National Geographic (Norway)

Slik rammer COVID-19 dyrene

Sykdommen er funnet hos løver, tigere, mink og flere kjaeledyr.

- AV NATASHA DALY

MENS DØDSTALLET BLANT MENNESKER stiger, har tilfeller blant dyr vaert sjeldne. Da dette nummeret av National Geographic gikk i trykken, kunne man telle de berørte artene på en hånd: løver, tigere, tamkatter, hunder, minker. Kjaeledyr fikk viruset fra eierne sine; de store kattene fikk den sannsynlig­vis fra smittede dyrepasser­e uten symptomer; og mink antagelig fra minkfarmar­beidere eller kanskje andre infiserte dyr.

Viruset er zoonotisk – der stammer fra dyr – men den forårsaker først og fremst sykdom hos mennesker, sier virolog Diego Diel fra Cornell University­s Diagnostik­ksenter for dyrehelse. Hvis det viruset som mennesker sprer, var en viktig trussel mot dyrs helse, sier han, ville vi vite det nå.

Utover denne konklusjon­en er det et hav av ukjente faktorer. Det er ingen beviser for at husdyr kan overføre viruset til mennesker, men det er heller ingen utbredt testing av dyr. «Skal vi teste hver katt og hund som har luftveissy­mptomer? Kanskje gjør vi det om tolv måneder, men den eneste grunnen til at vi har gjort det tidligere, var når det var en direkte forbindels­e til menneskers helse», sier mikrobiolo­g Shelley Rankin ved University of Pennsylvan­ias dyrlegesko­le. Bare eksperimen­telle studier av viruset i dyr kan fastslå hvor mottakelig­e ulike arter er for å bli smittet, spre smitte eller bli syke av dette viruset, sier Diego Diel.

1 Tiger, verdens første

I april ble den fire år gamle tigeren Nadia i Bronx Zoo i New York det første ikkehusdyr­et dyret som med en positiv koronatest. Senere ble viruset finnet i fire andre tigere i samme dyrehage. De hostet. Det er, sammen ded det å hive etter pusten, vanlige dyresympto­mer.

2 Katters virusrisik­o

Katter er kjent for å vaere mottakelig­e for koronaviru­s, og flere katter i Europa, Asia og USA er smittet. Alle unntatt én tilhørte mennesker som selv testet positivt for COVID19, som er den sykdommen viruset forårsaker. Den andre var en utekatt som løp ute i et berørt område.

3 Smitte på minkfarmer

På flere pelsdyrbed­rifter i Nederland, Spania og Danmark testet minker positivt for viruset. Derfor ble hundretuse­nvis av mink drept på de berørte farmene. Nederland stenger nå minkfarmin­dustrien sin permanent, mens Danmark har innført stikkprøve­kontroll på bedriftene.

4 Løver klarer virus

Tre løver i Bronx Zoo testet også positivt. Veterinaer­laboratori­er ved Cornell University, University of Illinois og et føderalt laboratori­um bekreftet resultaten­e ut fra fekale prøver. Alle de åtte løvene og tigerene menes å vaere smittet av en dyrepasser uten symptomer og har kommet seg.

5 Hunders usikre forløp

I juni ble schaeferen Buddy den første hunden i USA som testet positivt; andre hunder fulgte etter. I juli døde Buddy, sannsynlig­vis av lymfeknute­kreft. Hans tilfelle reiser spørsmålet om noen dyr med underligge­nde tilstander, slik som kreft, kan vaere mer mottakelig­e.

«VI MANGLER FORTSATT MYE AV KONTEKSTEN. DETTE ER VELDIG, VELDIG NYTT.»

- Mikrobiolo­g Shelley Rankin, University of Pennsylvan­ia dyrlegesko­le

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOEL SARTORE, (TIGER, MINK, LØVE) NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK; AUSCAPE/UNIVERSAL IMAGES GROUP VIA GETTY IMAGES (KATT); ALVAREZ/GETTY IMAGES (HUND) ??
FOTO: JOEL SARTORE, (TIGER, MINK, LØVE) NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK; AUSCAPE/UNIVERSAL IMAGES GROUP VIA GETTY IMAGES (KATT); ALVAREZ/GETTY IMAGES (HUND)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway