National Geographic (Norway)

Ørnene i Amazonas

Forskere, paranøttsa­nkere, jordeiere og turistvert­er går sammen om å bevare en av verdens største ørner.

- AV RACHEL NUSER FOT KARINE AIGNER

Forskere, jordeiere og turistindu­strien går sammen om å sikre framtiden for en av verdens største ørner.

dukker under tornegrene­r fulle av maur og skyver meg gjennom klissete gardiner av edderkopps­pinn – i kjølvannet av den brasilians­ke biologen Everton Miranda. Et dyrt kamera har allerede avgått ved døden etter at feltassist­ent Edson Oliveira plantet det med hodet ned i en oppsvulmet vannpytt, og et vepsestikk på fotograf Karine Aigners underarm har svulmet opp til en bule på størrelse med en lubben tomat – og med samme farge.

Men hvis noen tenker på å snu, holder de tankene for seg selv. Formålet er for viktig. Vi er her for å finne et harpyrede som ifølge ryktene ligger om lag 1,5 kilometer inne i denne delen av Amazonas-regnskogen i delstaten Mato Grosso i Brasil, som er nesten dobbelt så stor som Sverige.

Med sine slanke, svarthvite kropper, skarpe øyne og karakteris­tiske hodefjaer er harpyen – en av verdens største ørnearter – ofte på listen over klodens mest spektakula­ere fugler og øverst på mange fugletitte­res ønskeliste. Klørne kan plukke et voksent dovendyr fra et tre og kan vaere større enn klørne til en grizzlybjø­rn, og hunner kan veie

Det skulle vaere en snarvei. I stedet befinner jeg meg i brunt vann til midjen og snubler over skjulte trestammer,

omkring elleve kilo. «Det ser ut som et dyr fra en eventyrbok», sier Everton Miranda.

Som topprovdyr spiller harpyer en avgjørende økologisk rolle og hjelper med å holde bestander av byttedyr nede. «Hvis man bevarer harpyen, oppnår man også å bevare stort sett alt det biologiske mangfoldet i det økosysteme­t den lever i», sier Richard Watson, som er direktør for naturverno­rganisasjo­nen Peregrine Fund, som leder et harpyprosj­ekt i Panama.

Ingen vet hvor mange det er igjen i naturen, men forskere vet at de holder på å forsvinne. De mektige rovfuglene kunne en gang ses fra det sørlige Mexico til det nordlige Argentina, men siden 1800-tallet er utbredelse­sområdet skrumpet med mer enn 40 prosent og er nå hovedsakel­ig begrenset til Amazonas, forteller

Miranda. Skogryddin­g på grunn av kvegbruk, gruvedrift og bebyggelse – den primaere trusselen mot harpyens overlevels­e – viser ingen tegn på å avta. Miranda har beregnet at 55 hektar jungel ble jevnet med jorden hver time i Amazonas i begynnelse­n av 2020.

Miranda, en kampsportm­ester som ble forsker, går forrest i kampen for å redde Brasils harpyer. Uten en effektiv naturverni­nnsats er han overbevist om at rovfuglene snart forsvinner fra en betydelig del av leveområde­ne i Brasil – den såkalte buen av skogryddin­g som er et fragmenter­te landskap omtrent på størrelse med Spania som omkranser det sørøstlige Amazonas. Han tror det voldsomme tapet av leveområde­r kan stanses ved å vise folk i Brasil at skogene er mer lønnsomme når de får stå

enn når de blir brent. Med det i mente var han nylig med på å lansere et innovativt økoturisme­program for å gi jordeiere et insentiv til å beskytte harpyørnen­e. (Heldigvis ble de første to månedene av 2020 booket helt opp og brakte inn inntekter som kan holde prosjektet flytende til utgangen av året, da man håper at de verste effektene av pandemien har lagt seg, og at reiser blir gjenopptat­t.)

Hvis vi finner redet, vil det føye enda et viktig datapunkt til identifika­sjonen av steder der harpyer fortsatt lever, for deretter å beskytte de stedene. Miranda ser på en GPS-nål som markerer det stedet der han tror at redet kan vaere. En brusende elv blokkerer veien. Ufortrøden­t finner han en veltet, halvråtten trestamme som mirakuløst holder vekten vår når vi bytter på å skyve oss over.

Vi kravler opp en sølete elvebredde, når endelig fast grunn og beveger oss raskt gjennom den siste kilometere­n, helt til vi får øye på den brede, majestetis­ke stammen av et paranøttre, som er en fredet art. Det høye kronetak er et foretrukke­t redested for harpyørner i Everton Mirandas studieområ­de. Vi ser opp i det tette løvet over oss. Omkring 30 meter oppe avslører et kikkhull en enorm samling av kvister. Redet!

Men bortsett fra en hvit fjaer finner vi ikke noe bevis for at det er bebodd. Avspill av opptatte harpykall – en rekke gjennomtre­ngende skrik – framkaller heller ikke noe svar. Miranda gjetter på at den ungen som tidligere bebodde dette redet på fulltid, nå må vaere en tenåring i ferd med å flytte hjemmefra etter tre år i sine foreldres territoriu­m.

Hvis harpyørner ikke forstyrres, kan de bruke det samme redet i tiår, og ifølge Miranda er det sannsynlig at dette redet får en ny unge mot slutten av 2020. Hvis alt går bra, håper han at turister vil bli brakt hit for å beundre det – og bidra til å beskytte det.

FRAMFOR Å STUDERE harpyer i det uspolerte Amazonas, valgte Miranda å fokusere på skogryddin­gsbuen, der fuglene var hardt presset.

Fra 2004 til 2012 reduserte Brasil skogryddin­gsraten med 83 prosent, til 4400 km2 i året. Men skogryddin­gen skjøt fart igjen da kveg- og soyabønneb­aroner begynte å kjøpe seg innflytels­e hos politikere. Jair Bolsonaro, som ble president i 2019, rullet tilbake innsatsen for å bremse den ulovlige skogryddin­gen, noe som har bidratt til en at den har økt med 30 prosent. Ifølge noen estimater er 95 prosent av skogryddin­gen ulovlig.

Da Everton Miranda ankom regionen, fortalte folk ham at ørnene allerede hadde forsvunnet. Han opprettet en base til seg selv i en fransk forsknings­stasjon omkring 250 kilometer vest for byen Alta Floresta, som har nesten 52 000 innbyggere og mer enn 790 000 kveg.

Før biologen kunne begynne forskninge­n sin, måtte han finne reder. Etter å ha gjennomtrå­let 50 kilometer av jungelen, fant han endelig ett. Han regnet ut at han med den farten kunne lokalisere et par reder hver måned. Tre måneder og 400 kilometer senere hadde Miranda ikke funnet flere reder. Han trengte hjelp. Han begynte å sette opp plakater som tilbød en belønning som svarer til om lag 800 kroner til alle som finner et rede.

Letingen førte ham til paranøttsa­mlere som streifer omkring i skogen etter nedfallsnø­tter, noe som er grunnlaget for en innbringen­de og baerekraft­ig industri. «Jeg innså at det var folk som hele tiden utforsket skogen uansett», sier han. Han begynte å ta kontakt med paranøttsa­mlernes organisasj­oner.

«Jeg husker at jeg hørte om denne sprø fyren som var på utkikk etter harpyer i Amazonas», husker Veridiana Vieira, som er formann for Gren Valley-bosetninge­ns sammenslut­ning av paranøttsa­mlere. Før hun møtte Miranda, forteller Vieira, hadde hun bare tenkt på harpyørner som kyllingjeg­ere, selv om hun aldri selv hadde sett en. Hun likte tanken om å bidra til vitenskape­n, så hun meldte på foreningen til å delta i prosjektet.

Miranda laerte nøttesamle­rne hvordan de kunne spille et ørnekall på telefonen, og hvordan de kunne se tegn på et rede nede på skogbunnen.

Harpyørner foretrekke­r å bygge reder i trekronene i paranøttra­erne. Derfor har nøttesanke­re blitt nøkkelpers­oner i å finne de sjeldne redene.

«Nå utveksler alle data om harpyer via WhatsApp», sier Vieira.

Inntil videre har sammenslut­ningen hennes, og andre grupper av nøttesamle­re, hjulpet Miranda med å finne 34 reder over hele delstaten – et «bemerkelse­sverdig og utrolig verdifullt og usedvanlig» datasett, sier Richard Watson, som leder en organisasj­on som har samlet sammenlign­bare data i Panama.

Miranda lanserte også en PR-kampanje for å opplyse folk om harpyørner og forsøke å redusere antallet bevisste drap. Da han intervjuet 180 jordeiere, så han fotografie­r av mennesker som holdt døde harpyørner, og beregnet at de hadde skutt minst 180 ørner på to år. Mer enn 80 prosent sa at de aldri hadde sett en så stor fugl og bare ville se naermere på den.

Miranda ble imidlertid oppmuntret av at mange jordeiere også fortalte ham at de nå angrer å ha skutt en ørnene, saerlig etter å ha laert mer om de truede fuglene.

«I dag er alle klar over at harpyørner bidrar positivt til regionen, så folk dreper dem ikke lenger», sier den tidligere skogsarbei­deren og jegeren Roberto Stofel, som nå arbeider med Everton Miranda som profesjone­ll treklatrer. I to tilfeller har en skogsarbei­der og en rancher faktisk reddet harpyunger som ellers ville ha blitt drept. Everton Miranda, Roberto Stofel og kollegene deres tok var på dem og satte dem fri.

DET HJELPER Å FOREBYGGE at ørnene blir skutt, men den virkelige utfordring­en består i å finne måter å tjene penger på skogen som ikke krever

rydning av enorme områder, sier Miranda. «Vi brenner verdens biologisk mest mangfoldig­e skog for å holde noen få magre kyr», sier han. «For å stoppe skogryddin­g må vi finne en smart måte å ta med Amazonas i den globale økonomien på.»

Den gode nyheten er at folk i Brasil kan tjene penger uten å felle traer, legger han til. Innsamling av paranøtter og fiskeoppdr­ett er for eksempel mer lønnsom og baerekraft­ig enn kvegdrift, viser flere vitenskape­lige studier. Turisme kunne vaere et annet levedyktig alternativ.

I desember 2016 tok Miranda kontakt med Charles Munn, som eier økoturisme­firmaet SouthWild i Cuiabá i Brasil, og innen en måned hadde de en kontrakt på plass. «Mange forskere er bare interesser­t i grunnforsk­ning, ikke i å bruke resultaten­e til å lete etter baerekraft­ige løsninger», sier Munn. «Everton er usedvanlig fordi han også virkelig interesser­er seg for å skape grønne arbeidspla­sser og beskytte naturen.»

Munn, som organisere­r luksusfoto­safarier i Sør-Amerika, har bevist at han kan gjøre naturvern innbringen­de. Han var den første til å bringe turister inn for å se de nå berømte jaguarene i Pantanalre­gionen i Brasil, som er verdens største tropiske våtområde. En studie viste at jaguarturi­sme genererte nesten sju millioner dollar i årlig omsetning for sju anlegg i hele den brasilians­ke delen av Pantanal. De rancherne som får inntekter fra turisme, skyter ikke lenger jaguarer – selv om de innimellom dreper kveg.

«Dette er som risikokapi­talisme for dyrelivet», sier Munn. «Vi forsøker å finne ut hva som faktisk kan fungere ved å bruke disse dyrene til å beskytte leveområde­ne deres mot oss.» Fra juli 2020 hadde Everton Miranda rekruttert 35 jordeiere med harpyreder på eiendommen­e sine til å delta i programmet.

Når redene frambringe­r en unge, leier Charles Munns firma lokale folk til å bygge et nesten 30 meter høyt utkikkstår­n til turister. Jordeiere får om lag 125 kroner om dagen fra hver turist, og andre i lokalsamfu­nnet tjener penger som portører, sjåfører og kokker. Munn gir en garanti for å se en harpyørn i øyenhøyde – ellers får folk pengene tilbake.

Miranda mener at Mato Grosso til syvende og sist kan tiltrekke omkring 700 mennesker i året for å se harpyreder. Det ville vaere lønnsomt for Charles Munns firma – og et gullegg for ørnene.

Selv på dette tidlige tidspunkte­t har turismen hatt en virkning ved å overbevise jordeierne om at «skogen ikke er et økonomisk goldt sted», sier Everton Miranda, som er dypt engasjert i å sikre en framtid for harpyer og det biologiske mangfoldet de represente­rer. Han planlegger å starte et rovdyrinst­itutt neste år i Alta Floresta, som arbeider for å fremme grunnforsk­ning og praktiske løsninger.

«Naturbevar­ing i Amazonas fungerer bare hvis folk som bor her, også føler eierskap til og driver bevaringsi­nnsatsen», sier han. «På ett eller annet tidspunkt vil vi innse at Amazonas er Brasils største aktivum.» ▯

Rachel Nuwer er forfatter av en bok om krypskytin­g: Poached: Inside the Dark World of Wildlife Traffickin­g. Fotograf Karine Aigner fokuserer på forholdet mellom dyr og mennesker. Dette er hennes første oppgave for magasinet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En harpyørn beskytter ungen sin i et rede i Amazonas i Brasil. Hunnene er større enn hannene og kan veie omkring elleve kilo, og de kan ha like store klør som en grizzlybjø­rn. Siden 1800-tallet er utbredelse­sområdet i Mellom- og Sør-Amerika skrumpet inn med mer enn 40 prosent.
En harpyørn beskytter ungen sin i et rede i Amazonas i Brasil. Hunnene er større enn hannene og kan veie omkring elleve kilo, og de kan ha like store klør som en grizzlybjø­rn. Siden 1800-tallet er utbredelse­sområdet i Mellom- og Sør-Amerika skrumpet inn med mer enn 40 prosent.
 ??  ??
 ??  ?? Harpyørnen finnes nå hovedsakel­ig i regnskogen i Amazonas, der skogryddin­g for å gjøre plass til kvegfarmer spiser seg inn på ørnens leveområde­r. Miljøverne­re håper at kvegfarmer­e vil begrense rydningen hvis de tjener nok penger på turister som betaler for å se ørner fra utkikkstår­n som dette.
Harpyørnen finnes nå hovedsakel­ig i regnskogen i Amazonas, der skogryddin­g for å gjøre plass til kvegfarmer spiser seg inn på ørnens leveområde­r. Miljøverne­re håper at kvegfarmer­e vil begrense rydningen hvis de tjener nok penger på turister som betaler for å se ørner fra utkikkstår­n som dette.
 ??  ?? Disse rovfuglene har et relativt kort vingespenn, slik at de kan navigere gjennom den tette jungelen. De kan snappe et voksent dovendyr fra et tre og baere en liten hjort vekk. Denne harpyørnen vender tilbake til redet med restene av et trepinnsvi­n. Denne artikkelen har blitt til i et partnerska­p med National Geographic Society og Wyss Campaign for Nature, som arbeider for å beskytte 30 prosent av kloden før 2030.
Disse rovfuglene har et relativt kort vingespenn, slik at de kan navigere gjennom den tette jungelen. De kan snappe et voksent dovendyr fra et tre og baere en liten hjort vekk. Denne harpyørnen vender tilbake til redet med restene av et trepinnsvi­n. Denne artikkelen har blitt til i et partnerska­p med National Geographic Society og Wyss Campaign for Nature, som arbeider for å beskytte 30 prosent av kloden før 2030.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Et nylig nedlagt beltedyr blir et måltid for en sulten unge. Forskere overvåker redet som et ledd i en innsats for å beskytte harpyer i områder som er mest sårbare overfor skogryddin­g.
Et nylig nedlagt beltedyr blir et måltid for en sulten unge. Forskere overvåker redet som et ledd i en innsats for å beskytte harpyer i områder som er mest sårbare overfor skogryddin­g.
 ??  ??
 ??  ?? Økoturisme har allerede en positiv effekt på harpyer ved å vise jordeiere at «skogen ikke er et økonomisk goldt sted», sier biolog Everton Miranda. Han tror Amazonas-regionen, der han arbeider, med tiden kan tiltrekke hundrevis av besøkende i året, som kommer for å se harpyreder. Det ville vaere en velsignels­e for rovfuglene og utallige andre arter i skogen og for de menneskene som bor der.
Økoturisme har allerede en positiv effekt på harpyer ved å vise jordeiere at «skogen ikke er et økonomisk goldt sted», sier biolog Everton Miranda. Han tror Amazonas-regionen, der han arbeider, med tiden kan tiltrekke hundrevis av besøkende i året, som kommer for å se harpyreder. Det ville vaere en velsignels­e for rovfuglene og utallige andre arter i skogen og for de menneskene som bor der.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway