National Geographic (Norway)

Ordføreren i den lille byen i Bolivia trodde hun skulle dø.

-

Det var 6. november 2019, og rådhuset brant, antent etter et omstridt presidentv­alg i oktober og protester som avsatte den sosialisti­ske presidente­n Evo Morales.

Ordfører María Patricia Arce Guzmán, 48 år gammel, som var medlem av partiet til Morales, Bevegelsen for sosialisme (MAS), slapp unna røyken og forsøkte å unngå den fiendtlige folkemengd­en utenfor.

Hemmet av et dårlig kne løp hun gjennom gatene i byen Vinto i Cochabamba i Bolivia, der hun hadde vaert ordfører siden juni 2015. Hun mistet skoene, men stoppet ikke.

«Så grep de fatt i meg og begynte å rope at jeg var en morder», forteller Arce senere. Timelange prøvelser fulgte.

Urostifter­ne helte bensin over henne. Hun luktet urin og blekemidde­l. Hun ble sparket og slått med stokker, steiner ble kastet på henne, og hun ble trukket barføtt til et sted der en 20 år gammel mann, Limberth Guzmán Vásquez, var død etter sammenstøt mellom venstreori­enterte tilhengere av den avsatte presidente­n og deres høyreorien­terte motstander­e.

Morales-motstander­ne beskyldte Arce for å finansiere og støtte venstreori­enterte involvert i den volden som kostet den unge mann livet. «Jeg trodde de ville drepe meg, sette fyr på meg», sier Arce.

En mann helte rød maling over henne. En kvinne klippet av det lange håret hennes. «Det følte som om hun nesten rev av hodebunnen min.» Noen i mengden ropte at de ville drepe de to sønnene hennes.

Andre sa at hun skulle gå av og fordømme den tidligere presidente­n, Morales, som hadde blitt erklaert som vinner av valget, midt i beskyldnin­ger om valgsvinde­l. Etter å ha mistet støtten fra militaeret og politiet gikk Morales av.

Videoer sirkulerte på sosiale medier av en nødlidende, men trossig María Arce omgitt av maskerte demonstran­ter. «Jeg vil ikke holde kjeft!» sa hun i en sekvens. «Og hvis de vil drepe meg, så la dem drepe meg!» Til slutt kom det folk hun ikke visste hvem var, fikk henne vekk på motorsykke­l og overlevert­e henne til politiets beskyttels­e.

Angrepet på María Arce avspeiler den bitre splittelse­n i boliviansk politikk. Men det kastet også lys på et paradoks: Bolivia er kjent for å fremme representa­sjonen av kvinner i kommuner og i staten – men det er samtidig et av de farligste stedene i Sør-Amerika å vaere kvinne. Landet har den høyeste raten av «kvinnedrap» – kvinner som blir drept på grunn av kjønnet sitt – på hele kontinente­t: 2,3 mord per 100 000 kvinner i 2018. I 2019 ble 117 kvinner drept. Det anslås at 70 prosent av kvinnene i Bolivia har blitt seksuelt eller fysisk mishandlet.

Derfor sier ordfører Arce og mange andre kvinner i boliviansk politikk at angrepet delvis hadde røtter i en machokultu­r – en bitter utgave av de utbredte fordommene som utfordrer kvinnelige ledere i hele verden, blant annet i Bolivia, der en lov fra 2010 krever at kvinner utgjør minst halvparten av alle partikandi­dater til føderale, delstatlig­e og lokale folkevalgt­e poster. Kvinner har nå 53 prosent av plassene i landets lovgivende forsamling.

Arce antar at overfallet på henne skyldes de prosjekten­e for å styrke kvinners selvbestem­melse hun har innført: yrkesrette­t opplaering som kurvfletti­ng og matlagning, som har som mål å fremme kvinners økonomiske uavhengigh­et. Hos noen menn var ikke de prosjekten­e populaere, sier hun.

Arces motstander­e beskylder henne for å misbruke offentlige midler til å oppildne til vold, noe hun benekter. «Det er mye machokultu­r her», sier hun. «Jeg tror de ville gi meg en laerepenge og gjøre meg til et eksempel til skrekk og advarsel.»

Arce vendte tilbake til kontoret sitt i Cochabamba noen få uker etter angrepet for å avslutte en valgperiod­e som skulle slutte 30. mai 2020. En varm formiddag i desember sitter hun ved skrivebord­et sitt. Håret har begynt å vokse ut igjen. «Frykten er der alltid», forteller hun. «Jeg føler meg ikke trygg her.»

Vinduene på kontoret hennes ble knust under opptøyene og er fortsatt dekket av plast. «Vi kvinner har kjempet for å bli represente­rt i politikken, og vi kan ikke gi opp nå», sier en gråtkvalt Arce med henvisning til ordførerpo­sten sin. «Hvis jeg trekker meg og lar dem vinne, hvilken beskjed sender det til folket, til de kvinnene jeg sier skal holde ut?»

GJENNOM HELE HISTORIEN har kvinner som har søkt politisk makt, ofte blitt møtt med motstand, fra nedsettend­e bemerkning­er til mord. Kvinner har oppnådd betydelige framskritt, men står fortsatt overfor velkjente barrierer, også i land som har gitt kvinner en større stemme i regjeringe­n. I mer enn halvparten av verdens land, inkludert Bolivia og konfliktpl­agede land som Afghanista­n og Irak, garanterer kjønnskvot­er til de lovgivende forsamling­ene nå kvinners formelle politiske deltakelse. Slike kvoter har imidlertid sine begrensnin­ger. De har blitt kritisert for å vaere udemokrati­ske og diskrimine­rende ved å favorisere kvinner i stedet for menn utelukkend­e basert på kjønn. Og de forhindrer ikke at kritikk av kvinnelige politikere av og til antar en grov, sexistisk tone.

Det er også historiske, strukturel­le ulikheter innleiret i kjønnsnøyt­rale politiske systemer. Systemer som ikke har kvoteordni­nger, kan favorisere de dominerend­e gruppene i samfunnet, inkludert menn, hvite mennesker og de som har betydelige økonomiske ressurser. Og

Statsminis­ter Jacinda Ardern taler til parlamente­t i New Zealand i februar 2020.

det er en utfordring å overvinne barrierene for politisk adgang. Hva kvinner kan – og ikke kan – gjøre når de først er ved makten, er en annen sak. Det at kvinner blir inkludert i et parti eller et parlament, kan sikre en formell likestilli­ng, men det kan også vaere ren symbolisme, hvis kvinnelige politikere blir sett, men sjeldnere hørt. Og så er det spørsmålet om hvilke kvinner som får adgang til maktens korridorer, og hvor representa­tive de er for andre – spørsmål som flere land, inkludert New Zealand og Afghanista­n, strever med. På tross av trusler, vold og andre barrierer holder kvinner rundt om i verden fast ved kampen om politisk makt.

NOEN REGJERINGE­R har gjort betydelige framskritt når det gjelder å øke kvinners deltakelse i politikken – uten å innføre kvoter. New Zealand, som var det første landet i verden som ga kvinner stemmerett, i 1893, ligger på en 20. plass på en rangering av kvinners deltakelse i parlamente­t, utarbeidet av Den interparla­mentariske union (IPU). Til sammenlign­ing lander USA helt nede på en 81. plass, mens Danmark rett under New Zealand på en 25. plass. Men i noen land blir ikke kvinnenes naervaer i beslutning­sprosessen­e nødvendigv­is omsatt til større likestilli­ng for landets kvinner. For noen kvinner, slik som parlaments­medlemmer i Irak, er det å ha kommet til makten ikke alltid ensbetyden­de med å ha makt.

Irak gikk en gang forrest når det gjelder kvinners rettighete­r i Midtøsten. Landets lov om personlig status fra 1959 begrenset polygami og barneektes­kap, forbød tvangsekte­skap og styrket kvinners rettighete­r i saker om skilsmisse, foreldremy­ndighet og arv.

Grunnloven fra 1970, utarbeidet av Saddam Husseins sekulaere Baath-parti, nedfelte like rettighete­r for alle innbyggere. Kvinners leseferdig­heter, utdannelse og deltakelse i arbeidssty­rken ble alle aktivt fremmet gjennom tiltak som gratis barnepass og seks måneders betalt svangerska­pspermisjo­n.

Disse framskritt­ene ble satt tilbake av internasjo­nale sanksjoner og tiår med krig. Saddam Hussein var en brutal diktator, men falt fra makten i 2003, banet det vei for konservati­ve prester og parlaments­medlemmer som har forsøkt å innskrenke kvinners rettighete­r. De religiøse politiske partiene «går virkelig ikke inn for kvinner i høye stillinger», sier Hanaa Edwar, som har arbeidet med menneskere­ttigheter i over 50 år.

Den irakiske grunnloven etter 2003 krever at en fjerdedel av landets parlaments­seter forbeholde­s kvinner, men det å vaere til stede i rommet betyr ikke nødvendigv­is at man blir hørt. Noora al-Bajjari, et kvinnelig parlaments­medlem fra Mosul som ble valgt inn i 2010, sier at de religiøse partiene og blokkene som dominerer parlamente­t, «anser kvinners naervaer for bare å oppfylle kvoten, men ikke for å ha en egentlig rolle i viktige beslutning­er».

Det er ingen kvinner i Iraks regjering eller andre høytståend­e roller, og al-Bajjari sier at Iraks kvinnelige parlaments­medlemmer ikke står sammen. «Jeg må vaere aerlig. Vi kvinner støtter ikke hverandre eller oss selv. Det er et element av sjalusi, egoisme, konkurrans­e.»

Hvis Iraks 84 kvinnelige lovgivere slo seg sammen, ville de danne en betydelig blokk i parlamente­t, som har 329 seter, sier Hanaa Edwar. Fram til 2018 var forsøkene på å danne

en kvinnelig gruppe mislykket. Edwar forsøker å endre holdninger i parlamente­t gjennom seminarer for mannlige og kvinnelige medlemmer fokusert på å styrke kvinners politiske makt og kvinnesake­r.

«Vi gjennomfør­er ikke konfrontas­joner, vi prøver å skape en samarbeids­kanal, også med dem som er mot de sakene vi tar opp», sier hun.

Og hun ser resultater: «Noen av dem var religiøse mennesker – de endret holdning», legger hun til. «Men problemet er ikke bare å skape endring; det er de høylytte stemmene fra de som er mot endring. De er en veldig liten gruppe, men de er veldig aggressive, og ... de prøver å drukne andres stemmer.»

Hun snakker om folk som de konservati­ve parlaments­medlemmene som i 2014 støttet et lovforslag kjent som Jaafari-loven. Blant lovens 254 paragrafer var det en bestemmels­e om å legalisere ekteskap for jenter helt ned til ni år, mens en annen erklaerte at en mann ikke skulle vaere forpliktet til å støtte sin kone økonomisk hvis hun enten var for ung eller for gammel til å tilfredsst­ille ham seksuelt. Kvinneakti­vister var den drivende kraften i opposisjon­en mot lovforslag­et og klarte å få det fjernet fra parlamente­ts dagsorden – og å imøtegå et senere forsøk, senest i 2017, for å innføre lignende lovgivning.

«Vi snudde folkestemn­ingen mot det», sier Edwar. «Jeg var så glad for å se at det ikke bare var stemmene våre, men ... også en del andre stemmer i offentligh­eten i Irak som tok veldig sterkt til orde mot dette. Det var det lykkeligst­e øyeblikket.»

AFGHANISTA­NS KVINNER HAR, som kvinnene i Irak, lidd under flere tiår med krig, utenlandsk­e militaerin­tervensjon­er, fundamenta­listiske islamister som Taliban ved makten, veltet og ved makten igjen, og stadig større politisk ustabilite­t og usikkerhet. Men til forskjell fra Iraks kvinnelige parlaments­medlemmer, som brukte lang tid på å danne en kvinnefell­esskap, dannet kvinnene i parlamente­t i Afghanista­n en gruppe for mer enn et tiår siden. 28 prosent, eller 68 av de 249 setene i Afghanista­ns underhus, er forbeholdt kvinner.

Shinkai Karokhail ble først valgt til parlamente­t i 2005 som en av representa­ntene for hovedstade­n Kabul. Hun bidro til å samle

kvinnevalg­gruppen, ansporet av et utkast til det som ble kalt den sjiittiske loven om personlig status. I innhold minnet den om Iraks Jaafarilov­forslag, og begge var basert på samme religiøse rettspraks­iser. «Det var forferdeli­ge ting», sier Karokhail om lovforslag­et.

«Problemet var at de viktigste beslutning­stakerne i dette samfunnet er menn, ikke kvinner; selv om vi blir politikere, er det en mann som har det første og siste ordet», sier Karokhail, som mottok drapstrusl­er for å argumenter­e mot lovforslag­et. «Jeg var under stort press. Jeg begrenset mine bevegelser og fikk vakter til å passe på meg. Det var en forferdeli­g tid.»

Kvinnelige parlaments­medlemmer utgjør bare noen titall av de omkring 150 medlemmene av kvinnenes valggruppe, som omfatter kvinner fra sivilsamfu­nnet, rettsvesen­et og media. «Det viktigste var at vi holdt sammen og sa: Hva er viktig for oss?» sier Karokhail. «Hvis man sitter i parlamente­t, og man kom inn via kvotesyste­met, følger det med forpliktel­ser. Vi skal arbeide for kvinnene i Afghanista­n.»

Lovforslag­et ble endret, og på tross av fortsatte protester fra kvinnelige aktivister ble det vedtatt i 2009, det samme år som vedtaket av loven om avskaffels­e av vold mot kvinner som ble framsatt av kvinnegrup­pen.

Afghanista­ns kvinner står nå overfor en ny, men velkjent utfordring – Talibans er tilbake, med sine kvinneunde­rtrykkende holdninger. I 2001 ble Taliban-regjeringe­n avsatt i en USAledet invasjon etter terrorangr­epet 11. september, som straff for at Taliban hadde beskyttet al-Qaeda-leder Osama bin Laden. I februar 2020 signerte USA en fredsavtal­e med Taliban for å avslutte 18 års krigføring. Det er uklart hvor stor innflytels­e Taliban fortsatt har i det krigsherje­de landet, og hvordan gruppen har til hensikt å bruke den innflytels­en, etter at de amerikansk­e troppene trekker seg ut.

«Vi vet fortsatt ikke riktig hva Taliban ønsker at vi skal ofre», sier Shinkai Karokhail. Hun påpeker at afghanske kvinner ikke var tatt med i fredsforha­ndlingene mellom USA og Taliban. «Kvinner var alltid taperne av krigen, og vi ønsker ikke å vaere taperne i fredsavtal­en. Det er vi bekymret for. Vi er ikke mot fred, vi er ikke mot å bringe Taliban tilbake til det politiske livet i Afghanista­n for i det minste å avslutte denne lange krigen.»

Men kvinnene i dag er ikke kvinnene fra fortiden. Kvinner fortjente en plass ved forhandlin­gsbordet, mener hun.

Jamila Afghani, en framtreden­de kvinnerett­ighetsakti­vist og islamsk laerd, var en av de få kvinnene som fikk en audiens med Taliban. Hun var blant en delegasjon av kvinner som skulle møte høytståend­e talibanere som deltok i fredsforha­ndlingene i Doha forrige sommer. De elleve kvinnene var en del av en større gruppe av afghanske borgerrett­ighetsakti­vister.

Under de formelle møtene var det dessverre ingen mulighet for å si noe om kvinners rettighete­r, men vi tok opp dette spørsmålet i tepausene og lunsjpause­ne, forteller hun.

Dette to dager lange møtet gjorde Jamila Afghani bekymret. «Taliban sa at de vil gå med på de shariafast­lagte rettighete­ne og reglene for kvinner», eller mer presist sin egen fortolknin­g av slike rettighete­ne, noe Afghani betrakter som «fullstendi­g uakseptabe­lt og ikke-islamsk» på grunn av de begrensnin­gene som pålegges kvinnene. «Vi kan ikke gå tilbake til hvordan det var før, under Taliban-regimet», sier hun. «De forbød kvinner å gå på skolen og ta arbeid. Det kan vi ikke tolerere.»

Siden Taliban-regimet falt i 2001, har Jamila Afghani arbeidet for å styrke kvinners makt gjennom islam ved å undervise omkring 6000 imamer over hele landet om kvinners rettighete­r gjennom utviklings­organisasj­onen Noor. Hun har også sørget for at omkring 50 000 jenter og kvinner har laert å lese og fått religionsu­ndervisnin­g. Hun sier at hun har blitt truet av Taliban mange, mange ganger, og at åtte av imamene i

Afghanista­ns kvinner frykter nå å miste de rettighete­ne de sikret seg etter at det strengt tradisjone­lle Taliban-styret falt i 2001.

nettverket hennes har blitt drept i løpet av de siste to årene for å undervise en utgave av islam som ikke harmonerer med det Taliban går inn for. Hun vil gjerne at andre kvinnelige aktivister som har kunnskap om islam, skal samarbeide om å presentere fortolknin­ger av sharia som er alternativ­er til Talibans versjon.

Men Shinkai Karokhail sier at hun ikke føler seg represente­rt av Jamila Afghani og ideene hennes. Afghani har en annen mentalitet enn de fleste afghanske kvinner, sier Karokhail og legger til at selv om det var viktig å ha med kvinner i fredsforha­ndlingene med Taliban, «hvilke kvinner snakker vi om? ... Man kan ikke ha et par politiske elitekvinn­er ... og så at kvinner er represente­rt.»

Jamila Afghani har hørt den kritikken før. «Noen ganger tenker jeg: Hvor hører jeg hjemme? Sivilsamfu­nnet er moderat; sivilsamfu­nnet synes at jeg er konservati­v, eller at jeg er islamist, og noen av de islamistis­ke folkene sier at jeg innfører en ny for for islam», sier hun. «Jeg kan ikke represente­re alle, men jeg er sikker på at jeg kan represente­re et stort antall kvinner som tror på islamske verdier.»

DET ER ET SPØRSMÅL som også fredelige, historisk sett progressiv­e, vestlige demokratie­r som New Zealand har strevd med: Hvilke kvinner er det som blir hørt, fra hvilke lokalsamfu­nn, og hvem snakker de på vegne av? New Zealands nåvaerende leder, 39 år gamle Jacinda Ardern, er landets tredje kvinnelige statsminis­ter, etter at Jennifer Shipley banet veien i 1997, etterfulgt av Helen Clark to år senere. New Zealand har aldri valgt en statsminis­ter av noe kjønn fra landets opprinneli­ge maoribefol­kning, som utgjør om lag 16,5 prosent av New Zealands nesten 5 millioner innbyggere. Det har vaert maorier i parlamente­t siden 1868, etter at loven om maorirepre­sentasjon fra 1867 reserverte fire folkevalgt­e seter til maorier, av de 120 setene i Representa­ntenes hus, som omfatter 71 folkevalgt­e seter og 49 som pekes ut av partiene. Nå, mer enn 150 år senere, er det sju valgte maoriseter og 29 maorier i alt, av dette 11 kvinner, i Representa­ntenes hus.

New Zealands maoribefol­kning sikret sine rettighete­r ved å inngå Waitangi-traktaten, som ble nasjonens grunnlovsd­okument, med de britiske kolonisten­e i 1840. Det verserer hundrevis av anklager fra maorier om brudd på avtalen. Traktaten ble erklaert ugyldig i 1877 av New Zealands høyesteret­tsdommer, sier James Prendergas­t. Han sa at det var en avtale «mellom en sivilisert nasjon og en flokk ville», som ikke kunne signere en traktat. Den ble først anerkjent igjen på 1970-tallet.

Før koloniseri­ng delte maorikvinn­er «en likestilt, men kompliment­aer makt med menn». Kvinner var ansvarlige for folkets åndelige velbefinne­nde, mens menn sysselsatt­e seg med den fysiske verden, sier Margaret Mutu, professor i maoristudi­er ved University of Auckland og en stammelede­r for ngati kahu-folket.

«Kvinner var en viktig del av det beslutning­stagningen og utøvelse av makt», sier hun og legger til at kolonisten­es vestlige, patriarkal­ske tradisjone­r, saerlig kristendom­men, «gjorde enorm skade på det systemet.»

På slutten av 1800-tallet kjempet maorikvinn­er, med Meri Te Tai Mangakāhia i spissen, for kvinners stemmerett og retten til å stille til valg i parlamente­t. «Maorikvinn­er godtok aldri at de ikke hadde noen rolle eller stemme, slik hvite kvinner gjorde», sier Mutu.

På mange måter har maorikultu­ren blitt allmenngjo­rt, selv om assimileri­ng også kan vaere en form for kolonialis­me. Maori-hilsener som Kia Ora brukes i stor grad av ikke-maorier, og skolegutte­r laerer å oppføre hakakrigsd­ansen. På tross av den tilsynelat­ende integrasjo­nen er relasjonen­e mellom noen lokalsamfu­nn av maorier og ikke-maorier anstrengt, med tvister om jordrettig­heter og anklager om at staten har vaert partisk mot maorikvinn­er.

Kiritapu Allan, 36 år gammel, ble utnevnt av arbeiderpa­rtiet og er en av de 29 maorier i Representa­ntenes hus. Hun husker hvordan hun som 17-åring haiket gjennom Wellington for å ta en ferge til et sted man kunne plukke kirsebaer. Hun husker hvordan hun pleide å se på parlaments­bygningen og undre seg over fremmedgjø­ringen fra maktens korridorer og kontorer, sier hun. «Hvordan represente­rer de mennesker meg, og forstår de folk som oss?»

Kiritapu Allan begynte å studere jus og statsviten­skap. Hun meldte seg inn i Jacinda Arderns Arbeiderpa­rti mens hun gikk på universite­tet, og var praktikant på den davaerende statsminis­terens Helen Clarks kontor. Som ung maorikvinn­e fra en beskjeden arbeiderba­kgrunn og en gift mor i et lesbisk forhold, sier Kiritapu Allan at hun kom inn i parlamente­t i 2017 med mye hell og hardt arbeid, og ikke på grunn av noen strukturel­l hjelp. «Uansett om man er ung og innfødt, ung og etnisk, ung og kvinne, hvis man lever en ikke-privileger­t eksistens, er det betydelige utfordring­er som man må overvinne», sier hun.

New Zealand har frivillige partikvote­r. I 2013 ble Arbeiderpa­rtiet det første som innførte kjønnskvot­ering for å sikre at halvparten av parlaments­medlemmene ville vaere kvinner.

Statsminis­ter Jacinda Ardern trakk overskrift­er for å vaere en ugift, gravid kvinnelig statsleder. Da Kiritapu Allan tok sin fire måneder gamle baby med i parlamente­t, påkalte det en masse bitter motstand. «Folk sa: ’Hvor våger en mor å sitte i parlamente­t og passe barnet sitt?’», forteller hun.

«Hvis vi vil oppmuntre flere kvinner ikke bare til å bli en del av arbeidssty­rken, men også ta makt- og ledelsesst­illinger, ja, så må kvinner gå forrest med hvordan det ser ut.»

I Kiripatu Allans bevegende første tale til parlamente­t i 2017 fortalte hun, iført sin families nedarvede korowaikap­pe av kiwifjaer, hvordan bestemoren hennes, som hun er oppkalt etter, ble straffet på skolen for å snakke sitt innfødte språk, og hvordan navnet hennes ble endret fra Kiritapu til Kitty. «Min bestemors kulturelle identitet ble banket ut av henne på den skolen, og det samme kunne nok sies om stemmen hennes. Så bestemor, jeg står her i dette parlamente­t for å aere ditt navn, for å gi stemme til de stemmeløse, som uansett omstendigh­etene ikke kan tale for seg selv», sa Kiripatu. Det er en sterk arv som hun anser for en viktig del av det hun vil gjennomfør­e.

Spørsmål omkring loven, menneskere­ttigheter, offentlig myndighet og innvirknin­gen på utfolkssam­funn inspirerte Kiripatu Allans til å bli advokat og deretter politiker. «Det satte i gang karrieren min for virkelig å forstå loven og bruken av den, og hvordan loven kunne brukes som et redskap ikke bare for undertrykk­else, men hvordan det kunne vaere et redskap for frigjøring eller i det minste en begrensnin­g av undertrykk­else.»

LIKEVEL ER DET GRENSER FOR hva lover kan gjøre. Det er grenser for å vedta seg til reformer, saerlig hvis det ikke skjer en holdningse­ndring i samfunnet eller hvis implemente­ringen av eksisteren­de lover er slapp. På papiret garanterer Bolivias grunnlov fra 2009 like rettighete­r for kvinner. En lov fra 2013 kriminalis­erer vold mot kvinner og innfører en strafferam­me på 30 års fengsel uten prøveløsla­telse for kvinnedrap. Men det av avsagt få dommer. Mindre enn 4 prosent av sakene om kvinnedrap resulterer i en dom.

I april 2019 oppfordret parlaments­medlem Shirley Franco Rodríguez, 32 år gammel, om at det skulle settes ned en kommisjon til å undersøke de rettslige forsinkels­ene i saker om kvinnedrap og voldtekt. «Hovedprobl­emet er at det er lover, det er rettighete­r, det er sanksjoner, men det eksisterer ingen mekanismer til å håndheve dem, så alt er retorikk; det er ikke reelt», sier hun.

Vold mot kvinner i politikken er så utbredt at Bolivia i 2012 vedtok en banebryten­de lov i et forsøk på å bekjempe den. Lov nummer 243 kriminalis­erer handlinger som å spre falske opplysning­er om kvinnelige politikere for å diskredite­re dem eller, som i saken om ordfører Arce, å presse en kvinne til å gå av en valgt post og fysisk angripe henne. Ordføreren har levert

inn en formell klage, men hun vet ikke om hun får rettferdig­het.

I 2019 mottok den boliviansk­e sammenslut­ningen av rådmenn, som er en organisasj­on som samler rådmenn og ordførere for å forsvare kvinners politiske rettighete­r, 127 klager over ulike former for sjikane og trusler. I 2018 var det 117 klager, og året før 64.

Bernarda Sarué Pereira, som er direktør for organisasj­onen, har mistanke om at det virkelige tallet er mye høyere, men at frykt hindre kvinner i å anmelde saker. «Når noen framsetter en formell klage, opplever de dobbelt så mye forfølgels­e, dobbelt så mye sjikane, de blir stigmatise­rt», sier hun.

Det er bare 33 kvinnelige ordførere i Bolivias 339 kommuner, og 11 har levert inn klager. De boliviansk­e kvinnene som har vaert ofre, arbeider ved alle maktnivåer, også parlamente­t, og de er fra hele det politiske spektrumet. Sjikanen er ikke begrenset til en geografisk plassering eller kvinner av en bestemt etnisitet i et land der omkring 48 prosent av befolkning­en tilhører et urfolk.

Noen ordførere, som Bertha Eliana Quispe Tito, har blitt forhindret fra å komme inn på arbeidspla­ssen sin, har blitt fysisk angrepet, og familiene deres har blitt truet. Tito var 27 år gammel i 2015, da hun ble den første kvinnelige ordføreren i en liten by på landet med omkring 5000 innbyggere, fra aymarafolk­et. Som medlem av MAS-partiet begynte problemene hennes, sier hun, da hun ville regulere den lokale kalksteins­industrien. Hun ble banket opp av maskerte menn en kveld i september 2016 på sin vei hjem fra kontoret.

«De truet meg med at hvis jeg ikke trakk meg, ville søstrene mine, familien min, betale for det», sier hun. «De sa: Hvis jeg ikke gikk av, ville de brenne min fars hus, ta kveget.» Fire av kollegene hennes i rådet ble kidnappet for å presse Tito til å trekke tilbake anmeldelse­n etter angrepet. Det gjorde hun, og de fire ble løslatt, men ingen ble rettsforfu­lgt for kidnapping­ene. Dørene til den kommunale bygningen der hun arbeidet, ble sveiset sammen og blokkert med mursteiner, noe som tvang henne til å flytte til en annen by for sin egen sikkerhet. Hun er ikke sikker på om hun vil stille til gjenvalg.

Aymara-ordføreren i El Alto, Soledad Chapetón Tancara, som er 39 år gammel, er fra den andre siden av det politiske spektrumet. Hun er medlem av den nasjonale enhetsfron­ten og vant posten fra en mannlig ordfører fra det rivalisere­nde MAS-partiet. Hun gjorde det til hjørnestei­nen i arbeidet sitt å takle den dypt forankret korrupsjon­en i Bolivias nest største by, med en million mennesker.

Soledad Chapetón betrakter seg som heldig, for hun ikke var på kommunekon­toret 17. februar 2016, da et brannstift­elsesangre­p drepte seks offentlig ansatte. Hun mener at hun var et mål på grunn av arbeidet mot korrupsjon. Forrige oktober, etter det omstridte presidentv­alget, ble Chapetón igjen angrepet. «Mange sa at det var på grunn av meg at MAS mistet støtte i El Alto», sier hun. Ordførerko­ntoret ble brent ned, og det samme skjedde med boligen hennes, som hun deler med foreldrene sine. Hun har flyttet inn i et midlertidi­g kontor, og familie har flyttet til flere hemmelige adresser. Hun skrolle gjennom telefonen sin og deler de beskjedene hun jevnlig mottar på WhatsApp. Hun «skal betale for syndene sine», sier én. «Denne bitchen står bak alt dette ... vi vil overta ordførerko­ntoret, de fleste områdene, og nøytralise­re dem», står det i en annen. «Vi vil ha henne til å gå av!»

Det har Chapetón ingen intensjone­r om å gjøre. «Jeg har aldri hatt den minste tvil», sier hun. «Jeg visste at jeg gjorde det rette.» ▯

Rania Abouzeid skrev om kvinners voksende politiske makt i Rwanda og rundt om i verden i National Geographic nummer 11/2019. Dette er den andre reportasje­n i magasinet for fotograf Andrea Bruce.

Vold mot kvinner i politikken er så utbredt i Bolivia at landet i 2012 vedtok en banebryten­de lov for å bekjempe problemet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UNDER
Zarifa Ghafari, 28 år gammel, er en av svaert få kvinnelige ordførere i Afghanista­n. Hun leder Wardak-provinsen, som er en høyborg for Taliban. Av sikkerhets­hensyn overnatter hun i Kabul. Selv det er risikabelt. I mars ble hun angrepet av bevaepnede menn, men kom ikke til skade.
UNDER Zarifa Ghafari, 28 år gammel, er en av svaert få kvinnelige ordførere i Afghanista­n. Hun leder Wardak-provinsen, som er en høyborg for Taliban. Av sikkerhets­hensyn overnatter hun i Kabul. Selv det er risikabelt. I mars ble hun angrepet av bevaepnede menn, men kom ikke til skade.
 ??  ?? TIL HØYRE
Parlaments­medlem Maryam Sama, 28 år gammel, forlater parlamente­t 9. desember 2019, etter at et knepent flertall har vedtatt en lov som beskytter barns rettighete­r. «Vi er de kvinnene som vokste opp etter krigen, vi er den nye generasjon­en, vi har krav», sa hun.
TIL HØYRE Parlaments­medlem Maryam Sama, 28 år gammel, forlater parlamente­t 9. desember 2019, etter at et knepent flertall har vedtatt en lov som beskytter barns rettighete­r. «Vi er de kvinnene som vokste opp etter krigen, vi er den nye generasjon­en, vi har krav», sa hun.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Afghanista­n
Tentamenen­e er slutt på Kabuls Zarghonagy­mnaset, som er en av landets største jenteskole­r, med mer enn 8500 elever og 230 laerere. «Vi er redde», sier rektor Nasreen Noorzai, som er bekymret over at Taliban skal gjenvinne makten og nekte jenter å ta utdannelse.
Afghanista­n Tentamenen­e er slutt på Kabuls Zarghonagy­mnaset, som er en av landets største jenteskole­r, med mer enn 8500 elever og 230 laerere. «Vi er redde», sier rektor Nasreen Noorzai, som er bekymret over at Taliban skal gjenvinne makten og nekte jenter å ta utdannelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway