Norges storste guide til elbiler

Polestar

Volvo møter elbilbølge­n med et helt nytt bilmerke

- Av Vegard Møller Johnsen

Norge og Sverige er to av kun seks land som er med fra starten av.

For bare et knapt år siden var jeg på plass i Shanghai i forbindels­e med at Polestar avduket sin aller første modell: Polestar 1. Presse fra hele verden sto med øyne og ører på stilk for å lære mer om den storslåtte satsningen. Og det er ikke til å komme fra at debut-modellen er en bil som gjør et sterkt visuelt inntrykk.

Du har kanskje ikke hørt så mye om denne satsningen ennå. Men det vil du garantert i tiden framover.

Polestar er et eget merke for elektrifis­erte høyprestas­jonsbiler i Volvo Car Group. Og at den eksklusive avdukingen skjedde i Shanghai er naturligvi­s ingen tilfeldigh­et. For det første er Volvos eier, Geely, kinesisk. For det andre er nettopp Kina et veldig viktig marked for elektrifis­erte biler – og for det tredje bygges det et produksjon­sanlegg for Polestar i Kina.

KUN SEKS LAND FRA START

Tanken er at Polestar skal fungere som en teknologis­k spydspiss for Volvo, og lansere ny teknologi og nye ytelsesege­nskaper på markedet.

De skal sette opp det de kaller Polestar Space, i praksis et showroom der potensiell­e kunder kan gjøre seg bedre kjent med produktene. De starter med Kina, USA, Tyskland, Nederland, Sverige – og Norge.

Dessa länder ska ha valts då de anses vara Disse

landene skal være valgt fordi de anses som strategisk viktig for satsingen, og fordi Polestar har registrert betydelig interesse her.

Showroomen­e skal åpne rundt sommeren 2019. Da er også produksjon­en av den første modellen i gang ved fabrikken i Kina.

STOR INTERESSE

Da Polestar ble lansert i oktober i fjor, registrert­e de interesse fra én ny kunde hvert minutt. Bestilling­ene skal gjøres via nettet, og rent konkret skal kundene abonnere på bilen. En fast sum hver måned skal dekke det aller meste av kostnader. Det er heller ikke noe innskudd i starten, slik det er på tradisjone­ll leasing.

Målet er en mest mulig forutsigba­r og oversiktli­g modell, som skal gjøre det enkelt og ukompliser­t for kundene.

– Polestar 1 er den første bilen med Polestar på panseret. Alle fremtidige biler fra Polestar vil ha en helelektri­sk drivlinje, i tråd med visjonen om å være det nye frittståen­de merket for elektrifis­erte høyprestas­jonsbiler, sier Polestars sjef, Thomas Ingenlath.

600 KILOMETERS REKKEVIDDE

I Pure-modus er Polestar 1 en elektrisk høyprestas­jonsbil med bakhjulsdr­ift og Isg-teknologi (Integrated Starter Generator), 218 hk og opptil 150 km rekkevidde.

Volvo tror at mange kunder ikke vil bruke noe annet enn helelektri­sk modus i daglig bruk.

Ved behov for økt rekkevidde eller dersom man ønsker maksimal ytelse, kan man supplere kraften til de doble elektriske motorene bak med den firesylind­rede 2,0-liters Volvo Drive-e-bensinmoto­ren som driver forhjulene. I Power-modus har Polestar 1 en samlet ytelse på 600 hk og dreiemomen­t på 1000 Nm.

– Polestar 1 er en brobygger mellom dagens og fremtidens teknologi. Den har den optimale drivlinjen for en Grand Touring Coupé, som sannsynlig­vis vil bli brukt både på langtur og på kortere, raskere turer der kjøreglede­n står i sentrum, sier Ingenlath videre.

Det vil kun produseres rundt 500 eksemplare­r i året, og den vil dermed være en svært eksklusiv bil. I løpet av de neste tre årene skal tre nye Polestarmo­deller stå klare.

Polestar

Eget merke under Volvo, som kun skal produsere elektrifis­erte biler.

Toppsjef: Thomas Ingenlath.

Første modell: Polestar 1 – ladbar hybrid

På vei: Polestar 2 og 3. Begge disse blir rene elbiler, trolig med lansering i henholdsvi­s 2020 og 2021.

ELEKTRISKE BILER

Den neste i rekken er Polestar 2, som blir en kombi/ sedan omtrent på størrelse med BMW 3-serie. Polestar har tidligere bekreftet at bilen skal bygges på Volvo og Geelys Cma-plattform, den samme som dagens XC40 baseres på. Designet vil også skille seg mer fra Volvo enn på Polestar 1, lover toppsjef Ingenlath – og vi blir fortalt at den skal få opptil 400 hk!

Rekkevidde­n skal ifølge Polestars operative sjef, Jonathan Goodman, være 560 kilometer. Goodman har også signaliser­t at prisen havner et sted mellom 30 000 og 50 000 pund, avhengig av utstyrsniv­å. Det tilsvarer om lag 320 000 – 540 000 kroner.

NÄR KOMMER DEN?

Polestar 2 er ventet på markedet i 2020. Ikke så lenge etterpå kommer … ja, du gjettet riktig: Polestar 3 (man har ikke gått bananas med gule lapper for å finne kreative modellnavn denne gangen).

Polestar 3 blir en kompakt-suv med coupeaktig taklinje. Også denne er ventet å få en rekkevidde på omtrent 560 kilometer. Denne skal vi få se i 2020 – med lansering omtrent ett år etterpå.

… PRISEN HAVNER ET STED MELLOM 30 000 OG 50 000 PUND, AVHENGIG AV UTSTYRSNIV­Å. DET TILSVARER OM LAG 320 000 – 540 000 KRONER.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway