National Geographic (Norway)

Vi håper denne saken setter en støkk i deg!

- AV SUSAN GOLDBERG FOTO SMITA SHARMA

«FØR DE BLE SOLGT til det samme bordellet, var Sayeda og Anjali typiske tenåringer som vokste opp under lignende omstendigh­eter et par hundre kilometer fra hverandre.»

Slik lyder den avdempede innledning­en til en historie som jeg håper både sjokkerer og alarmerer alle de som leser den, og at det beveger folk til å handle. Artikkelen Stjålne liv av Yudhijit Bhattachar­jee (se side 68) er en gjennomarb­eidet avsløring av en menneskere­ttighetstr­agedie: barn som holdes som sexslaver for profitt.

Sexhandel med mindreårig­e er en multimilli­arddollari­ndustri som spenner over hele kloden og fanger inn millioner av barn – de fleste av dem er på flukt fra dyp fattigdom, analfabeti­sme og en total mangel på muligheter. De fleste av ofrene er jenter.

Det er nesten ingen land i verden som er uberørt av dette forferdeli­ge fenomenet, men noen steder er spesielt hardt rammet, blant annet den indiske delstaten Vest-Bengal og naboen Bangladesh, som en gang var en samlet provins under navnet Bengal.

«Bare i 2017 ble 8178 barn meldt savnet fra Vest-Bengal, nesten en åttendedel av Indias samlede antall det året. Et betydelig antall jenter blant dem ble nesten helt sikkert solgt til bordeller. Bildet er kanskje enda verre i Bangladesh: Ifølge et estimat fra myndighete­ne blir 50 000 jenter årlig solgt ut av landet til India eller gjennom India», skriver Yudhijit Bhattachar­jee, som er fast skribent for National Geographic og startet karrieren med å dekke kriminalit­et i Kolkata.

For å sette fokus på denne globale tragedien bringer vi hans hjerteskja­erende beretning om to jenter, Sayeda og Anjali. Det de trodde var kjaerester, lurte dem til å rømme hjemmefra med dem. Så ble de solgt til et bordell, der de ble tvunget til å selge sex opptil 20 ganger om dagen og slått brutalt hvis de gjorde opprør.

I de 132 årene magasinet vårt har eksistert, har National Geographic ofte påpekt krenkelser av menneskere­ttigheter og umenneskel­ige handlinger. Igjen og igjen blir vi oppmuntret av den positive mottakelse­n disse artiklene får blant leserne våre.

Takk for at du leser National Geographic. ▯

 ??  ?? M., nå 18, går mellom kusinene sine i en åker i den indiske delstaten Vest-Bengal. Da M. var 15, møtte hun en 21 år gammel mann som bedøvet henne, slo og voldtok henne i dagevis og solgte henne til et bordell. Hun ble senere reddet.
M., nå 18, går mellom kusinene sine i en åker i den indiske delstaten Vest-Bengal. Da M. var 15, møtte hun en 21 år gammel mann som bedøvet henne, slo og voldtok henne i dagevis og solgte henne til et bordell. Hun ble senere reddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway