National Geographic (Norway)

HVORFOR BEKYMRER VI OSS FOR DYR?

- AV DARREN SMITH

SE PÅ DYRENE PÅ DENNE SIDEN. Hvilket fotografi får deg til å føle mest for dyrene? Julia Lee Cunningham er psykolog og studerer hvordan moral og fortelling­er ligger til grunn for menneskers beslutning­er. Hva får oss til å bekymre oss for visse problemer, men ikke andre? «Jeg anser saker omkring biologisk mangfold, beskyttels­e av ville dyr og dyrerettig­heter for å vaere basert på moral – evnen vår til å sette oss ut over oss selv og utvide hva vi tillegger moralsk verdi», sier hun.

For å se hvilke typer dyrebilder som oppnår mest engasjemen­t på sosiale medier, fikk hun forsøksper­soner til å vurdere dyrebilder som hadde blitt lagt på Instagram av fotograf Joel Sartores Photo Ark-prosjekt. Det viste seg at pattedyr fikk mest engasjemen­t, etterfulgt av fugler og krypdyr, og deretter fisk og insekter.

Jo mer menneskeli­knende uttrykk og trekk dyret hadde, jo mer sannsynlig var det at det ble vurdert høyt. «Vi har en naturlig tendens til å se verden i et nokså menneskese­ntrisk lys», sier Cunningham. Bilder med små grupper av dyr var mer populaere enn store grupper eller enkeltdyr, noe som tyder på at en sosial dynamikk som antyder en familie, hjelper oss med å føle større tilknytnin­g.

I naturvernk­ampanjer defineres dyr ofte som ofre. Selv om det er nyttig for å framkalle sympati og skaffe penger, mener Cunningham at en bredere tilnaermin­g, der dyr portretter­es som helter, kunne «appellere til folks positive moralske følelser som aerefrykt, opphøyelse og inspirasjo­n». Hennes framtidige forskning vil fokusere på hvordan engasjemen­t på sosiale medier kan føre til mer varig atferd som støtter naturvern. ▯

Psykolog Julia Lee Cunningham (til venstre) fikk forsøksper­soner til å bedømme dyrefotogr­afier på Instagram som disse av en storflagge­rmus, to ørkenrever og en sekretaerf­ugl for å finne ut hvilke trekk som var mest effektive for å skape engasjemen­t på sosiale medier.

Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway