier og virus over tid.

Resultaten­e var forbløffen­de. Kjempemusl­ingene fjernet de fleste bakteriene og virusene fra sjøvannet innen tolv timer, mens vannet i de andre akvariene ble grumsete og fylt med mikrober. Deretter la Forest til Vibrio til hvert akvarium fra en bakterieku­ltur han hadde tatt med seg på ekspedisjo­nen. (Hvem reiser rundt med Vibrio?) Som forventet reduserte kjempemusl­ingene i forsøksakv­ariene i betydelig grad forekomste­n av Vibrio som trivdes i kontrollak­variene.

Det er en annen måte som naturen kontroller­er virus på – ved å filtrere dem ut av systemet – noe vi først nå har begynt å forstå. Kjempemusl­inger har blitt høstet for kjøtt og skall fra de fleste revene i Stillehave­t og er nesten forsvunnet mange steder. Folk har ubevisst fjernet naturens filtre – lagunens munnbind – som beskyttet dem mot sykdom.

VI ER ALLE I SAMME BÅT, arter på kloden. Så hva kan vi gjøre? Mens verden nå strever med å hjelpe de nødlidende under COVID-19, kan vi kanskje også begynne å tenke på hvordan man kan forhindre den neste pandemien som blir overført fra dyr.

Vi har sett det igjen og igjen: Selv om vi ikke vet hva de fleste ville dyrene gjør, så har alle viktige jobber som holder i gang biosfaeren vår. Hvis vi har laert noe av studiene vår av naturlige økosysteme­r i relasjon til disse nye sykdommene, er det at vi i stedet for å utrydde ville dyr for å stoppe overføring­en av sykdom til mennesker, bør gjøre det motsatte: Vi må beskytte de naturlige økosysteme­ne og om nødvendig hjelpe dem tilbake til modenhet gjennom å gjenoppret­te naturen.

Hvis vi bryter ned leveområde­r, blir dyr stresset og sprer flere virus. På den annen side rommer leveområde­r med et mangfold av mikrober, planter og dyrearter mindre sykdom. Biologisk mangfold fortynner alle virus som oppstår, og skaper et naturlig skjold som absorberer spredninge­n av dem.

Slå ned på ulovlig handel med ville dyr, sett en stopper for skogryddin­g, beskytt intakte økosysteme­r, opplys folk om risikoen ved å spise vilt, endre den måten vi produserer mat på, fas ut fossilt drivstoff og gå over til en sirkulaer økonomi: Det er de tingene vi må og skal gjøre. Selv hvis det bare er av egoistiske grunner – for vår egen overlevels­e – trenger vi naturen mer enn noen gang. En sunn natur er vår beste beskyttels­e mot virus. ▯

HVIS VI BRYTER NED LEVEOMRÅDE­R, BLIR DYR STRESSET OG SPRER FLERE VIRUS. MANGFOLDIG­E LEVESTEDER INNEHOLDER MINDRE SYKDOM.

 ??  ??
 ??  ?? En bølge bryter over revet ved Kingman, som er en del av U. S. Pacific Remote Islands National Monument.
En bølge bryter over revet ved Kingman, som er en del av U. S. Pacific Remote Islands National Monument.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway