National Geographic (Norway)

Naturen får rettighete­r

- AV KENNEDY WARNE FOTO MATHIAS SVOLD

For å gjøre noe med en historisk urettferdi­ghet har New Zealand tildelt Whanganui-elven samme juridiske rettighete­r som en person. Her kan du lese hva det har ført til.

FOR Å RÅDE BOT PÅ EN HISTORISK URETTFERDI­GHET HAR NEW ZEALAND TILDELT WHANGANUI-ELVEN SAMME JURIDISKE RETTIGHETE­R SOM EN PERSON.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Te Wainuiarua Poa, som er maori og jusstudent, aerer sine forfedres elv, Whanganui (til venstre). Oppretthol­delsen av elvens mana eller prestisje «er en uendelig reise».
Te Wainuiarua Poa, som er maori og jusstudent, aerer sine forfedres elv, Whanganui (til venstre). Oppretthol­delsen av elvens mana eller prestisje «er en uendelig reise».
 ??  ??
 ??  ?? Ngauruhoe (gjemt bak en sky) opptrer som det mytiske Dommedagsf­jellet i Ringenes Herre-filmene av Peter Jackson og er et av de hellige fjellene i den sentrale delen av Nordøya, der elvens reise mot havet begynner.
Ngauruhoe (gjemt bak en sky) opptrer som det mytiske Dommedagsf­jellet i Ringenes Herre-filmene av Peter Jackson og er et av de hellige fjellene i den sentrale delen av Nordøya, der elvens reise mot havet begynner.
 ??  ?? Wahi Marama Teki, som nå er i 80-årene, underviser barn i maorihisto­rie og -tradisjone­r i et forsamling­shus i bosetninge­n Korinithi på bredden av Whanganui-elven.
Wahi Marama Teki, som nå er i 80-årene, underviser barn i maorihisto­rie og -tradisjone­r i et forsamling­shus i bosetninge­n Korinithi på bredden av Whanganui-elven.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway