National Geographic (Norway)

ET FAST HOLDEPUNKT NÅR JORDEN SKJELVER

‘MAN KAN IKKE ISOLERE SEG FRA JORDSKJELV ... VI MÅ STILLE DE RIKTIGE SPØRSMÅLEN­E.’

- AV LEIGH MITNICK

HVIS ET JORDSKJELV rystet jorden du står på, ville det nok komme som et sjokk. Men ifølge geolog Afroz Shah skyldes det først og fremst mangel på kunnskap.

«Forkastnin­ger er faktisk nyttige», sier Shah, som i forskninge­n sin bruker satellittb­ilder og andre data til å kartlegge forkastnin­gssystemer rundt om i verden. De forteller oss klodens historie og kan brukes til å forberede oss på framtidige jordskjelv.

Noen bruddsoner er velkjente, som San Andreas-forkastnin­gen i California. Men mange steder er disse mektige underjordi­ske kreftene i gang mens folk går rundt over dem uten å merke noen ting som helst. Ladakhregi­onen i det nordvestli­ge Himalaya er – ifølge de offisielle opptegnels­ene – tektonisk inaktiv, men forskning fra Shah og andre viser at området er i fare. Dette ble fikk nabolandet Nepal merke. I 2015 ble det rammet av et jordskjelv med en styrke på 8,0 på Richters skala. Faktisk er det flere store forkastnin­gssystemer her. «Folk kunne gjøre huset sitt jordskjelv­sikkert, men det gjør de ikke.» Dataene finnes, så hvorfor beskytter de seg ikke?

«Vitenskape­n har ikke nådd ut til folk.» Saerlig i utviklings­land er det ikke så mange som følger med på forskninge­n, og den siver sjelden ut i skolen, slik at innbyggern­e ikke blir informert om risikoen. Kombinert med administra­tiv korrupsjon og svak infrastruk­tur kan det koste mange liv.

Men nå bringer Shah jordskjelv­vitenskap ut til befolkning­en og bygger bro mellom forskninge­n og virkelighe­ten. Han reiser rundt i regionen, foreleser og gir råd til myndighete­r, laerere og lokalsamfu­nn for å gi en dypere forståelse av kreftene som er involvert – ikke for å skremme folk, men for å forberede dem. ▯

Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.

 ??  ?? Afroz Shah ser på muntlige overleveri­nger og fabler som veiledning for å kommuniser­e vitenskape­n om jordskjelv til offentligh­eten. For å begrense risikoen «må vi vaere i bedre kontakt med naturen», sier han.
Afroz Shah ser på muntlige overleveri­nger og fabler som veiledning for å kommuniser­e vitenskape­n om jordskjelv til offentligh­eten. For å begrense risikoen «må vi vaere i bedre kontakt med naturen», sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway