National Geographic (Norway)

FORHISTORI­EN

HUBBLE-TELESKOPET OVERRASKER FORTSATT MED BILDER AV VERDENSROM­MET, LANGT UT OVER SIN FORVENTEDE LEVETID.

- - DANIEL STONE

I 1990 sendte Nasa og Esa opp et teleskop som var utviklet til å se langt ut i universet. Over jordens atmosfaere ville satellitte­n se uten forvrengni­nger fra luft, lys og forurensni­ng. Forskere sa at det i beste fall ville holde i et tiår.

30 år senere fortsetter Hubble-teleskopet med å fascinere oss. De berømte bildene har hjulpet astronomer med å besvare noen av de største spørsmålen­e om universet, slik som: Hvor gammelt er universet? (13,8 milliarder år) og Eksisterer svarte hull virkelig? (Ja, med skremmende nådeløshet). I 1995 fikk astronom Bob Williams en lur idé: Hva om Nasa rettet Hubble mot et tilsynelat­ende mørkt punkt på himmelen? Det avfødte den magiske oppdagelse­n av at selv der det menneskeli­ge øyet ikke fanger opp noe, finnes det tusenvis av galakser.

«En av Hubbles største bedrifter er at det ga alle innblikk i universets vidundere», sier direktør Kenneth Sembach fra Space Telescope Science Institute, som leder Hubbles vitenskaps­program.

Allerede til neste år planlegger Nasa å sende opp det mer følsomme James Webb-romtelesko­pet – men Hubble er ikke ferdig enda. Sammen kan de to gi oss et enda mer komplekst portrett av universet og lete etter svar på et spørsmål som er evig aktuelt: Hva er det der ute?

 ??  ?? Hubble, som går i bane 547 kilometer over bakken, er en av Nasas største suksesser.
Hubble, som går i bane 547 kilometer over bakken, er en av Nasas største suksesser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway