National Geographic (Norway)

FLUE MED EGEN DYKKERDRAK­T

- Av Leigh Mitnick

Hvordan holder man seg tørr i det som en vitenskaps­mann kaller for det «våteste vannet i verden»? Hvis man er fluen Ephydra hians, som hører hjemme i saltsjøen Mono Lake øst for Yosemite nasjonalpa­rk i California, er løsningen mye hår. Den er tilpasset sitt ugjestmild­e miljø. Biolog Floris van Breugel ville vite hvordan.

Små hår som dekker kroppen av fluer, brukes vanligvis til å beskytte mot regn og havsprøyt. Men da van Breugel testet en rekke ulike fluearter i vaesker med ulikt saltinnhol­d, kom han fram til at de fleste fluene ikke kunne holde seg tørre i det ekstremt salte vannet i Mono Lakes. Høye konsentras­joner av natriumkar­bonat, en type salt med molekyler som lett binder seg til overflater, gjør sjøens vann «ekstra vått», som biologen kaller det.

For Ephydra hians utgjør ikke det noe problem. Den kan dykke ned til bunnen av sjøen for å lete etter mat i form av alger, og for legge eggene sine, mens den er omgitt av en luftboble som fungerer som dykkerdrak­t og oksygenfla­ske. Hemmelighe­ten bak denne evnen, sier van Breugel, er at de er mye mer hårete enn andre fluer – hårene er lenger, tettere og dekket av beskyttend­e voks som holder det salte vannet vekk fra kroppen. Hårene finnes ikke på munndeler og egglegging­sstrukture­r, noe som gjør at de er utenfor luftboblen, slik at de kan brukes under vannet.

Disse tilpassing­ene har gjort det mulig for arten å overleve – ved å gi dem adgang til naeringski­lder og ynglestede­r som ikke er tilgjengel­ige for andre skapninger.

Fluene er også en integrert del av sjøens økosystem ved å utgjøre en avgjørende naeringski­lde for mer enn to millioner fugler som hvert år hviler ved sjøen under trekket sitt.

 ??  ?? Tette, voksbelagt­e hår utstyrer fluen Ephydra hians med en beskyttend­e boble som holder den tørr og gjør den i stand til å puste i det salte vannet i Mono Lakes i opp mot 15 minutter.
Tette, voksbelagt­e hår utstyrer fluen Ephydra hians med en beskyttend­e boble som holder den tørr og gjør den i stand til å puste i det salte vannet i Mono Lakes i opp mot 15 minutter.
 ??  ?? Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.
Abonnement­et ditt har bidratt til at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­prosjekter og oppdagelse­sreiser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway