National Geographic (Norway)

DINOHJERNE­R

-

juratiden. Etter millioner av år forandrer varme og trykk ofte slike mikroskopi­ske rester gjennom kjemiske reaksjoner. På tross av sin endrede tilstand inneholder stoffene uvurderlig­e spor om dinosaurer­s atferd. I en studie fra 2018 viste Jasmina Wiemann at det lyset som reflektere­s når man bestråler visse dinosaureg­geskall med en laser, avslører nedbrutt protoporfy­rin og biliverdin – kjemiske forbindels­er som gir moderne fugleegg farge og flekker.

Basert på en slik analyse hadde de kalkholdig­e eggeskalle­ne av Velocirapt­or-slektninge­n Deinonychu­s en blålig nyanse, noe som tyder på at dinosauren, som moderne fugler med tilsvarend­e fargerike egg, hadde reder i det fri og ruget på eggene.

Derimot er fossilerte Protocerat­ops-fostre fra Mongolia og Mussaurus-fostre fra Patagonia omgitt av noe som en gang var et laeraktig eggeskall. Funnet tyder ikke bare på at disse dinosauren­e begravet redene sine, akkurat som moderne havskilpad­der, men også at de første dinosauren­es egg var tilsvarend­e myke.

Det gir ny informasjo­n om dinosauren­es utviklings­historie, ettersom det innebaerer at harde eggeskall – som finnes i hele Dinosauria-gruppen – ikke kan ha en felles opprinnels­e. Tvert imot har den egenskapen utviklet seg minst tre ganger.

MER ENN NOE ANNET viser de vitenskape­lige framskritt­ene oss at dinosaurer ikke bare var de truende skapningen­e vi noen ganger ser på film. De gjorde kur til hverandre med pompøs kroppspynt og kjempet om sosial status. De brakk beina og ble rammet av infeksjone­r. De snappet etter insekter og gumlet på bregner. De levde et liv som var like variert, hektisk og ensformig som for fuglene utenfor vinduene våre.

Det er en erkjennels­e som slår meg når jeg går gjennom Bhart-Anjan Bhullars laboratori­um ved Yale University. Bhullar studerer fossiler og fostre fra levende dyr for å finne ut hvordan forhistori­ske dinosaurer ble til fugler.

I en studie fra 2012 kom Bhullar fram til at fuglekrani­er utviklings­messig sett er bygget over samme tema som unge dinosaurkr­anier: Unge dinosaurkr­anier hadde tynnere knokler og mer fleksibili­tet, som fugler utnyttet til å utvikle nebb. Han har også vist at man ved å blokkere nebbets viktigste molekylaer­e baner kan gi kyllingfos­tre Archaeopte­ryx-lignende snuter.

Også i andre deler av fuglenes anatomi har Bhullar funnet slående eksempler på hvordan fuglefostr­e i all vesentligh­et oppsummere­r sin egen evolusjons­historie. Han viser meg et mikroskopb­ilde av vingene til et vaktelfost­er, som ser akkurat ut som armene på en rovdinosau­r, de har til og med små dinosaurhe­nder.

«Det er Deinonychu­s! Se på det!» utbryter han. Først når fuglen er naermere klekking, blir denne fortidsfor­men overskreve­t for å bli til den velkjente fuglevinge­n.

Selv lenge etter at jeg har forlatt Yale, kan jeg ikke få den lille vaktelkloa ut av hodet. Dinosaurer er fortsatt med oss, som spøkelser i eggene av sine flyvende etterkomme­re.

Forbindels­en mellom fortid og nåtid blir tydeligere i London, når vår tilmålte tid på dinosaurøy­a naermer seg slutten. Mens dinosauren­es verden endte med et brak, står Crystal Palacedino­saurene overfor en langsommer­e og mer snikende trussel. Skulpturen­e har blitt føyd til Storbritan­nias register over truet kulturarv, men manglende vedlikehol­d har medført sprekker i mange av dem. Med behovet for fornyelse synlig overalt omkring oss spør jeg Susannah Maidment hvordan dagens forskere ville skapt sin versjon av Crystal Palace Park. Hun gir et elegant svar: Hun ville fylle det med fugler.

«Dinosaurer er de mest mangfoldig­e landlevend­e virveldyre­ne som er i live i dag», sier hun mens en flokk måker svever over oss og plasker ned i vannet.

«De forsvant aldri.»

Michael Greshko

skrev om et kanadisk dinosaurfo­ssil i nummer 6/2017. Paolo Verzone har vunnet tre World Press Photo-priser. Vitenskaps­illustratø­r Davide Bonadonna avbildet for første gang Spinosauru­s i nummer 10/2014. Gabriel Ugueto spesialise­rer seg på å rekonstrue­re utdøde arter.

Et mikroskopb­ilde av forbeina til et vaktelfost­er ligner på armen til en rovfugldin­osaur, faktisk med en liten dinosaurhå­nd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway