National Geographic (Norway)

ERIKA CUÉLLAR SOTO

- AV ANNIE ROTH FOTO MARK THIESSEN

Hun hjelper urfolk med å beskytte «magien» ved landet sitt .

Da den boliviansk­e biologen Erika Cuéllar Soto så solen stige opp over Gran Chaco for første gang i 1997, visste hun at hun var på et spesielt sted.

«Jeg våknet og gikk utenfor teltet mitt, og det var spor overalt.»

Det bugner av dyreliv i skogen Gran Chaco, som strekker seg over grensen til Bolivia, Paraguay, Argentina og Brasil. Den tørre, tynt befolkede regionen har lenge vaert et tilfluktss­ted for jaguarer, beltedyr, kjempemaur­slukere og guanakoer – lamaens støvfarged­e slektning. Men i de siste tiårene har store deler av skogen blitt ryddet for å gjøre plass til åkre, beitemark og gassbrønne­r – og artene som hører hjemme her, må kjempe for livet.

For å bevare Gran Chaco har Erika Cuéllar rekruttert urfolk til å vaere «parabiolog­er». De skal drive førstehjel­p for økosysteme­ne. Utdannings­programmet hjelper lokalbefol­kningen med å utvikle ferdighete­r de kan bruke som profesjone­lle naturverne­re.

«Så vidt jeg kan se er det ingen annen måte å oppnå langvarig vern av dette området på», sier hun.

Mens parabiolog­ene tjener penger på baerekraft­ig vis, hjelper de lokalsamfu­nnene sine ved å håndtere branner og kontroller­te brenninger, overvåke biologisk mangfold, opprette et reservat til guanakoer – og gi kunnskapen sin videre.

«Vi holder på å miste den kunnskapen folk har som er forbundet med naturen», sier Erika Cuéllar. «Det kan man ikke laere på universite­tet.» ▯

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway