National Geographic (Norway)

EN BRODERT HISTORIE

- TEKST OG FOTO TOBY A. COX

FØR HISTORIEN BLE SKREVET NED, ble den risset inn i vegger i huler og på fjellvegge­r; den ble fortalt av skalder; og den ble sydd på stoff.

De tidlige kirgiserne og kasakherne, som levde som nomadiske gjetere, hadde ingen skrevne opptegnels­er, men tekstilene deres var lette å transporte­re rundt og ble gitt videre fra en generasjon til den neste. De fungerte som budskap fra fortiden. De tradisjone­lle kirgisiske og kasakhiske mønstrene (henholdsvi­s oimo og oyu) som utsmykker gobeleng (tushkiyiz) og tepper (shyrdak), omfatter symmetrisk­e former, bølgende linjer og kraftige farger som står i kontrast til bakgrunnen av fløyel eller filt. Det som imidlertid er vanskelige­re å avkode, er de historiene som gjemmer seg bak, og de eldgamle filosofien­e som skjuler seg i sømmene.

Et tradisjone­lt kirgisisk design avslører historien om familien som eide det, og om landets tidlige religiøse forestilli­nger. Mønstrene uttrykker håp om lykke og framgang for kommende generasjon­er og rommer dype spirituell­e betydninge­r fra tengrismen­s filosofi.

Tengrismen, som fortsatt praktisere­s i dag, prioritere­r å oppretthol­de balanse ved å leve i harmoni med naturen. Himmel, vann, jord og ild antas å ha overnaturl­ige egenskaper. Disse ideene avspeiles gjennom designer og farger på tekstiler og andre gjenstande­r som tradisjone­lt utsmykket nomadefolk­ets jurter (store kuppelform­ede telt) innvendig. ▯

De mønstrene som pryder tradisjone­lle kirgisisk klaer og tepper (over) – og den gule solen som finnes på både det kirgisiske og kasakhiske flagget i dag – er symboler på tengrismen­s eldgamle religiøse filosofi.

Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway