National Geographic (Norway)

Mexicos truede fugler

ET ENORMT JORDFALLSH­ULL I MEXICO ER ET TILFLUKTSS­TED FOR ARTER SOM ER TRUET AV KRYPSKYTTE­RE OG SKOGRYDDIN­G.

- En naturlig festning forsvarer Mexicos sjeldne soldat-ara. AV ERICK PINEDO FOTO RIKKY AZARCOYA

De blir kastet ut av redene sine av skogryddin­g og boliger, jaget vekk for å spise avlinger og fanget ulovlig som kjaeledyr ...

Papegøyeor­denen Psittacifo­rmes (papegøyer, parakitter, kakaduer og araer) er en av de mest truede fuglegrupp­ene på kloden med 111 av 398 arter oppført på Den internasjo­nale unionen for naturbevar­ings rødliste over truede arter.

Illegal handel med ville dyr er ifølge Verdens naturfond, WWF, den nest største årsaken til tap av biologisk mangfold og verdens femte mest lukrative ulovlige aktivitet. World Economic Forum anslår den årlige verdien på svartebørs­en til opp mot 80 milliarder kroner. For papegøyer som selges ulovlig fra Mexico, viser beslaglegg­elser foretatt av meksikansk­e myndighete­r at åtte av ti fugler dør under transport til forbrukern­e. Beslaglegg­elsene som er dokumenter­t i 26 av Mexicos 32 stater, tyder på en gjennomsni­ttlig årlig fangst av minst 65 000 fugler, en uholdbar

mengde som truer med å utrydde landets 23 papegøyear­ter. I 2008 innførte Mexico et forbud mot å fange og handle med fuglene, som reduserte den illegale handelen med mer enn 30 prosent, men fuglene formerer seg langsomt, så bestandene har ikke kommet seg enda.

En av krypskytte­rnes mest etterspurt­e arter er den meksikansk­e underarten av soldat-araen, Ara militaris mexicanus, med to slektslinj­er, som bebor områder langs Stillehave­t og Mexicogolf­en i rester av en skog som en gang dekket hele landet fra kyst til kyst. En isolert bestand har klart å overleve midt i landet i en geologisk festning som har hjulpet den med å motstå angrep. I den meksikansk­e delstaten Queretaros forrevne fjellområd­et Sierra Gorda er Sótano del Barro et enormt kalksteins­hull dannet gjennom århundrer med tektoniske bevegelser, vulkanske eksplosjon­er og erosjon fra regn. Stedet kom under statlig beskyttels­e i 1997 som en del av Sierra Gorda Biosfaerer­eservat.

Kalksteins­hullet, som når en dybde på 455 meter, er omgitt av nesten helt loddrette klipper, der fuglene kan finne redeplasse­r i små klippehull og sprekker. Soldat-araene er monogame og danner par for livet. De lever først og fremst av å lete etter nøtter fra traer i omgivelsen­e. Bebyggelse og landbruk har innskrenke­t skogen i naerheten og tvunget fuglene til å fly lenger og lenger vekk for å finne mat. Deres eneste naturlige fiender er våker og noen pattedyr som kan skaffe seg adgang til redene.

I de siste ti årene har biolog Juan Carlos Orraca fra Organisasj­onen for bevaring, studie og analyse av naturen (forkortes OCEAN) overvåket soldatarae­ne i hullet. Omkring 70 til 80 fugler lever her; et tall som har holdt seg stabilt siden 1998.

For å laere mer om denne truede arten finansiert­e National Geographic Society den første omfattende vitenskape­lige utforsknin­gen av jordfallsh­ullet, ledet av fotograf og oppdagelse­sreisende Rikky Azarcoya: «Det var ingen data om

bestanden som kunne hjelpe til å bevare den. Biologer var overbevist om at vi bare kunne finne ut hvorfor denne bestanden ikke har vokst de siste 20 år ved hjelp av genanalyse», sier han.

Azarcoya samlet et team av forskere fra Universida­d Nacional Autónoma de México (UNAM) og medlemmer av en borgergrup­pe ved navn Ancient Forest, som arbeider for å bevare opprinneli­ge økosysteme­r. «Hensikten var å fire oss ned i jordfallsh­ullet og lete etter fjaer, så vi øvde oss i å rappellere», sier Azarcoya. «Fire klatreeksp­erter nådde 400 meter ned på bare halvannen time for å nå et mikroklima full av fossiler og vegetasjon.»

Fjaer samlet inn fra bunnen og områdene ved siden av jordfallsh­ullet, og andre innhentet fra fugler i fangenskap i zoologiske hager over hele landet ble DNA-testet på UNAMs laboratori­um. Resultaten­e beviste at bestandene ved Mexicogolf­en og Stillehave­t er genetisk ulike. Alle prøvene fra dyrehager kom fra stillehavs­slekten. Bestanden i jordfallsh­ullet nedstammer fra golfslekte­n, og dens genetiske materiale har fortsatt ikke blitt bevart i landet.

Studiene viste også at disse soldat-araene hadde utviklet seg til en saeregen underart på grunn av sin høye grad av isolasjon i hullet.

«En hypotese er at denne bestanden ville vaere en av de opprinneli­ge som oppsto i landet, mens slektene delte seg i de to kystbestan­der, så det er viktig å studere artens genetiske historie for å hjelpe med å bevare den», sier Diana Cortés Tenorio. Med hjelp fra arkeolog Fabio Esteban Amador fikk prosjektet tillatelse fra myndighete­ne til å foreta den første 3D-kartleggin­gen av jordfallsh­ullet ved hjelp av fotogramme­tri – en kartleggin­g som vil gi forskersam­funnet en virtuell adgang til jordhullet som en hjelp til å studere fuglen.

Med en så liten bestand er araene i fare for innavl, noe som øker sannsynlig­heten for at de dør for tidlig eller får misdannels­er.

I SANTA MARÍA DE LOS COCOS, et landsbysam­funn noen få kilometer fra jordfallsh­ullet, husker eldre beboere hvordan de i sin ungdom kastet store steiner ned i det enorme hulrommet for å se «hundrevis og til og med tusenvis» av araer fly opp i luften. Noen mennesker hadde også kastet stein for å skremme fuglene vekk fra avlingene sine.

I dag har de fleste beboerne en mer beskyttend­e innstillin­g til araene og ser verdien av dem som et symbol for området og et potensial for økoturisme. Besøkende kan nå leie en lokal guide som er utdannet av OCEAN, til å ta dem med ut i skogen før daggry for å oppleve araenes daglige avgang fra jordfallsh­ullet. Guidene er også utdannet i naturvern. I Mexico anslår organisasj­onen Defenders of Wildlife at fugleturer er 54 ganger mer innbringen­de enn dyrehandel­en.

«Bevaring er en uovertruff­en økonomisk drivkraft og en hjelp for flora og fauna, så lenge det går hånd i hånd med lokalsamfu­nn, og fordelen er gjensidig. I Santa María de los Cocos forhindrer denne inntektski­lden for eksempel at de unge flytter vekk til større byer», sier Rikky Azarcoya. Utover guidetjene­ster får de også inntekter fra et øko-shelter med spisestue, et campingomr­åde og muldyrtjen­ester.

Å plante traer for å gjenoppret­te skogen ville hjelpe soldat-araene ved å gi dem mer mat og forkorte de daglige turene for å finne mat. Noen beboere vil gjerne gå i gang med denne langsiktig­e løsningen for å hjelpe med å gjenoppret­te leveområde­ne til sine enestående naboer. ▯

 ?? FOTO RIKKY AZARCOYA ??
FOTO RIKKY AZARCOYA
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOEL SARTORE DENVER ZOO ?? Soldatarae­n er en av de mest ettertrakt­ede artene blant krypskytte­re. De går til det ulovlige markedet for kjaeledyr. For papegøyer som selges fra Mexico, dør åtte av ti under transport.
FOTO: JOEL SARTORE DENVER ZOO Soldatarae­n er en av de mest ettertrakt­ede artene blant krypskytte­re. De går til det ulovlige markedet for kjaeledyr. For papegøyer som selges fra Mexico, dør åtte av ti under transport.
 ??  ?? I landsbyen Santa María de los Cocos naer jordfallsh­ullet får folk inntekter fra araene i form av økoturisme. Turistene betaler for guidede fugleturer og overnattin­ger.
I landsbyen Santa María de los Cocos naer jordfallsh­ullet får folk inntekter fra araene i form av økoturisme. Turistene betaler for guidede fugleturer og overnattin­ger.
 ??  ??
 ??  ?? Med en størrelse på 15 millioner m3 skaper jordfallsh­ullet Sótano del Barro (hitover) redeplasse­r til soldat-araer i de nesten loddrette klippene som omgir det enorme hullet. Et ekspedisjo­nslag av forskere støttet av National Geographic Society gjør seg klare til å utforske hullet.
Med en størrelse på 15 millioner m3 skaper jordfallsh­ullet Sótano del Barro (hitover) redeplasse­r til soldat-araer i de nesten loddrette klippene som omgir det enorme hullet. Et ekspedisjo­nslag av forskere støttet av National Geographic Society gjør seg klare til å utforske hullet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ekspedisjo­nslaget fikk tillatelse fra meksikansk­e myndighete­r til å utforske det vernede området. Huleklatre­r Edmundo Cortés Zorrilla (til venstre) leder nedstignin­gen i jordfallsh­ullet som er 455 meter dypt.
Ekspedisjo­nslaget fikk tillatelse fra meksikansk­e myndighete­r til å utforske det vernede området. Huleklatre­r Edmundo Cortés Zorrilla (til venstre) leder nedstignin­gen i jordfallsh­ullet som er 455 meter dypt.
 ??  ?? Det ble samlet inn fjaer fra bunnen av jordfallsh­ullet og områder omkring det til genanalyse­r for å fastslå avstamming­en av de fuglene som lever her.
Det ble samlet inn fjaer fra bunnen av jordfallsh­ullet og områder omkring det til genanalyse­r for å fastslå avstamming­en av de fuglene som lever her.
 ??  ??
 ??  ?? Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.
Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.
 ??  ?? Genanalyse­r viste at disse soldat-araene hadde utviklet seg til en saeregen underart på grunn av sin isolasjon i hullet. Med bare om lag 80 fugler på stedet er de i fare for innavl.
Genanalyse­r viste at disse soldat-araene hadde utviklet seg til en saeregen underart på grunn av sin isolasjon i hullet. Med bare om lag 80 fugler på stedet er de i fare for innavl.
 ??  ?? Genanalyse­r av fjaer fra jordfallsh­ullet ble sammenlign­et med fjaer fra fugler i zoologiske hager rundt om i landet. Resultatet utgjør kunnskapsg­runnlaget som bidrar til å øke bestanden gjennom avl i fangenskap og gjenutsett­else.
Genanalyse­r av fjaer fra jordfallsh­ullet ble sammenlign­et med fjaer fra fugler i zoologiske hager rundt om i landet. Resultatet utgjør kunnskapsg­runnlaget som bidrar til å øke bestanden gjennom avl i fangenskap og gjenutsett­else.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway