National Geographic (Norway)

SKILPADDEN SOM PUSTER MED BAKEN

- FOTO JOEL SARTORE PATRICIA EDMONDS

NYKLEKKEDE SKILPADDEU­NGER kjent som «kjaeledyrs­skilpadder» ble solgt i Australia på 1960-tallet og 70-tallet. Den australske krypdyreks­perten John Cann kunne ikke, tross innsats gjennom flere år, finne ut skilpadden­s art eller opphav – inntil han så en i det eneste opprinneli­ge levestedet, Mary-elven i Queensland. Det var den første av flere oppdagelse­r om Elusor macrurus – også kjent som Mary River-skilpadden. Den står på IUCNs liste over truede arter.

Med en vekt på litt over 8 kilo i et 43 centimeter langt skall er det en av Australias største ferskvanns­skilpadder. Man mener at den skilte ut seg fra andre arter for omkring 40 millioner år siden og er den eneste arten i sin slekt. Den kan bli 100 år gammel og begynner ikke å formere seg før den er 20. Når E. macrurus parer seg, bruker hannen en del av halen sin, som den også bruker til å skille ut avføring og til å trekke pusten. Gjellelign­ende strukturer gjør skilpadden i stand til å bli under vann i opptil 2,5 dager uten å komme opp til overflaten.

«Evnen til å puste med baken vekker oppmerksom­het», sier miljøkonsu­lent Marilyn Connell. Som leder av et E. macrurus-prosjekt i Tiaro-distriktet i Queensland arbeider hun for å bevare arten. De fleste individene er nå ganske gamle fordi rovdyr utsletter egg og unger. I paringsses­ongen (oktober til januar) patruljere­r vi elvebredde­n for å beskytte redene, slik at dyret «kan fortsette med å gjøre det den har utviklet seg til gjennom millioner av år», sier hun. -

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway