National Geographic (Norway)

Strutser er forvokste høner i omgivelser med sultne løver, leoparder, hyener og geparder. Men sparket fra en struts kan brekke bein, og de kan nå en toppfart på 70 kilometer i timen.

-

og fram og tilbake. Og de kjempestor­e øynene hjelper dem til å holde et våkent øye med verden omkring seg.

De har god grunn til å vaere på vakt. For det første er de i bunn og grunn forvokste hønene i omgivelser befolket av sultne løver, leoparder, hyener, afrikansk villhunder og geparder. Og selv om voksne strutser ikke er noe lett bytte – de har et spark som kan brekke bein, og klør kan sprette opp en motstander­s mage – er de mye flinkere til å flykte enn til å slåss, for de kan nå en toppfart på nesten 70 kilometer i timen.

Det som også holder dem på alerten, er de farene som truer ungene. Strutser bygger reder – bare ryddede områder rett på bakken – ute i det åpne landskapet, der eggene lett kan bli ødelagt av en klønete elefant, for ikke å snakke om sultne rovdyr. Å oppfostre en unge krever med andre ord en del flaks.

Verdens største fugl – og en av de mest iøynefalle­nde – må holde redet sitt skjult – eller vaere klar til å forsvare det – i de mer enn to månedene som går fra de første eggene blir lagt til de klekker. Fiasko hører til dagens orden, og det er drivkrafte­n bak en genial innovasjon: kollektiv redepassin­g.

I nasjonalpa­rken Tarangire i det nordlige Tanzania er et det mye struts. Parkens 2850 km2 med tørre bakker og gresslette­r ligger langs Tarangire-elven. Her går elefanter i store flokker sammen med tusenvis av sebraer og gnuer. Selv om det er vanlig med struts her, finner vi ikke så mye når jeg går på jakt etter reder sammen med strutseeks­pert Flora John Magige fra universite­tet i Dar-es-Salaam.

Ni egg ligger spredt ut i det tette krattet over et areal på omtrent 25 meter i diameter. Flora John Magige skanner området som en detektiv som arbeider ved et mordsted. Hun peker på et svakt avtegnet skrapemerk­e i bakken, der redet har vaert. Like ved siden av ligger det en jordsvinsh­ule. Uskyldig, tenker hun. Massakren er snarere utført av et sultent rovdyr, men det kan ikke ha vaert stort, for alle eggene er fortsatt intakte. Kanskje en sjakal? Uansett har strutsefor­eldrene beveget seg videre, som de ofte gjør når et rede blir ødelagt.

Det er ikke umulig at de bygger rede sammen igjen, men i hekkeseson­gen søker strutser av begge kjønn sammen med flere ulike partnere. Det har de utvilsomt gode grunner til, men sett i et evolusjona­ert perspektiv er den promiskuøs­e atferden en metode for å få mangfoldig DNA inn i så mange reder som mulig og dermed kompensere for at de fleste reder mislykkes.

En formiddag ved 10.30tiden ser vi to strutser pare seg omkring 500 meter fra veien. Når de bryter opp, og hannen går videre, følger tre hunner etter. En av dem begynner snart å spille opp: Hun holder ut vingene fra kroppen og ryster dem som pomponger. I hekkeseson­gen kan hunnene frambringe et egg annenhver dag, og det er viktig å få dem befruktet. Det er imidlertid ofte mangel på hanner, kanskje fordi de med bruker mye krefter på å bevokte territorie­ne sine.

Hannen ignorerer henne. De beveger seg forbi høye brede akasietrae­r og lave apebrødtra­er som er merket av elefantene­s endeløse skraping. Langs veien forsøker hunnen seg igjen. Et safarikjør­etøy suser forbi og kaster en fane av støv over den romantiske oppvisning­en hennes. Hannen går videre, men ufortrøden­t beveger hun seg inn foran ham med de ristende vingene senket. «Han er fortsatt ikke overbevist», sier Magige. Det tar over en time å forføre ham. De to strutsene finner veien til en sandstrand ved Tarangire-elven. Når hun går, lar han seg falle til bakken, endelig imponert. Så gir han paringsopp­visningen sin som en annen headbangen­de luftgitari­st: vingene går i spiral, kroppen svaier vilt fra side til side, hodet kastes så langt tilbake at det dunker mot ribbeina, først på den ene siden av kroppen, så den andre.

Hun går videre og spiller nå kostbar, men til slutt møtes de på den uttørkede elvebunnen. Han vrir seg over henne i et par minutter, mens hun sitter som en sfinks, verdig og med hodet rett i vaeret. Når han naermer seg høydepunkt­et, får hun øye på en lekkerbisk­en i sanden og strekker ut halsen for å spise den.

Deretter spiser og drikker hele flokken en stund langs elven, som på en slags strutsesko­gtur. Vi svinger av for å spise vår egen lunsj, og når

vi stanser for å se oss tilbake en siste gang, ser vi alle de tre hunnene naerme seg hannen med utstrakte, lett sitrende vinger.

VI HAR FULGT ETTER denne strutseflo­kken i håp om at de vil føre oss til et rede, men en strutse- rede kan vaere vanskelig å få øye på, selv når man vet nøyaktig hvor det er. Hannen ruger som regel om natten. Da ligger han med høyt løftet hode og holder utkikk. Hunnen tar over om dagen. Når hun senker halefjaere­ne bak og den lange halsen foran, kan hun se ut som en gammel termittue eller en trestubbe. Noen ganger er det lettest å finne et rede bare å sette seg til rette og vente på at det kommer en annen struts forbi, noe som skjer overrasken­de ofte.

En ettermidda­g tar vi oppstillin­g på en stor, åpen slette, som snart skal vise seg å vaere et levende strutseomr­åde. Et sted foran oss ligger en hunn på redet sitt. Hannen leter etter mat noen få hundre meter til venstre og ofrer henne tilsynelat­ende ikke den store oppmerksom­heten. Men når en annen hann dukker opp omkring 750 meter unna, begynner han å gå besluttsom­t mot gjesten, og senere løpe. Som hos oss mennesker kan promiskuit­et og sjalusi sameksiste­re. Den rugende hannen vil ha monopol på partneren sin, og det betyr at han må jage vekk konkurrent­er.

Det rugende strutsepar­ets reaksjon på besøkende hunner er mer overrasken­de. Andre arter har utviklet et avansert forsvar mot «rugeparasi­tter» – fugler som prøver å slippe alt rugearbeid­et ved å smugle eggene inn i redet til andre fugler. Slik er det ikke med strutser.

Når en annen hunn naermer seg, reiser den rugende hunnen seg ofte opp og går til siden, slik at gjesten kan legge egg ved siden av hennes egne. Ifølge noen studier er den rugende hunnen typisk bare biologisk mor til omkring halvparten av de 19–20 eggene hun kan ruge ut, mens mindre betydnings­fulle hunner bidrar med resten. Det er ikke snylteatfe­rd, men kollektiv utruging. Den promiskuøs­e atferden er altså en metode

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway