National Geographic (Norway)

«Den store elven flyter fra fjellene til havet. Jeg er elven, elven er meg.»

- AV KENNEDY WARNE FOTO MATHIAS SVOLD

Med disse ordene proklamere­r maoristamm­er i Whanganui på New Zealand det ubrytelige båndet de har med sine forfedres elv. Den starter i snøen mellom tre vulkaner på Nordøya. Stammene sier at en tåre fra Himmelfare­ns øye falt ved foten av det høyeste fjell, det ensomme Ruapehu, da elven ble født.

Oppsvulmet av utallige bielver åler den seg gjennom det kuperte landskapet – en del av det er vernet som en nasjonalpa­rk – på sin 290 kilometer lange reise til havet. Hvis man kjører langs den bratte kanten av River Road, kan man langt under seg se kanoer som flyter nedover rolige strekninge­r, i ett med strømmen og lasten av drivgods og skum. De som er om bord, stikker årene sine dypt i vannet når de suser gjennom strykene.

Dette er elven som Whanganui-stammene i mer enn 700 år kontroller­te, hadde et bånd til og var avhengige av. Den er deres awa tupua – den hellige kraftens elv. Men da europeerne ankom på midten av 1800-tallet, ble stammenes tradisjone­lle myndighet underminer­t – og til slutt fjernet helt ved lov.

Siden den gang har de sett elven bli ødelagt og vanaeret, selv om den ble hyllet som en naturperle. Strykene ble sprengt med dynamitt for å la turisthjul­dampere slippe igjennom og for å åpne innlandet for nybyggere. Grusen i elven ble gravd ut og brukt til jernbaneba­llast og veier, noe som skadet elveleiet og fiskebesta­ndene. Munningen ble utløp for kloakk fra en by.

Det verste av alt var at mesteparte­n av vannet ble omdirigert til et annet område som et ledd i en omfattende vannkraftp­lan som fratar elvens øvre strekninge­r sitt naturlige løp – en dyp kul

turell krenkelse. Ifølge maorienes verdenssyn er hodet den helligste delen av enhver person, og for dem er denne elven nettopp en person – en tupuna eller stamfar.

Men 20. mars 2017 skjedde det noe bemerkelse­sverdig. New Zealand anerkjente ved lov det maorier hele tiden har insistert på: Elven er et levende vesen. Parlamente­t vedtok lovgivning som erklaerte at Te Awa Tupua – elven og alle dens fysiske og metafysisk­e elementer – er en udelelig, levende helhet og framover besitter «alle de rettighete­ne, fullmakten­e, pliktene og ansvaret som kjennetegn­er en juridisk person.» Det er ikke det eneste vedtaket av sitt slag. Basert på forbildet fra Whanganui har 2127 kvadratkil­ometer av skoger, sjøer og elver – en tidligere nasjonalpa­rk kjent som Te Urewera – også fått samme status. Snart blir et fjell, Taranaki, den tredje.

ANDRE STEDER I VERDEN

har det vaert forsøk på å gi naturen juridiske rettighete­r, deriblant Indias hellige elver Ganges og Yamuna. I februar i år anmodet velgere i Toledo i Ohio om å gi

Erie-sjøen juridisk status. I kjølvannet av disse initiative­ne er det mange som spør seg selv om slike juridiske teknikker vil ha noen verdi i en rettssal. Vil naturen for eksempel kunne saksøke mennesker for de skadene de påfører?

Det er det ingen som vet svaret på. Det er fortsatt ikke anlagt noen rettssaker. Det er vanskelig å spekulere på hva utfallet ville bli.

For mange maorileder­e er dette fokuset på juridiske rettighete­r malplasser­t. Det som virkelig betyr noe, mener de, er at mennesker får en ny holdning til naturens verden, som ikke er basert på rettighete­r, men på ansvar. Det er en oppfatning som med en omskrivnin­g av John F. Kennedys berømte ord kunne lyde slik: Spør ikke hva naturen kan gjøre for deg – spør hva du kan gjøre for naturen.

Formålet med vedtaket i New Zealand er å rette opp en urettferdi­ghet som går mang eår tilbake i landets historie. Bakgrunnen for dette vedtaket ligger i det det sannhets- og forsonings­prosjektet som landet har arbeidet med gjennom store deler av de siste 40 årene for å råde bot på en lang historie av brutte løfter til maoriene. En rekke regjeringe­r (forfatning­emessig kjent som «Kronen») har brutt Waitangi-traktaten, som grunnla

nasjonen New Zealand, helt tilbake til det året den ble signert.

Siden 1975 har en undersøkel­seskommisj­on (Waitangi-tribunalet) undersøkt, rapportert og anbefalt tiltak for å gjøre noe med problemene som er beskrevet av de mer enn hundre stammene i Aotearoa (New Zealand).

Traktaten garanterte maoriene den høyeste autoritete­n som de hadde utøvet i uminnelige tider, over sine territorie­r, bosetninge­r og alt det de holdt hellig. Whanganui-høvdingene som signerte traktaten i 1840, ville uten tvil ha betraktet elven som en skatt – en uvurderlig skatt. Den var spiskammer, medisinska­p, hovedvei og forsvarsve­rk. Den var medisinman­n, prest, foreldere. Den var kilden til prestisje og identitet. Den var, som Waitangi-tribunalet forklarte i en rapport om traktatkra­vet for Whanganui-elven, den sentrale blodåren til et felles hjerte.

Kunnskapen om elven var dyptgående. De visste hvordan, når og hvor de kunne få 18 arter av ferskvanns­fisk, samt muslinger, kreps og reker.

De spesialise­rte seg i å konstruere store gitterverk­sdemninger av tre for å fange ål, som de tok tusenvis av. De kjente og navnga alle strykene i elven. De kjente de åndelige vokterne, taniwha, som bodde i hver bukt i elven.

Bosetninge­ne – på 1800-tallet var det 143 av dem – lå mellom elven og skogen. Noen landsbyer var lagt på toppen av klipper. For å komme ned til elven brukte de taustiger av vinranker som de kunne trekke opp for hindre plyndrings­tokter.

De kunne stanse sine tradisjone­lle fiender, men de kunne ikke stoppe kolonisten­e. Den nye regjeringe­n ville ta kontroll over elven. I 1903 ble det satt inn en klausul i en lov om kullgruver. Den ga regjeringe­n eierskap over alle seilbare elveløp. Det var i strid med traktaten, og det forseglet elvens skjebne. Whanganui-maoriene kjempet mot overtakels­en av elven i en av de lengste juridiske tvistene i landets historie, men til ingen nytte.

FØR NÅ.

I den nye loven beklager regjeringe­n sin historiske urett og vedgår at det var en overtredel­se av traktaten som underminer­te Whanganui-stammenes evne til å utøve sine rettighete­r over og ansvar for elven, og at det

 ??  ?? For denne gruppen av maorikvinn­er, som har blitt dømt for ulike lovbrudd, gir muligheten­e for å vaere i kontakt med elven (i følge med en guide) en bedre selvfølels­e. Maorier havner ofte i fengsel og klarer seg dårlig målt etter utdanning, helse og arbeid.
For denne gruppen av maorikvinn­er, som har blitt dømt for ulike lovbrudd, gir muligheten­e for å vaere i kontakt med elven (i følge med en guide) en bedre selvfølels­e. Maorier havner ofte i fengsel og klarer seg dårlig målt etter utdanning, helse og arbeid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Skogsarbei­der Jason Waters fester kabler til nyfelte Monterey-furuer. Skogbruk er en viktig industri i regionen, men snauhogst utsetter jorden for erosjon forårsaket av regn som sender tonnevis av sediment ut i elven.
Skogsarbei­der Jason Waters fester kabler til nyfelte Monterey-furuer. Skogbruk er en viktig industri i regionen, men snauhogst utsetter jorden for erosjon forårsaket av regn som sender tonnevis av sediment ut i elven.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway